Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Πού θα κριθεί η συνεδρίαση

Εν μέσω συνεχιζόμενης διόρθωσης των ευρωαγορών, το ΧΑ χάνει σταθερά έδαφος (και) για εσωτερικούς λόγους. Παραμένει η στήριξη των 150 μονάδων για τον Τραπεζικό Δείκτη αλλά με τις μετοχές σε συνεχή πίεση. Στο επίκεντρο τα αποτελέσματα 6μήνου.

Επέστρεψαν οι αγοραστές στη Wall Street εχθές το βράδυ, νωρίτερα το ρώσικο φαινόμενο πίεζε τον DΑΧ στις 9.154 μονάδες και πιο νωρίς στην Αθήνα στο Χ.Α. μετρούσαμε την έκτη συνεχόμενη διορθωτική συνεδρίαση.

Η αναβάθμιση από τη Moody΄s έμεινε εκτός ταμπλό, αναφερόταν από το Euro2day.gr, καθώς η αρχική προσπάθεια δεν ήταν αρκετή για να γυρίσουν αρνητικά ο Γ.Δ. στις 1.156,06, ο FT 25 στις 370,20, με τις τράπεζες και πάλι υπό πίεση με τον κλαδικό δείκτη στις 152,45 μονάδες.

Ενδοσυνεδριακά σημειώθηκαν χαμηλότερες τιμές για τον Γ.Δ. στις 1.150,07, για τον 25άρη στις 368,03 και τον Τραπεζικό στις 150,55 μονάδες, επίπεδα που βραχυπρόθεσμα είναι οι πιο κοντινές στηρίξεις για τους τρεις δείκτες.

Το Χ.Α. παραμένει εγκλωβισμένο (και) στη μέγκενη των διεθνών εξελίξεων, αλλά -κυρίως- στις συνεχείς παλινωδίες, στις παθογένειες, στις αδυναμίες στο εσωτερικό μέτωπο. Ενδεικτικό το γεγονός της μη ανταπόκρισης των επενδυτών -αλλά και των βραχυπρόθεσμων παικτών- στην αναβάθμιση από τη Moody's, στη φιλότιμη προσπάθεια της συγκυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου να προβάλουν την αναμενόμενη κίνηση του αμερικανικού οίκου.

Μέτριες οι συναλλαγές εχθές, στα 92,3 εκατ. ευρώ, με τους ξένους να παραμένουν για πολλοστή συνεδρίαση ελαφρώς πωλητές από τα μέσα και μετά, με ρευστοποιήσεις εκτός από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες και στον τίτλο του ΟΤΕ.

Σταθερά πωλητές συγκεκριμένοι ξένοι στις τράπεζες, σχεδόν από την... επομένη της προειδοποίησης του ΔΝΤ, με την αγορά να συζητά για τα stress tests, το ενδεχόμενο νέων ΑΜΚ και άλλα σενάρια που προφανώς και συμβάλλουν στη διαμόρφωση χαμηλότερων τιμών στις τράπεζες. Οι 150 μονάδες είναι μία καλή στήριξη για τον κλαδικό δείκτη, αλλά και στις 145-140 μον. βλέπουν ορισμένοι παίκτες τα επίπεδά του, βάσει της σταθερής προσφοράς που βγαίνει στους τίτλους, σύμφωνα και με τις ανοιχτές θέσεις πώλησης στα ΣΜΕ και των τεσσάρων τίτλων.

Ωστόσο αν και η κατάσταση στις τράπεζες είναι λίγο ως πολύ γνωστή, εχθές προβλημάτισε αρκετούς το κλείσιμο της μετοχής του ΟΤΕ στα 10,14 ευρώ που ήταν και το χαμηλό ημέρας. Και αυτό είναι ένα θέμα, καθώς ο δείκτης εξισορροπείται από την κόντρα -στις τράπεζες- κίνηση των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ - ΔΕΗ και ακόμη 2-3 δεικτοβαρών τίτλων.

Η προβληματική εικόνα της μετοχής του ΟΤΕ θα ξεκαθαρίσει σήμερα-αύριο, στο διήμερο όπου θα ανακοινωθούν και τα αποτελέσματα 6μήνου ισχυρών εισηγμένων. Αύριο το πρωί για τον όμιλο Μυτιληναίου, που χθες έκλεισε χαμηλότερα στα 6,38 ευρώ, και τη ΜΕΤΚΑ, με μικρά κέρδη στα 11,95 ευρώ.

Οι ξένες αγορές, σταθερά οι τράπεζες αλλά και τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοινώνονται αυτήν την περίοδο είναι τα κύρια τρία στοιχεία-παράμετροι που διαμορφώνουν τάση στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v