Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Πώς έγινε το «ξέσπασμα»

Άνοδος 2,07% για τον ΓΔ με τον FTSE 25 να κινείται πάνω από τις 375 μονάδες. Υπεραπέδωσαν ΕΛΠΕ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ. Κέρδη άνω του 3% για ΔΕΗ, ΟΛΠ, Motor Oil, MIG. Μικρές απώλειες για ΟΤΕ. Ο υψηλότερος τζίρος των τελευταίων τριών συνεδριάσεων.

Η τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση (2,07%), για τον Γενικό Δείκτη, εμπεριείχε εντυπωσιακή αλλαγή του υπάρχοντος σκηνικού έστω και αν ο τζίρος (ο υψηλότερος των τελευταίων τριών συνεδριάσεων) για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση παρέμεινε χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 100 εκατ. ευρώ.

Και ενώ χθες ο Γενικός Δείκτης έκλεισε πολύ κοντά στα χαμηλά της ημερήσιας διακύμανσης και οκτώ από τις μετοχές του FTSE25 έκλεισαν στο χαμηλό ημέρας, σήμερα, στο ταμπλώ του 25αρη, κηρύχθηκε "γενική επιστράτευση" που είχε σαν αποτέλεσμα μόνο ο τίτλος του ΟΤΕ να τερματίσει την συνεδρίαση με οριακά αρνητικό πρόσημο, ενώ αμετάβλητη έκλεισε η μετοχή της ΕΕΕ.

Παρά ταύτα και σήμερα, μέσα στο κλίμα της γενικότερης "ευφορίας", έγινε εύκολα αντιληπτό, ότι οι τίτλοι των ΟΤΕ και Alpha Bank, συνεχίζουν να έχουν σταθερό πωλητή.

Το σενάριο που "αφύπνισε" σήμερα την αγορά, δεν ήταν άλλο από τα πρώτα "πονταρίσματα" που σημειώθηκαν εν όψει της επικείμενης αξιολόγησης της Χώρας από την Moody's.

Ο διεθνής οίκος είναι προγραμματισμένο να δημοσιεύσει την αξιολόγησή του για την Ελληνική οικονομία την 1η Αυγούστου, με την Αγορά να ελπίζει σε πιθανότητα αναβάθμισης, είτε σε ότι αφορά την πιστοληπτική ικανότητα, είτε, έστω, σε ότι αφορά τις προοπτικές. Υπενθυμίζεται πως ο διεθνής οίκος μας έχει σε αναμονή από τον Απρίλιο, ενώ βαθμολογεί σήμερα την Ελλάδα με "Caa3" και σταθερό outlook.

Την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου έρχεται και η Standard and Poor's με την δική της αξιολόγηση για την Ελλάδα.

Τα "πονταρίσματα" και το "front running" δεν αποκλείεται να συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες, όμως χρειάζεται αυξημένη προσοχή, καθώς σε περίπτωση που ''καεί το χαρτί'' της αναβάθμισης θα αυξηθούν οι πιθανότητες για νέα διολίσθηση της Αγοράς.

Απόλυτα διιστάμενες οι απόψεις των αναλυτών. Όσοι κινούνται γρήγορα και με βάση τα ημερήσια διαγράμματα, τονίζουν ότι η σημερινή ανοδική διάσπαση των 376 μονάδων, για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, ανέβασε στροφές στις διαθέσεις αντίδρασης με επόμενο στόχο το πολύ σημαντικό και ημερήσιο "make or break" στο 385. Οι 375 - 373 μονάδες γίνονται βραχυπρόθεσμη στήριξη ενώ το "Stop" στο "intraday long" έχει ανέβει στις 368 μονάδες.

"Αφήστε λίγες μονάδες ανόδου" συστήνουν οι περισσότερο συντηρητικοί, επισημαίνοντας ότι παρά τις τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, ο Γενικός Δείκτη συνεχίζει να κινείται χαμηλότερα από τον εκθετικό των 200 ημερών (1180 μονάδες) και χαμηλότερα από τον απλό ΚΜΟ των 200 ημερών στις 1220 μονάδες.

