Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτωτικό γύρισμα στο Χρηματιστήριο

Οι εξελίξεις στην οικονομία (Moody's, και έξοδος στις αγορές) υπερισχύουν προς ώρας των τελευταίων πολιτικών εξελίξεων. Στο επίκεντρο η Alpha (στο 13,9% η στάθμιση στον MSCI Standard). Πτωτικό γύρισμα για το ΓΔ. Μάχη για τα 4 ευρώ η ΕΤΕ.

Συνεδρίαση Χ.Α./οικονομίας vs πολιτικές εξελίξεις. Ανοδικά ξεκίνησε και η συνεδρίαση, με τον Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 1.330 μονάδων και τον FT 25 προς τις 430.

Λίγο μετά τις 12:00, όμως, οι πωλητές πήραν το πάνω χέρι με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να υποχωρεί κατά 0,6% στις 1.314 μονάδες και το FT 25 να διορθώνει προς τις 426 μονάδες.

Με την αγορά να έχει στο επίκεντρο την Moody's αλλά και τις τράπεζες λόγω Alpha Bank. Η τραπεζική μετοχή κυμαίνεται από το 0,714 έως το 0,735 ευρώ, καθώς τις τελευταίες ημέρες υλοποιείται μεγάλου ειδικού βάρους αναδιάρθρωση χαρτοφυλακίων. Σήμερα μπήκαν προς διαπραγμάτευση οι νέες μετοχές, ενώ αυξάνεται η στάθμιση στο 30% από 16% στον δείκτη FTSE 25.

Στο επίκεντρο βρίσκεται η μετοχή της Alpha Bank κυρίως λόγω και της αλλαγής των σταθμίσεων στον MSCI Standard και των προσδοκιών για νέες εισρροές.

Στη μετοχή της Alpha Bank είχαν αλλάξει χέρια 28 από τα 60 εκατ. ευρώ λίγο μετά τις 12.20. Περί τα 7,8 εκατ. ευρώ είχαν αλλάξει χέρια στην Πειραιώς και περίπου 3,4 εκατ. στη μετοχή του ΟΠΑΠ.

Παράλληλα, άλλοι κύκλοι της αγοράς επικεντρώνονται στην αξιολόγηση της Moody's, σήμερα, μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης. Δεδομένου ότι η αξιολόγηση του αμερικανικού οίκου υπολείπεται σημαντικά της αξιολόγησης των άλλων δύο, προεξοφλούν πως η Moody's θα ανεβάσει τον πήχη ώστε να έρθει περίπου στο ίδιο επίπεδο με τη Fitch και την S&P.

Η Εθνική πάντως έχασε τα 4 ευρώ, ενώ από τον FT 25 ανοδικά κινούναι πλέον οι MIG ΕΥΔΑΠ. ΟΛΠ Ελλάκτωρ, Πειραιώς, ΟΠΑΠ, ΕΥΠΡΟ, Coca Cola. 

Να σημειωθεί πως και στη μετοχή της MIG πραγματοποιούνται για ακόμη μία συνεδρίαση αυξημένες συναλλαγές κι η τιμή κυμαίνεται στο 0,513-0,525 ευρώ, δηλαδή κοντά στο προχθεσινό υψηλό του 0,548 ευρώ.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, με μετριότατους τζίρους ξεχωρίζουν Intracom, Eurobank, Fourlis, Υγεία, Πλαστικά Θράκης και Ελληνικά Καλώδια. Αφήσαμε τελευταία τη μετοχή των ΕΛΚΑ καθώς στα πρώτα 10΄ της συνεδρίασης σημειώθηκε νέα υψηλή τιμή στα 2 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v