Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Έκλεισε εβδομάδα με άνοδο 7,5%

Επτά συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε η αγορά, με σωρευτικά κέρδη 11,95% για τον Γενικό Δείκτη, που βρίσκεται μια «ανάσα» από τις 1.300 μονάδες. Υψηλός τζίρος και υπεραπόδοση σήμερα για τράπεζες, Folli, Μέτκα και ΟΛΠ. Απώλειες για ΟΠΑΠ και ΔΕΗ.

"Trend is our friend" ή αλλιώς η τάση είναι φίλος μας και στην παρούσα φάση την τάση επιμένουν να την ελέγχουν οι αγοραστές.

Η νέα χρονιά στο Χ.Α. επιβεβαιώνει το "follow the market and don΄t ask why", καθώς οι περισσότεροι των εμπλεκομένων ψάχνουν να βρουν την είδηση στην οποία θα μπορούσε να ακουμπήσει η εντυπωσιακή επιστροφή των αγοραστών, ενώ την ίδια ώρα η Αγορά συνεχίζει να εκπλήσσει και τους πλέον αισιόδοξους, έστω και αν μεσολαβούν ενδοσυνεδριακές διορθώσεις που "εξαερώνουν το ταμπλώ" ανατροφοδοτούν την τάση και αναδεικνύουν νέους πρωταγωνιστές.

Μπορεί στην σημερινή συνεδρίαση η ενδοσυνεδριακή υπέρβαση των 1300 μονάδων να έφερε κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε αρκετούς Δεικτοβαρείς τίτλους, όμως το γεγονός ότι το "κουδούνι της λήξης" βρήκε τις μετοχές με θετικό πρόσημο (98) σημαντικά περισσότερες από αυτές με αρνητικό (57), επιβεβαιώνει την συνεχιζόμενη αφύπνιση των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων που βοηθά σε απεγκλωβισμούς και αυξάνει την αγοραστική δύναμη σε χαρτοφυλάκια που παραδοσιακά τοποθετούνται στις θεωρούμενες "ελαφρές ταξιαρχίες" του ταμπλώ.

Μάλιστα δεν θα είναι έκπληξη αν στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις σημειωθεί ελεγχόμενη διόρθωση στους βασικούς δείκτες του Χ.Α. και την ίδια ώρα να ενταθεί το ενδιαφέρον για τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, τις λεγόμενες "μετοχές αντιδείκτες", έστω και αν αυτό εσωκλείει κινδύνους για τίτλους που αυξομειώνουν σημαντικά τις συναλλαγές τους (!)

Μένοντας χαμηλότερα του 25αρη, ο Βογιατζόγλου πολύ γρήγορα "ξέχασε" την εντυπωσιακή επιστροφή κεφαλαίου ύψους 0,92 ευρώ ανά μετοχή, ενώ ο Δρομέας για μία ακόμα συνεδρίαση επιβεβαίωσε την συμπεριφορά - ασανσέρ.

Ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις η Forthnet επαναπροσεγγίζοντας τα πρόσφατα υψηλά, όμως στην συνέχεια "έμεινε από δυνάμεις" και έκλεισε με αρνητικό πρόσημο.

Οι πιθανολογούμενες μετοχικές ανακατατάξεις στην Forthnet και η, κατά πολλούς, "απαιτητική" αποτίμηση δείχνει να δίνει "καύσιμα" ανόδου στην HOL. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την επίσημη κατάσταση του Χ.Α. βασικοί μέτοχοι με ποσοστό μεγαλύτερο του 5%, στην HOL, είναι η Ιντρακόμ Holdings (57,242%), World Equities Investments Holdings S.A. (17,917%) και Vodafone (18,5%).

Τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Attica Group, και την Τρ. Αττικής (που υποχώρησε σημαντικά από τα υψηλά ημέρας), ένατη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση "μετράει" η Ιντρακάτ, τέσσερις οι συνεχόμενες ανοδικές για τον Χατζηκρανιώτη με βασικούς μετόχους να ανακοινώνουν μείωση ποσοστού, αξιοπρόσεκτη η προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης που έχει ξεκινήσει από τα 0,4960 ευρώ (κλείσιμο 23/12) για την Ιντρακόμ, τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Profile, ενώ ο Κυριακίδης δεν φαίνεται να "ζαλίζεται" από τα υψηλά 73 μηνών και εξελίσσεται "σε ήρεμη δύναμη παντός καιρού".

