Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Οι «παρακαταθήκες» της Moody΄s

Πως αναμένεται να κινηθεί η Σοφοκλέους μετά την αναβάθμιση. Η επίδραση των γεωπολιτικών ανησυχιών και της Αργεντινής στα ξένα χρηματιστήρια και την Λ. Αθηνών. Η εικόνα σε μετοχές του FTSE 25. Tι «αποκαλύπτει» η τεχνική ανάλυση.

Moody΄s vs Διεθνούς Συγκυρίας. Αυτή θα μπορούσε να είναι μια πρώτη ανάγνωση μετά και την αναβάθμιση της Ελλάδας από τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης κατά δύο βαθμίδες. Και βεβαίως μετά τα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες δυο εβδομάδες στις διεθνείς αγορές και την προηγούμενη στο εσωτερικό μέτωπο και το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Σε "Caa1" από "Caa3" η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τη Moody΄s, βελτίωση που αποτυπώνει την εξομάλυνση της δημοσιονομικής κατάστασης στην οικονομία, με τον οίκο να θεωρεί σχεδόν βέβαιη την αποκλιμάκωση του χρέους της γενικής κυβέρνησης ως ποσοστό του ΑΕΠ, ενώ εκτιμά ανάπτυξη 0,4% για φέτος και 1,2% το 2015.

Αυτά σε γενικές γραμμές είναι τα θετικά της αξιολόγησης- μίας λίγο ως πολύ αναμενόμενης αναβάθμισης- που συγκλίνει πλέον την βαθμολόγηση της οικονομίας με αυτήν των Fitch και S&P. Μειονέκτημα το υψηλό πολιτικό ρίσκο και ο κίνδυνος διενέργειας πρόωρων εκλογών. Λόγος, που αποτελεί «φόβητρο» για όλα τα ξένα σπίτια είτε αξιολογούν είτε επενδύουν στον ευρώ- Νότο και την ελληνική αγορά.

Ομως η αναβάθμιση από τη Moody's έρχεται σε ένα εξαιρετικά αφιλόξενο περιβάλλον στη Wall Street και ευρώ- χρηματιστήρια. Η προηγούμενη ήταν η χειρότερη εβδομάδα 8 μηνών για τον Dow Jones και δυο ετών για τον S&P αλλά και η χειρότερη εβδομάδα της τελευταίας διετίας για τον DAX. Αδιαμφισβήτητη η επίδραση των όσων συμβαίνουν στην Αργεντινή όπου η μη πληρωμή ομολόγων από το Μπουένος Άιρες μετράται ως χρεοκοπία. Ωστόσο το Βερολίνο και η γερμανική οικονομία "πληγώνονται" περισσότερο από τις επιπτώσεις των εντεινόμενων κυρώσεων κατά της Μόσχας.

Σε αυτό το περιβάλλον ευρωπαϊκές και ελληνικές επιχειρήσεις φοβούνται το τίμημα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, κάτι που δείχνει να αποτελεί το πιο δυσεπίλυτο μέρος του διορθωτικού σπιράλ, που έχει ξεκινήσει στα ξένα χρηματιστήρια, στο ΧΑ. Ενδεικτικά σημειώνεται πως ο DAX (ο αντιπροσωπευτικότερος δείκτης του μεγαλύτερου χρηματιστηρίου της γηραιάς ηπείρου) υποχώρησε μέχρι τις 9210,08 στο κλείσιμο της Παρασκευής.

Ωστόσο ο κύκλος διόρθωσης στο ΧΑ έχει ξεκινήσει πριν την Αργεντινή και πολύ πριν την υποχώρηση των ξένων χρηματιστηρίων- τα κυριότερα των οποίων ενισχύθηκαν μέχρι νέα ιστορικά υψηλά, όταν στην Αθήνα ο Γενικός Δείκτης αγωνιζόταν να φτάσει τις 1.379,42 μονάδες.

