Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Εκλωβισμένο» σε στενό εύρος το Χρηματιστήριο

Γιατί δεν ακολουθεί την ανοδική αντίδραση των ευρω-χρηματιστηρίων το ΧΑ. Το κλειδί της βραχυπρόθεσμης τάσης στις τράπεζες και στην επιβεβαίωση της στήριξης του ΟΤΕ στα 10,20 ευρώ.

Δεύτερη ημέρα αντίδρασης στις ευρωαγορές η χθεσινή, νέο ιστορικό υψηλό για τον S&P αλλά πολύ κοντά στο «χαμηλό ημέρας» (1.151,61 μον.) το ΧΑ.

Τις πταίει; πέραν των λίγο ως πολύ γνωστών αιτίων- παθογενειών και αφορμών της ελληνικής κατάστασης θα πρέπει να αναζητηθεί στην «αποχή» των «ξένων παικτών» και το...ασαφές τοπίο στις τράπεζες.

Αυτό γιατί στα ευρω-χρηματιστήρια εξελίσσεται η αναμενόμενη- και τεχνικά φυσιολογική- ανοδική αντίδραση μετά την τελευταία διόρθωση (εν μέσω εξελίξεων σε Ουκρανία- Παλαιστίνη) με τον DAX να επανακάμπτει θεαματικά πάνω από τις 9.700 μονάδες ενώ στην Αθήνα η μεν κυβέρνηση πνίγεται «σε μισή κουταλιά νερό» το δε σύστημα δεν εννοεί να αλλάξει στο ελάχιστο έστω τη μεταπολιτευτική νοοτροπία του.

Συν το ότι εδώ και ημέρες τα «ξένα σπίτια» εμφανίζονται από ουδέτερα έως αρνητικά για την «ελληνική υπόθεση» συνεχίζοντας τις βολές τους πότε για το εξωπραγματικό χρέος (στο 174% του ΑΕΠ όταν με 124% μας έβαλε στο Μνημόνιο ο Γ. Παπανδρέου), πότε για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών (*) και άλλοτε για το γεγονός πως τα όποια «διαρθρωτικά βήματα» υλοποιούνται με ρυθμό...χελώνας.

Αποκαλυπτικός ο Φώτης Κόλλιας στο εξαιρετικό θέμα του για το ΤΑΙΠΕΔ, τις... αποκρατικοποιήσεις και τα φληναφήματα των κυβερνητικών. Ούτε 300 εκατ. ευρώ δεν έχει καταφέρει να συγκεντρώσει το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) στο επτάμηνο του 2014, ενώ θεωρείται απίθανο να επιτευχθεί ο στόχος για έσοδα άνω του ενός δισ. ευρώ για το σύνολο του έτους.

Η συνεχής υστέρηση στους στόχους εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις, παρά το γεγονός πως αναμορφώνονται συνεχώς προς τα κάτω κατά τη διάρκεια του έτους (από 2,5 δισ. σε 1,5 δισ. και στη συνέχεια σε περίπου 1 δισ. ευρώ), αποδίδεται από τη διοίκηση του ταμείου σε «αντικειμενικούς παράγοντες». Την ίδια στιγμή, όμως, «φωτογραφίζουν» την κυβέρνηση για τις καθυστερήσεις.

Σε αυτό το αφιλόξενο (και) επενδυτικά περιβάλλον πως να ακολουθήσει η αγορά μας τα ευρω-χρηματιστήρια, πως να συγχρονισθεί και στην άνοδο με τον DΑΧ το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Η τελευταία- και σε εξέλιξη- ανοδική κίνηση των ξένων αγορών συμβάλλει στην ανάσχεση της διόρθωσης και της περαιτέρω υποχώρησης της αγοράς προς τις λογικές στηρίξεις των 1.120 και 1.080 μονάδων. Τουλάχιστον σταθεροποιείται στην ευρύτερη περιοχή των 150-155 μονάδων ο Τραπεζικός Δείκτης μέχρις ότου αποσαφηνισθεί τι ακριβώς θα γίνει με τις... φημολογούμενες αυξήσεις κεφαλαίου των συστημικών τραπεζών.

Στα 1,52 ευρώ η μετοχή της Πειραιώς, που έβγαλε αντίδραση εχθές αλλά...βλέπει χαμηλότερα, στα 2,41 η μετοχή της Εθνικής, συγκριτικά καλύτερη η Alpha Bank και στον δικό της ρυθμό η Eurobank.

Ωστόσο το πρόβλημα, όπως επισημαίνουμε από την αρχή της εβδομάδας έγκειται στο ότι ορισμένοι ξένοι παραμένουν σταθερά πωλητές, μειώνοντας τις θέσεις τους στις μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ.
Στα 10,41 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ, στα 11,80 του ΟΠΑΠ και στα 10,21 ευρώ της ΔΕΗ και κατά την εκτίμηση μου το στοίχημα βραχυπρόθεσμα δεν παίζεται τόσο στο αν θα κρατήσει τη στήριξη της η ΔΕΗ όσο αν θα επιβεβαιωθούν τα 10,20 ευρώ για τον τίτλο του ΟΤΕ.

 

(*) μεγάλο και σύνθετο το παιχνίδι, που παίζεται θα επιχειρήσω μία διαφορετική προσέγγιση στη συνέχεια από τον Εκηβόλο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v