Αντίθετα, δύο συνεχόμενες συνεδριάσεις ελεγχόμενης διόρθωσης συμπλήρωσε ο τίτλος του Fourli.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

--Στρατής Πολυχρονέας

Η έξοδος της Ιρλανδίας στις Αγορές με την έκδοση 10ετούς ομολόγου (μετά την απεξάρτηση της Χώρας από το Μνημόνιο) με την απόδοσή του να υποχωρεί στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2006, πιστοποίησε την περαιτέρω άμβλυνση της πιστωτικής κρίσης, με τους επενδυτές να διατίθενται πλέον να αναλάβουν μεγαλύτερο ρίσκο, επισημαίνει ο Στρατής Πολυχρονέας. Ωφελημένα όμως ήταν, εκτός των Ισπανικών, Ιταλικών και Πορτογαλικών Κρατικών ομολόγων και τα Ελληνικά, με το spread να υποχωρεί ακόμα και κάτω από τις 560 μονάδες βάσης και με την απόδοσή του 10ετούς να μειώνεται στο 7,6%.
 
Τα επίπεδα αυτά του spread είναι τα χαμηλότερα από τον Ιούνιο του 2010 (ο ΓΔ τον Ιούνιο του 2010 έκανε ενδοσυνεδριακό υψηλό 1.598 μονάδες, ενώ τον Αύγουστο του ιδίου έτους αναρριχήθηκε έως τις 1.793 μονάδες). Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι, η τελευταία δημοπρασία Ελληνικών Κρατικών ομολόγων ήταν για ένα 7ετές ομόλογο ύψους €3,65 δισ. και με τοκομερίδιο 5,9% στις 08/04/2010. Το spreadτων 10ετών Ελληνικών με τα Γερμανικά Κρατικά χρεόγραφα αναρριχήθηκε εκείνη τη μέρα στις 425 μονάδες βάσης από 405 μ.β. στις 07/04 και 396 μ.β. στις 09/04.
 
Τα προηγούμενα στοιχεία αναφέρονται, λόγω της εκτίμησης του Υπουργού Οικονομικών, ότι η Ελλάδα μπορεί να "βγει στις Αγορές" το β΄6μηνο του 2014. Είναι γεγονός ότι η ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την Ελλάδα, δημιουργεί αρκετές προσδοκίες σχετικά με την αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους, ωστόσο η προεξόφληση αυτών μπορεί να αποδειχθεί πρώιμη στη συνέχεια, καθώς εξαρτώμεθα από τη διάθεση των Ευρωπαίων και δη των Γερμανών.
 
Είναι διατιθέμενοι να αλλάξουν την πολιτική λιτότητας υπέρ της ανάπτυξης, ιδίως τώρα, που πρωτίστως Ιρλανδία και δευτερευόντως Ισπανία προβάλλονται ως επιτυχίες αυτού του προγράμματος;
 
Είναι διατιθέμενοι να αποδεχθούν "haircut" στα δάνεια του Επίσημου Τομέα, καθώς αυτό είναι και το καλύτερο σενάριο για την Ελλάδα;
 
Αλλά ακόμα και στην περίπτωση που αποδεχθούν το προηγούμενο, θα το κάνουν δίχως ανταλλάγματα;
 
Ως ένα ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο που αποτυπώνει την πραγματικότητα μπορεί να αναφερθεί κανείς στο ποσοστό της ανεργίας, το οποίο αναρριχήθηκε στο 27,8% τον Οκτώβριο έναντι του αναθεωρημένου προς τα πάνω ποσοστό του Σεπτεμβρίου στο 27,7%.
 
"Για να γίνει όμως η επιθυμία πραγματικότητα θα πρέπει να περάσει μέσω των βουλών των ξένων", τονίζει ο αναλυτής της Solidus Sec..
 
--Μάνος Χατζηδάκης
 
Το καλύτερο ξεκίνημα έτους (+11,5%) από την καθιέρωση των άυλων συναλλαγών στο Χρηματιστήριο έκανε η Ελληνική Αγορά την εβδομάδα που πέρασε, καταγράφοντας διψήφιο ποσοστό ανόδου σε επίπεδο Δείκτη οποίος ακόμα δεν έχει δει κλείσιμο σε αρνητικό έδαφος το 2014, υπενθυμίζει ο Μάνος Χατζηδάκης. Ακόμα και την χρονιά του 1999 ο Γενικός Δείκτης στις έξι πρώτες συνεδριάσεις της χρονιάς είχε καταγράψει κέρδη 8,98% ενώ όλες οι μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης παρουσιάζουν θετικές αποδόσεις.
 