Η Moody's θυμίζει τον έναν από τους 3-4 βασικούς λόγους της διόρθωσης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, δηλαδή το «υψηλό πολιτικό ρίσκο και κίνδυνος διενέργειας πρόωρων εκλογών».

Η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των συστημικών τραπεζών, τα εν εξελίξει stress tests της ΕΚΤ, τα ερωτήματα για τον... λογαριασμό και το ενδεχόμενο νέου γύρου αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου "βαραίνει" στην πορεία του τραπεζικού κλάδου. Οπως επίσης η αδυναμία χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας και η έλλειψη ρευστότητας. Αυτά, σε συνδυασμό με την υπέρβαρη φορολόγηση, την κάμψη εξαγωγών και την απίσχνανση όλο και περισσότερων δραστηριοτήτων/τομέων της οικονομίας συμπληρώνουν η εικόνα. Που αποτυπώνεται στην ασθμαίνουσα άνοδο (Ιούνιος 2012- Μάιος 2014) σημαντικής ομάδας μετοχών.

Βραχυπρόθεσμα το ΧΑ μέτρησε έναν πτωτικό εβδομαδιαίο κύκλο με 5 στις 5 διορθωτικές συνεδριάσεις και τον Γενικό Δείκτη στις 1.162,89 μονάδες. Με τον FT25 στις 372,41 και τον Τραπεζικό στις 154,87 μονάδες.

«Ισχυρά χέρια» μάζεψαν μεγάλο μέρος της προσφοράς προς το κλείσιμο της Παρασκευής αλλά η εβδομάδα έκλεισε με σωρευτικές απώλειες 4,26%. Αναλυτικά τεχνικά στοιχεία και ανάλογη προσέγγιση στο σχετικό θέμα του Γιώργου Α. Σαββάκη με τις 1.140 μονάδες να αποτελούν κρίσιμη περιοχή για τον Γενικό Δείκτη.

Το ερώτημα από Δευτέρα και για τον Αύγουστο είναι εάν και τι μπορεί να αλλάξει στα ξένα χρηματιστήρια και να επανέλθουν με ανοδική αντίδραση, εάν και πως μπορεί να ξεκολλήσει το ΧΑ και κατά όσον η αναβάθμιση της Moody΄s θα μπορούσε να βελτιώσει κάπως το κλίμα.

Η εικόνα σε μετοχές του FTSE 25

Σημειώνεται πως για τον 25άρη η τάση έχει γυρίσει εμφανώς πτωτική για την πλειονότητα των μετοχών του. Αναλυτικότερα για τη μετοχή της Alpha Bank (0,605 ευρώ) σημειώνονται απώλειες 11,68% σε διάστημα μηνός και 4,12% από την αρχή του έτους. Για τη μετοχή της ΒΙΟΧΑΛΚΟ (4,26 ευρώ) απώλειες 3,18% μηνιαίως αλλά θετική απόδοση 13,60% σε ετήσια βάση.

Για την ΓΕΚ/Τέρνα (3,65) απώλειες 4,45% αλλά θετική απόδοση 13,09% από την αρχή του έτους. Για την ΔΕΗ (11 ευρώ) μικρές απώλειες 1,26% και κέρδη 1,85% στο έτος.

Στη συνέχεια του... ταμπλώ ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ (3,70) με -11,69% αλλά κέρδη 16,35% στο έτος, Ελληνικά Πετρέλαια (5,77) με απώλειες 4,47% και 23,88% από την αρχή του 2014, Εθνική Τράπεζα (2,40 ευρώ) με διόρθωση 12,41% και 37,66% μέχρι την 1η Αυγούστου.

