Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Θετικό πρόσημο στις... καθυστερήσεις

Σε στενό εύρος διακύμανσης κινήθηκε ο ΓΔ για να κλείσει με οριακά θετικό πρόσημο. Yπεραπέδωσαν Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή. Άνοδος για Alpha Bank, Eurobank, ΟΛΠ. Πτώση 5,88% στο ντεμπούτο της Άνεμος. Απώλειες κατέγραψαν ΟΠΑΠ, ΟΤΕ.

Παρά το "πράσινο" χρώμα που δείχνει να επικρατεί στα ταμπλώ των μεγάλων διεθνών Αγορών, από Ασία μέχρι τις πρώτες ώρες της σημερινής συνεδρίασης στην Wall Street και τους επενδυτές να "παραμερίζουν" τις γεωπολιτικές ανησυχίες και να στρέφουν την προσοχή τους στα εταιρικά αποτελέσματα και τα επιχειρηματικά deals, ο Γενικός Δείκτης στο Ελληνικό Χρηματιστήριο αναλώθηκε σε εναλλαγές προσήμων, με τα ενεργά χαρτοφυλάκια να έχουν στραμμένη την προσοχή τους περισσότερο στο να μην απειληθούν, εκ νέου, οι 1138 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη και οι 365 μονάδες για τον FTSE 25.

Ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, αυτός κινήθηκε σε ένα σχετικά στενό εύρος περίπου 18 μονάδων, με υψηλό ημέρας τις 1159,28 (+0,89%) και χαμηλό τις 1141,1 μονάδες (-0,69%), σημειώνοντας τριπλή πρόσκρουση στις παρυφές των 1141 μονάδων.

Μετά τις 15.44 ο Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, για να επιστρέψει οριακά στο "πράσινο" στις 16.59 (1149,1 μονάδες, +0,01%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1149 μονάδες (αμετάβλητος) για να έλθουν οι τελικές δημοπρασίες και να τον κλείσουν στις 1150,17 μονάδες με κέρδη 0,10%.

Στα αξιοσημείωτα της ημέρας η είσοδος των νέων μετοχών της Lamda Development (+4,17%, ευνοημένη και από τις νέες προσυμφωνημένες συναλλαγές) και βέβαια το "ντεμπούτο" της "Ελ. Τεχνοδομική - Άνεμος".

Πιο συγκεκριμένα, από σήμερα εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στο Χ.Α. οι 35.294.117 νέες μετοχές της εταιρείας Lamda Development που προέκυψαν από την πρόσφατη ΑΜΚ με καταβολή μετρητών. Το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της εταιρείας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. ανέρχεται σε 79.706.464 μετοχές.

Επίσης, από σήμερα εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στο Χ.Α., στην κατηγορία Κύρια Αγορά και στον κλάδο "Εναλλακτικός Ηλεκτρισμός", οι 82.667.000 μετοχές της εταιρίας Ελληνική Τεχνοδομική - Άνεμος, με κωδικό ΟΑΣΗΣ "ΑΝΕΜΟΣ" και τιμή έναρξης διαπραγμάτευσης μετοχής € 1,70. Για τις τρεις πρώτες ημέρες διαπραγμάτευσης το ημερήσιο όριο διακύμανσης της τιμής της μετοχής είναι ελεύθερο.

Δυστυχώς, μετά από πέντε χρόνια που το Χ.Α. "περίμενε" την εισαγωγή νέας εταιρείας, ο τίτλος κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο (η πορεία της μετοχής στο διάγραμμα), έχοντας σαν υψηλό ημέρας τα 1,68 ευρώ (-1,18%) και χαμηλό ημέρας τα 1,58 ευρώ (-7,06%), για να κλείσει στα 1,60 ευρώ με ημερήσιες απώλειες 5,88%, έχοντας διακινήσει 971975 τεμ. Στους πιθανούς σημερινούς πωλητές και κάποιοι ανάδοχοι, αν οι τελευταίοι είχαν έκπτωση έως και 5% στην τιμή εισαγωγής.