Η αισιόδοξη εικόνα της Αγοράς και η υπεραπόδοση της έναντι των άλλων Περιφερειακών Ευρωπαϊκών Αγορών αποδίδεται στην προσδοκία εξόδου της Χώρας στις Αγορές εντός του 2014, για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, αλλά και στην βελτίωση των πιστωτικών συνθηκών που επικρατούν στις ομολογιακές Αγορές στο ξεκίνημα της χρονιάς.
 
Την ίδια στιγμή η αλλαγή στον υπολογισμό της αναβαλλόμενης φορολογίας των Τραπεζών με την επιμέτρηση του συνόλου της ζημιάς που προέκυψε από το PSI, αλλάζει τα δεδομένα στο περιθώριο καταγραφής νέων επισφαλειών αφού βελτιώνει θεαματικά τους δείκτες φερεγγυότητας απομακρύνοντας το ενδεχόμενο νέων αυξήσεων κεφαλαίου ή την επιτακτική ανάγκη πώλησης παγίων στοιχείων.
 
Επί πλέον πολλοί κωδικοί λιανικής που κινήθηκαν στην λογική της αύξησης του κόστους κτήσης του χαρτοφυλακίου το Δεκέμβριο βρέθηκαν υποεπενδεδυμένοι με αποτέλεσμα οι όποιες διορθώσεις να βρουν πρόθυμους αγοραστές και να περιορίζουν τις πιέσεις σε ενδοσυνεδριακό επίπεδο.
 
Επισημαίνεται τέλος ότι η Αγορά, λόγω των καλών αποδόσεων που έχουν καταγραφεί πέρυσι και φέτος, αρχίζει να διαχέει την άνοδο και σε εταιρείες μεσαίου μεγέθους που έχουν ικανοποιητικά θεμελιώδη δεδομένα, επιχειρηματικά νέα ή μεγάλη έκπτωση από την εσωτερική τους αξία, βελτιώνοντας την αγοραστική δύναμη ξεχασμένων κωδικών που σταδιακά επιστρέφουν στο Χ.Α.
 
Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης από την πρώτη συνεδρίαση της χρονιάς επιχείρησε με επιτυχία την ανοδική διαφυγή από την συσσώρευση των τελευταίων τριών μηνών, με γραμμική αύξηση των επιπέδων και του συναλλακτικού όγκου ο οποίος με άνεση έχει σταθεροποιηθεί πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ, ενεργοποιώντας παράλληλα σήματα αγορών από τον MACD και τους κινητούς μέσους των 15 και 30 ημερών.
 
Οι ταλαντωτές εισήλθαν σε υπεραγορασμένες ζώνες ενώ στην προσπάθεια διάσπασης των 1.300 μονάδων υπήρξε κάποια κόπωση από το πολυήμερο ράλι τιμών.
 
Τα καλά νέα για τον Γενικό Δείκτη είναι ότι η περιοχή στην οποία διαπραγματεύεται είναι "ελεύθερη" από προηγούμενες συσσωρεύσεις ή κορυφές έως τα επίπεδα των 1.400 μονάδων. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η κίνηση θα συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό και χωρίς ενδιάμεση στάση προς το εν λόγω επίπεδο. Τα σημαντικά κέρδη της Αγοράς ενδεχομένως να λειτουργήσουν σαν δέλεαρ για την αύξηση της προσφοράς δεδομένης της ταχύτητας της ανόδου αλλά και της υπεραγορασμένης τεχνικής εικόνας που παρουσιάζουν οι βραχυπρόθεσμοι δείκτες.
 
Θα αναμέναμε κάποια τοπικής φύσεως διόρθωση την ερχόμενη εβδομάδα που θα αποφόρτιζε μερικώς την ένταση της ανόδου η οποία θα είχε ως σημείο αναφοράς τους συναλλακτικούς όγκους. Η περιοχή των 1.230 – 1.240 μονάδων αποτελεί την νέα στήριξη της Αγοράς και πιθανό ένα βέλτιστο τεχνικό σημείο εισόδου σε ενδεχόμενη προσέγγιση του.
 
