Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άνοδος με... επιφυλάξεις στο Χρηματιστήριο

Στις 1.180 μονάδες η αγορά, με τις τράπεζες να χάνουν τα αρχικά κέρδη και εννέα blue chips να κλείνουν στο υψηλό ημέρας. Η μικρή αύξηση στο τζίρο και το «κοκτέιλ» ανησυχιών. Τι δείχνει η τεχνική ανάλυση για τη συνέχεια. Υπεραπέδωσαν Intralot, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Τιτάνας, Μυτιληναίος.

Συνεδρίαση δύο όψεων, η δεύτερη της χρηματιστηριακής εβδομάδας και τρίτη συνεχόμενη, που ξεκίνησε με "Τραπεζικές φούριες" και ολοκληρώθηκε με εννέα μη Τραπεζικούς τίτλους του FTSE25 να κλείνουν στο υψηλό ημέρας!

Παίρνοντας τα πράγματα με την σειρά, η συνεδρίαση ξεκίνησε με Τραπεζικό "ενθουσιασμό" που αποδείχθηκε "fake" και "προδόθηκε" από τον υψηλό τζίρο της πρώτης ώρας που ακούμπησε τα 25 εκατ. παραπέμποντας σε "διανομή χαρτιών".

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον αρχικό ενθουσιασμό, ο Γενικός Δείκτης αναρριχήθηκε μέχρι τις 1190,27 μονάδες (+1,01%), ο Τραπεζικός μέχρι τις 165,06 μονάδες (+1,69%), η μετοχή της Alpha Bank μέχρι τα 0,6470 ευρώ (+2,7%), της Εθνικής μέχρι τα 2,62 ευρώ (+2,34%), της Πειραιώς μέχρι τα 1,62 ευρώ (+1,89%) και της Eurobank μέχρι τα 0,3630 ευρώ (+1,11%).

Από τους παραπάνω τίτλους, μόνο η μετοχή της Alpha Bank (+1,9%), τερμάτισε της συνεδρίαση με θετικό πρόσημο!

Αντίθετα, σταδιακά άρχισαν να εμφανίζουν σχετική κινητικότητα οι μη Τραπεζικοί Δεικτοβαρείς τίτλοι, οι οποίοι είχαν αποστασιοποιηθεί επιδεικτικά κατά την πρώτη ώρα της συνεδρίασης, που σίγουρα εξέθεσε τους αρχικούς αγοραστές των Τραπεζικών μετοχών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τζίρος ήταν ο υψηλότερος των τελευταίων τριών συνεδριάσεων, βοηθούμενος και από τα "πακέτα", όμως για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση παρέμεινε χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 100 εκατ. ευρώ.

Τεχνικά, σε "intraday" γράφημα και όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, το 385 είναι κοντινή σημαντική αντίσταση και το 392 κύρια, ενώ στήριξη έχουμε στο 377 κοντινή και στο 374 κύρια, με το "stop" μας στο 372.

Όσον αφορά τον Γενικό Δείκτη, η χθεσινή υπέρβαση των 1160 μονάδων, αφήνει περιθώρια για κίνηση προς τις 1200 μονάδες, όμως από εκεί και ψηλότερα θα χρειαστεί σημαντική αύξηση του τζίρου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο ο Γενικός Δείκτης, όσο και ο FTSE25, παραμένουν σε βραχυχρόνιο πτωτικό κανάλι, όσο αρνούνται να δώσουν κλεισίματα υψηλότερα των 1237 και 401 μονάδων, αντίστοιχα.

Οι περισσότερο συντηρητικοί, θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα προχωρήσουν σε κάποια κίνηση αν ο Γενικός Δείκτης δεν επιστρέψει με κλεισίματα υψηλότερα των 1257 μονάδων και ο FTSE25, υψηλότερα των 407 μονάδων.

Μάλλον επιφυλακτικοί δηλώνουν οι περισσότεροι παράγοντες της Αγοράς, επισημαίνοντας ότι οι τρεις τελευταίες ανοδικές συνεδριάσεις δεν υποδηλώνουν αλλαγή τάσης, αλλά κινήσεις συντήρησης. Σύμφωνα με αυτούς οι επιπτώσεις των εξελίξεων στην Πορτογαλία φαίνεται προσωρινά να μετριάζονται, όμως δεν έχουν εκλείψει.

