Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πώς έσπασε το ανοδικό σερί

Πτώση για τον ΓΔ μετά από επτά συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και αθροιστικά κέρδη 14,4%. Ποιες ήταν οι μετοχές - «κλειδιά» της συνεδρίασης. Τα κρίσιμα τεχνικά όρια. Τι λένε οι αναλυτές. Διασώθηκαν Εθνική και ΟΠΑΠ. Σημαντικές πιέσεις για Frigoglass, ΣΩΛΚ.

Ο Γενικός Δείκτης ερχόταν από επτά συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις (με την σημαντική συνεισφορά και των τελικών δημοπρασιών) και αθροιστικά κέρδη 14,4% και ήταν απόλυτα φυσιολογική η εικόνα της σημερινής διόρθωσης, με κυριότερα χαρακτηριστικά την κόπωση και το συνεχιζόμενο rebalancing.

Κατ΄ αρχήν θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η σημερινή προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας ήταν καθαρά διορθωτικού χαρακτήρα, όχι μόνο γιατί μετά τις 11.27 ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, αλλά και γιατί 10 από τους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους και πιο συγκεκριμένα οι Alpha Bank, EEE (έκλεισε σε νέο ιστορικό χαμηλό), Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ, Μέτκα, Σωλ. Κορίνθου, Τέρνα Ενεργειακή, Τιτάν, Eurobank Properties και Frigoglass, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης.

Εξ΄ ίσου κακή και η τελική εικόνα στο ταμπλό του FTSE25, καθώς με θετικό πρόσημο διασώθηκαν μόνο οι Εθνική (+2,44%), Intralot (+1,49%), ΟΛΠ (+0,12%), ΟΠΑΠ (+2,44%) και Folli Follie Group (+3,16).

Από την άλλη δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση αναλώθηκε σε κινήσεις αναδιάρθρωσης χαρτοφυλακίων (rebalancing), εν όψει των αλλαγών στον Ελληνικό δείκτη FTSE25, αλλά και στους δείκτες MSCI Global Standard και MSCI Large Cap.

Υπενθυμίζεται ότι από την συνεδρίαση της Δευτέρας 2/6, ο τίτλος της Eurobank (+4,59%) εισέρχεται στους δείκτες MSCI Global Standard και MSCI Large Cap σύμφωνα με ανακοίνωση της Morgan Stanley, ενώ αποχωρούν τα Ελ. Πετρέλαια (-4,15%), ενώ από την ίδια ημερομηνία οι τίτλοι των Eurobank και Viohalco (+0,22%) εισέρχονται στον FTSE25, στην θέση των Σωλ. Κορίνθου (-5,20%) και Frigoglass (-7,96%).

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναλυτών, αναμένονταν συνολικές πωλήσεις 3,7 εκατ. μετοχών για τα Ελ. Πετρέλαια και αγορές 353,3 εκατ. μετοχών για τη Eurobank. Επίσης, σύμφωνα με τους ίδιους αναλυτές, αναμένονται αγορές 59,9 εκατ. μετοχών για τον τίτλο της Εθνικής, αγορές 132 χιλ. μετοχών για την Folli Follie Group (+3,16%) και πωλήσεις 233 χιλ. μετοχών για τον τίτλο του Τιτάνα (-2,22%), λόγω αυξομείωσης της στάθμισης σε διεθνείς δείκτες.

Συμπερασματικά και επειδή είναι άγνωστο το πόσες από τις παραπάνω "υποχρεωτικές" κινήσεις έχουν ήδη συντελεστεί, οι μετοχές των Ελ. Πετρελαίων, Σωλ. Κορίνθου, Frigoglass, Eurobank, Τιτάνα, Folli Follie Group και Viohalco αναμένεται να παραμείνουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και κατά την αυριανή συνεδρίαση, όπου και δεν αποκλείεται να σημειωθούν οι τελευταίες "καθυστερημένες" αναδιαρθρώσεις (!)

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με την τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών του Χ.Α., η περιοχή των 1220 μονάδων, έδωσε ένα πρώτο "stop" στην ανοδική αντίδραση που ακολούθησε την σημαντική υποχώρηση των τιμών, για τον Γενικό Δείκτη.