Στο εξωτερικό οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων του δ’ τριμήνου έχουν ξεκινήσει με παραδοσιακά πρώτη την Alcoa την περασμένη Πέμπτη.
 
"Στις κυριότερες προγραμματισμένες ανακοινώσεις της ερχόμενης εβδομάδας στην Αμερική μονοπωλούν οι Τράπεζες με κυριότερες τις JP Morgan, Wells Fargo (14/1), Bank of America (15/1) Citigroup, Goldman Sachs και Intel (16/1)" επισημαίνει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτά πρόσημα στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας για τις μεγάλες Ασιατικές Αγορές (μετά τα στοιχεία που έδειξαν επιβράδυνση στην ανάπτυξη των Κινεζικών εξαγωγών) και το ξεκίνημα της Wall Street (μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για την απασχόληση στις ΗΠΑ που δεν κατάφεραν να επιβεβαιώσουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, δείχνοντας ότι ο ρυθμός δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας επιβράδυνε το Δεκέμβριο αν και η ανεργία υποχώρησε), το "πράσινο" φαίνεται να επικρατεί στα Ευρωπαϊκά χρηματιστηριακά ταμπλώ.
 
Υπενθυμίζεται ότι η Standard & Poor's διατήρησε αμετάβλητη την αξιολόγηση "ΑΑΑ/Α1+" της Γερμανίας, καθώς και το σταθερό oultook, λέγοντας πως εκτιμά ότι τα δημοσιονομικά της Χώρας θα συνεχίσουν να είναι ανθεκτικά έναντι πιθανών οικονομικών αναταράξεων.

Επιστροφή στο ΧΑ

Την Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014 θα διενεργηθεί Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άϋλη μορφή, ποσού 1.250 εκατομμυρίων ευρώ, λήξεως 22 Απριλίου 2014, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ.
 
Την άντληση 300-500 εκατομμυρίων ευρώ μέσω της έκδοσης ομολογιακού δανείου θα επιδιώξει η ΔΕΗ
 
Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης και η είδηση σύμφωνα με την οποία η Τράπεζα της Ελλάδος αποδέχεται το σύνολο του αναβαλλόμενου φόρου που προκύπτει από το PSI, για τις Ελληνικές Τράπεζες, βελτιώνοντας τα εποπτικά κεφάλαια με πλέον ωφελημένη την Eurobank (+12,23%).
 
Από εκεί και πέρα και όσον αφορά της σημερινή τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με διορθωτικές διαθέσεις υποχωρώντας μέχρι τις 1279,46 μονάδες, όμως μετά τις 12.28 κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τις 1305,96 (+1,24%), στις 17.00 βρέθηκε στις 1294,92 (+0,38%) και μέσω των δημοπρασιών έκλεισε στις 1296,39 μονάδες με κέρδη 0,5%.
 
Στην εβδομάδα που ολοκληρώθηκε ο Δείκτης σημειώνει κέρδη 7,54%, στις έξι θετικές συνεδριάσεις του τρέχοντος έτους ο Δείκτης σημειώνει αθροιστικά κέρδη 11,5%, ενώ στις επτά συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις που έχει καταγράψει, τα αθροιστικά κέρδη φθάνουν στο 11,95%.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι από την αρχή του χρόνου η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. ενισχύεται κατά 6,9 δισ ευρώ. Ο τζίρος, ο μεγαλύτερος των τελευταίων εννέα συνεδριάσεων, έφθασε τα 167,5 εκατ. από τα οποία τα 19,6 εκατ. αφορούσαν "πακέτα" (ΦΡΙΓΟ, ΠΕΙΡ, ΕΧΑΕ, ΜΠΕΛΑ, ΠΕΙΡΤΠ, ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑΤΠ, ΟΠΑΠ, ΦΦΓΚΡΠ, ΦΡΛΚ, ΟΤΕ, ΑΡΑΙΓ).
 
Το 80% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών σε μόλις 12 τίτλους (ΟΤΕ, ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ, ΟΠΑΠ, ΑΛΦΑΤΠ, ΕΤΕ, ΔΕΗ, ΦΦΓΚΡΠ, ΠΕΙΡΤΠ, ΕΤΕΤΠ, ΕΥΡΩΒ, ΜΕΤΚ).
 
