Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ισορροπεί» στις 1.220 μονάδες το ΧΑ

Σταθεροποιητικά κινείται το χρηματιστήριο με τον FTSE 25 στην περιοχή των 395 μονάδων. Κέρδη και υψηλός τζίρος για τη μετοχή της Εθνικής, ενισχύονται ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ, ΔΕΗ. Υπεραποδίδει ο ΟΛΠ. Απώλειες για Σωληνουργεία Κορίνθου, Ελλάκτωρ.

Μικρές απώλειες για βασικούς δείκτες, μετοχές στην αρχή της συνεδρίασης. Γύρισμα με τη βοήθεια του ΟΠΑΠ και τα κέρδη της Εθνικής μετά τις 11.00, ενώ στοχευμένες συναλλαγές-αγορές κρατούν σε οριακά θετικό έδαφος τον Γενικός Δείκτη μετά τις 11.15.

Στα συν το θετικό πρόσημο του τραπεζικού δείκτη, καθώς η Εθνική με αγοραστές συνέχισε υψηλότερα μέχρι τα 2,53 ευρώ. Σε αυτά τα επίπεδα και με τη μετοχή της Alpha Bank να υποχωρεί οριακά, η αποτίμηση της ΕΤΕ με 8,87 δισ. πλησίασε σε απόσταση αναπνοής τα 8,91 δισ. της Alpha Bank. Επιμένω στη συγκεκριμένη αναφορά, γιατί όταν προ εβδομάδος είχα πρωτοαναφερθεί στο συγκεκριμένο ποντάρισμα η ψαλίδα ήταν σχεδόν μισό δισ. ευρώ υπέρ της Alpha Bank.

Όσον αφορά την Εθνική, που σε επίπεδο παιχνιδιού έχει κερδίσει πολλούς πόντους τελευταία, οι αναλυτές αποτιμούν τα αποτελέσματα του ομίλου καλύτερα των προβλέψεών τους.

Το γεγονός πως και σήμερα σχεδόν το 50% των συνολικών συναλλαγών γίνεται στη μετοχή της ενισχύει την εκτίμησή μας πως "ξένα κεφάλαια" (κυρίως αμερικανικά) ενισχύουν τις θέσεις τους τραβώντας ψηλότερα το χαρτί.

Πάνω από 10 εκατ. ευρώ (σε σύνολο περίπου 20 εκατ.) στα πρώτα 30΄της συνεδρίασης δεν είναι λίγα για μία μετοχή που έχει επανακτήσει τη βραχυπρόθεσμη ανοδική τάση της, για έναν όμιλο που ξαναφτιάχνει αποτίμηση προς τα 9 δισ. ευρώ.

Βέβαια η αγορά κι οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες θα περιμένουν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Alpha Bank και της Πειραιώς για να έχουν πληρέστερη εικόνα για τον κλάδο. Αρνητικό Q1, εκτιμήσεις και προσδοκίες για σταδιακή βελτίωση από το Q3 σύμφωνα με τους αναλυτές, αναπόφευκτη η εστίαση της αγοράς στον κλάδο λόγω της τραπεζοβαρύτητας του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Στα 11,42 ευρώ ενισχύεται ελαφρώς η μετοχή της ΔΕΗ, καθώς η Επιχείρηση ανακοίνωσε κέρδη 81,3 εκατ. ευρώ και κύκλο εργασιών στο 1,488 δισ. ευρώ. Στα 2,67 δισ. η αποτίμηση του ομίλου.

Στα 12,38 ευρώ η μετοχή του ΟΠΑΠ με το γύρισμά της προς τα 12,42 από τα 12,11 ευρώ να επαναφέρει σε ελαφρώς ανώτερα επίπεδα και τον Γ.Δ. και τον 25άρη. Το στοίχημα για τον Οργανισμό πλέον είναι η άμεση υπέρβαση του ορίου των 4 δισ. ευρώ σε χρηματιστηριακή αξία.

Στις μετοχές των Ελληνικών Πετρελαίων, ΟΛΠ και ΕΥΔΑΠ επιμένουν οι βραχυπρόθεσμοι αγοραστές με τη μετοχή των ΕΛΠΕ να αντιδρά σταθερά από τα τελευταία χαμηλά των 5,11 ευρώ στις 16 Μαΐου.

Ανοδικά, μετά την ισχυρή διόρθωση της Δευτέρας, και για τη μετοχή της ΕΥΔΑΠ κι επενδυτικοί κύκλοι επιμένουν στο χτίσιμο θέσεων στη μετοχή. Όλο και ψηλότερα η αποτίμηση του ΟΛΠ που πλέον διαμορφώνεται στα 443,75 εκατ. ευρώ.

Μέτριες συναλλαγές και μικτές τάσεις σε Μυτιληναίο, ΓΕΚ Τέρνα, Motor Oil, ΕΧΑΕ. Ελάχιστο ενδιαφέρον στη μεσαία κεφαλαιοποίηση καθώς οι κινήσεις των ενεργών παικτών εξαντλούνται στις συνήθεις μετοχές της μεγάλης κατηγορίας.

Λίγο πριν από τις 11.15 ανοδικά κινούνταν 36 μετοχές έναντι 24 που υποχωρούσαν. Με σταδιακή ενίσχυση των συναλλαγών προς τα 28 εκατ. ευρώ και ώθηση του Γ.Δ. προς τις 1.225 και του FTSE προς τις 396 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v