Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρνητικό ρεκόρ διετίας στο ΧΑ

Επτά συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, με αθροιστικές απώλειες 7,55% για τον ΓΔ και 7,71% για τον FTSE 25 συμπλήρωσε το Χρηματιστήριο. Στα €3,71 η Εθνική με βουτιά 7,25%. Πιέσεις σε Πειραιώς, Alpha, ΟΠΑΠ. «Πράσινες» εξαιρέσεις οι MIG και Motor Oil.

Συνεχίζεται το πτωτικό σερί στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με την τάση να ανεβάζει στροφές παίρνοντας "καύσιμα καθόδου" από τις διεθνείς Αγορές και από την διάσπαση σημαντικών στηρίξεων στους βασικούς δείκτες.

Ξεκινώντας την περιγραφή καρέ - καρέ, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με εναλλαγές προσήμου, καταγράφοντας σαν ενδοσυνεδριακό υψηλό τις 1285,23 μονάδες (+0,10%), όμως μετά τις 11.19 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 1251,6 μονάδες (-2,52%).

Κάπου εκεί σημειώθηκε μία προσπάθεια ανασύνταξης των αγοραστών, που είχε σαν αποτέλεσμα την αναιμική προσπάθεια αντίδρασης του Δείκτη, όμως μετά τις 16.10 εκδηλώθηκε το νέο κύμα πωλήσεων που βύθισε τον Δείκτη μέχρι τις 1249,03 μονάδες (-2,72%). Στις 17.00 ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε στις 1250,38 μονάδες (-2,62%) και ο FTSE25 στις 402,51 μονάδες (-2,95%).

Οι τελικές δημοπρασίες άφησαν αμετάβλητο τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1250,8 μονάδες με τελικές απώλειες 2,58%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σημερινό κλείσιμο του Δείκτη είναι το χαμηλότερο των τελευταίων 32 συνεδριάσεων, με το αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 24/2 (1219,43 μονάδες).

Ακριβώς η ίδια "επίδοση" και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 24/2 (394,73 μονάδες).

Από την άλλη, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο ότι οι πωλητές στο Χ.Α. έκαναν, με ιδιαίτερη ευκολία, το 7x7, με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει αθροιστικές απώλειες 7,55% και τον FTSE25 αθροιστικές απώλειες 7,71%.

Σημειωτέον ότι οι επτά συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις είναι αρνητικό ρεκόρ διετίας για τον Δείκτη του Χ.Α., καθώς παραπέμπουν στην περίοδο 26/3 έως και 4/4/2012, όταν ο Δείκτης σημείωσε οκτώ συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή ήταν η τελευταία συνεδρίαση της χρηματιστηριακής εβδομάδας, που αποδείχθηκε η τρίτη συνεχόμενη πτωτική, δημιουργώντας εβδομαδιαίες απώλειες 4,86% για τον Γενικό Δείκτη και 4,29% για τον Τραπεζικό.

Η μέση ημερήσια μικτή αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 173 εκατ. ευρώ, ενισχυμένη κατά 13%.
Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης περιόρισε τα κέρδη του στο 7,58% και ο Τραπεζικός στο 6,1%.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίεξεις

"Τραυματισμένη" η εικόνα στις μεγάλες διεθνείς Αγορές, μετά το χθεσινό "ξεπούλημα" στο NYSE που ανάγκασε τον Nasdaq να σημειώσει τη χειρότερή του επίδοση από το 2011.

Σε "κόκκινο φόντο" κινούνται και σήμερα οι διεθνείς δείκτες, ενώ το δολάριο υποχωρεί σε χαμηλά έξι μηνών.
Από τις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, ξεχώρισε το -2,38% του Nikkei, με απώλειες μεγαλύτερες του 1% κινούνται τα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, ενώ αδυναμία αντίδρασης επιδεικνύει η Wall Street, έχοντας "βαρίδι" την JP Morgan.

Μένοντας στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η καταναλωτική εμπιστοσύνη ενισχύθηκε τον Απρίλιο στις ΗΠΑ, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννιά μηνών. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν ανήλθε στις 82,6 μονάδες από 80 μονάδες το Μάρτιο. Οι αναλυτές του Reuters προέβλεπαν ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη θα ανέλθει στις 81 μονάδες.

"Πιστεύω ότι είναι πολύ πιθανόν να δούμε, τους επόμενους 12 μήνες, μία κατάρρευση τύπου '87", δήλωσε ο Marc Faber στο CNBC. "Και υποπτεύομαι ότι θα είναι ακόμη χειρότερα" πρόσθεσε. Ο ίδιος μάλιστα εκτιμά ότι η πτώση στους κλάδους του Ίντερνετ και της Βιοτεχνολογίας μόλις άρχισε.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, την Τρίτη 15 Απριλίου 2014 θα διενεργηθεί Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 1.250 εκατομμυρίων Ευρώ, λήξεως 18 Ιουλίου 2014.

