Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: «Ντύθηκε» πάλι στα κόκκινα ο Γενικός Δείκτης

Πτωτικά κινείται πλέον το χρηματιστήριο με τον FTSE 25 χαμηλότερα από τις 370 μονάδες. Απώλειες καταγράφουν Εθνική Τράπεζα, OΠΑΠ, Folli Follie, Άνεμος. Υπεραποδίδει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Κέρδη για Alpha Bank, EΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, ΟΛΠ.

Επανέρχονται οι πωλητές στις τράπεζες και αλλάζει εκ νέου ο... βηματισμός στο Χ.Α. Αυτή τη φορά κλίνοντας χαμηλότερα, περνώντας μετά τις 15.50 σε αρνητικό έδαφος καθώς ο Γ.Δ. μετρούσε απώλειες 0,33% στις 1.145, ο FT25 0,55% στις 367 με βαρίδι τον Τραπεζικό Δείκτη που έχανε 0,55%, στις 152 μονάδες.

Εγκλωβισμένη στην τραπεζική μέγκενη η προσπάθεια αντίδρασης στο Χ.Α., τη στιγμή που οι τελευταίες εξελίξεις (Παλαιστινιακό, Ουκρανία) συμβάλλουν στη βελτίωση του κλίματος στα κυριότερα ξένα χρηματιστήρια με ενδεικτική την αντίδραση του DAX και πάλι πάνω από τις 9.700 μονάδες.

Συνεχής η εναλλαγή προσήμου από την αρχή της συνεδρίασης, ανάλογα με τις...β ουλές των τραπεζών και όσων συνεχίζουν να ρευστοποιούν θέσεις τους ακόμη και στην πρώτη ισχνή αντίδραση. Είναι χαρακτηριστικό πως οι περίπου ίδιες εντολές πώλησης -με αυτές στην αρχή της συνεδρίασης- ενεργοποιήθηκαν στη μετοχή της Πειραιώς και εν συνεχεία της Εθνικής.

Από το 1,50 ευρώ -αρχικά- έως το 1,41 ευρώ το εύρος διακύμανσης της μετοχής της Πειραιώς με το χαμηλό ημέρας να σημειώνεται στις 11.30 (περίπου), αντέδρασε στη συνέχεια, αλλά πάντα σε αρνητικό έδαφος.

Στην Πειραιώς πωλητές κυριάρχησαν και πάλι μετά τις 16.00-16.05 πιέζοντας την τιμή προς το 1,43 ευρώ.
Στα 2,45-2,38 ευρώ η μετοχή της Εθνικής με αρνητική τεχνική ένδειξη την καταγραφή νέας τοπικά χαμηλής τιμής κάτω και από τα 2,40, στα 2,38 ευρώ.

Η ουσία είναι πως σε κανένα σημείο της συνεδρίασης δεν έλειψε ο προβληματισμός για τον κλάδο, ακόμη και όταν τα ισχυρά χέρια αποφάσισαν να τραβήξουν ανοδικά την αγορά όπως σημειώναμε στο αμέσως προηγούμενο σχόλιό μας.

Η επιφυλακτικότητα παραμένει, από τη στιγμή που σε προηγούμενη αναφορά του Euro2day.gr σημειωνόταν, πως "...ωστόσο σε πολλά χρηματιστηριακά γραφεία κυρίαρχο θέμα συζητήσεων παρέμενε η «διπλή βολή» (BlackRock, Standard & Poor's) και κατά πόσον αυτή μπορεί να στοχεύει στην άσκηση πίεσης των δανειστών προς την Αθήνα εν όψει και των stress tests της ΕΚΤ. Δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ανοιχτό το ενδεχόμενο νέου γύρου αυξήσεως κεφαλαίου στις τράπεζες κάτι που κρατά σε ομηρεία τον κλάδο και την όποια προσπάθεια για ανοδική αντίδραση".

Αυτό στις 11.41 με "τις τράπεζες να μπλοκάρουν την αντίδραση"  και με αυτό να βαραίνει εκ νέου στην αγορά τα τελευταία 30-40΄. Στα 75 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών, με αρνητικό το ότι σημαντικό μέρος του τζίρου (62%) παραμένει επικεντρωμένο στις 4 τραπεζικές μετοχές και ενώ στις μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ υπερισχύουν οι πωλητές.

Πέραν των τραπεζών όμως, νωρίτερα αναφερόταν στο Euro2day.gr πως ισχυρός παράγων, ο οποίος δραστηριοποίειται σε κλάδο της... επικαιρότητας, σημείωνε πως εάν το Χ.Α. δεν καταφέρει να συγχρονισθεί σύντομα τώρα με την κίνηση των ευρωχρηματιστηρίων το βραχυπρόθεσμο παιχνίδι χάνεται.

Πολύ δε περισσότερο που η εισαγωγή της ΕΛΤΕΧ ΑΝΕΜΟΣ (κινείται λίγο μετά τις 16.25 στο 1,61 ευρώ με πτώση 4,7%) δημιουργεί νέες προϋποθέσεις όχι μόνο για τον ευρύτερο κλάδο της ενέργειας αλλά και για ένα σημαντικότερο τμήμα της αγοράς, και στην προσδοκία και άλλων πως μπορεί να ακολουθήσουν τον δρόμο της θυγατρικής του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Και μπορεί τα... μεγέθη της ΑΛΓΗΣ να είναι μικρά, όμως πρόκειται για μία δεύτερη προσπάθεια εισαγωγής σε έναν πιο εξειδικευμένο τομέα της αγοράς και για επιχειρήσεις "χαμηλότερων κυβικών".

Η προσδοκία στην αγορά είναι πως, εάν διατηρηθεί έστω η... πλαγιοκαθοδική τάση, θα μπορούσαν να ακολουθήσουν ανάλογες προσπάθειες μικρότερων ή μεγαλύτερων... κυβικών. Ενδεικτική άλλωστε και η περίπτωση της Genesis Pharma (ενδιαφέρουσα η συνέντευξη του Κ. Ευρυπίδη στην Πέννυ Κούτρα).

Όσον αφορά την ΑΛΓΗ, ανοίγει την ερχόμενη Πέμπτη και θα κλείσει τη Δευτέρα (28/7) το Ηλεκτρονικό Βιβλίο Προσφορών για τη διενέργεια Δημόσιας Προσφοράς με καταβολή μετρητών για ΑΜΚ και εισαγωγή στην ΕΝ.Α. ΣΤ.ΕΠ.

Ενθαρρυντικό το ότι η εισαγωγή της ΕΛΤΕΧ ΑΝΕΜΟΣ δημιουργεί "μόχλευση" ευρύτερα στον χώρο, ενεργοποιώντας τις τελευταίες 2-3 ημέρες το επενδυτικό ενδιαφέρον για μετοχές του κλάδου.

Προφανώς και δεν είναι τυχαία η ανοδική αντίδραση της μετοχής της Τέρνα Ενεργειακής καθώς η σύγκριση με τη νεοεισαχθείσα γίνεται πλέον με όρους μεγεθών - αποτίμησης, διευκολύνοντας και την ανοδική κίνηση της ΓΕΚ Τέρνα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v