Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Γιατί ενεργοποιήθηκαν οι αγοραστές

Η χθεσινή ανοδική αντίδραση ενεργοποίησε και πάλι το σενάριο των 1.180-1.220 μονάδων. Απαιτείται η ευρεία συμμετοχή δυνάμεων του FT25, συνέχιση της τραπεζικής αντίδρασης και επάνοδο 2-3 ξένων (Αμερικανών) παικτών. Πάνω από τις 1.200 ο Γενικός Δείκτης.

Το χθεσινό ξέσπασμα δημιούργησε νέα δεδομένα για τη βραχυπρόθεσμη κίνηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, που συγχρονίστηκε με την αναστροφή των ευρωαγορών (επιτέλους) στην τρίτη κατά σειρά ανοδική συνεδρίαση. Με περισσότερα ποιοτικά χαρακτηριστικά, ενθαρρυντικές ενδείξεις από ευρύτερο μέρος του ταμπλό και μεγαλύτερη συμμετοχή φιλικών δυνάμεων.

Ο Θανάσης Σταυρόπουλος στο σχόλιό του έδωσε μία εξήγηση και αφορμή για το τρέξιμο που έγινε σε αρκετές δεικτοβαρείς μετοχές του FT25. Που ως αποτέλεσμα είχε την άνοδο του Γενικού Δείκτη στις 1.176,13 μονάδες, του 25άρη στις 377,52, με τον Τραπεζικό στις 157,41 και τον FT Mid στις 1.088 μονάδες.

Σημειώθηκε σχετικά: «...Το σενάριο που αφύπνισε σήμερα την αγορά δεν ήταν άλλο από τα πρώτα πονταρίσματα που σημειώθηκαν εν όψει της επικείμενης αξιολόγησης της χώρας από τη Moody's. Ο διεθνής οίκος είναι προγραμματισμένο να δημοσιεύσει την αξιολόγησή του για την ελληνική οικονομία την 1η Αυγούστου, κι η αγορά ελπίζει σε πιθανότητα αναβάθμισης, σε ό,τι αφορά είτε την πιστοληπτική ικανότητα, είτε, έστω, τις προοπτικές. Υπενθυμίζεται πως ο διεθνής οίκος μας έχει σε αναμονή από τον Απρίλιο, ενώ βαθμολογεί σήμερα την Ελλάδα με Caa3 και σταθερό outlook. Την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου έρχεται και η Standard & Poor's με τη δική της αξιολόγηση για την Ελλάδα».

Νωρίτερα στη διάρκεια της συνεδρίασης την αφύπνιση του ενδιαφέροντος την απέδιδαν και στις μικροπολιτικές εξελίξεις, συγκεκριμένα στις διαβεβαιώσεις Σαμαρά πως η συγκυβέρνηση μπορεί να εξασφαλίσει 180 βουλευτές- ψήφους και πως η χώρα δεν θα πάει σε πρόωρες εκλογές. Δεδομένων των συνεχών αναφορών πολλών ξένων μέσων για την πολιτική ρευστότητα, τον ΣΥΡΙΖΑ, τις εκλογές κ.λπ. είναι προφανές πως τα «ισχυρά χέρια» ήθελαν αφορμή για να ακολουθήσουν την αντίδραση των ευρωπαϊκών αγρών. Εν τέλει οι αφορμές ήταν περισσότερες, 2-3, καθώς ως φαίνεται τα μηνύματα που φτάνουν στα τραπεζικά γραφεία από τη Φρανκφούρτη δεν είναι και τόσο... μαύρα όσο ανησυχούσαν αρκετοί παράγοντες μέχρι πρόσφατα.

Θα δείξει όσον αφορά τα stress tests. Άλλωστε ακόμη υπάρχει χρόνος, πολύς χρόνος, μέχρι τον Οκτώβριο- Νοέμβριο και αυτό που μετράει είναι η μεταβολή της βραχυπρόθεσμης τάσης σε ανοδική, ο απεγκλωβισμός του τραπεζικού δείκτη από το στενό εύρος στήριξη των 150-155 μονάδων με κλείσιμο στις 157,41 και πρώτη σημαντική τεχνική περιοχή την αντίσταση στις 163 μονάδες. Χρήσιμη η προσέγγιση και της Barclays για το τι πρέπει να περιμένουν οι ελληνικές τράπεζες από τους ελέγχους της ΕΚΤ.

Στα 2,47 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, στο 1,58 της Πειραιώς, στο 0,61 της Alpha Bank και στο 0,341 της Eurobank.

Αγοραστές εμφανίζονται στα περισσότερα «χαρτιά» του 25άρη, όπου επικεντρώνεται σχεδόν το 90% του βραχυπρόθεσμου παιχνιδιού. Στα «συν» η επιστροφή των αγοραστών σε ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, με οριακές απώλειες η μετοχή του ΟΤΕ στα 10,40 ευρώ, σημαντικές τοποθετήσεις προεξόφλησης σε μετοχές όπως Μυτιληναίος, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ, Τέρνα Ενεργειακή, MIG κ.λπ., ενδεικτικές της διάχυσης του βραχυπρόθεσμου ενδιαφέροντος και της αλλαγής ρυθμού στο παιχνίδι.

Εκ των πραγμάτων η επαναπροσέγγιση των 1.180 μονάδων ενεργοποιεί το σενάριο των 1.180-1.220 μονάδων, ό,τι αυτό μπορεί να προοιωνίζεται για τις κινήσεις στο πλαίσιο του Τ+3, με τις πρώτες τοποθετήσεις να λογίζονται από τα χαμηλά της χθεσινής συνεδρίασης (και όχι της Τρίτης)

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v