Από εκεί και πέρα συνεχίστηκε και σήμερα το μπαράζ των θετικών "εισαγόμενων" εκθέσεων, όσον αφορά την επόμενη μέρα για την Ελληνική οικονομία.

Η έκδοση του Ελληνικού ομολόγου ήταν τεράστια επιτυχία υποστηρίζει η Royal Bank of Scotland. Εκτιμά ότι έχει πολιτικό αντίκτυπο καθώς αποτελεί "παράγοντα μείωσης" του πολιτικού ρίσκου, δίνοντας ένα ακόμα επιχείρημα στην Κυβέρνηση πριν από τις Ευρωεκλογές στην κόντρα με την Αντιπολίτευση για το ποιος μπορεί να χειριστεί καλύτερα την κρίση. Υποστηρίζει μάλιστα ότι θα βοηθήσει στην Ν.Δ. να επανακτήσει το προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η διανομή μέρους του πρωτογενούς πλεονάσματος. H RBS εκτιμά ότι οι οίκοι αξιολόγησης θα επιταχύνουν την αναβάθμιση της Ελλάδας. Αν και δεν αναμένεται να τοποθετήσουν τη χώρα σε "επενδυτική βαθμίδα" φέτος (σ.σ. S&P και Fitch μας τοποθετούν έξι κλίμακες χαμηλότερα και η Moody's εννέα) αλλά βλέπει ως πιθανή την αναβάθμιση σε επίπεδα "BB" τους επόμενους μήνες.

Σε τρία σημεία εστιάζει η Nomura σε ότι αφορά την έκδοση του Ελληνικού πενταετούς ομολόγου και τις πιθανές συνέπειές του.

Πρώτον ο διεθνής οίκος εκτιμά πως το Ελληνικό ομόλογο που λήγει το 2024 παραμένει ελκυστικό και η απόδοσή του μπορεί να διαμορφωθεί στο 5,5%, παρά το γεγονός ότι η απόδοση του αντίστοιχου 5ετους διαμορφώθηκε σε περίπου 5%.

Δεύτερον, το 5ετές ομόλογο πρέπει να θεωρείται υποδεέστερο (junior) σε σχέση με τα υπόλοιπα ομόλογα (strip), ενώ η πληρωμή του δεν σχετίζεται με τις καταβολές κεφαλαίων από τον EFSF. Παράλληλα χαρακτηρίζει θετικό το γεγονός ότι λήγει το 2019, δηλαδή πριν από την ωρίμανση των υπολοίπων Κρατικών ομολόγων.

Τρίτον, σε ότι αφορά τα κόστη δανεισμού η Nomura κρίνει ότι η Ελληνική πλευρά έχει συμφέρον να δανείζεται από τις διεθνείς Αγορές παρά από το ΔΝΤ, όσο μπορεί να επιτύχει κόστος που αναλογεί στο 3μηνο Euribor +300 μονάδες βάσης. Αυτό συμβαίνει μεταξύ άλλων επειδή τα δάνεια του ΔΝΤ περικλείουν και συναλλαγματικό ρίσκο καθώς σχετίζονται με ένα καλάθι νομισμάτων. Παράλληλα ο διεθνής οίκος προβλέπει νέα μείωση του κόστους δανεισμού από τα έντοκα γραμμάτια. Υπολογίζει πως μια μείωση του μέσου επιτοκίου από το 4,1% το 2013, στο 3,1% το 2014 θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση 150 εκατ. ευρώ ετησίως.

Σημαντικό ορόσημο χαρακτηρίζει για την Ελλάδα την έξοδο στις Αγορές η Exotix. Ο "δακτυλοδεικτούμενος" της κρίσης της Ευρωζώνης, ο "άρρωστος" της Ευρώπης έχει κάνει σημαντική πρόοδο και αυτό αναγνωρίστηκε. Όσο και αν κάποιοι χαρακτηρίζουν την έξοδο στις Αγορές "τεχνητή" και "κόλπο", η Ελλάδα έχει κάνει ένα σημαντικό βήμα στη σωστή κατεύθυνση μετά την πολυετή ύφεση. Η Exotix διατηρεί θετική άποψη, μακροπρόθεσμα, για τις Ελληνικές Τράπεζες καθώς οι πρόσφατες κινήσεις βελτίωσης των κεφαλαίων τους αποδείχτηκε ότι άλλαξαν τους όρους του παιχνιδιού. Ως εκ τούτου, σημειώνει ότι οποιαδήποτε αδυναμία των μετοχών θα προσφέρει εξαιρετικό σημείο εισόδου από τους επενδυτές.