Από τις μετοχές του 25αρη, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι Μέτκα και FolliFollie Group, ενώ δεν "ακούμπησαν το πράσινο" οι ΕΕΕ και ΟΠΑΠ. Στο υψηλό ημέρας έκλεισε η μετοχή του ολπ και στο χαμηλό ημέρας οι Εθνική, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ και ΕΕΕ.
 
Μένοντας στους τίτλους του FTSE25, τις εντυπώσεις σήμερα κέρδισε η μετοχή τηςFolli Follie Group που έκλεισε σε νέα υψηλά 64 μηνών και αν συνεχίσει να κινείται "βόρεια" η επόμενη τεχνική αντίσταση εντοπίζεται στα 27,00 ευρώ.
 
Χαμηλότερα του 25αρη, ακούραστη δείχνει η Αεροπορία Αιγαίου που αν και υποχώρησε σχετικά από τα υψηλά ημέρας, συμπλήρωσε έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις.
 
Σε ανανέωση της κάλυψης για τη μετοχή της Aegean Airlines προχωρά η Piraeus Securities, θέτοντας σύσταση "outperform" και τιμή-στόχο τα 9 ευρώ. Η χρηματιστηριακή επισημαίνει ότι βλέπει κυκλικούς, αλλά και μακροπρόθεσμους διαρθρωτικούς λόγους για να είναι θετική για την εταιρεία. Βραχυπρόθεσμα έως μεσοπρόθεσμα, οι συνέργειες στο μέτωπο του κόστους από την εξαγορά της Ολυμπιακής και ο υγιής εσωτερικός τουρισμός θα αποτελέσουν τους καταλύτες της κερδοφορίας. Παράλληλα η ΑΧΕ επισημαίνει ότι δεν βλέπει μη ευνοϊκές δυναμικές τόσο όσον αφορά τα καύσιμα αεροσκαφών, όσο και την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.
 
Από την άλλη, στα 1,40 ευρώ από 1,20 προηγουμένως αυξάνει την τιμή-στόχο για τη Σιδενόρ η Eurobank Equities, σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση "sell". Η χρηματιστηριακή σημειώνει στην έκθεση πως τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Σιδενόρ ήταν αδύναμα, αλλά βελτιωμένα σε σχέση με προηγούμενα τρίμηνα.Παράλληλα, αναφέρει πως αναβαθμίζει την τιμή-στόχο μετά την αναθεώρηση των προβλέψεων για τα EBITDA και τις ταμειακές ροές.

--ΧΠΑ

Ακόμα μία επικράτηση των αγοραστών, παρά τις διαθέσεις διόρθωσης που εμφανίστηκαν στην αρχή της συνεδρίασης και στην Αγορά Παραγώγων. Οι συναλλαγές αυξήθηκαν στο συμβόλαιο του δείκτη και μειώθηκαν στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (22.186 συμβόλαια).
 
Καλύτερη η διάθεση του συμβολαίου, έναντι της υποκείμενης, που είχε σαν αποτέλεσμα να επιστρέψει σε premium 0,60%.
 
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 8.336 - 6.271 Ιανουαρίου, 1.352 Φεβρουαρίου και 713 για τον Μάρτιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 426,5) κινήθηκε μεταξύ 420,5 και 430,5 μονάδων.
 
Μειώθηκε ο δανεισμός τίτλων (165.600 Alpha Bank, 6.600 Jumbo), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (2.809), ΔΕΗ (800), Alpha Bank (7.198), Εθνική (1.878), Πειραιώς (3.706), Μυτιληναίο (830), ΟΠΑΠ (681), MIG (1.203), Motor Oil (155), ΓΕΚ (171), Ελ. Πετρέλαια (293), Ελλάκτωρα (198), ΕΧΑΕ (154), Intralot (270), Μέτκα (207), Eurobank (1.129), Τέρνα Ενεργειακή (123).
 
Σύμφωνα με την Alpha Finance, αυξημένος ήταν ο όγκος και στα δικαιώματα τουFTASE-25 με 1.779 τεμάχια να αλλάζουν χέρια (1.495 calls και 284 puts) ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα υποχώρησε στα επίπεδα του 32%.
 
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
 
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
 
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (15.501.022 τεμ.), Εθνική (1.659.130 τεμ.).
 
 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v