Για τη μετοχή της ΕΥΔΑΠ (9,50 ευρώ) σταθερή στον μήνα και κέρδη 22,58% από την αρχή του έτους. Η μετοχή της ΜΕΤΚΑ (11,93) απώλειες 10,10% στο μήνα αλλά κέρδη 4,10% από την αρχή του έτους όπως και η μετοχή της MIG (0,447 ευρώ) με μείον 8,40% στο μήνα, αλλά άνοδος 17,32% από την αρχή του έτους.

Τέλος ο ΟΠΑΠ (12 ευρώ) καταγράφει απώλειες ύψους 8,05% στο μήνα αλλά κέρδη 24,10% στο έτος, η Πειραιώς (1,55 ευρώ) με -6,06% αλλά άνοδο 1,31% στο μήνα (σ.σ. συγκριτικά δείχνει την καλύτερη συμπεριφορά από τις 4 συστημικές).

H τεχνική ανάλυση

Στο μεταίχμιο λοιπόν το ΧΑ με την παρτίδα να σώζεται για τους τρεις βασικούς δείκτες, ο 4ος FT Mid θα πρέπει να επιβεβαιώσει οπωσδήποτε τις 1.100 μονάδες. Με τον φίλο Βασίλη Μαρκάκη να επιμένει πως όσο δεν διασπώνται καθοδικά οι 1.145 μονάδες το ενδεχόμενο μίας ανοδικής κίνησης - περισσότερο τεχνικής- παραμένει ενεργό με πρώτη σημαντική αντίσταση τις 1.192 μονάδες.

Στην περίπτωση που από εβδομάδα ενεργοποιηθεί το ανοδικό σενάριο και επαναπροσεγγισθούν οι 1.192 μονάδες τότε (σύμφωνα με την ομάδα ανάλυσης The Trader s Diary) είναι πολύ πιθανή η έκταση του ΓΔ προς τις 1.233 μονάδες. Σε αυτό το διάστημα (1.192-1.233) θα φανεί κατά πόσον ακολουθεί βαθύτερη διόρθωση (χαμηλότερα των 1.145 ) ή θα πρόκειται για short trap οπότε οι πωλητές θα πρέπει να κλείσουν τις short θέσεις τους στην πορεία προς το "κλείσιμο" της σειράς Συμβολαίων μηνός Αυγούστου.

Οντως μετά την τελευταία σημαντική διόρθωση των αγορών, την αναζωπύρωση των αρνητικών σεναρίων και την αδυναμία του ΧΑ να "σηκώσει κεφάλι" πάνω από τις 1.220 μονάδες ο Αύγουστος προοιωνίζεται αν μη τι άλλο ενδιαφέρων.

Για να δούμε από Δευτέρα εάν και πόσο θα μετρήσει η αναβάθμιση της Moody΄s, πόσο θα συνεχίσει να βαραίνει η ρώσικη κρίση και πως θα εξελιχθεί το grand στοίχημα του Μπουένος Άιρες να πάει στα άκρα το σχοινί με τα κάθε λογής vulture funds. Πάντως ο Merval για χρηματιστήριο χρεοκοπημένης χώρας  τρελό "ράλι" κάνει...

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές

Απόλυτα συγκρατημένες και εκτιμήσεις των παραγόντων της Αγοράς, μετά την αναβάθμιση.

Ηλίας Ζαχαράκης, (αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Fast Finance ΑΕΠΕΥ)

Εβδομαδιαίες απώλειες της τάξεως του 4,26% κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης τιμών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, αφού οι πολλαπλές πλέον γεωπολιτικές εξελίξεις δεν αφήνουν περιθώρια για κάτι καλύτερο.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως οι ξένοι, ειδικά, δείκτες καταγράφουν τις μεγαλύτερες απώλειες εδώ και μήνες. Λίγο τα γεγονότα στη Λωρίδα της Γάζας, λίγο η Ουκρανική κρίση αλλά πολύ περισσότερο το "default" της Αργεντινής δυσκολεύει τη κατάσταση.