Από εκεί και πέρα, παρά το οριακά θετικό τελικό πρόσημο του Γενικού Δείκτη και η σημερινή συνεδρίαση δεν φάνηκε να "αφήνει στην άκρη" τους προβληματισμούς των τελευταίων ημερών, με τα περισσότερα ερωτηματικά να συσσωρεύονται στην βραχυπρόθεσμη τάση των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος της Εθνικής συμπλήρωσε τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, ενώ τρεις συνεχόμενες αρνητικές συνεδριάσεις "μετράει" η μετοχή της Τρ. Πειραιώς.

Καμία ουσιαστική αλλαγή στην βραχυπρόθεσμη τεχνική εικόνα, καθώς παραμένουν οι βραχυχρόνιες στηρίξεις των 0,60 ευρώ για την Alpha Bank, των 2,20 ευρώ για την Εθνική, των 1,38 ευρώ για την Πειραιώς, των 0,33 ευρώ για την Eurobank και των 152 μονάδων για τον Τραπεζικό δείκτη.

Στο 174,1% του ΑΕΠ έφτασε το Δημόσιο χρέος της Ελλάδας το πρώτο τρίμηνο του 2014, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Eurostat.

Περιορισμό των ζημιών των Ελληνικών Πετρελαίων τόσο σε επίπεδο εξαμήνου όσο και σε επίπεδο β' τριμήνου αναμένει η IBG, ενώ εκτιμά πως η εταιρεία θα εμφανίσει βελτιωμένα EBITDA.

Επιστρέφοντας στα του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, επιφυλακτικοί δηλώνουν όλο και περισσότεροι από τους εγχώριους παράγοντες της Αγοράς, επισημαίνοντας την "αγοραστική αδιαφορία" των ξένων χαρτοφυλακίων (με διαθέσεις ήπιας μείωσης θέσεων) και την απόλυτη ανυπαρξία εγχώριων αγοραστών.

Το σύνολο των σχολίων επικεντρώνεται στις πολιτικές εξελίξεις και στα αποτελέσματα που θα προκύψουν από τα επικείμενα Ευρωπαϊκά "stress tests". Μάλιστα δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι αργά αλλά σταθερά το Ελληνικό Χρηματιστήριο "ξεμένει από καύσιμα", αλλά και από καταλύτες που θα μπορούσαν να αναστρέψουν το κλίμα πτωτικής αναμονής (!)

Ξεκινώντας από Τραπεζικό ταμπλώ και πλην της Alpha Bank που μέσω των δημοπρασιών έκλεισε στο υψηλό ημέρας, αξίζει να σημειωθεί το σχετικό συμμάζεμα των ενδοσυνεδριακών απωλειών για Εθνική και Πειραιώς που "αναδύθηκαν" από τα χαμηλά των 2,38 ευρώ (-1,65%) και 1,41 ευρώ (-4,73%), αντίστοιχα.

"Άλλα κόλπα" στα τραπεζικά warrants. Την ώρα που ο παραστατικός τίτλος της Alpha Bank έκλεισε στο χαμηλό ημέρας των 1,46 ευρώ (-3,31%) με συναλλαγές 1261163 τεμ., τα warrants των Πειραιώς και Εθνικής απομακρύνθηκαν αισθητά από τα χαμηλά των 0,7700 ευρώ (-5,87%) και 0,5700 ευρώ (-14,8%), αντίστοιχα, με τον παραστατικό τίτλο της Εθνικής να κλείνει και με οριακά θετικό πρόσημο (!)

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν "κοκκίνισαν" οι Alpha Bank, Viohalco, Ελ. Πετρέλαια, Μυτιληναίος και Τέρνα Ενεργειακή.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Viohalco, Ελ. Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, Μέτκα και στο υψηλό ημέρας οι Alpha Bank και Eurobank Properties. Η περίπτωση της τελευταίας συνεχίζει την κίνηση - ασανσέρ, ενώ φαίνεται να "αρέσκεται" στις ξαφνικές μεταβολές των τελικών δημοπρασιών, καθώς στις τελευταίες έξι συνεδριάσεις, στις τέσσερις έχει κλείσει στο υψηλό ημέρας, ενώ στις υπόλοιπες δύο αρκετά κοντά στο ενδοσυνεδριακό χαμηλό (!)

