Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Μια εβδομάδα γεμάτη τράπεζες

Ξεκινά χρηματιστηριακή εβδομάδα τεσσάρων συνεδριάσεων και το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις διεθνείς αγορές, στην εγχώρια ειδησεογραφία για τον τραπεζικό κλάδο και στο rebalancing που θα ακολουθήσει την εισαγωγή των νέων μετοχών της Πειραιώς.

Συνεχίζεται η κίνηση των διεθνών αγορών σε κόκκινο φόντο, ενώ την ίδια ώρα στο ελληνικό χρηματιστήριο, που έρχεται από επτά συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, το ενδιαφέρον αναμένεται να μονοπωλήσει ο τραπεζικός κλάδος.

Παίρνοντας τα πράγματα με τη σειρά, και ξεκινώντας από τις διεθνείς αγορές, η Wall Street την Παρασκευή δεν κατόρθωσε να αντιδράσει στις σημαντικές πιέσεις της Πέμπτης, κι ο Nasdaq σημείωσε απώλειες 1,34% και έκλεισε χαμηλότερα από το τεχνικό και ψυχολογικό όριο των 4.000 μονάδων.

Ήπιες πιέσεις ακολούθησαν σήμερα το πρωί στις μεγάλες ασιατικές αγορές, με τον δείκτη Hang Seng να είναι ο μόνος που διασώζεται με οριακά κέρδη, ενώ για αρνητικό ξεκίνημα προϊδεάζουν τα futures των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών στον απόηχο των εξελίξεων και στην Ουκρανία.

Εν τω μεταξύ, σε άρθρο τους οι Financial Times επισημαίνουν ότι ξεμένουν από καταλύτες οι αγορές και αυτό μπορεί να έχει τη σημασία του.

Την ίδια ώρα, η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα των τεσσάρων συνεδριάσεων βρίσκει τον Γενικό Δείκτη του ελληνικού χρηματιστηρίου με αθροιστικές απώλειες 7,55% και τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης με πτώση 7,71%, ενώ οι επτά συνεχόμενες καθοδικές συνεδριάσεις που έχουν προηγηθεί ήταν αρνητικό ρεκόρ διετίας για τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α.

Από εκεί και πέρα, και όπως προαναφέρθηκε, ο τραπεζικός κλάδος αναμένεται να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον, καθώς σήμερα το ΤΧΣ θα αποφασίσει την ελάχιστη τιμή για τη διαδικασία επιλογής στρατηγικού επενδυτή στη Eurobank, σήμερα ή το πολύ αύριο, και μετά την τυπική κατάθεση του σχεδίου κεφαλαιακής ενίσχυσης στην Τράπεζα της Ελλάδος, αναμένεται να ανακοινώσει και επίσημα η Εθνική την πρόθεσή της να προχωρήσει σε ΑΜΚ, ενώ την Τετάρτη μπαίνουν οι νέες μετοχές από την πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς, για να ακολουθήσει rebalancing με αύξηση της στάθμισης της μετοχής της Πειραιώς σε διεθνείς δείκτες, ενώ αντίθετα αναμένεται να μειωθεί η βαρύτητα του ΟΤΕ και του ΟΠΑΠ.

Τα τελευταία αναμένεται να φέρουν την τελευταία σημαντική αύξηση τζίρου πριν από τις αργίες του Πάσχα, όπως και σημαντική μεταβλητότητα, και αυτά αναμένεται να μειώσουν τη διάθεση ανάληψης επενδυτικού ρίσκου (υπενθυμίζεται ότι το Πάσχα των Ορθοδόξων συμπίπτει φέτος με των Καθολικών).

Καθαρά από τεχνική άποψη, προκειμένου ο Γενικός Δείκτης να επιστρέψει σε βραχυπρόθεσμο ανοδικό κανάλι απαιτούνται κλεισίματα υψηλότερα των 1.308 μονάδων, ενώ στην περίπτωση του FT 25 πάνω από τις 426 μονάδες.

Σε περίπτωση που συνεχιστούν οι πιέσεις, επόμενες στηρίξεις για τον Γενικό Δείκτη στις 1.250-1.240 και στις 1.200-1.190 μονάδες, ενώ για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης στις 400 και στις 385-380 μονάδες.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v