Ωστόσο, η προσμονή για αναβάθμιση της Ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody's έδωσε αφορμή να "μαζευτούν" οι απώλειες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας στη συνεδρίαση της Παρασκευής, αφήνοντας υποσχέσεις για το άνοιγμα της Δευτέρας.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως η αναβάθμιση της Χώρας εκτός από καθαρά ψυχολογική "ένεση" δίνει το έναυσμα για ακόμη μια, γρηγορότερη έξοδο, της Ελλάδας στις Αγορές με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Παρά ταύτα ο πήχης των προσδοκιών για το Χ.Α. και μετά την αναμενόμενη αναβάθμιση από τον ξένο οίκο, παραμένει χαμηλά, αν δεν δείξει σημαντική βελτίωση το κλίμα στις διεθνείς Αγορές.

Στρατής Πολυχρονέας, (αναλυτής της Solidus Sec.)

Εν απουσία ουσιαστικών ειδήσεων στο εσωτερικό, πλην βεβαίως των εταιρικών αποτελεσμάτων του β΄ 3μήνου (πρέπει να δημοσιευθούν μέχρι τα τέλη Αυγούστου) και του πολυνομοσχεδίου (αναμένεται να υπερψηφιστεί από το Θερινό τμήμα της Βουλής), το ενδιαφέρον των επενδυτών εστιάστηκε στην αναβάθμιση ή μη της Ελλάδας από τη Moody's.

Σχετικά με αυτή πρέπει να γίνουν οι ακόλουθες παρατηρήσεις:

1) Η μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Moody's για την Ελλάδα ήταν "Caa3", όταν της S&P ήταν "Β-" και της Fitch "Β" (ήταν δηλαδή χαμηλότερη κατά τρεις και τέσσερις βαθμίδες αντίστοιχα από τους άλλους δύο ξένους οίκους),

2) Η προοπτική της Ελλάδας και από τους τρεις οίκους προαναφερθέντες οίκους αξιολόγησης παραμένει "Σταθερή",

3) Η τελευταία αναβάθμιση της Moody's ήταν για την Πορτογαλία στις 25/07/2014 και αυξήθηκε σε "Ba1" από "Ba2" (ο δείκτης PSI General ενισχύθηκε κατά μόλις 0,4% την επόμενη μέρα, ενώ το spread των 10ετών Κρατικών χρεογράφων σε σχέση με τα Γερμανικά υποχώρησε σωρευτικά κατά -2% στις 357 μονάδες στις 30/07),

4) Η τελευταία αναβάθμιση της Ελλάδας ήταν από την Fitch στις 23/05/2014 όταν αυξήθηκε σε "B" από "B-" (ο ΓΔ ενισχύθηκε σωρευτικά κατά +4,2% έως τις 28/5, ενώ το spread των 10ετών Κρατικών χρεογράφων σε σχέση με τα Γερμανικά υποχώρησε σωρευτικά κατά -5% στις 470,3 μονάδες έως τις 26/05),

5) Η τελευταία αναβάθμιση Ελλάδας από τη Moody's ήταν στις 29/11/2013, σε "Caa3" από "C" (ο ΓΔ ενισχύθηκε κατά 2,72% έως τις 02/12, το spread των 10ετών Κρατικών χρεογράφων σε σχέση με τα Γερμανικά υποχώρησε σωρευτικά κατά -2,1% στις 679,7 μονάδες στις 04/12 ) και

7) Εκτός από την Πορτογαλία, η Moody's αναβάθμισε το 2014, την Ιρλανδία στις 16/05 (σε "Baa1" από "Baa3") και την Ισπανία στις 21/02 (σε "Baa2" από "Baa3").

