Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Έγινε του... MSCI Standard

Μικρή πτώση στους βασικούς δείκτες και FT 25 και εκτίναξη τζίρου στα 180 εκατ. ευρώ επέφερε το rebalancing σε δεικτοβαρείς μετοχές. Πρεμιέρα για τις νέες μετοχές της Alpha. Ράλι 7,4% για τη MIG, ανοδικά ΔΕΗ, Jumbo, Motor Oil, ΟΛΠ. Πιέσεις σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Πειραιώς.

Πτωτική συνεδρίαση "ειδικών συνθηκών" που χρωματίστηκε από το rebalancing Δεικτοβαρών μετοχών λόγω αλλαγής στάθμισης σε διεθνείς δείκτες, από την είσοδο των νέων μετοχών της Alpha Bank και από την επικείμενη δημόσια εγγραφή της Τρ. Πειραιώς.

Παίρνοντας τα πράγματα με την σειρά, στο 13,9% θα ανέλθει σύμφωνα με ξένες χρηματιστηριακές η στάθμιση του τίτλου της Alpha Bank στον MSCI Standard Index μετά την επιτυχή ΑΜΚ και την αύξηση του free float της μετοχής από το 15% στο 30%.

Της Πειραιώς υποχωρεί προσωρινά (μέχρι την πίστωση των νέων μετοχών) στο 11,7% από 12,6%, της Εθνικής στο 8,6% από 9,4% και του ΟΤΕ στο 18,5% από 20%. Στο 15,9% από 17,2% υποχωρεί η στάθμιση του ΟΠΑΠ και στο 8,4% από 9,1% η στάθμιση της ΔΕΗ. Για Jumbo (7,4% από 7,9%), ΕΛΠΕ (3,3% από 3,6%), Folli Follie Group (5,4% από 5,8%) και Τιτάνα (6,9% από 7,4%) οι διαφορές είναι μικρές.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι οι παραπάνω αναδιαρθρώσεις δεν δημιούργησαν ακραίες ημερήσιες μεταβολές, ενώ μικρές ήταν και οι εκπλήξεις από τις τελικές δημοπρασίες.

Για να γίνει απόλυτα κατανοητό, στην συνέχεια του σχολίου θα γίνει λεπτομερής αναφορά για όλες τις παραπάνω μετοχές, όσον αφορά τις κινήσεις της τελευταίας στιγμής και την επίδρασή τους σε ημερήσια ποσοστιαία μεταβολή και όγκο συναλλαγών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αλλαγές στις σταθμίσεις θα τεθούν σε εφαρμογή μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης την Δευτέρα 7 Απριλίου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ξένων brokers η αύξηση της στάθμισης του τίτλου της Alpha στον MSCI Standard θα φέρει καθαρές εισροές κεφαλαίων 130 εκατ. δολαρίων καθώς αυξάνεται και το βάρος της Χώρας. Από το rebalancing του FTSE World (σ.σ. με το κλείσιμο της συνεδρίασης της 9ης Απριλίου) η εκτίμηση της ίδιας χρηματιστηριακής κάνει λόγο για εισροές στον τίτλο της Alpha της τάξης των 10 εκατ. δολαρίων. Θα ακολουθήσει rebalancing για την μετοχή της Πειραιώς, αφού προηγηθεί η εισαγωγή των νέων μετοχών και αυξηθεί το free float στο 35%. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι καθαρές εισροές θα είναι υψηλότερες από αυτές της Alpha Bank.

Από εκεί και πέρα, σήμερα εισήλθαν προς διαπραγμάτευση οι 1.846.153.846 νέες κοινές μετοχές της Alpha Bank που προέκυψαν από την πρόσφατη ΑΜΚ με παραίτηση των παλαιών μετόχων.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι κατά την σημερινή συνεδρίαση η μετοχή της Alpha Bank διακίνησε τον τρίτο μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών "ever", σε προσαρμοσμένες τιμές, με τον μεγαλύτερο να έχει σημειωθεί στις 26/11/2013 (102738280) και τον δεύτερο μεγαλύτερο χθες (96996856 τεμ.).