Σε κάθε περίπτωση και τουλάχιστον μέχρι στιγμής ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης δείχνει να απομακρύνεται από το επίπεδο αναφοράς των 365 μονάδων και σε ακρότητα των 361 μονάδων, κάτι σχετικά ενθαρρυντικό, καθώς κάθε κλείσιμο χαμηλότερα από τα παραπάνω επίπεδα θα ακύρωνε το μεσοπρόθεσμο ανοδικό κανάλι, μέσα στο οποίο κινείται η εγχώρια Αγορά από τον Ιούνιου του 2012.

Συμπερασματικά, η Αγορά, το τελευταίο διάστημα, κινείται σε ένα πτωτικό κανάλι έχοντας κάνει μία βάση στην μεγάλη περιοχή στήριξης που ουσιαστικά μας ορίζει την μεσοπρόθεσμη ανοδικότητα των τελευταίων δύο ετών. Σε πρώτη φάση χρειάζεται ένα νέο υψηλό του 385 για να μας δώσει και ημερήσιο αγοραστικό σήμα.

Για τους περισσότερο "νουνεχείς" και συντηρητικούς, ίσως είναι φρόνιμο να περιμένουν κλεισίματα υψηλότερα των 1236 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη και υψηλότερα των 400 μονάδων για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Ερχόμενοι στα της σημερινής συνεδρίασης, από σήμερα οι μετοχές της εταιρείας "Πλαστικά Κρήτης" ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2013, € 0,10 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: € 0,09 ανά μετοχή).

Ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, αυτός κινήθηκε σε ένα αξιοσημείωτο εύρος περίπου 32 μονάδων, με χαμηλό ημέρας τις 1145,92 (-0,56%) και υψηλό τις 1177,23 μονάδες (+2,16%). Μετά τις 11.11 "φόρεσε μόνιμα τα πράσινα", στις 17.00 βρέθηκε στις 1175,68 μονάδες (+2,03%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 1176,13 μονάδες με κέρδη 2,07%.

Ο τζίρος αναρριχήθηκε στα 99,1 εκατ. από τα οποία τα 10,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΟΠΑΠ, ΜΠΕΛΑ, ΑΛΦΑΤΠ, ΟΤΕ, ΠΕΙΡ). Σε 6 τίτλους (ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ, ΟΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΟΠΑΠ) το 78% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι MIG, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Μέτκα, Τιτάν. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Εθνική, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Ελ. Πετρέλαια, Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή, MIG, Viohalco, Motor Oil.

Συνεχίζεται η "Καλοκαιρινή σιέστα" χαμηλότερα του 25αρη, όπου σε νέο ιστορικό χαμηλό έκλεισαν οι ΕΒΖ και Compucon.

Η εικόνα στις ξένες αγορές

Μόνο ο Nikkei (-0,29%) έκλεισε με αρνητικό πρόσημο, στις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, όπου ξεχώρισε η Shanghai (+1,28%). Στην Ευρώπη, οι Αγορές δείχνουν να ξεπερνούν τους αρχικούς φόβους τους για τις νέες κυρώσεις της Ε.Ε. προς την Ρωσία και έχουν γυρίσει σε θετικό πρόσημο, ενώ με μικτά πρόσημα υποδέχθηκαν τα σημερινά μάκρο οι δείκτες στην Wall Street.

Ξεκινώντας από την Ασία, τα προκαταρκτικά στοιχεία έδειξαν ότι ο δείκτης μεταποίησης της HSBC PMI διαμορφώθηκε τον Ιούλιο στις 52 μονάδες, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που τον τοποθετούσαν στις 51 μονάδες, ενώ ήταν το υψηλότερο νούμερο για το δείκτη μεταποίησης σε διάστημα 18 μηνών.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, σε επίπεδα υψηλότερα των εκτιμήσεων διαμορφώθηκε ο συνολικός δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ για την Ευρωζώνη και διαμορφώθηκε τον Ιούλιο στο 54 από 52,8 τον προηγούμενο μήνα και ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα παραμείνει στο ίδιο επίπεδο.

Μικτά τα μηνύματα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα μειώθηκαν κατά 19.000 στην Αμερικανική Αγορά εργασίας και διολίσθησαν στα χαμηλότερα επίπεδα οκτώ ετών και πλέον.