Ο τζίρος, μετά από δύο συνεδριάσεις, επέστρεψε εκ νέου χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 100 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε στα 95,2 εκατ. από τα οποία τα 9,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΦΦΓΚΡΠ, ΛΑΜΔΑ, ΕΥΡΩΒ, ΑΝΕΜΟΣ, ΟΤΕ, ΜΠΕΛΑ). Το 44% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών, "απασχόλησαν" οι Εθνική και Πειραιώς.

Χαμηλότερα του 25αρη, "ξεθώριασε" το "story" της Τεχν. Ολυμπιακής (τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση), σε νέο ιστορικό χαμηλό έκλεισε η Compucon, τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον Λύκο, ενώ στην προσπάθεια απομάκρυνσης από τα πρόσφατα χαμηλά, η Creta Farm "μετράει" έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις (!)

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές

Ξεκινώντας από τις διεθνείς Αγορές και όπως προαναφέρθηκε, το θετικό πρόσημο δείχνει να επικρατεί στα μεγαλύτερα από τα διεθνή χρηματιστηριακά ταμπλώ, ενώ ο Πανασιατικός MSCI έκλεισε σε υψηλά έξι ετών.

Τεχνικά και αν συνεχιστούν οι "ψυχραιμότερες δεύτερες σκέψεις", ο DAX χρειάζεται κλείσιμο υψηλότερα των 9692 μονάδων, ο MIB 40 υψηλότερα των 20800 μονάδων και οEurostoxx 50 υψηλότερα των 3180 μονάδων.
 
Σύμφωνα με τους συγκρατημένα αισιόδοξους διεθνείς αναλυτές και αν δεν σημειωθεί κάποια σημαντική υποτροπή, πολύ γρήγορα οι Αγορές θα ξεχάσουν τις τρέχουσες γεωπολιτικές ανησυχίες.
 
Αντίθετα, οι περισσότεροι συντηρητικοί εστιάζουν την προσοχή τους στην αυξητική τάση που παρουσιάζουν οι τιμές ενέργειας, προειδοποιώντας ότι οι επιπτώσεις θα φανούν στην Παγκόσμια Οικονομία σε 9 με 12 μήνες.
 
Ξεκινώντας από την Ευρώπη, "οι Κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εξετάσουν την Πέμπτη μια συγκεκριμένη λίστα με πιθανούς νέους στόχους για κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αλλά δεν θα λάβουν καμία απόφαση στην σημερινή σύσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών", ανέφεραν διπλωματικές πηγές στο Reuters.
 
Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 0,3% τον Ιούνιο εξ αιτίας των ακριβότερων τιμών της βενζίνης. Σε ετήσια βάση οι τιμές αυξήθηκαν 2,1%. Οι μεταπωλήσεις κατοικιών αυξήθηκαν 2,6% τον Ιούνιο εμφανίζοντας άνοδο επί τρίτο συνεχόμενο μήνα και φτάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο, ανακοίνωσε η ένωση κτηματομεσιτών "National Association of Realtors". 

Τι σχολιάζουν αναλυτές

Οι δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία, μετά την κατάρριψη του Μαλαισιανού  αεροσκάφους αλλά και η συνεχιζόμενες απώλειες  των ανθρώπινων ζωών στη Γάζα, κλιμάκωσαν το γεωπολιτικό κίνδυνο για το σύνολο των Αγορών, ασφαλώς δε και για την Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά, επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.
 
Παράλληλα, συνεχίζεται η αναζήτηση της κατάλληλης λύσης για τα "κόκκινα" Τραπεζικά δάνεια, ενώ καταγράφονται και  σενάρια νέας ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών, με την συμμετοχή των φορέων που πρωταγωνίστησαν στις προηγούμενες (!)
 
Ταυτόχρονα, η Ελληνική Κυβέρνηση πρέπει εντός 55 ημερών να εκπληρώσει πλειάδα προαπαιτουμένων ενόψει της επανόδου της τρόικας το Σεπτέμβριο,  εκ των οποίων τα έξι μέχρι τις 8 Αυγούστου (νομοσχέδιο για τα δάση, κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων κοκ). 
 