Επίσης, ίσως αξίζει υποσημείωσης ότι Alpha Bank και Πειραιώς "απασχόλησαν" το 53% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Ακολούθως, στις 7 με 9 Απριλίου θα τρέξει η δημόσια εγγραφή για τους εγχώριους επενδυτές με σκοπό να αντληθούν κεφάλαια ως 175 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στο 10% της συνολικής αύξησης κεφαλαίου, για την Τρ. Πειραιώς. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση και της δημόσιας εγγραφής για εγχώριους επενδυτές θα γίνει η τελική κατανομή των νέων μετοχών η διαπραγμάτευση των οποίων εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει στις 16 Απριλίου.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα ήταν η τελευταία ημέρα πωλήσεων από όσα χαρτοφυλάκια ήθελαν να προχωρήσουν σε ρευστοποιήσεις προκειμένου να δημιουργήσουν πιστωτικό υπόλοιπο και να συμμετάσχουν στην δημόσια εγγραφή της Πειραιώς.

Από εκεί και πέρα και για όσους ασχολούνται με στατιστικά, η χρηματιστηριακή εβδομάδα που ολοκληρώθηκε αφαίρεσε 0,99% από τον Γενικό Δείκτη, ενώ ο Τραπεζικός δείκτης πρόσθεσε το απόλυτα οριακό 0,005%. Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης κερδίζει 13,08% και ο Τραπεζικός 10,86%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Στρατής Πολυχρονέας

Η πιθανή έξοδος της Ελλάδας στις Αγορές την προσεχή εβδομάδα (μέσω της έκδοσης Κρατικών χρεογράφων για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2010), κατά πάσα πιθανότητα θα ολοκληρώσει έναν κύκλο θετικών ειδήσεων, που οδήγησε και οδηγεί μετοχές και ομόλογα σε υψηλότερα επίπεδα, σύμφωνα με την εκτίμηση του Στρατή Πολυχρονέα.

Κίνηση που οφείλεται εν πολλοίς στις αγορές των ξένων επενδυτών, οι οποίοι παρατηρώντας μια βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών και ιδιαίτερα την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, σπεύδουν να τοποθετηθούν σε μια Αγορά που είναι στο ευρώ και προσφέρει υψηλές αποδόσεις με τον αντίστοιχο βεβαίως κίνδυνο.

Κίνδυνος, ο οποίος έχει μειωθεί όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για τις υπόλοιπες Χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, λόγω της άμβλυνσης της πιστωτική κρίσης.

Αξίζει να σημειωθεί όμως, ότι η ΕΚΤ ανησυχώντας κατά βάσει για τον αποπληθωρισμό και για την περιορισμένη παροχή ρευστότητας των Τραπεζών προς τις κατά τόπους οικονομίες, σχεδιάζει να τονώσει περισσότερο την οικονομία της Ευρωζώνης μέσω, αυτή την φορά, ποσοτικής χαλάρωσης, ακολουθώντας το παράδειγμα των ΗΠΑ.

Αυτό που ενδεχομένως να περιμένει, είναι τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών, τα οποία θα καταστήσουν ευκολότερη την "πολιτική έγκριση" μια τέτοιας απόφασης, κάμπτοντας τις όποιες αντιρρήσεις των Χωρών που Ευρωπαϊκού Βορρά.

Επιστρέφοντας στα του εσωτερικού, φαίνεται ότι μέχρι στιγμής, ο κίνδυνος της πολιτικής αβεβαιότητας δεν απασχολεί ιδιαίτερα τους ξένους επενδυτές, παρά τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις. Ωστόσο, όπως προαναφέρθηκε και για τις άλλες Χώρες, η πολιτική αβεβαιότητα αναμένεται να αυξηθεί όσο πλησιάζουμε στις Ευρωεκλογές, με το βασικό σημείο αναφοράς να είναι το αποτέλεσμα αυτών.

Ζητούμενο για την Ελλάδα είναι η πολιτική σταθερότητα (πλην βεβαίως της επιστροφής της οικονομίας στην ανάπτυξη και τη συνέχεια της βελτίωσης των μακροοικονομικών μεγεθών) προκειμένου όχι μόνο να συνεχισθεί, αλλά και να αυξηθεί η ροή των ξένων επενδύσεων προς την Χώρα.