Ζητούμενο για το τέλος του μήνα, είναι η διατήρηση του Δείκτη κοντά στο παραπάνω όριο. Σε περίπτωση υπέρβασης των 1220 μονάδων επόμενη σημαντική αντίσταση στις 1240 μονάδες.

Από την άλλη, αν οι "δυνάμεις" της ανοδικής αντίδρασης εξαντλήθηκαν (μία πρώτη ένδειξη έδωσε η σημερινή συνεδρίαση), πρώτη σημαντική στήριξη στις 1180 μονάδες και δεύτερη στις 1115.

Επίσης, η "αντιπαράθεση" με τις 375 - 380 και 395 μονάδες δεν διέθετε τους απαιτούμενους ισχυρούς ανοδικούς καταλύτες για να μπορέσουμε να δούμε από κοντά την περιοχή του ψυχολογικού ορίου των 400 μονάδων, για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης

Σε απόλυτα βραχυπρόθεσμο διάγραμμα, θεωρείται επιτακτικό το κλείσιμο του μήνα με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης υψηλότερα των 385 μονάδων, για να μιλάμε για ολοκλήρωση της σημαντικής διόρθωσης και να μην τεθεί εν αμφιβόλω και η μεσοπρόθεσμη τάση της Αγοράς. Σε κάθε άλλη περίπτωση, μπαίνουμε σε μία σημαντική "ταλαιπωρία" για την συνέχεια, με την πρώτη σημαντική στήριξη να εντοπίζεται στις 375 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η Αγορά, τις προηγούμενες ημέρες συνέχισε το ανοδικό της σερί και ξεπέρασε και τις 1200 μονάδες, επισημαίνει ο Νίκος Σακαρέλης.

Στην παρούσα φάση κινούμαστε σε ρυθμούς ανακοίνωσης αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου με τις περισσότερες εταιρείες να προγραμματίζουν τις ανακοινώσεις για αύριο. Όσες εταιρίες ανακοίνωσαν καλύτερο των προβλέψεων τρίμηνο ήδη υπεραποδίδουν, ενώ και αυτές που έχουν δώσει θετικό guidance για τα επόμενα τρίμηνα ξεχωρίζουν (π.χ. λόγω αύξησης τουριστικής κίνησης).

Παράλληλα αύριο θα ολοκληρωθούν και οι ροές κεφαλαίων που προκύπτουν από την αλλαγή στη στάθμιση των δεικτών της Morgan Stanley.

Τεχνικά η Αγορά μπορεί να διορθώσει από το ανοδικό σερί της, καλό αυτό θα είναι όμως να γίνει μέχρι τις 1180 μονάδες. Σε περίπτωση περαιτέρω διόρθωσης θα απειληθεί και η στήριξη των 1150 μονάδων. Στον αντίποδα αντιστάσεις υπάρχουν στις 1220 μονάδες και ισχυρότερη στις 1280 μονάδες.

Η προσοχή της Αγοράς, για την Ελλάδα, θα είναι στραμμένη στον φημολογούμενο ανασχηματισμό, με επίκεντρο την αναδιάρθρωση, ή μη, των οικονομικών Υπουργείων και την ανανέωση της θητείας του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο στο επίκεντρο βρίσκεται η συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη και μια πιθανή μείωση των επιτοκίων, ή χρήση μη συμβατικών μέτρων, για τόνωση της ρευστότητας.

"Σε περίπτωση που οι ανακοινώσεις ικανοποιήσουν τις Αγορές, θα δούμε άνοδο στα εταιρικά ομόλογα αλλά και στις Τραπεζικούς τίτλους. Πιθανότατα να δούμε και μια αυξημένη διάθεση για ανάληψη ρίσκου στις αναδυόμενες Αγορές που μπορεί να βοηθήσει και τη Χώρα μας. Σε αντίθετη περίπτωση δεν αποκλείεται να υπάρξει σημαντική διόρθωση καθώς ήδη έχουν προεξοφληθεί αρκετές κινήσεις από την ΕΚΤ, στις Αγορές χρήματος και κεφαλαίου" αναφέρει ο αναλυτής της Wealth Financial Services.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

 Ήπιες διαθέσεις κατοχύρωσης κερδών χαρακτήρισαν τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ευρώπης, όπου μόνο ο Nikkei (+0,07%) διασώθηκε με θετικό κλείσιμο, ενώ στην Ευρώπη μόνο ο FTSE 100 (+0,30%) κινείται στο "πράσινο", με τους επενδυτές να έχουν στραμμένη την προσοχή τους στην επόμενη Πέμπτη και στις αποφάσεις της ΕΚΤ.