Με βάση τα παραπάνω η αναβάθμιση της Ελλάδας, φαίνεται ότι μπορεί να έχει θετικότερη επίδραση περισσότερο στα Κρατικά χρεόγραφα και στο spread παρά στις μετοχές. Ωστόσο, μπορεί να αποτελέσει και την απαραίτητη αφορμή για μια ανακλαστικού τύπου αντίδραση, περιορισμένου εύρους (καθώς οι έτεροι ξένοι οίκοι αξιολογούν την Ελλάδα υψηλότερα στην τρέχουσα φάση από τη Moody's), για την εγχώρια Αγορά, η οποία βάλλεται ουσιαστικά από εξωγενείς παράγοντες στις τελευταίες συνεδριάσεις (BancoEspirito Santo και Αργεντινή).

Η αναβάθμιση της Ελλάδας, γενικά θα αποτελέσει μια θετική είδηση, η οποία θα εδραιώσει την εικόνα της βελτίωσης του αξιόχρεου της Χώρας στις αντιλήψεις των ξένων επενδυτών.

Από την άλλη, η σταδιακή αύξηση της πολιτικής αβεβαιότητας για την Ελλάδα από τα μέσα Ιουνίου και μετά (χαμηλό spread 10ετών ομολόγων στις 407 μονάδες στις 10/06) και βεβαίως μετά τη λήξη της Ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ, σε συνδυασμό με τη σημαντικότητα των "stress tests" των Ευρωπαϊκών Τραπεζών (ιδιαίτερη σημασία για τις Ελληνικές Τράπεζες, και όχι μόνο, είναι αν τα "stress tests" που θα διενεργηθούν θα γίνουν με ημερομηνία ισολογισμού 31/12/2013 ή μεταγενέστερη, που θα ενσωματώνει πολλές αυξήσεις μ/κ των τραπεζών), διατηρούν τα ξένα επενδυτικά κεφάλαια σε στάση αναμονής και την Αγορά "δέσμια" ενός σχετικά στενού εύρους διακύμανσης τιμών επί τη απουσία καταλυτικών ειδήσεων.

Μάνος Χατζηδάκης (υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.)

Η αναβάθμιση από την Moody's αποτελεί ένα θετικό γεγονός καθώς αναγνωρίζονται οι βελτιώσεις που έχουν παρατηρηθεί στην Ελληνική Οικονομία στο διάστημα που μεσολάβησε μετά την τελευταία αξιολόγηση από τους αναλυτές του οίκου τον Νοέμβριο του 2013.

Αφενός λειτουργεί θετικά ως προς την μείωση του κόστους δανεισμού της Χώρας, χαμηλώνοντας το ασφάλιστρο κινδύνου, αφετέρου φέρνει πιο κοντά επενδυτικά κεφάλαια μεγαλύτερου χρονικού ορίζοντα και καλύτερης "ποιότητας" από την στιγμή που μειώνεται η απόσταση από την βαθμίδα αξιολόγησης που συνιστά το όριο για να ξαναμπούν τα Ελληνικά ομόλογα στην λίστα επενδύσεων με θετική αξιολόγηση.

Αντίστοιχα οφέλη αναμένονται και για τα εταιρικά ομόλογα τα οποία έχουν πιστοληπτική διαβάθμιση, ενώ για τα κεφάλαια των Τραπεζών η αναβάθμιση σημαίνει καλύτερες προϋποθέσεις συμμετοχής στην διατραπεζική Αγορά και την δυνατότητα άντλησης ρευστότητας με καλύτερους όρους από την ΕΚΤ.

Η συστηματική βελτίωση των αξιολογήσεων από τους τρεις οίκους εκτιμάται ότι μπορεί να συντηρήσει και να ενισχύσει το ενδιαφέρον για Ελληνικά αξιόγραφα όλων των κλάσεων, από την στιγμή που εντός της Ε.Ε. οι Ελληνικοί τίτλοι παρουσιάζουν ακόμα τις υψηλότερες αποδόσεις.