"Πολιτική σταθερότητα που είναι αναγκαία για τη διαπραγμάτευση ελάφρυνσης του Ελληνικού χρέους, αλλά για τις νέες διαπραγματεύσεις με την τρόικα στην περίπτωση που πιστοποιηθεί και δεν καλυφθεί δημοσιονομικό κενό προσεχών ετών" αναφέρει ο αναλυτής της Solidus Sec.

Μάνος Χατζηδάκης

Στην τελική ευθεία φαίνεται να μπαίνει η διαδικασία έκδοσης ομολόγου για την Ελληνική Δημοκρατία, καθώς καθημερινά ενισχύονται οι ενδείξεις και οι δηλώσεις που προετοιμάζουν το δρόμο για την έξοδο της Χώρας στις Αγορές, επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Πρόκειται ίσως για το σοβαρότερο τεστ επαφής με την πραγματικότητα που έχει γίνει, για το πώς αντιλαμβάνεται η επενδυτική κοινότητα τις προοπτικές και την δυνατότητα της Χώρας να συνεχίσει να φέρνει καλούς αριθμούς σε μακροοικονομικό επίπεδο.

Μπορεί το μέγεθος των σκοπούμενων κεφαλαίων και το υψηλό κουπόνι να μην θεωρούνται ως τυπικό δείγμα γραφής Κρατικής έκδοσης, όπως στο παρελθόν, θα τύχουν ωστόσο πολλών αναγνώσεων άλλες παράμετροι που θα αφορούν το συνολικό ενδιαφέρον που θα συγκεντρωθεί, το σημείο του εύρους που θα κλείσει το κουπόνι καθώς και η ποιότητα των επενδυτών που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον.

Ειδικά σε ότι αφορά το επιτόκιο θα αποτελέσει ένα "πάτωμα" για όσες Ελληνικές εταιρείες αποφασίσουν να εκδώσουν σύντομα κάποιο ομόλογο, επομένως η σημασία και η επιτυχία αυτής της έκδοσης ακόμα και αν δεν έχει συνέχεια στο 2014 θα είναι καθοριστική για άλλες ενέργειες χρηματοδότησης που θα ακολουθήσουν.

Κατά τα λοιπά η εβδομάδα που ολοκληρώθηκε χαρακτηρίστηκε από αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων λόγω αποτελεσμάτων, αλλά και από την κινητικότητα στον χώρο των Τραπεζών, καθώς ολοκληρώνονται ή ξεκινούν αυξήσεις κεφαλαίου με αυξημένο ενδιαφέρον από εγχώριους και ξένους επενδυτές.

Οι εξελίξεις στο πολιτικό πεδίο έδειξαν να απασχολούν την Αγορά, χωρίς όμως να περνούν σε πρώτο πλάνο αφού οι πιέσεις δεν ήταν ομοιόμορφες και δεν έδειξαν να μπορούν να αναστείλουν τα βασικά οικονομικά θέματα που βρίσκονται σε τελική φάση (ΑΜΚ Τραπεζών, έκδοση ομολόγου κλπ).

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης συνέχισε την εβδομάδα που πέρασε την συσσώρευση τιμών κοντά στα υψηλά των 33 μηνών, χωρίς να δίνει σαφή κατεύθυνση.

Αν και ο MACD παραμένει πουλημένος, ο Γενικός Δείκτης δεν έχει παραβιάσει τις κυριότερες ζώνες στήριξης μεταξύ 1300 – 1280 μονάδων κρατώντας αλώβητες τις χρονοσειρές των 15 και 30 ημερών, ενώ από την ανάλωση χρόνου έχει καταφέρει την αποφόρτιση των ταλαντωτών δημιουργώντας νέο δυνητικό ανοδικό περιθώριο.
Ενδεχομένως η συσσώρευση να συνεχιστεί και στην συνέχεια, καθώς η Αγορά είθισται σε κάθε νέο υψηλό να χωνεύει επίπεδα και να δένει τις τιμές πριν επιχειρήσει νέα υψηλά.