Μικρά κέρδη, στο ξεκίνημα της συνεδρίασης, για τους δείκτες της Wall Street, που κινούνται σε πολυετή, ή ιστορικά, υψηλά.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, στο χαμηλότερο επίπεδο από την υιοθέτηση του ευρώ υποχώρησε το κόστος δανεισμού της Ιταλίας, κατά την σημερινή έκδοση 5ετών και 10ετών ομολόγων. Η Ρώμη άντλησε 7,5 δισ. ευρώ, στο ανώτατο άκρο των προσδοκιών της. Στην έκδοση 10ετών ομολόγων η απόδοση υποχώρησε στο 3,01% από 3,22% κατά την προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία του Απριλίου. Στην έκδοση 5ετών ομολόγων, η απόδοση υποχώρησε στο 1,62%, από 1,84% κατά την προηγούμενη αντίστοιχη έκδοση.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η Αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε 1% στο κατά το α΄ τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με την αναθεωρημένη εκτίμηση του Υπουργείου Εμπορίου. Πρόκειται για την μεγαλύτερη συρρίκνωση σε τρία χρόνια. Οι αναλυτές περίμεναν συρρίκνωση 0,5% με 0,6% στο ΑΕΠ Q1.

Ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας μειώθηκε κατά 27.000 την περασμένη εβδομάδα. Το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι στα Ταμεία εμφανίστηκαν 300.000 νέοι άνεργοι, που είναι το δεύτερο χαμηλότερο μέγεθος από τα μέσα του 2009. Οι αναλυτές περίμεναν περίπου 322.000 αιτήσεις.

Οι πωλήσεις κατοικιών, όπως αποτυπώνονται στις υπογραφές "αρραβώνων", αυξήθηκαν 0,4% τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ένωσης κτηματομεσιτών NAR. Οι αναλυτές περίμεναν τουλάχιστον 2% αύξηση.
Οι χαμηλές αποδόσεις στα ομόλογα και οι ευμετάβλητοι χρηματιστηριακοί δείκτες οδηγούν τους επενδυτές σε αναδυόμενες Αγορές όπως η Βραζιλία και η Νότιος Αφρική, οι οποίες γνώρισαν μεγάλες απώλειες στο πρώτο τρίμηνο του έτους.

Όπως μετέδωσε η "WSJ", κεφάλαια επιστρέφουν στις αναδυόμενες Αγορές με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και ένα χρόνο. Πολλοί επενδυτές εστιάζουν σε μέρη όπως η Ινδία και η Ινδονησία όπου η ανάπτυξη είναι ισχυρή και ξεκινούν οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Με βάση στοιχεία της EDFR Global, τα αμοιβαία κεφάλαια και τα ETF που επενδύουν στις αναδυόμενες Αγορές είχαν καθαρές εισροές $13,2 δισ. τον Απρίλιο και τον Μάιο. Πρόκειται για την μεγαλύτερη διμηνιαία αύξηση από τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2013. Σημειώνεται πως είχαν προηγηθεί δέκα μήνες καθαρών εκροών.

Επιστροφή στο ΧΑ

Τα αποτελέσματα τριμήνου των Ελληνικών Πετρελαίων υπερέβησαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών σε επίπεδο κερδοφορίας και EBITDA, υπογραμμίζει η UBS, ενώ διατηρεί σύσταση "neutral".

Θετικά υποδέχθηκαν οι εγχώριες ΑΧΕ τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου της Εθνικής.

Η Euroxx αναφέρεται στο "ισχυρό ξεκίνημα" της ETE, τονίζοντας πως τα ανώτερα των εκτιμήσεων κέρδη της οφείλονται κυρίως στη μείωση των λειτουργικών δαπανών και των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η χρηματιστηριακή διατηρεί την τιμή-στόχο των 3,3 ευρώ και τη σύσταση "overweight" για τη μετοχή.