Η επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς Αγορές βοηθά στο μέτωπο των χρηματοδοτικών αναγκών της Χώρας και υπογραμμίζει το εύρος της δημοσιονομικής και οικονομικής προσαρμογής που έχει επιτευχθεί, τονίζει η Fitch. Ωστόσο, επισημαίνει ότι τα οικονομικά και πολιτικά ρίσκα παραμένουν και δεν είναι ξεκάθαρο το πόσο διατηρήσιμη είναι η πρόσβαση της Χώρας στις Αγορές.

Η Fitch σημειώνει ότι το ισοζύγιο επιτευγμάτων και ρίσκου αντανακλάται στην τρέχουσα αξιολόγηση "Β-" με σταθερό outlook και αυτή η σημείωση δεν είναι θετικό μήνυμα εν όψει της αξιολόγησης της Ελληνικής οικονομίας από τον διεθνή οίκο στις 23/5.

Η Ελλάδα πιθανόν να χρειαστεί περαιτέρω χρηματοδοτική βοήθεια τα επόμενα δυο χρόνια, παρά την επιτυχημένη επιστροφή της στις Αγορές, σημειώνει ο Reza Moghadam, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. "Οι χρηματοδοτικές ανάγκες για τα επόμενα δυο έτη είναι πολύ υψηλές. Θα υπάρχει ανάγκη για χρηματοδότηση", δήλωσε ο Moghadam σε συνέντευξη τύπου στην Ουάσινγκτον.

Εν τω μεταξύ, με παρουσία ηχηρών ονομάτων όπως BlackRock, Fidelity, Βarclays και Cavendish Asset Management ολοκληρώθηκε χθες το roadshow που διοργάνωσε στο Λονδίνο η Πειραιώς Χρηματιστηριακή με την Τουρκική IS Investment, για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά. Ο Τραπεζικός και ο κλάδος Ενέργειας πρωταγωνίστησαν τη χθεσινή ημέρα στη Βρετανική πρωτεύουσα. Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank, ΟΠΑΠ, Folli Follie , Motor Oil, ΕΧΑΕ, Intralot, Ελλάκτωρ, ΓΕΚ, Τέρνα Ενεργειακή και Σαράντης εκπροσωπήθηκαν και ολοκλήρωσαν σειρά meetings με ξένους διαχειριστές.

Η ΔΕΗ ανακοίνωσε, κατόπιν σχετικής γνωστοποίησης που έλαβε στις 10 Απριλίου 2014, τη μεταβίβαση άνευ ανταλλάγματος από το Ελληνικό Δημόσιο 39.440.000 μετοχών (ποσοστό 17,000%) στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Σημειώνεται ότι, μετά την ως άνω μεταβολή, το ποσοστό του Ελληνικού Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ διαμορφώνεται σε 34,123% και το ποσοστό του ΤΑΙΠΕΔ σε 17,000%.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, έντονο φλερτ από ξένες επενδυτικές Τράπεζες για να προχωρήσει άμεσα σε αύξηση κεφαλαίου, αξιοποιώντας την ιδιαίτερα υψηλή ζήτηση που υπάρχει στο εξωτερικό για ελληνικά assets, δέχεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της Εθνικής. Ενδεικτικό της ισχυρής ζήτησης που υπάρχει είναι ότι κάποιες από τις ξένες Τράπεζες έβαλαν στο τραπέζι και το δέλεαρ εγγύησης κάλυψης της αύξησης κεφαλαίου καθώς άτυπα έχουν διενεργήσει premarketing, διαπιστώνοντας υψηλό ενδιαφέρον για ενδεχόμενη ΑΜΚ της Εθνικής. Η αύξηση θα μπορούσε ως εκ τούτου να διενεργηθεί ακόμη και πριν τις Ευρωεκλογές, τρέχοντας παράλληλα με αυτή της Eurobank.

Η πληροφορία, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι κατά τις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις η μετοχή επεδείκνυε ιδιαίτερα αμυντικά χαρακτηριστικά, έφερε σημαντικές πιέσεις στον τίτλο, που έχασε την ζώνη στήριξης των 3,80 - 3,77 ευρώ και επέστρεψε σε βραχυπρόθεσμο πτωτικό κανάλι. Αν συνεχιστούν οι πιέσεις, η επόμενη ισχυρή στήριξη εντοπίζεται στα 3,19 ευρώ.