Επομένως θα μπορούσε να υποτεθεί ότι η Αγορά φτιάχνει το επόμενο "πλατύσκαλο" και σε αυτό βοηθούν και οι τζίροι οι οποίοι έχουν αυξηθεί αισθητά υψηλότερα από τα 130 εκατ. ευρώ ημερησίως, απορροφώντας κυρίως την προσφορά κερδισμένων χαρτοφυλακίων.

Η συσσώρευση τιμών παραμένει το βασικό μας σενάριο και για την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς αναμένουμε αντίρροπες πιέσεις από την απορρόφηση της προσφοράς των νέων μετοχών από Αlpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς αλλά και την βελτίωση της ψυχολογίας από πιθανή επιτυχή έξοδο της Χώρας στις διεθνείς Αγορές κεφαλαίου.

"Στο εξωτερικό, τα αποτελέσματα του α' τρίμηνου ξεκινούν την δημοσίευση τους με την Alcoa να ανακοινώνει το βράδυ της 7ης Απριλίου, ενώ την Παρασκευή ανακοινώνει η Wells Fargo και η JP Morgan, υπενθυμίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές, σαφώς καλύτερη η εικόνα στην Ευρώπη, ενώ στην Wall Street, Dow Jones και S&P 500 δείχνουν να έχουν βάλει πλώρη προς νέα ιστορικά υψηλά, καθώς κινούνται με μικρά κέρδη.

Ξεκινώντας από την Ασία, ο Nikkei διολίσθησε από τα υψηλά τριών βδομάδων, με το γεν να βρίσκεται σε χαμηλά τριμήνου, έναντι του δολαρίου και να αποτελεί το αντίβαρό στις επιπτώσεις από την αύξηση του εθνικού φόρου επί των πωλήσεων, που τέθηκε σε εφαρμογή από 1η Απριλίου.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, η Αμερικάνικη οικονομία δημιούργησε 192.000 νέες θέσεις εργασίας το Μάρτιο έναντι 197.000 τον προηγούμενο μήνα, ενώ το ποσοστό της ανεργίας έμεινε σταθερό στο 6,7%.

Το Υπουργείο Εργασίας αναθεώρησε την μέτρηση του Φεβρουαρίου για τις νέες θέσεις εργασίας στις 197.000 από 175.000 προηγουμένως. Οι αναλυτές του Reuters προέβλεπαν ότι οι νέες θέσεις εργασίας θα αυξηθούν στις 200.000 και ότι το ποσοστό της ανεργίας θα υποχωρήσει στο 6,6%.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, σε δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας, ύψους 1 δισ. ευρώ, πρόκειται να προχωρήσει στις 8 Απριλίου το Ελληνικό Δημόσιο.

Η ΔΕΗ ανακοίνωσε, σε συνέχεια της υπογραφής των βασικών όρων στις 21 Μαρτίου 2014, ότι χθές, 3 Απριλίου 2014, υπεγράφη δανειακή σύμβαση ύψους 2.227.750.000 ευρώ, πενταετούς διάρκειας με κοινοπραξία Ελληνικών τραπεζών για την αναχρηματοδότηση υφιστάμενων δανείων. Όπως σημειώνεται, με το δάνειο αυτό, η εταιρεία επιτυγχάνει σημαντική επιμήκυνση των δανειακών της υποχρεώσεων και ενίσχυση της κεφαλαιακής της διάρθρωσης.

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι ο τίτλος διαθέτει από τα πλέον ικανοποιητικά διαγράμματα. Όσο παραμένει υψηλότερα των 11,4 ευρώ, οι "long" δεν έχουν λόγους ανησυχίας, με την πρώτη στήριξη να εντοπίζεται στα 11,90 ευρώ. Το 12,20 είναι σημαντική αντίσταση (έκλεισε σήμερα) που διάσπαση μπορεί να δώσει συνέχιση προς το 12,50, αν μη τι άλλο.

Ακολούθησε, μετά την συνεδρίαση, η αναβάθμιση της ΔΕΗ από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's, κατά 3 βαθμίδες (σε "B" από "CCC"). Σύμφωνα με την S&P και με δεδομένο ότι η ΔΕΗ δραστηριοποιείται στην Ελλαδα, η αξιολόγηση της Επιχείρησης δεν μπορεί να υπερβαίνει περισσότερο από μια μονάδα την αξιολόγηση της ίδιας της Χώρας.

