Νέο ιστορικό υψηλό για DAX-Κέρδη στις ευρωαγορές

Πράσινα τα ευρωπαϊκά ταμπλό. Νέο ιστορικό υψηλό για DAX και μίνι ράλι σχεδόν 3% στην Ιταλία μετά τις ευρωεκλογές. Επί τάπητος η ποσοτική χαλάρωση δηλώνει ο Ντράγκι. Κέρδη στα ομόλογα του Νότου και τις ιταλικές τράπεζες. Κλειστή η Wall.

Πράσινα τα ευρωπαϊκά ταμπλό και μίνι ράλι στην Ιταλία όπου ο Ματέο Ρέντσι ενίσχυσε τις δυνάμεις του στις ευρωεκλογές.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται 0,94% στις 9.859 μονάδες, αγγίζοντας νέο ιστορικό υψηλό. Ο γαλλικός CAC 40 καταγράφει άνοδο 0,34% στις 4.509 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει άνοδο 0,75% στις 10.632 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI κινείται υψηλότερα κατά  0,2% στις 6.931 μονάδες, ενώ στο Μιλάνο ο FTSE MIB καταγράφει ισχυρή άνοδο 2,75% στις 21.316 μονάδες.

Οι αγορές στο Λονδίνο αλλά και τη Wall Street είναι σήμερα κλειστές λόγω αργίας.

Τα πρώτα αποτελέσματα των ευρωεκλογών δείχνουν ότι η κεντροδεξιά παραμένει η πρώτη δύναμη με τις περισσότερες έδρες στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, αν και σημαντικά αποδυναμωμένη λόγω της ισχυρής ενίσχυσης των αντιευρωπαϊκών κομμάτων, που διπλασίασαν τα ποσοστά τους.

Η μεγάλη έκπληξη ωστόσο ήρθε από την Ιταλία, όπου το Δημοκρατικό Κόμμα του Ματέο Ρέντσι αυξάνει σημαντικά τις δυνάμεις του καταγράφοντας μεγάλη νίκη έναντι του Κινήματος των 5 Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο. Έτσι, οι αποδόσεις των ιταλικών 10ετών ομολόγων  υποχωρούν κατά 9 μονάδες βάσης στο 3,06%, ενώ οι αποδόσεις των αντίστοιχων ισπανικών ομολόγων υποχωρούν κατά 6 μονάδες βάσης, στο 2,93%.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκονται οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών. Η μετοχή της UniCredit ενισχύεται κατά 3.5% και της Banca Popolare di Milano με ποσοστό μεγαλύτερο του 5%.

Πέραν των πολιτικών εξελίξεων στην ΕΕ, υπάρχουν δύο ακόμη παράγοντες που δίνουν ώθηση στις ευρωπαϊκές αγορές. Πρώτον, είναι η νίκη του Πέτρο Ποροσένκο στις προεδρικές εκλογές της Ουκρανίας και μάλιστα από τον πρώτο γύρο. Παράλληλα, τόσο η Ουκρανία όσο και η Μόσχα δηλώνουν έτοιμες να προχωρήσουν σε διάλογο.

Δεύτερον, είναι ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ο οποίος προειδοποίησε για κίνδυνο «ολέθριου αρνητικού σπιράλ» που καιροφυλακτεί σε περίπτωση υποχώρησης των προσδοκιών για τον πληθωρισμό. Δήλωσε πως η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά την ισοτιμία του ευρώ, αλλά και τις πιστωτικές συνθήκες στον ευρωπαϊκό Νότο και τόνισε πως η ποσοτική χαλάρωση εξακολουθεί να βρίσκεται επί τάπητος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v