Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χαμηλό βαρομετρικό σε ΧΑ και Ευρώπη

Προς τη χειρότερη εβδομάδα της τελευταίας διετίας οδεύει ο DAX. Το βαρύ κλίμα χτυπά και το ελληνικό χρηματιστήριο, όπου επιχειρείται να μαζευτούν οι απώλειες στο τέλος. Αντιστέκονται Alpha Bank και ΟΛΠ. Το βλέμμα και στη Moody's.

Διευρύνονται ανησυχητικά οι απώλειες στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές κι η υπάρχουσα εικόνα απέχει ελάχιστα από το μίνι sell off και αν συνεχίσει επιδεινούμενη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Το ελληνικό Χρηματιστήριο πέρασε όλη τη μέρα βαμμένο κόκκινο, αλλά στο τέλος της συνεδρίασης οι απώλειες μετριάστηκαν.

Μένοντας στην Ευρώπη, αξίζει να σημειωθεί ότι απώλειες έως και δύο ποσοστιαίων μονάδων σημειώνουν ο DAX και η Μαδρίτη, ενώ στο Χρηματιστήριο της Λισαβόνας η πτώση πλησιάζει το 3%. Ο Γερμανικός Δείκτης έχανε νωρίτερα 200 μονάδες και οδεύει στο χειρότερο εβδομαδιαίο κλείσιμο της τελευταίας διετίας.

Σύμφωνα με στοιχεία της Solidus Sec. και από την αρχή του χρόνου, τις μεγαλύτερες απώλειες στην Ευρώπη τις σημειώνει το Χρηματιστήριο της Αυστρίας (-11,3%), ενώ με αρνητική απόδοση κινούνται η Πορτογαλία (-5,10%), το Λονδίνο (-1,64%), η Γερμανία (-3,39%) και το Παρίσι (-2,35%). Διατηρούν μέρος των κερδών τους η Μαδρίτη (+5,92%) και το Μιλάνο (+7,07%).

Είναι εμφανές ότι πλην της Πορτογαλίας που έχει το πρόβλημα της Banco Espirito Santo, μόνο η Ελλάδα από τα χρηματιστήρια του Ευρωπαϊκού Νότου σημειώνει απώλειες από την αρχή του χρόνου και αυτό μπορεί να έχει τη σημασία του, φανερώνοντας τους προβληματισμούς των ξένων χαρτοφυλακίων που συνεχίζουν να διαμορφώνουν κλίμα και διαθέσεις στο Χ.Α.

Από εκεί και πέρα, και όσον αφορά την εν εξελίξει συνεδρίαση, η μέχρι στιγμής αναλογία ανοδικών - πτωτικών μετοχών διαμορφώνεται στο 1 προς 2. Λίγο πριν το κλείσιμο ο τζίρος ήταν στα 65 εκατ. από τα οποία τα 2,3 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΕΙΡΤΠ, ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ, ΜΕΤΚ, ΛΑΜΔΑ).

Από το τραπεζικό ταμπλό με θετικό πρόσημο κινείται η μετοχή της Alpha Bank.

Αντίθετα με απώλειες μεγαλύτερες του 2% κινούνται Εθνική, Motor Oil και Ελλάκτωρ και με απώλειες μεγαλύτερες της μίας ποσοστιαίας μονάδας Πειραιώς, ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, Viohalco, ΕΕΕ, Ελλ. Πετρέλαια, Eurobank Properties, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή και Τιτάνας.

Προβληματίζουν ιδιαίτερα, με τη μέχρι στιγμής εικόνα τους Εθνική, Πειραιώς, Eurobank, ΟΠΑΠ και Ελλάκτωρ.

Τίποτα το άξιο αναφοράς για τα χαμηλότερα στρώματα του ταμπλό.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v