Από εκεί και πέρα, η γενικότερη εικόνα του ταμπλώ, δεν δείχνει Αγορά που έχει την διάθεση, αλλά και τις απαιτούμενες δυνάμεις, να κινηθεί προς νέα υψηλά και το περισσότερο βάρος πέφτει στο να αποτραπούν ανησυχητικές πτωτικές ενδείξεις.

Από την άλλη επιμένουν οι πληροφορίες που θέλουν σημαντικό αριθμό ξένων χαρτοφυλακίων να προχωρούν σε διακριτικές κινήσεις κατοχύρωσης κερδών.

Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση, το ημερήσιο διάγραμμα έχει δώσει σήμα εξόδου και αυτό αναιρείται μόνο με επιστροφή του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης υψηλότερα των 433 μονάδων. Κλείσιμο χαμηλότερα των 420 μονάδων θα φέρει κινήσεις "stop loss", φαινόμενο που παρουσιάστηκε σε περιορισμένη κλίμακα, σήμερα, όταν ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε χαμηλότερα των 1310 μονάδων.

Ο τζίρος, ο υψηλότερος των τελευταίων επτά συνεδριάσεων, αναρριχήθηκε στα 180,7 εκατ. από τα οποία τα 21,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΟΠΑΠ, ΠΕΙΡ, ΕΧΑΕ, ΜΙΓ, ΜΠΕΛΑ, ΑΛΦΑΤΠ, ΤΙΤΚ).

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε ανοδικά φθάνοντας μέχρι τις 1340,77 μονάδες (+1,32%), όμως μετά τις 11.58 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο. Υποχώρησε μέχρι τις 1304,3 μονάδες (-1,43%) και κάπου εκεί επενέβησαν οι ψυχραιμότεροι. Στις 17.00 ο Δείκτης βρέθηκε στις 1313,79 μονάδες (-0,71%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 1314,74 μονάδες με απώλειες 0,64%.

Να σημειωθεί ότι το σημερινό χαμηλό των 1304,3 μονάδων, είναι το χαμηλότερο ημερήσιο βύθισμα των τελευταίων 19 συνεδριάσεων, με το αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 7/3 (1299,57 μονάδες).

Επίσης το κλείσιμο στις 1314,74 μονάδες, είναι το χαμηλότερο κλείσιμο των τελευταίων 23 συνεδριάσεων, με το αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 28/2 (1310,41 μονάδες).

Από τις μετοχές του FTSE25, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι MIG, EEE, Ελλάκτωρ και ΕΥΔΑΠ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΔΕΗ, Motor Oil, MIG και στο χαμηλό ημέρας η Intralot.

Μένοντας στους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους, χωρίς αμφιβολία, την "παράσταση έκλεψε" ο τίτλος της MIG, όχι μόνο γιατί έκλεισε στο υψηλό ημέρας, αλλά και γιατί έκανε τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών των τελευταίων 29 μηνών, με τον αμέσως μεγαλύτερο να έχει σημειωθεί στις 18/11/2011 (24469998 τεμ.). Η μετοχή έκλεισε ακριβώς επάνω στην αντίσταση των 0,55 ευρώ, με τις αμέσως επόμενες να εντοπίζονται στα 0,56 και 0,65 ευρώ.

Πολύ λίγα τα ενδιαφέροντα χαμηλότερα του 25αρη, όπου οι αγοραστές, εμφανώς, τραβήχτηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα.

Ξεχώρισε η τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Έλτον και η συνεχόμενη παρουσία αγοραστών στην AS Company.

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά τους τίτλους που ενεπλάκησαν στο σημερινό rebalancing, η εικόνα πριν και μετά τις τελικές δημοπρασίες διαμορφώθηκε ως εξής:

Στις 17.00 ο τίτλος του ΟΠΑΠ ήταν στα 11,29 ευρώ (-2,67%) με συναλλαγές 745616 τεμ., για να κλείσει στα 11,28 ευρώ (-2,76%) και συναλλαγές 810304 τεμ.