Προϋπόθεση για να συμβεί κάτι τέτοιο είναι να συνεχιστεί η καλή εικόνα των βασικών μεγεθών της οικονομίας. Εφόσον η εκτέλεση των προϋπολογισμών συνεχίσει να παράγει πλεονάσματα και η οικονομία επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης οι θετικές αξιολογήσεις θα συνεχιστούν, οι νέες εκδόσεις των Ελληνικών ομολόγων θα επανέλθουν σε επιτόκια πιο διαχειρίσιμα, ανοίγοντας τις Αγορές σε πιο μόνιμη βάση και περιορίζοντας, ή αναστέλλοντας, ενδεχομένως, φορολογικά μέτρα τα οποία έχουν υφεσιακή επίδραση στην Οικονομία.

Δημήτρης Τζάνας (σύμβουλος επενδύσεων της TecGroup)

Η αναγγελία της αναβάθμισης της Ελληνικής οικονομίας κατά 2 μονάδες από την Moody's (με διατήρηση ωστόσο σταθερής της συνολικής εικόνας της) έχει ένα συγκεκριμένο μήνυμα: την πεποίθηση ότι η Ελληνική οικονομία μπορεί να τα καταφέρει σε σχέση με την διαχείριση του χρέους της και την πιθανότητα έναρξης αναπτυξιακής πορείας που διατηρείται και μάλιστα ενισχύεται.

Ενδεχομένως να γνωρίζει κάτι περισσότερο από τους υπόλοιπους (ευνοϊκή διευθέτηση του χρέους μας;) καθώς ήδη σημειώνεται επιδείνωση τόσο του εξωτερικού περιβάλλοντος (γεωπολιτική αναταραχή, επιλεκτική χρεοκοπία Αργεντινής και ενεργοποίηση ασφαλίστρων κινδύνου, σενάριο επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας) όσο και του εσωτερικού (πάγωμα μεταρρυθμίσεων-έκρηξη ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων Επιχειρήσεων και Ιδιωτών προς τις Τράπεζες/Δημόσιο/Ασφαλιστικά Ταμεία, επάνοδος φιλολογίας περί Τραπεζικών ανακεφαλαιοποιήσεων, αναζωπύρωση πολιτικού κινδύνου παρά τη δημόσια δήλωση του Πρωθυπουργού για εκλογή Προέδρου).

Όσο για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, έχει μια πιθανότητα να διαφοροποιηθεί σε σχέση με τις άλλες Αγορές, σε συνέχεια της θετικής αυτής αναγγελίας, διακόπτοντας από τη συνεδρίαση της Δευτέρας το σερί των πτωτικών συνεδριάσεων των προηγούμενων ημερών και αξιοποιώντας πιθανά θετικά εξαμηνιαία εταιρικά αποτελέσματα.

Χωρίς ωστόσο πρόσθετους καταλύτες που θα επαναφέρουν τριψήφιους ημερήσιους τζίρους, η διατηρησιμότητα από το ενδεχόμενο θετικό momentum θα είναι βραχύβια αφού έχουν εξαντληθεί οι κινήσεις μόχλευσης του Γενικού Δείκτη μέσω των Δεικτοβαρών τίτλων.

Από την άλλη, είναι απορίας άξιον, που "είδε" ο οίκος αξιολόγησης, ότι έχει συντελεστεί ωρίμανση των δανείων της Κυβέρνησης, ενώ "είδε" και εφαρμογή δομικών μεταρρυθμίσεων!

Το πρώτο είναι το προσδοκώμενο αποτέλεσμα από την έναρξη διαπραγμάτευσης του χρέους με τους πιστωτές, η οποία παραπέμπεται για το Φθινόπωρο. Το δεύτερο, δηλαδή η εφαρμογή των δομικών μεταρρυθμίσεων, μάλλον παραμένει ζητούμενο για την Ελληνική Οικονομία

 

ΥΓ: Από Δευτέρα σε διακοπές ο Θανάσης Στ. , επάνοδος στα "πάτρια" για τον συν- Παγκρατιώτη.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v