Οι ανησυχίες για το Ευρωπαϊκό Τραπεζικό Σύστημα και ιδιαίτερα αυτό των Χωρών του Νότου παραμένουν και σε συνδυασμό, μάλιστα, με τις γεωπολιτικές εντάσεις σε διάφορα γεωγραφικά μέτωπα έχουν δημιουργήσει ένα αρνητικό μείγμα δεδομένων που λειτουργεί ανασταλτικά σε οποιαδήποτε προσπάθεια βελτίωσης του επενδυτικού κλίματος.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις κινούμενος σε ένα σχετικά στενό εύρος περίπου 14 μονάδων, με χαμηλό ημέρας τις 1176,34 (-0,17%) και υψηλό τις 1190,27 μονάδες (+1,01%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1180,43 (+0,17%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 1180,92 μονάδες με κέρδη 0,22%.

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι MIG, EEE, Jumbo, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΧΑΕ, Μέτκα, Μυτιληναίος και Τέρνα Ενεργειακή. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ (προσπαθεί να αντιδράσει από τις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις), Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ, Μέτκα, Μυτιληναίος, Τιτάν, Eurobank Properties, Intralot, Motor Oil.

Μένοντας στο ταμπλό του FTSE25, μόλις τρεις από τους τίτλους που τον απαρτίζουν έχουν διασωθεί σε βραχυπρόθεσμο ανοδικό κανάλι. Η ΕΥΔΑΠ, όσο δεν δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 8,89 ευρώ και οι Folli Follie Group (29,67 ευρώ) και Eurobank Properties (8,20 ευρώ).

Σε "intraday" γράφημα, ένα πρώτο σήμα αγοράς έδωσε ο τίτλος του Μυτιληναίου με "stop" τα 5,85 ευρώ. Πρώτος στόχος τα 6,18 (εκεί έκλεισε σήμερα) και κύριος τα 6,36 - 6,38 ευρώ. Στήριξη τα 5,94 - 5,92 ευρώ.

Ο τζίρος αναρριχήθηκε στα 99 εκατ. από τα οποία τα 26,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΑΛΦΑ, ΜΠΕΛΑ άλλαξαν χέρια 1567626 τεμ. στα 10,885 ευρώ). Επτά τίτλοι (ΜΠΕΛΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΠΕΙΡ) "απασχόλησαν" το 86,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Χαμηλότερα του 25αρη, σε μόνιμη πλαγιοκαθοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 2,00 ευρώ (κλείσιμο 20/3) δείχνει να βρίσκεται ο τίτλος του Άβακα, ενώ συνεχίζεται η προσπάθεια απομάκρυνσης από τα πρόσφατα χαμηλά για την Αεροπορία Αιγαίου.

Επαναπροσεγγίζουν τα ιστορικά χαμηλά Compucon και ΓΕΔ, συνεχίζεται η κίνηση - ασανσέρ για τον Χατζηκρανιώτη, στα 1,70 ευρώ άλλαξαν χέρια 50000 τεμάχια στην Κρι Κρι (όχι "πακέτο"), ενώ η Ελγέκα δεν μπόρεσε να "συνέλθει" από την αρχική "ανοιχτή" εντολή πώλησης 12500 τεμ. που έστειλε τον τίτλο στα 0,3120 ευρώ (-29,09%), κλείνοντας με τελικές απώλειες 20,91%.

Τι βλέπουν οι αναλυτές για τη συνέχεια

Στη δίνη της αναταραχής του Τραπεζικού κλάδου έχει περιέλθει και το Ελληνικό Χρηματιστήριο, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την εγκατάσταση νεφοσκεπούς και γκρίζου ορίζοντα στην ατμόσφαιρα που το περιβάλλει, επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας. Ειδικότερα :

Το Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα αναζητεί αγωνιωδώς την άριστη λύση στο πρόβλημα των "κόκκινων" δανείων, ώστε να αποφύγει μια νέα επισημοποίηση της διάβρωσης της κεφαλαιακής του βάσης, ιδιαίτερα ενόψει των Ευρωπαϊκών "τεστ κοπώσεως" του Φθινοπώρου, ενώ συνεχίζονται οι θετικές συστάσεις των διεθνών επενδυτικών οίκων που (ηθελημένα;) υποβαθμίζουν τον αυξημένο επενδυτικό κίνδυνο των προτάσεών τους.