Στο όριο δηλαδή της εκπλήρωσης μιας αδύνατης αποστολής (mission impossible) κατά τον προσφυή τίτλο της γνωστής σειράς,  με τον Υπουργό Οικονομικών στο ρόλο του κ. Φέλπς, που κατάφερνε ωστόσο πάντα να τις εκπληρώνει.
 
Εν όψει των παραπάνω, η διάθεση για ανάληψη επενδυτικών κινδύνων τείνει να ελαχιστοποιηθεί, γεγονός που αποτυπώθηκε και στην τιμή της μετοχής του "νεοφώτιστού" ΑΝΕΜΟΥ που απέτυχε να κρατήσει την τιμή εισαγωγής του, καταγράφοντας ζημιές.
 
Έτσι, η συγκρατημένη πλαγιοκαθοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη, που ήδη καταγράφει απώλειες από την αρχή του έτους, συνιστά  ένα πιθανό και ρεαλιστικό σενάριο. Και τούτο  γιατί οι συνθήκες ρευστότητας της Αγοράς οξύνονται καθημερινά, οδηγώντας τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις Επιχειρήσεων και Ιδιωτών προς το Δημόσιο, τις Τράπεζες, τα Ταμεία  κ.ο.κ. σε ολοένα και ψηλότερα επίπεδα,  εξαιτίας κυρίως των δυσβάστακτων φορολογικών βαρών.
 
Παράλληλα, οι δείκτες των διεθνών Αγορών (Νέα Υόρκη, Φραγκφούρτη κ.α.) συντηρούνται σε ύψη ρεκόρ, ελέω πάντα των πολιτικών ποσοτικής χαλάρωσης των Κεντρικών Τραπεζών, εγκυμονώντας το ενδεχόμενο μιας σοβαρής διόρθωσής τους, εξαιτίας  της γεωπολιτικής διαταραχής που μπορεί να ανατρέψει τις αισιόδοξες προβλέψεις των ρυθμών μεγέθυνσης και άρα, κατ’ επέκταση,  να συρρικνώσει και  τα εταιρικά κέρδη.
 
Εν όψει των παραπάνω, η "ρηχότητα" του Ελληνικού Χρηματιστηρίου και η Θερινή περίοδος  χαμηλού ημερήσιου τζίρου, είναι πιθανό να αποτρέψουν βραχυπρόθεσμα  κινήσεις μεγάλης αποεπένδυσης στο ελληνικό χρηματιστήριο.
 
Θα χρειασθούν, ωστόσο, σύντομα και θετικά νέα για να ανασταλούν μονιμότερα, πολύ περισσότερο δε για να υπάρξουν νέες εισροές, τονίζει ο σύμβουλος επενδύσεων της TecGroup.

ΧΠΑ

Ελαφρώς ανοδικά κινήθηκε η συνεδρίαση στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να αυξάνονται στο συμβόλαιο του δείκτη, ενώ μειώθηκαν αισθητά στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (18.799 συμβόλαια).
 
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 9.323, 7.978 για τον Αύγουστο, 1.345 για τον Σεπτέμβριο, 0 για τον Οκτώβριο και 0 για τον Δεκέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 368,25) κινήθηκε μεταξύ 365,75 και 374,5 μονάδων, μειώνοντας την υπάρχουσα υποτίμηση στο 0,40%.
 
Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (8.800 Μυτιληναίος), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (587), ΔΕΗ (582), Alpha Bank (5.310), Εθνική (4.082), Πειραιώς (5.374), Eurobank (956), ΟΠΑΠ (396), ΓΕΚ (111), Ελ. Πετρέλαια (188), Ελλάκτωρα (190), Μυτιληναίο (349), ΕΧΑΕ (211).
 
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE Large Cap διατηρήθηκε στο 38% ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν στα 1.289 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (149 δικαιώματα αγοράς και 1.140 δικαιώματα πώλησης, τα περισσότερα αφορούσαν Αύγουστο με τιμή εξάσκησης τις 350 μονάδες). Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις.
 
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων.
 
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (76.812.781 τεμ.), Εθνική (3.786.656 τεμ.), Πειραιώς (19.597.282 τεμ.), Eurobank (14.670.807 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v