Aπό την πλευρά της η Alpha Finance χαρακτηρίζει ανώτερα των εκτιμήσεων τα κέρδη της Εθνικής. 

Η IBG κρίνει ικανοποιητικά τα αποτελέσματα τριμήνου της Εθνικής υπογραμμίζοντας πως οι τάσεις στις βασικές δραστηριότητες της Τράπεζας είναι θετικές. 

H Εurobank Equities αποδίδει τα καλύτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα της ΕΤΕ στη μείωση των δαπανών, καθώς -όπως αναφέρει -οι λειτουργικές δαπάνες υποχώρησαν κατά 10% σε ετήσια βάση.

Καλύτερα των αναμενόμενων ήταν τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε στο α' τρίμηνο του 2014 η ΔΕΗ, σύμφωνα με την Βeta Sec., κυρίως χάρη στις περικοπές δαπανών αλλά και στην θετική επίπτωση ύψους €23,2 εκατ. από την εφάπαξ έκπτωση στην τιμή του φυσικού αερίου μετά τη συμφωνία της ΔΕΠΑ με την Gazprom και την ανάκτηση άλλων €21,3 εκατ. μετά από απόφαση της Κομισιόν για το μειωμένο τιμολόγιο πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας στην Αλουμίνιον.

Παράλληλα, η ΑΧΕ σημειώνει ότι η ΔΕΗ κατάφερε να μειώσει τις δαπάνες για την αγορά υγρών καυσίμων και φυσικού αερίου κατά 5,3% ή κατά €34,4 εκατ. ενώ μείωσε σημαντικά και άλλα λειτουργικά έξοδα κατά €52,4 εκατ. στα €94,9 εκατ. το α' τρίμηνο. Σημαντική ήταν επίσης και η μείωση στους μισθούς κατά 4,7% από τα €260,5 εκατ. στα €248,3 εκατ. την ίδια περίοδο.

Από την άλλη πλευρά, η ΒΕΤΑ σημειώνει ότι οι προβλέψεις για το καθαρό χρέος της ΔΕΗ αυξήθηκαν κατά 50,5% στα €147,9 εκατ. σε σύγκριση με το α' τρίμηνο του 2013. Το καθαρό χρέος αυξήθηκε στα €4,1 δισ. σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο αλλά μειώθηκε σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2013 (€4,6 δισ.).

Τιμή-στόχο τα €7,50 και "Ουδέτερη" σύσταση δίνει για τα ΕΛ.ΠΕ. η Nomura καθώς παρά τις χαμηλές προσδοκίες από τα αποτελέσματα του α' τριμήνου, εκτιμά ότι υπάρχουν ενθαρρυντικά σημάδια και μια πιθανότητα ανόδου για τη μετοχή, χάρη στην σταθερή εγχώρια ζήτηση καυσίμων αλλά και την αύξηση της αποδοτικότητας. Ο οίκος προβλέπει ότι τα κέρδη EBITDA για το 2014 θα ανέλθουν στα €400 εκατ.

Την υπογραφή συμβάσεων με τις εταιρείες του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ (ΣΙΔΕΝΟΡ, ΣΟΒΕΛ και ΕΛΒΑΛ) για ηλεκτροδότηση των βιομηχανικών εγκαταστάσεων με τα μειωμένα τιμολόγια, που προβλέπει η απόφαση της γενικής συνέλευσης των μετόχων της ΔΕΗ, ενέκρινε σήμερα το ΔΣ της Εταιρείας. Τα τιμολόγια για τις Επιχειρήσεις που συνδέονται στο δίκτυο Υψηλής Τάσης μειώνονται κατά 10%, ενώ για τις ώρες χαμηλής ζήτησης (Σαββατοκύριακα και νυχτερινές ώρες) ισχύει πρόσθετη έκπτωση 25%. Οι εκπτώσεις ισχύουν για έναν συν έναν χρόνο, από 1.1.2014