Στα 12,18 ευρώ (+1,58%) ήταν η μετοχή της ΔΕΗ με συναλλαγές 527844 τεμ. και έκλεισε στα 12,20 ευρώ (+1,75%) και όγκο 591196 τεμ.

Πριν τις τελικές δημοπρασίες, στα 12,75 ευρώ (+1,84%, με 349275 τεμ.) ήταν ο τίτλος της Jumbo, για να τερματίσει την συνεδρίαση στα 12,78 ευρώ (+2,08%) και 382176 τεμ.

Στα 7,14 ευρώ (-1,52%) ήταν στις 17.00 ο τίτλος των Ελ. Πετρελαίων, έχοντας διακινήσει 147052 τεμ. Το τελικό κλείσιμο τον βρήκε στα 7,11 ευρώ (-1,93%) με συναλλαγές 156560 τεμ.

Στα 25,06 ευρώ (-0,36%) έκλεισε ο τίτλος της Folli Follie Group και με συναλλαγές 85610 τεμ., όταν στις 17.00 βρισκόταν στα 25,10 ευρώ (-0,20%) και όγκο 73035 τεμ.

Καμία ουσιαστική αλλαγή και για τον Τιτάνα, καθώς στις 17.00 βρισκόταν στα 24,09 ευρώ (-0,45%) με όγκο 65960 τεμ. και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στην ίδια τιμή με συναλλαγές 75233 τεμ.

Από τα 11,97 ευρώ (-2,13%) και όγκο 844643 τεμ., που ήταν πριν τις τελικές δημοπρασίες ο τίτλος του ΟΤΕ, το "κουδούνι της λήξης" τον βρήκε στα 12,00 ευρώ (-1,88%) έχοντας διακινήσει 987580 τεμ.

Καμία μεταβολή τιμής (0,72 ευρώ), πριν και μετά τις δημοπρασίες, για την μετοχή της Alpha Bank. Στις 17.00 είχε συναλλαγές 89852864 τεμ. και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση με 95330528 τεμ.

Αμετάβλητη (1,87 ευρώ), πριν και μετά τις δημοπρασίες η μετοχή της Πειραιώς. Απλά, από 12953392 τεμ., οι συναλλαγές αυξήθηκαν στα 14178327 τεμ.

Τέλος, οριακά κέρδη αποκόμισε από τις δημοπρασίες ο τίτλος της Εθνικής, ο οποίος στις 17.00 βρισκόταν στα 3,99 ευρώ (-1,72%) και συναλλαγές 641445 τεμ. και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στα 4,00 ευρώ (-1,48%) και όγκο 758829 τεμ.

---ΧΠΑ

Δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση σημαντικής υποχώρησης στην Αγορά Παραγώγων, με σχετική αύξηση των συναλλαγών στο συμβόλαιο του δείκτη και αξιοπρόσεκτη μείωση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (16.754 συμβόλαια).
 
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 6.511, 5.943 για τον Απρίλιο, 540 για τον Μάιο, 28 για τον Ιούνιο και 0 για τον Σεπτέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 423,75) κινήθηκε μεταξύ 421,5 και 433,25 μονάδων. Δεν ακολούθησε την spot Αγορά, διαγράφοντας όλη την υπάρχουσα υπερτίμηση και κλείνοντας στην θεωρητική του τιμή.
 
Αυξήθηκε ο δανεισμός τίτλων (10.000 ΔΕΗ, 524.200 Alpha Bank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (1.764), ΔΕΗ (2.250), Alpha Bank (3.046), Εθνική (525), Πειραιώς (2.426), Μυτιληναίο (353), ΟΠΑΠ (500), MIG (3.997), Ελ. Πετρέλαια (145), ΕΧΑΕ (139), ΓΕΚ (369), Ελλάκτωρα (149), Intralot (122), Motor Oil (178).
 
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE Large Cap αυξήθηκε στο 35% ενώ η συναλλακτική δραστηριότητα ήταν χαμηλή στα 884 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (641 δικαιώματα αγοράς και 243 δικαιώματα πώλησης).
 
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
 
Επίσης δεν αναφέρθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
 
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (67.263.601 τεμ.), Εθνική (1.707.066 τεμ.), Πειραιώς (29.127.566 τεμ.).
 
 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v