Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Πού θα «παιχτεί» η σημερινή συνεδρίαση

Το «καμπανάκι» της Yellen για μετοχές και επιτόκια και τι επίδραση αναμένεται να έχει στις διεθνείς αγορές. Κρίσιμο ερώτημα εάν θα έχει συνέχεια η χθεσινή μετατόπιση του ενδιαφέροντος των επενδυτών προς τα βιομηχανικά «χαρτιά» του FT 25. Με προσαρμοσμένη τιμή σήμερα η ΕΧΑΕ.

Οι αποτιμήσεις των μετοχών ορισμένων κοινωνικών δικτύων και εταιρειών βιοτεχνολογίας είναι τραβηγμένες, δήλωσε στην ομιλία της στο Κογκρέσο η Janet Yellen. Πρόσθεσε, ωστόσο, πως η ευρύτερη χρηματιστηριακή αγορά δεν είναι υπερτιμημένη.

"Ορισμένοι δείκτες μετοχών έχουν αυξηθεί σε ιστορικά υψηλά, σε ονομαστικούς όρους από το τέλος του 2013. Ωστόσο, οι μετρήσεις για τη συνολική αγορά στις αρχές Ιουλίου δεν ήταν σε επίπεδα πολύ ανώτερα από τον ιστορικό μέσο όρο, γεγονός που δείχνει πως σε γενικές γραμμές οι επενδυτές δεν είναι υπερβολικά αισιόδοξοι όσον αφορά τις μετοχές". Η ίδια επανέλαβε ότι η Κεντρική Τράπεζα μπορεί να αυξήσει νωρίτερα και με ταχύτερο ρυθμό τα επιτόκια, εφόσον η αγορά εργασίας συνεχίσει να εκπλήσσει τη FED.

Το θετικό επενδυτικό κλίμα που είχαν δημιουργήσει τα καλύτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα της JP Morgan και της Morgan Stanley ανεστράφη γρήγορα μόλις η επικεφαλής της FED ξεκίνησε την ομιλία της, ενώ οι δηλώσεις έφεραν νέες σημαντικές πιέσεις στα πολύτιμα μέταλλα και στο πετρέλαιο.

Το χθεσινό κλείσιμο της Wall Street θα μπορούσε να χαρακτηριστεί τουλάχιστον ψύχραιμο (οι μεγάλες αγορές ξέρουν να τηρούν τα προσχήματα), με τον Dow Jones να κλείνει με οριακά κέρδη και πάνω από το ψυχολογικό όριο των 17.000 μονάδων, ενώ ο S&P 500 και ο Nasdaq έκλεισαν με ελεγχόμενες απώλειες, με τον δεύτερο να πιέζεται περισσότερο, καθώς ήταν και ο περισσότερο θιγόμενος από τις δηλώσεις Yellen.

Μικτά πρόσημα επικράτησαν στην Ασία, για την ίδια εικόνα προϊδεάζουν και τα futures των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών, πλην της  Ιταλίας που δεν αποκλείεται να ανοίξει με σχετικά μεγαλύτερη πτώση.

Υπενθυμίζεται ότι "το outlook της αξιολόγησης 'Baa2' του ιταλικού τραπεζικού συστήματος παραμένει αρνητικό, εξαιτίας της επιδείνωσης της ποιότητας στα στοιχεία ενεργητικού και της χαμηλής κερδοφορίας", ανέφερε η Moody's, καθώς τα προβληματικά δάνεια των ιταλικών τραπεζών θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για τους επόμενους 12 - 18 μήνες, ενώ πιθανότατα θα χρειαστούν επιπρόσθετες προβλέψεις. Όπως τονίζει η Moody's, η δημιουργία νέων προβληματικών δανείων θα συνεχιστεί μέχρι η οικονομική ανάκαμψη μεταφραστεί σε πιο αισθητή βελτίωση στην απασχόληση, στην καταναλωτική εμπιστοσύνη και στις επενδύσεις.

Σε κάθε περίπτωση, και σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, μπορεί οι δηλώσεις της επικεφαλής της FED να αντιμετωπίστηκαν (πρόσκαιρα) με ψυχραιμία από τις αγορές, όμως θεωρείται βέβαιο ότι δημιούργησαν δεύτερες σκέψεις στις τάξεις των επενδυτών και αυτό θα δράσει σαν πολλαπλασιαστής, στην πρώτη επιδείνωση του κλίματος.

Ερχόμενοι στα του ελληνικού χρηματιστηρίου, με ενδιαφέρον παρατηρήθηκε η χθεσινή μετατόπιση του ενδιαφέροντος από τις τραπεζικές μετοχές στα βιομηχανικά blue chips, με εννέα από αυτούς τους τίτλους να κλείνουν στα υψηλά ημέρας.

Όμως παραμένει ζητούμενο αν τα ενεργά χαρτοφυλάκια ξαφνικά άλλαξαν τις προτιμήσεις τους, ή αν η όλη κίνηση ήταν "fake" και αποσκοπούσε απλώς και μόνο στη διατήρηση των βασικών δεικτών στα τρέχοντα επίπεδα τιμών εν όψει και της επικείμενης λήξης των συμβολαίων Ιουλίου!

Από εκεί και πέρα, θεωρείται βέβαιο ότι ο τραπεζικός κλάδος θα παραμείνει στο επίκεντρο της ειδησεογραφίας για πολύ καιρό και εν όψει των ευρωπαϊκών stress tests, όμως σε μία υποψιασμένη αγορά, όπου όλοι περιμένουν ανοδική τραπεζική αντίδραση προκειμένου να ξεφορτώσουν σχετικά ψηλότερα, δύσκολα οι τραπεζικές μετοχές θα διεκδικήσουν κάτι εντυπωσιακά καλύτερο χωρίς κάποια σημαντική φρέσκια είδηση.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ για τις τράπεζες, στα μέσα του επόμενου μήνα θα είναι έτοιμη η κυβέρνηση να παρουσιάσει τις ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος των "κόκκινων" δανείων, προκειμένου από τις αρχές του φθινοπώρου και αφού πρώτα λάβει την τελική έγκριση της τρόικας να προχωρήσει στην εφαρμογή τους.

Από την άλλη, ριζικές αλλαγές στο πτωχευτικό δίκαιο ζητούν οι τραπεζίτες και αναμόρφωση του Νόμου Κατσέλη καθώς εκτιμούν ότι μόνο έτσι θα προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς η αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων και η διαχείριση του χρέους των νοικοκυριών με στόχο την αποτελεσματική αντιμετώπιση των "κόκκινων" δανείων.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι από σήμερα και μετά τη μείωση του Μ.Κ., οι μετοχές της ΕΧΑΕ είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. με νέα ονομαστική αξία μετοχής € 0,56 και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου ποσού € 0,20 ανά μετοχή στους μετόχους της εταιρίας με καταβολή μετρητών. Προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης στα € 7,84.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v