Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στις τράπεζες το κλειδί της τάσης για το Γενικό Δείκτη

Στο ρυθμό της «εξόδου στις αγορές», της προσπάθειας της κυβέρνησης να «αλλάξει ατζέντα» και των εξελίξεων σε τράπεζες θα κινηθεί αυτή την εβδομάδα το ΧΑ. Σημείο εκκίνησης οι 425 για τον FΤ25 με προαπαιτούμενη την επιβεβαίωση -και σήμερα- των 420-419 μονάδων.

Με τρεις κινήσεις, σημειώνει η Έλενα Λάσκαρη, η κυβέρνηση επιχειρεί την όσο το δυνατόν ταχύτερη αλλαγή κλίματος, με το Χ.Α. να μετρά δύο συνεχόμενες διορθωτικές συνεδριάσεις υπό τη σκιά του «συνδρόμου Μπαλτάκου».

Στις 1.315 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 424 ο FT 25, στις 199 μονάδες ο Τραπεζικός και στις 1.272 μονάδες ο FT Mid.

Στο σχόλιό μας της 5ης Απριλίου προσεγγίζαμε το στοίχημα που παίζει τώρα το Χρηματιστήριο μετά τις τελευταίες εξελίξεις (από rebalancing, Moody's, έξοδος στις αγορές) σε μία συγκυρία όπου εισηγμένες γυρίζουν σελίδα και οι ξένες τράπεζες περιμένουν την εντολή της Αθήνας για το ομόλογο.

Η Έλενα Λάσκαρη σημειώνει σχετικά πως την αντίστροφη μέτρηση κάνει από σήμερα η Ελλάδα για την έξοδό της στις αγορές μετά από τέσσερα χρόνια αποκλεισμού και σκληρής λιτότητας.

Είναι προφανές πως τα «ισχυρά χέρια» που υποστηρίζουν το ελληνικό εγχείρημα θα προσπαθήσουν να βάλουν πλάτη και χρηματιστηριακά. Είναι εξίσου προφανές πως η κυβέρνηση και συγκεκριμένα MEGAλα μέσα θα υπερθεματίσουν σε αυτήν την πρωτοβουλία της κυβέρνησης, θα επιχειρήσουν να φτιάξουν κλίμα, ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται... παικτικά για όλους εμάς, μεγάλους και μικρότερους παίκτες.

Κλειδί αδιαμφισβήτητα ο τραπεζικός κλάδος, καθώς άλλωστε από σήμερα (μέχρι και την Τετάρτη) προχωρά η δημόσια προσφορά «εσωτερικού» της Πειραιώς για 175 εκατ. ευρώ, με τον όμιλο να έχει καλύψει ήδη το 90% του 1,75 δισ. ευρώ από το «εξωτερικό». Καθ' οδόν η Eurobank, μέχρι τις 15 Απριλίου θα πρέπει η Εθνική να έχει παραδώσει στην ΤτΕ το δικό της πρόγραμμα για την κεφαλαιακή ενίσχυσή της.

Στο σχετικό θέμα του euro2day.gr αναφέρεται πως η δοκιμαστική έκδοση του 5ετούς ομολόγου πρακτικά είναι θέμα ωρών ή 24ώρων, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να δανειστεί απευθείας από τις αγορές, λογικά ακόμη και πριν από την έλευση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ στην Αθήνα, την προσεχή Παρασκευή.

Έτσι, δεν αποκλείεται μέχρι την Πέμπτη να γίνει η έκδοση του ομολόγου ύψους 2-3 δισ. ευρώ. Κλειδί βέβαια για το πείραμα της ελληνικής οικονομίας είναι το επιτόκιο. Πληροφορίες από ξένες τράπεζες δεν αποκλείουν την έκπληξη, δηλαδή η Ελλάδα να δανεισθεί με επιτόκιο ακόμη και χαμηλότερα του 5%. Βέβαια, όλα θα εξαρτηθούν από το ύψος της ζήτησης. Προς το παρόν, πηγές που εμπλέκονται στο εγχείρημα τονίζουν ότι ένα επιτόκιο της τάξης του 5,5% θα ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητικό.

Στον ρυθμό της σημαντικής από πολλές απόψεις εξόδου της χώρας στις αγορές (κατά την ταπεινή εκτίμησή μου ένα προσωπικό ρίσκο/στοίχημα του Γιάννη Στουρνάρα -από πέρυσι το φθινόπωρο- που του βγήκε...) το Χ.Α. θα επιδιωχθεί να κινηθεί προς τα... εμπρός, δηλαδή ψηλότερα, συμβάλλοντας με το ανάλογο κλίμα στη διαμόρφωση μόχλευσης.

Ρευστό υπάρχει, «ισχυρά χέρια» να τραβήξουν την αγορά επίσης, εγχώρια επενδυτικά σχήματα έχουν συνταχθεί σε αυτήν την προσπάθεια, μένει να δούμε το αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών στο... ταμπλό.

Το γεγονός πως η ίδια η Moody's επιχείρησε να ρίξει τους τόνους, να παγώσει το θέμα της μετάθεσης της αξιολόγησης της χώρας καταδεικνύει την πρόθεση των ξένων (κυρίως αμερικανικών συμφερόντων) να συνεχίσουν τη στήριξή τους στο ελληνικό εγχείρημα. Άλλωστε και η Moody's, παρά τα εύσημα που απέδωσε στην Αθήνα την προηγούμενη Πέμπτη (με αφορμή τη συμφωνία με την τρόικα), έχει συμπεριλάβει την «πολιτική παράμετρο» στο παιχνίδι.

Εκτίμησή μας είναι πως η κυβέρνηση θα πάει με λιγότερο ή περισσότερο βάρος μέχρι τις εκλογές της 25ης/5 (γι' αυτό η εξαρχής, από τον Ιανουάριο κιόλας, χρηματιστηριακή στόχευσή μας εξαντλείτο στο πρώτο 10ήμερο του Μαΐου. Μετά έχει ο Θεός...), με μεγαλύτερη ή μικρότερη υποστήριξη από τα «ξένα κέντρα» (και τα εγχώρια βεβαίως). Εάν αυτό θα κεφαλαιοποιηθεί χρηματιστηριακά είναι ένα ερώτημα και όπως φαίνεται θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα και με τι πειθώ θα περάσει η κυβέρνηση το μήνυμα πως ελέγχει το παιχνίδι.

Η συνεχής επιβεβαίωση των 420-419 μονάδων για τον FT Τ25 παραμένει εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για τη διατήρηση της ανοδικής φοράς. Με κλειδί τις 195 μονάδες για τον Τραπεζικό Δείκτη και ζητούμενη την ανθεκτικότητα στηρίξεων μετοχών-σηματωρών λ.χ. της Εθνικής, για σήμερα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v