Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προς τις 1.150 μονάδες υποχωρεί ο Γενικός Δείκτης

Γρήγορα «κάηκε» το «χαρτί» της Moody's. Επίμονοι οι πωλητές κυρίως στις τράπεζες, πιέζουν τον κλαδικό δείκτη προς τις κρίσιμες 150 μονάδες. Σημαντικές απώλειες για Πειραιώς, Εθνική, χαμηλότερα και πάλι του €0,60 η Alpha. Προσπαθούν αλλά δεν...αρκούν ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ.

Ούτε μία ώρα δεν κράτησε η «αφορμή της Moody's» καθώς βασικοί δείκτες και μετοχές όχι μόνο έχασαν όλη την αρχική αντίδραση, αλλά σταδιακά μετά τις 11.15 δοκιμάσθηκαν ακόμη και σε χαμηλότερες τιμές.

Από την αρχική υψηλή τιμή ημέρας των 1.172,24 μονάδων για τον Γ.Δ., ο δείκτης γύρισε σταδιακά χαμηλότερα, και μετά τις 11.15 με αφορμή νέο γύρο πιέσεων στις μετοχές της Πειραιώς και της Εθνικής οπισθοχώρησε προς την περιοχή των 1.150 μονάδων.

Από αδιάφοροι έως ελαφρώς συγκρατημένοι στην αρχή της συνεδρίασης οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες επουδενί δεν έδωσαν την αίσθηση πως βιάζονται να τραβήξουν ψηλότερα το Χ.Α. Σημειωτέον πως η αγορά μας έρχεται από συνεχόμενη διόρθωση 5 συνεδριάσεων, με τους πωλητές να έχουν σταθερό προβάδισμα το οποίο διατηρούν και σήμερα.

Τουλάχιστον μέχρι στιγμής, και ενώ την πρώτη ώρα της συνεδρίασης ο τζίρος παρέμενε μέτριος, υπερσυγκεντρωμένος στις τράπεζες (όπου εξακολουθεί να εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα), καθώς ενδεικτικά αναφέρεται πως το 78%(!) από τον συνολικό τζίρο (από τα περίπου 20+ εκατ. ευρώ ) είχε αλλάξει χέρια στις μετοχές του κλάδου.

Αυξημένη κινητικότητα και σήμερα στη μετοχή της Πειραιώς, που έχει σημαντικές συναλλαγές και με πακέτα (στο 1,555 ευρώ), ενώ η αδυναμία της Εθνικής να αντιδράσει πάνω από τα 2,45 ευρώ ενεργοποίησε πολύ γρήγορα νέες εντολές πώλησης. Συνέπεια αυτής της ταχύτατης αλλαγής ήταν η διόρθωση της μετοχής από τα 2,44 ευρώ στα 2,33, απειλώντας δηλαδή μία πολύ σημαντική στήριξη, κοντά στα 2,31 ευρώ.

Η αδυναμία της αγοράς να αντιδράσει έστω στην «αφορμή της Moody's» καταδεικνύει τις παθογένειές της (και) σε αυτήν τη φάση των αγορών επηρεαζόμενη από διεθνείς και εσωτερικές εξελίξεις πολύ περισσότερο απ΄ ό,τι τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Είναι ενδεικτικό πως λίγο πριν από τις 11.30 όταν στην Αθήνα ο Γ.Δ. υποχωρούσε ακόμη και 1% στη Φρανκφούρτη ο DAX απλώς έχανε την αρχική του αντίδραση επιστρέφοντας στις 9.200 μονάδες.

Αντιθέτως στο Χ.Α. ο Τραπεζικός Δείκτης διόρθωνε προς τις 150 μονάδες (κάτω όριο του πολύ σημαντικού εύρους των 150-155 μον.) καθώς οι πωλητές είχαν τον τελευταίο λόγο στις μετοχές και των 4 συστημικών τραπεζών. Στο 0,596 ευρώ υποχώρησε εκ νέου η μετοχή της Alpha Bank, χάνοντας και πάλι το 0,60 με αυξανόμενες συναλλαγές από τις 11.20-11.25 και μετά.

Από την τριάδα ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ στη μετοχή του Οργανισμού τουλάχιστον ενεργοποιήθηκαν αγορές από τα χαμηλά των 10,21 ευρώ σε μία προσπάθεια να μη χαθούν τα 10 ευρώ (επιταχύνοντας έτσι την... κατηφόρα προς τα 9,40-9,30 ευρώ).

Αγορές και σε ΔΕΗ, ΟΠΑΠ μέχρι τα 11,11 και 12,29 ευρώ αντίστοιχα, αν και η κίνησή τους δεν μπορεί να θεωρηθεί και τόσο πειστική. Τουλάχιστον κερδίζεται χρόνος, δεν χάνονται τα μετόπισθεν (ισχύει περισσότερο για τη μετοχή του ΟΤΕ) και σε κάποιον βαθμό εξισορροπούνται οι μεγαλύτερες πιέσεις - πωλήσεις στις τραπεζικές μετοχές.

Μετά την πρώτη ώρα συνεδρίασης, μόλις 6 μετοχές του 25άρη κινούνται θετικά καθώς εκτός των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ με αγοραστές ενισχύονταν οι τίτλοι των ΕΥΔΑΠ, Eurobank Properties και ΤΙΤΑΝ.

Μάλιστα οι μετοχές των 3 τελευταίων εισηγμένων διατηρούνταν σε ανοδικό κανάλι και κοντά στα «υψηλά» τους επιβεβαιώνοντας το σταθερό ενδιαφέρον που υπάρχει τις τελευταίες εβδομάδες.

Ελάχιστα πράγματα στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, με τον δείκτη FT Mid στην περιοχή των 1.090-1.100 μονάδων, και τις μετοχές των ΕΥΑΘ, Πλαστικών Θράκης και ΥΓΕΙΑ να διασώζονται.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v