Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατενάτσιο με... αντεπιθέσεις θα παίξει η κυβέρνηση

Διορθώσεις σε μέτρα που άνοιξαν «τρύπα» στον προϋπολογισμό θέτει ως πρώτο στόχο η κυβέρνηση. Πετρέλαιο θέρμανσης και δόσεις ληξιπρόθεσμων στην πρώτη γραμμή. Πώς χτίζεται η ελληνική στρατηγική. Στην Αθήνα το τελικό... ξεκαθάρισμα.

Κατενάτσιο με... αντεπιθέσεις θα παίξει η κυβέρνηση

Μια νέα λογικής διαπραγμάτευσης με την τρόικα φαίνεται να επιχειρεί να εγκαθιδρύσει η κυβέρνηση στο τριήμερο που ξεκινά σήμερα στο Παρίσι. Όπως προκύπτει και από τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη μετά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου η κυβέρνηση αλλάζει το τροπάρι.

Δεν θα ζητήσει μείωση στο φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης, αύξηση των δόσεων εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία και ψαλίδισμα στην έκτακτη εισφορά. Θα παραθέσει αναλυτικά στοιχεία για τις "τρύπες" που έχουν ανοίξει στα έσοδα του προϋπολογισμού, η εξίσωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης και η καθιέρωση μιας αυστηρής ρύθμισης με μόλις 12 δόσεις και θα θέσει την τρόικα, προ των... ευθυνών της. Αν ένα μέτρο έχει αποτύχει, προφανώς η τρόικα δεν είναι τρελή να θέλει να συνεχιστεί...

Οπως ανέφερε Έλληνας αξιωματούχος στο Reuters το θέμα του χρέους δεν θα συζητηθεί σε αυτή την διαπραγμάτευση. Η Ελλάδα θα επιδιώξει να κατευνάσει τις ανησυχίες για τις όποιες καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις. Οι συζητήσεις για το χρέος αναμένεται να ξεκινήσουν τον Οκτώβριο και μετά την ολοκλήρωση των stress test.

Η ελληνική αποστολή, πάει διαβασμένη στη διαπραγμάτευση. Ο Γκίκας Χαρδούβελης, συνεπικουρούμενος από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη έχουν σύμφωνα με πληροφορίες αναλυτικό κατάλογο στον οποίο φαίνεται, για παράδειγμα, ότι το πείραμα της εξίσωσης των φόρων σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης οδήγησε σε απώλεια εσόδων πάνω από 500 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% οδήγησε σε απώλεια εσόδων πολύ μικρότερη από τις εκτιμήσεις της τρόικας που είχε φτάσει σε σημείο να ζητά και έξτρα μέτρα για την κάλυψη δημοσιονομικού κενού το οποίο κατά τις εκτιμήσεις της θα κυμαινόταν – λόγω ΦΠΑ εστίασης- κοντά στα 250 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% οδήγησε σε απώλεια εσόδων χαμηλότερη των 100 εκατ. ευρώ – σαφώς πιο κοντά δηλαδή στις εκτιμήσεις της κυβέρνησης – αλλά και συνέβαλε και παράλληλα σε κάτι που το υπουργείο Οικονομικών αποτιμά ως πολλαπλάσια θετικό. Με τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, σταμάτησαν τα λουκέτα σε καταστήματα εστίασης και ανακόπηκε η αύξηση της ανεργίας. Το κέρδος δεν μπορεί να ποσοτικοποιηθεί.

Στο μέτωπο των ρυθμίσεων, τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών δείχνουν πως μόλις ένας στους δέκα φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν προστρέξει στη ρύθμιση των 12 δόσεων. Οι οφειλέτες – μόνο για τα φρέσκα χρέη από το 2013 και μετά – προσεγγίζουν τα 2,5 εκατομμύρια, τα δε ληξιπρόθεσμα στην εφορία αυξάνουν με ρυθμό 1 δισ. ευρώ το μήνα. Την ίδια ώρα, πολλοί φορολογούμενοι προτιμούν τις 12 άτοκες δόσεις των τραπεζών, μέσω πιστωτικών καρτών.

Εκτιμάται επομένως ότι μια γενναία ρύθμιση με έως και περισσότερες από 100 δόσεις, με ειδική μέριμνα για όσους έγιναν «κακοπληρωτές» στη διάρκεια της κρίσης και με ένα ισχυρό κίνητρο εφάπαξ εξόφλησης – π.χ. έκπτωση 5% αντί για 1,5% που είναι σήμερα- θα οδηγούσε σε αύξηση των δημοσίων εσόδων, αλλά και ανακούφιση της κοινωνίας.

Σε συνάρτηση με το τι θα γίνει στο Παρίσι, αλλά όχι αποκλειστικά με βάση τις εκεί διαπραγματεύσεις, ο Πρωθυπουργός το Σάββατο από το βήμα της ΔΕΘ θα δώσει το στίγμα των φοροελαφρύνσεων. Και θα προκαλούσε έκπληξη αν στο πακέτο δεν υπήρχε πρόβλεψη για άμεση μείωση στο πετρέλαιο θέρμανσης και αύξηση των δόσεων ληξιπρόθεσμων οφειλών τουλάχιστον.

Τώρα, για τα άλλα καυτά θέματα της διαπραγμάτευσης, κανείς δεν μπορεί να πιστέψει ότι μέσα σε τρεις μέρες θα κλείσει το ζήτημα του δημοσιονομικού ή του χρηματοδοτικού κενού. Το δεύτερο θα μας ταλαιπωρεί για μήνες, το πρώτο θα συζητηθεί εκτενώς όταν με το... καλό έρθει η τρόικα στην Αθήνα προς τα τέλη Σεπτέμβρη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v