Κάθετη πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές

Σχεδόν 200 μονάδες υποχωρεί ο DAX. Στο κόκκινο τα futures της Wall λίγο πριν ανακοινωθούν στοιχεία για ανεργία στις ΗΠΑ. Νευρικότητα για τις επόμενες κινήσεις της Fed. Προβληματίζουν τα ευρωπαϊκά αποτελέσματα. Μπαράζ προειδοποιήσεων για τις επιπτώσεις από τις κυρώσεις στη Ρωσία.

Κάθετη πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές αλλά και στα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street. Τα αρνητικά οικονομικά μεγέθη, οι απογοητεύσεις από το μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων, ο κίνδυνος για αντίκτυπο από τις κυρώσεις στη Ρωσία, καθώς και η νευρικότητα που δημιουργείται από την τεχνική χρεοκοπία της Αργεντινής προκαλούν ένα αρνητικό μίγμα για τα χρηματιστήρια.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 2,03% στις 9.216 μονάδες. Ο γερμανικός δείκτης ολοκληρώνει τη χειρότερη εβδομάδα των τελευταίων δύο ετών με συνολική πτώση 4,5%. Ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί 1,23% στις 4.194 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 1,40% στις 6.637 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει απώλειες 1,62% στις 10.532 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει πτώση 3,17% στις 5.789 μονάδες -μετά τη χθεσινή πτώση 3,1% και το νέο χτύπημα από τον ιό... Espirito Santo - και στο Μιλάνο ο FTSE MIB ενισχύεται οριακά 1,16% στις 20.332 μονάδες.

Τα οικονομικά μεγέθη από την ευρωζώνη δεν ήταν ενθαρρυντικά. Ο δείκτης ΡΜΙ για τον κλάδο μεταποίησης έμεινε στάσιμος παρά τις προηγούμενες εκτιμήσεις για -μικρή έστω- ανάκαμψη. Μεγαλύτερο προβληματισμό προκαλεί η υποχώρηση του υποδείκτη τιμών, που κατέγραψε σημαντική υποχώρηση, επαναφέροντας τις ανησυχίες περί αποπληθωρισμού στην ευρωζώνη.

Το απόγευμα η προσοχή στρέφεται στις ΗΠΑ και στα στοιχεία για την ανεργία, που θα κρίνουν και τις επόμενες κινήσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, κυρίως ως προς το πότε θα γίνει η πρώτη αύξηση επιτοκίων μετά τη χρηματοοικονομική κρίση. «Εξακολουθώ να πιστεύω πως τα καλά στοιχεία για την οικονομία είναι καλά και για τη χρηματιστηριακή αγορά μακροπρόθεσμα, επειδή συνεπάγονται ότι συνεχίζεται η παγκόσμια ανάκαμψη» δήλωσε ο Farhan Ahmad της Tradenext και συμπλήρωσε: «Βραχυπρόθεσμα ωστόσο, μπορεί να δούμε κάποια περαιτέρω αποδυνάμωση».

Πολλές είναι οι εξελίξεις και από το μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων. Το τελευταίο διήμερο αρκετοί μεγάλοι ευρωπαϊκοί όμιλοι προειδοποιούν για τον αντίκτυπο που θα υπάρξει από την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων στη Ρωσία. Ανάμεσά τους κολοσσοί, όπως οι γερμανικές Adidas, Metro και Volskwagen, πετρελαϊκές όπως η BP και η Royal Dutch Shell, αλλά και τράπεζες όπως η Erste Group.

Σήμερα, η ArcelorMittal υποβάθμισε τον στόχο κερδοφορίας για το 2014 εξηγώντας ότι η πορεία των τιμών σιδηρομεταλλεύματος αποδεικνύεται κατώτερη των προβλέψεων. Η μετοχή της καταγράφει πτώση μεγαλύτερη του 5,6%.

Στο στόχαστρο βρίσκεται και η μετοχή της γαλλικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών Iliad που βουλιάζει 10% καθώς εξέπληξε άπαντες κάνοντας προσφορά εξαγοράς για την T-Mobile US, ξεκινώντας έτσι έναν πλειοδοτικό πόλεμο με τη Sprint. Κάθετη πτώση 7,6% καταγράφει και η μετοχή της Vinci καθώς η μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρεία στην Ευρώπη προειδοποίησε ότι αναμένει επιβράδυνση το δεύτερο εξάμηνο του 2014, ειδικότερα στις δραστηριότητες εκτός Ευρώπης.  

Οι αρνητικές εκπλήξεις από το μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων ήταν η βασική αιτία και για τις έντονες διορθωτικές κινήσεις κατά τη χθεσινή συνεδρίαση στη Wall. Ο Dow Jones υποχώρησε 1,88% στις 16.563,56 μονάδες, ενώ σήμερα τα futures δείχνουν άνοιγμα με σημαντική υποχώρηση.

Ο S&P 500 από τις 24 Ιουλίου όταν βρέθηκε σε νέο ιστορικό υψηλό αγγίζοντας τις 1.988 μονάδες, έχει καταγράψει πτώση 2,9%, υποχωρώντας κάτω από τον κινούμενο μέσο όρο των τελευταίων 50 ημερών. Ο Eric Green, της TD Securities, υποστηρίζει ότι το αρνητικό κλίμα στα χρηματιστήρια δημιουργείται από πολλούς παράγοντες. «Οι αποτιμήσεις είναι υψηλές, το ρωσικό χρήμα επαναπατρίζεται, το υψηλότερο μισθολογικό κόστος στις ΗΠΑ επηρεάζει τα περιθώρια κερδοφορίας, οι αδύναμοι οικονομικοί δείκτες ή ίσως ακόμη και η συνειδητοποίηση ότι πλησιάζει η αύξηση επιτοκίων από τη Fed», εξηγεί. «Οι περισσότεροι αναλυτές επιρρίπτουν τις ευθύνες για το sell off στη νευρικότητα που επικρατεί αναφορικά με την τροχιά της νομισματικής πολιτικής της Fed, που δίνει την αφορμή για ρευστοποίηση κερδών» σχολιάζουν και οι Financial Times.

Στην τελευταία της συνεδρίαση, η Fed προχώρησε σε νέα μείωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης κατά 10 δισ. δολ. και διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκιά της. Η ανακοίνωση όμως έδειξε ότι η ψηφοφορία δεν ήταν ομόφωνη και πως ένα από τα δέκα μέλη της FOMC ψήφισε υπέρ της αύξησης των επιτοκίων. «Είναι η πρώτη διάσταση απόψεων επί προεδρίας Τζάνετ Γέλεν» σημείωσαν οι Financial Times.«Οι αγορές θα φοβούνται τώρα περισσότερο το σενάριο αύξησης των επιτοκίων και ενίσχυσης του δολαρίου»  αναφέρουν και οι αναλυτές της Credit Suisse.

Οι επενδυτές στρέφουν επίσης την προσοχή τους και στη Λατινική Αμερική. H Fitch προχώρησε στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Aργεντινής σε Restricted Default. Σημειώνεται πως τα ξημερώματα της Τετάρτης εξέπνευσε η προθεσμία για την εύρεση συμβιβαστικής λύσης με τα hedge funds  με αποτέλεσμα το Μπουένος Άιρες να μην μπορεί να προχωρήσει σε πληρωμή τόκων ύψους 539 εκατ. ευρώ. Την προηγούμενη ημέρα και η Standard & Poor’s προχώρησε σε υποβάθμιση της Αργεντινής σε καθεστώς «επιλεκτικής χρεοκοπίας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v