Κάτω από τις προβλέψεις ανακοινώθηκαν οι δείκτες μεταποίησης ΡΜΙ και πωλήσεων νέων κατοικιών από τις Η.Π.Α.
Ο δείκτης μεταποίησης ΡΜΙ βρέθηκε στο 56,3 έναντι εκτίμησης για 57,5 για τον Ιούλιο, ενώ οι πωλήσεις νέων κατοικιών βρέθηκαν στο -8,1% έναντι πρόβλεψης για -5,8% που αποτελεί τη χαμηλότερη επίδοση των τελευταίων 8,5 ετών.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές

Η ζώνη 365 - 355 για τον FTSE25 και αντίστοιχα η ζώνη 1140 - 1100 για τον Γενικό Δείκτη, θα συνεχίσουν να θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικές καθώς καθοδική διάσπαση θα φέρει κινήσεις "stop loss" από μεσοπρόθεσμους επενδυτές, θέτοντας σε αμφισβήτηση την ανοδική τάση της τελευταίας 2ετίας, επισημαίνει ο Σέργιος Μελαχροινός.

Οι λόγοι που οδήγησαν την Αγορά στην τελευταία διόρθωση σχετίζονταν κυρίως με τις υποψίες που διατυπώθηκαν για την κεφαλαιακή επάρκεια των συστημικών Τραπεζών, σε συνδυασμό με τον διακανονισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Επίσης ρόλο έπαιξαν εξωγενείς παράγοντες, όπως η κρίση στο Ιράκ και στην Ουκρανία, αλλά και οι Τραπεζικές ανησυχίες που ξεκίνησαν από την Πορτογαλία.

Αυτά δημιούργησαν κλίμα αποστροφής ανάληψης επενδυτικού κινδύνου από τους διεθνείς επενδυτές, που είναι και οι μόνοι ενεργοί στο Χ.Α.

Οι δεύτερες σκέψεις σχετικά με την κεφαλαιακή επάρκεια των Τραπεζών, αλλά και οι δημοσιοποιήσεις εκθέσεων σχετικά με τις κεφαλαιακές ανάγκες των εγχώριων Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η εικόνα για τις Τράπεζες μπορεί να είναι καλύτερη από την εκτιμώμενη, η οποία σε συνδυασμό με την συζήτηση για την βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους και την διατήρηση των διεθνών Αγορών σε πολυετή υψηλά, οδηγεί ορισμένους επενδυτές να "κοιτάξουν" πάλι τις Ελληνικές μετοχές, σύμφωνα με την άποψη του αναλυτή της Solidus Sec.

ΧΠΑ

Αλλαγή σκηνικού και στην Αγορά Παραγώγων, με τους αγοραστές να παίρνουν επιθετικότερες πρωτοβουλίες, ενώ αυξητική διάθεση παρουσίασαν και οι συναλλαγές, τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (22.532 συμβόλαια).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 9.258, 7.005 για τον Αύγουστο, 2.251 για τον Σεπτέμβριο, 2 για τον Οκτώβριο και 0 για τον Δεκέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 379,25) κινήθηκε μεταξύ 367,75 και 379,75 μονάδων και ακολουθώντας την κίνηση της spot Αγοράς, διατήρησε την υπερτίμηση στο 0,45%.

Αυξήθηκε ο δανεισμός τίτλων (150.000 Εθνική, 88.500 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (1.742), ΔΕΗ (491), Alpha Bank (4.407), Εθνική (4.269), Πειραιώς (5.634), Eurobank (2.947), ΟΠΑΠ (308), ΓΕΚ (432), Μυτιληναίο (461), ΕΧΑΕ (268), ΕΥΔΑΠ (124), Intralot (163), MIG (381), Viohalco (127).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE αυξήθηκε στο στο 39%, ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν απογοητευτικός στα μόλις 314 δικαιώματα (132 calls και 182 puts).

Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις. Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (76.577.607 τεμ.), Εθνική (3.488.556 τεμ.), Πειραιώς (20.715.190 τεμ.), Eurobank (14.259.807 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v