Σημαντικές οι πιέσεις και στα Τραπεζικά warrants, με αποτέλεσμα και οι τρεις παραστατικοί τίτλοι να κλείσουν με αρνητικό πρόσημο.

Το warrant της Alpha Bank έκλεισε στα 1,81 ευρώ (-2,69%) με συναλλαγές 3452137 τεμ., της Πειραιώς στα 0,9700 ευρώ (-6,73%) με όγκο 3498396 τεμ. και της Εθνικής στα 1,18 ευρώ (-8,53%), ενώ διακίνησε 1280703 τεμ.

Από τις μετοχές του FTSE25, μόνο η Motor Oil δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο. Αντίθετα, μόνιμα στο "κόκκινο" κινήθηκαν οι Alpha Bank, EEE, Folli Follie Group, Εθνική, Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Εθνική, ΔΕΗ και ΟΠΑΠ.

Εξαιρετικά κακή η τελική εικόνα στο ταμπλώ του FTSE25, καθώς μόνο η Motor Oil έκλεισε μα θετικό πρόσημο (+0,56%), όπως και η MIG (+1,27%), ενώ αμετάβλητος διασώθηκε ο τίτλος του Μυτιληναίου.
Εδώ ίσως αξίζει αναφοράς η εν εξελίξει πλαγιοανοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει η MIG από τα 0,39 ευρώ (κλείσιμο 29/1).

Μένοντας στους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους, οι μεγαλύτερες απώλειες σημειώθηκαν από Εθνική (-7,25%), ΕΧΑΕ (-5,51%), Τέρνα Ενεργειακή (-5,01%), ΟΠΑΠ (-4,37%), Alpha Bank (-4,37%).

Ο τζίρος, σημαντικά χαμηλότερος από χθες, περιορίστηκε στα 147,7 εκατ. από τα οποία τα 18,7 εκατ., αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΠΕΙΡΤΠ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΑΛΦΑΤΠ, ΑΛΦΑ, ΟΠΑΠ, ΠΕΙΡ). Σε μόλις έξι τίτλους (ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΤΕ, ΔΕΗ), το 65% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Εξαιρετικά κακή η τελική αναλογία ανοδικών (31) - πτωτικών (105) μετοχών, ενώ ενδοσυνεδριακά η αναλογία ξεπερνούσε το ένα προς τέσσερα (!)

Χαμηλότερα του 25αρη, συνεχίστηκαν οι πιέσεις που μπήκαν στην κατηγορία "επιτήρησης", δηλαδή σε Προοδευτική (-15,32%) και Dionic, με την δεύτερη να κλείνει σε νέο ιστορικό χαμηλό.

Αξιοπρόσεκτη η "συμπεριφορά" της Ιντρακόμ που διακράτησε μάλλον εύκολα τα πρόσφατα κεκτημένα, ενώ ο Νηρέας, σε ιδιαίτερα αρνητικό περιβάλλον, σημείωσε δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και αυτό μπορεί να έχει την σημασία του.

--ΧΠΑ

Πτωτικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με την σημερινή να συνδυάζεται με νέα αύξηση των συναλλαγών τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (26.136 συμβόλαια).
 
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 11.659, 9.647 για τον Απρίλιο, 1.884 για τον Μάιο, 127 για τον Ιούνιο και 1 για τον Σεπτέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 402,75) κινήθηκε μεταξύ 402 και 416 μονάδων, κλείνοντας στην θεωρητική του τιμή.
 
Αυξήθηκε ο δανεισμός τίτλων (360.800 Alpha Bank, 10.000 Eurobank, 6.000Intralot, 206.000 Εθνική, 21.000 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (1.767), ΔΕΗ (1.903), Alpha Bank(2.438), Εθνική (3.782), Πειραιώς (7.003), Μυτιληναίο (620), ΟΠΑΠ (1.309), MIG(3.007), Ελ. Πετρέλαια (885), ΓΕΚ (686), Ελλάκτωρα (561), Eurobank (699), Intralot(547), ΕΧΑΕ (278).
 
Σύμφωνα με την Alpha Finance, στην Αγορά δικαιωμάτων υψηλής κεφαλαιοποίησης η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα υποχώρησε στο 34%, ενώ ο όγκος συναλλαγών διαμορφώθηκε στα1.085 δικαιώματα, (432 δικαιώματα αγοράς και 653 δικαιώματα πώλησης). 
 
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
 
Επίσης δεν αναφέρθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
 
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (100.775.301 τεμ.), Εθνική (3.302.066 τεμ.), Πειραιώς (45.352.056 τεμ.).
 
 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v