Την άρση της αναστολής διαπραγμάτευσης των μετοχών της εταιρείας "Ι. Μπουτάρης & Υιός Holding Α.Ε." (+18,64%), από σήμερα 29 Μαΐου 2014, αποφάσισε η ΕΧΑΕ, λαμβάνοντας υπόψη σχετικό αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Η εταιρεία προέβη στην εκ νέου σύνταξη και επαναδημοσίευση των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων της χρήσης 2013, σύμφωνα με τα ΔΛΠ/ΔΠΧΑ και τις διατάξεις του ν.3556/2007 και πλέον εκλείπει ο λόγος θέσης των μετοχών της σε καθεστώς αναστολής διαπραγμάτευσης. Από την ίδια ημερομηνία, οι μετοχές της εταιρείας θα διαπραγματεύονται στην κατηγορία "Επιτήρησης".

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά την σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με διακυμάνσεις και αλλαγές προσήμων, αναρριχόμενος μέχρι τις 1223,97 μονάδες (+0,31%). Όμως μετά τις 11.27 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας μέχρι τις 1194,48 μονάδες (-2,10%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1201,1 και μέσω των βοηθειών που πήρε από τις τελικές δημοπρασίες έκλεισε στις 1206,21 μονάδες με απώλειες 1,14%.

Ο τζίρος, ο μεγαλύτερος των τελευταίων επτά συνεδριάσεων, εκτινάχθηκε στα 232,5 εκατ. από τα οποία τα 20,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΦΦΓΚΡΠ, ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ, ΕΧΑΕ, ΑΡΑΙΓ). Το 40% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών "απασχολήθηκε" από τον τίτλο της Εθνικής, ενώ αν προστεθούν και οι Eurobank, Alpha Bank, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Πειραιώς, οι έξι, συνολικά, τίτλοι απέσπασαν το 85% του συνολικού τζίρου (!)

Ελάχιστα τα άξια αναφοράς χαμηλότερα του 25αρη, όπως το ότι στον Παπουτσάνη και στα 0,4990 ευρώ άλλαξαν χέρια 100000 τεμ. (όχι "πακέτο"), ενώ ίσως αξίζει αναφοράς το ξαφνικό αγοραστικό ενδιαφέρον που σημειώθηκε μετά τις 16.38, στον τίτλο του Fourli.

--ΧΠΑ

Συνεδρίαση που ξεκίνησε με διακυμάνσεις και κατέληξε με αξιοπρόσεκτη διόρθωση, ενώ η σχετική μεταβλητότητα ενίσχυσε σημαντικά τις συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη.

Σταθερός ο όγκος συναλλαγών στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (21.287 συμβόλαια).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 14.260, 13.790 για τον Ιούνιο, 450 για τον Ιούλιο, 0 για τον Αύγουστο και 20 για τον Σεπτέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 386,5) κινήθηκε μεταξύ 384 και 394 μονάδων, μειώνοντας το discount στο 0,58%.

Διατηρήθηκε ο δανεισμός τίτλων (1.660.700 Alpha Bank, 22.000 ΟΠΑΠ, 7.500 Ελλάκτωρ, 30.000 Εθνική, 100.000 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (1.804), ΔΕΗ (1.980), Alpha Bank (2.302), Εθνική (5.550), Πειραιώς (1.204), ΟΠΑΠ (1.926), MIG (410), Eurobank (3.729), Μυτιληναίο (252), Ελ. Πετρέλαια (471), ΓΕΚ (406), Τιτάνα (103), Ελλάκτωρα (181), Μέτκα (125), ΕΕΕ (135), Intralot (215), Motor Oil (110).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, ικανοποιητικό μπορεί να χαρακτηριστεί το επενδυτικό ενδιαφέρον στα δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης όπου συναλλάχθηκαν 1.646 δικαιώματα, με την βαρύτητα να πέφτει στα puts (1.049 τμχ) έναντι των calls (597 τμχ). Η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη διατηρήθηκε στο 40%.

Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις.

Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (136.833.128 τεμ.), Εθνική (1.727.536 τεμ.), Πειραιώς (19.612.453 τεμ.), Eurobank (1.170.632 τεμ.).

Ας σημειωθούν τα 98 δικαιώματα αγοράς για την Εθνική, λήξεως Ιουνίου, με τιμή εξάσκησης τα 2,20 ευρώ.

 

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v