Το Ευρωπαϊκό Τραπεζικό Σύστημα αποκαλύπτει τις αδυναμίες του, καθώς άρκεσε η αναγγελία της αφερεγγυότητας της Πορτογαλικής Banco Espirito Santo (σε συνέχεια προβλημάτων της Βουλγαρικής Corpbank και των ζημιών της ΑυστριακήςErste) για να ξυπνήσουν μνήμες της περιόδου αναζήτησης των ασφαλών καταφυγίων από τους διαχειριστές (υπάρχουν άραγε;) ξεπουλώντας, προσωρινά έστω, μετοχές και ομόλογα Χωρών του Ευρωνότου.

Προσδοκούμε, πάντως, ότι η επαγρύπνηση του Μάριο Ντράγκι δεν έχει ατονήσει, καθώς ακόμη και το ΔΝΤ επανέλαβε την προτροπή του "για τύπωμα χρήματος".

Οι Αμερικανικές Αρχές επιβάλλουν πρόστιμα (κολοσσιαία συχνά) σε Ευρωπαϊκές κυρίως Τράπεζες, στο βωμό γεωπολιτικών σκοπιμοτήτων, ή έστω μόνο δημοσιονομικών αγνοώντας (;) τις παρενέργειες, που ενδεχομένως φτάνουν μέχρι και του νομισματικού πολέμου (!) Παράλληλα, οι BRICs υιοθετούν σχέδια αυτονόμησής τους από την Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ.

Έχοντας επαναφέρει την Τραπεζοκεντρική φυσιογνωμία του, το Ελληνικό Χρηματιστήριο, αναπόφευκτα πλήττεται. Η συρρίκνωση του ημερήσιου τζίρου του και η συστηματική μόχλευσή του μέσω μιας ολιγάριθμης "παλέτας" μετοχών που διαμορφώνουν συστηματικά τα ¾ των ημερήσιων συναλλαγών, επιτρέπει και καθοδηγεί την κίνηση του Γενικού Δείκτη σε ανεκτό εύρος, ώστε να μην καταγράφονται ετήσιες ζημιές.

Αποτρέπει όμως την είσοδο νέων κεφαλαίων ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις επανόδου σε ανορθωτική πορεία, καθώς ο πήχης των προσδοκιών για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων (με αιχμή τις αποκρατικοποιήσεις) έχει υποχωρήσει δραματικά, παρά τις περί του αντιθέτου δημόσιες αναφορές του Υπουργού Οικονομικών, τονίζει ο σύμβουλος επενδύσεων της TecGroup.

Οι διεθνείς αγορές 

Σε "πράσινο φόντο" ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές, ενώ αντίθετα στο "κόκκινο" κινούνται οι Ευρωπαϊκοί δείκτες, με τα Χρηματιστήρια της Ιβηρικής Χερσονήσου να εκδηλώνουν τον μεγαλύτερο προβληματισμό, καθώς δείχνουν να επιστρέφουν οι ανησυχίες για τις Τραπεζικές εξελίξεις στην Πορτογαλία και όχι μόνο.

Με κινήσεις πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος αναλώνονται κατά τις πρώτες ώρες συνεδρίασης, οι δείκτες στην Wall Street.

Ξεκινώντας από την Ασία, οι Αγορές στην Ιαπωνία επικεντρώθηκαν στις αποφάσεις της Κεντρικής Τράπεζας καθώς αυτή περιέκοψε ελαφρώς τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη το τρέχον έτος, διατηρώντας αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική και αισιοδοξώντας ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για 2% πληθωρισμό.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2012 υποχώρησε η εμπιστοσύνη των αναλυτών και των επενδυτών της Γερμανίας, καταγράφοντας νέα πτώση τον Ιούλιο για έβδομο συνεχόμενο μήνα. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος ZEW υποχώρησε στις 27,1 μονάδες τον Ιούλιο, έναντι των 28,0 μονάδων που ανέμεναν οι αναλυτές.

