Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Κόλλησε» το Χρηματιστήριο

«Παραφωνία» στην αντίδραση των ευρωπαϊκών αγορών το ΧΑ. Η έλλειψη καταλύτη κρατά παγωμένους τους αγοραστές. Αντιδρούν τα ΕΛΠΕ. Η προσοχή στα παράγωγα και στη λήξη των συμβολαίων Ιουλίου.

Παρά το γεγονός ότι οι μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές ενδυναμώνουν τα αρχικά τους κέρδη και οι περισσότεροι από τους ευρωπαϊκούς δείκτες σημειώνουν άνοδο μεγαλύτερη του 1%, το Χ.Α. έχει ανακάμψει από το μέχρι στιγμής ενδοσυνεδριακό χαμηλό, αλλά ο Γενικός Δείκτης αναλώνεται σε εναλλαγές προσήμων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις επαγγελματιών του χώρου, αν ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης δεν δώσει σχετικά γρήγορα μία κίνηση με συνεχόμενα κλεισίματα άνω των 395 μονάδων, η τεχνική εικόνα θα επιβαρυνθεί σημαντικά και στο ελληνικό χρηματιστήριο θα υπερισχύσει ο "νόμος της βαρύτητας"!

Η λειψυδρία σημαντικών επιχειρηματικών ειδήσεων (οι "εισαγόμενες" εκθέσεις έχουν πάψει να πείθουν) και η έλλειψη πρωτοβουλιών στο ταμπλό των δεικτοβαρών μετοχών ενισχύουν το επιφυλακτικό σενάριο της πλάγιας κίνησης, ενώ από τη Δευτέρα, και αφού θα έχουν λήξει και τα συμβόλαια Ιουλίου, η εγχώρια αγορά ίσως δώσει ασφαλέστερα δείγματα γραφής.

Παραμένει κακή η μέχρι στιγμής αναλογία ανοδικών - πτωτικών μετοχών που διαμορφώνεται στο 1 προς 2, ενώ η συμπλήρωση τριών ωρών συνεδρίασης βρίσκει τον τζίρο σε χαμηλά επίπεδα και πιο συγκεκριμένα στα 35,5 εκατ. από τα οποία το 1,5 εκατ. αφορά προσυμφωνημένες συναλλαγές σε Alpha Bank, Fourlis και Εθνική.

Από το ταμπλό του FTSE 25, μόνο ο τίτλος των Ελλ. Πετρελαίων (+2,55%) καταγράφει αξιοσημείωτα κέρδη, ενώ αντίθετα πιέζονται περισσότερο Intralot, MIG, Motor Oil, Ελλάκτωρ, Μέτκα, Jumbo, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή και Τιτάνας.

«H αδύναμη Πορτογαλία ακολούθησε παρόμοιο δρόμο με αυτόν της Ελλάδας, και με ιστορικό χαμηλό την περιοχή των 4.500 μονάδων, ξεκίνησε ένα ράλι διετίας που την έφερε περίπου 70% υψηλότερα, φανερώνοντας και εδώ τη στρέβλωση που εμφανίστηκε την περίοδο της κρίσης», τονίζει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Τα πρόσφατα γεγονότα όμως με τον δανεισμό της, τις τραπεζικές εξελίξεις και οι ανησυχίες σε πολιτικό επίπεδο, σε συνδυασμό με την ανάγκη απορρόφησης των υψηλών σχετικά επιπέδων, έφεραν τον 20άρη της Πορτογαλίας (μέλος του NYSE Euronext) με σχηματισμό αντιστροφής ώμος-κεφάλι κοντά στις σημαντικότατες στηρίξεις του, όπου και αναμένονται αγορές παράλληλα με το τεχνικό σημείο διόρθωσης.

Όσο το επίπεδο 6.000-6.100 διατηρείται, αναμένουμε ότι ο δείκτης θα επιστρέψει μεσοπρόθεσμα τις 6.600-67.00 μονάδες σε πρώτη φάση. "Υπενθυμίζουμε ότι η Πορτογαλία, όπως και οι περισσότερες χώρες της Ε.Ε., έχει αποπληθωρισμό (-0,4%) με το χρέος της να αγγίζει το 130% του ΑΕΠ (μέγεθος ΑΕΠ περίπου 200 δισ. $), ενώ και το φορολογικό της σύστημα είμαι παρεμφερές με το ελληνικό" αναφέρει ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v