Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: «Ξαναμοιράζεται» η τράπουλα

Διευρύνονται οι απώλειες για τον Γενικό Δείκτη που κινείται στα επίπεδα των 1.310 μονάδων. Αυξημένος τζίρος στην Alpha λόγω του rebalancing. Πώς διαμορφώνονται τα δεδομένα. Απώλειες για ΕΤΕ, ΟΤΕ, ΕΧΑΕ και Μότορ Όιλ. Κέρδη για 3Ε, MIG.

Από τα ψηλά στα χαμηλά το Χ.Α., καθώς βασικοί δείκτες και μετοχές σημειώνουν απώλειες υπό το βάρος των πολιτικών εξελίξεων. Στις 1.310 μονάδες υποχωρεί ο Γενικός Δείκτης, διορθώνοντας από το υψηλό ημέρας των 1.340,87 μονάδων στα πρώτα 25΄ της συνεδρίασης.

Ανάλογη είναι η κλίση και για τον FT 25 προς τις 422 μονάδες, από το αρχικό υψηλό ημέρας των 432,65.

Σταθερή η ροή συναλλαγών, ξεπερνά τα 105 εκατ. ευρώ, από τα οποία περίπου τα 44 εκατ. έχουν αλλάξει χέρια κυρίως στη μετοχή της Alpha Bank και πολύ λιγότερο στο warrant. Στο 0,714-0,735 ευρώ κυμαίνεται η μετοχή.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ξένων brokers η αύξηση της στάθμισης του τίτλου της Alpha στον MSCI Standard (στο 13,9%) θα φέρει καθαρές εισροές κεφαλαίων 130 εκατ. δολαρίων καθώς αυξάνεται και το βάρος της χώρας.

Βέβαια οι αλλαγές λόγω Alpha Bank επηρεάζουν τις υπόλοιπες μετοχές, με αποτέλεσμα να υπάρξει αυξημένη κινητικότητα στο ταμπλό, ενώ η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς θα ανακατέψει εκ νέου την τράπουλα.

Η όποια αντιστάθμιση στην πίεση του δείκτη επιχειρείται, μέχρι τώρα, μέσω ΟΠΑΠ και 3Ε. Στα 11,69-11,92 ευρώ η μετοχή του ΟΠΑΠ, στα 17,89-18 ευρώ της CCHBC.

Παράγοντες της αγοράς δικαιολογούσαν την αυξημένη μεταβλητότητα λόγω του «συνδρόμου Μπαλτάκου» που πλήττει την κυβέρνηση και σε κάποιον βαθμό είναι λογικό να επηρεάζει και το χρηματιστήριο. Οι ίδιοι θυμίζουν πως πέρυσι, περίπου τέτοια εποχή, η τότε κυβέρνηση «κατάφερε» να περιπλακεί πολιτικά με αφορμή το «κλείσιμο» της ΕΡΤ. Θυμίζουν δε πως ο χειρισμός της σε εκείνη την περίπτωση οδήγησε στη διάλυση της τρικομματικής.

Ωστόσο, τα «ισχυρά χέρια», κυρίως αμερικανικά, εξακολουθούν να στηρίζουν το ελληνικό εγχείρημα. Είναι προφανές πως η επίσπευση της εξόδου στις αγορές επιχειρείται και για να αντισταθμιστεί το «σύνδρομο Μπαλτάκου».

Κυρίως αμερικανικά κεφάλαια στηρίζουν τις τελευταίες μέρες ξεκάθαρα την ΑΜΚ της Alpha Bank, ενώ συνεχίζουν και σήμερα να προχωρούν σε μαζικές αγορές μετοχών της. Υπολογίζεται πως κυρίως αμερικανικά κεφάλαια, που τοποθετήθηκαν έγκαιρα σε Alpha Bank και Πειραιώς, μετρούν ήδη τριψήφιο αριθμό κερδών (σε εκατ. ευρώ). Το πιθανότερο είναι πως θα επιδιώξουν έναν ακόμη δεύτερο γύρο βραχυπρόθεσμων υπεραξιών στη συνέχεια.

Μετά τις 15.15 οι περισσότερες μετοχές του FTSE 25 κινούνται πτωτικά. Εξαίρεση αποτελούν οι Coca Cola, MIG, ΟΛΠ, Ελλάκτωρ, Eurobank Properties, EYDAP.

Αφήνουμε τελευταίες δύο, καθώς η μεν CCHBC λειτουργεί εξισορροπητικά για τον FT 25, η δε MIG παρουσιάζει και σήμερα αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα. Σημειώνεται δε πως νωρίτερα στο 0,518 ευρώ άλλαξαν χέρια ένα πακέτο 1.500.000 τεμαχίων και ένα δεύτερο 1.396.501 μετοχών συνολικής αξίας 1,5 εκατ. ευρώ.

Πακέτα έχουν γίνει και σε ΟΠΑΠ, Πειραιώς, ΕΧΑΕ, Jumbo, αλλά τα περισσότερα, εννέα συνολικά, έχουν αλλάξει χέρια στη μετοχή της Alpha Bank.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v