Εν τω μεταξύ, η Rioforte, βασική μονάδα της Espirto Santo International και μητρική του Espirito Santo Financial Group, ετοιμάζει να καταθέσει αίτημα προστασίας από τους πιστωτές στο Λουξεμβούργο μέσα στις επόμενες ημέρες, ανέφερε καλά πληροφορημένη πηγή της "WSJ". 

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, σχέδιο της Microsoft για μείωση των θέσεων εργασίας μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια αποκάλυψε το πρακτορείο Bloomberg, με στόχο την μείωση του κόστους λειτουργίας. 

Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν τον Ιούνιο (+0,2%) στην Αμερικανική Αγορά με την μικρότερη άνοδο από τον Ιανουάριο. Οι αναλυτές περίμεναν αύξηση 0,6% στις πωλήσεις. Ο δείκτης Μεταποίησης Empire για τον Ιούλιο, σημείωσε εντυπωσιακή άνοδο, στο 25,6 έναντι πρόβλεψης για 17.

Οι αποτιμήσεις των μετοχών ορισμένων κοινωνικών δικτύων και εταιρειών βιοτεχνολογίας είναι "τραβηγμένες" δήλωσε στην ομιλία της στο Κογκρέσο η Janet Yellen. Πρόσθεσε, ωστόσο, πως η ευρύτερη Χρηματιστηριακή Αγορά δεν είναι υπερτιμημένη. Η ίδια επανέλαβε ότι η Κεντρική Τράπεζα μπορεί να αυξήσει νωρίτερα και με ταχύτερο ρυθμό τα επιτόκια, εφόσον η Αγορά εργασίας συνεχίσει να εκπλήσσει την Κεντρική Τράπεζα. Οι δηλώσεις έφεραν νέες σημαντικές πιέσεις στα πολύτιμα μέταλλα.

Οι μετοχές συνεχίζουν να αποτελούν την καλύτερη επιλογή, αλλά η εικόνα δεν είναι ενιαία για όλες, αναφέρει η Saxo Bank, στις εκτιμήσεις για το γ΄ τρίμηνο.

ΧΠΑ

Σταθεροποιητική έως οριακά ανοδική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η συνεδρίαση στην Αγορά Παραγώγων, όπου τα ρολαρίσματα θέσεων μονοπώλησαν το ενδιαφέρον.

Και νέα αύξηση των συναλλαγών στο συμβόλαιο του δείκτη, ενώ οριακά υψηλότερα κινήθηκαν οι συναλλαγές και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (10.999 συμβόλαια).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 32.220, 16.634 για τον Ιούλιο, 14.179 για τον Αύγουστο, 1.387 για τον Σεπτέμβριο και 20 για τον Δεκέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 380,75)κινήθηκε μεταξύ 378,75 και 384 μονάδων, κλείνοντας στην θεωρητική του τιμή.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (420), ΔΕΗ (373), Alpha Bank (2.631), Εθνική (2.690), Πειραιώς (1.357), MIG (186),Eurobank (2.111), ΟΠΑΠ (181), Ελ. Πετρέλαια (125), Μυτιληναίο (198), ΓΕΚ (191), ΕΧΑΕ (126).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE αμετάβλητη στο 37%, με απογοητευτικό όγκο συναλλαγών καθώς μόλις 43 δικαιώματα διαπραγματεύτηκαν (2 calls και 41 puts).

Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.

Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (82.562.856 τεμ.), Εθνική (2.641.803 τεμ.), Πειραιώς (20.910.622 τεμ.), Eurobank (14.259.807 τεμ.).

Ας σημειωθεί ότι 37.128 συμβόλαια, λήξεως Ιουλίου, δεν έχουν κλείσει, ούτε έχουν μετακυλιστεί θέσεις.

 

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v