Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξαφνικό ...«μπουρίνι» με τράπεζες στο ΧΑ

Κοντά στα χαμηλά ημέρας έκλεισε ο Γενικός Δείκτης, με το κλίμα να επιδεινώνεται μετά τις 14:30 και τους πωλητές να βάζουν στο στόχαστρο τις τράπεζες. Πτώση 6,76% για Πειραιώς, σημαντικές πιέσεις σε ΕΤΕ, Alpha. Χάθηκαν βραχυπρόθεσμες στηρίξεις. Τα σενάρια για τη συνέχεια.

Το αμέσως προηγούμενο σχόλιο της στήλης είχε σαν τίτλο "Κατεβάζουν στροφές, τζίρος και Γενικός Δείκτης", όμως και ο πλέον απαισιόδοξος δεν μπορούσε να φανταστεί τα όσα θα συνέβαιναν στο Χ.Α. μετά τις 14.30, όταν ξαφνικά επέστρεψαν στην επιφάνεια τα σενάρια για πιθανές κεφαλαιακές ανάγκες των συστημικών Τραπεζών και επερχόμενες αυξήσεις κεφαλαίου.

Δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί ότι η σημερινή αρνητική έκπληξη, που συνοδεύτηκε και από σημαντικό τζίρο, κατά το τελευταίο ημίωρο, είχε σαν μοναδικό "δράστη" τον Τραπεζικό κλάδο, ενώ η σημαντική αλλαγή του κλίματος σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ είχε σαν αποτέλεσμα το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη πολύ κοντά στα χαμηλά ημέρας, επιβεβαιώνοντας τον τίτλο του χθεσινού προσυνεδριακού σχολίου "ξεκινά μήνας υψηλής μεταβλητότητας στο Χ.Α."

Της "νότιας" κίνησης ηγήθηκε ο τίτλος της Πειραιώς, όχι μόνο γιατί έβγαλε επιθετικούς πωλητές μετά τις 14.29, αλλά και διότι έκλεισε και στο χαμηλό ημέρας με ημερήσιες απώλειες 6,76%, διακινώντας τον διπλάσιο όγκο από την χθεσινή συνεδρίαση (!)

Μία ανάσα από τα χαμηλά ημέρας έκλεισαν Εθνική και Eurobank, ενώ σχετικά υψηλότερα από το ενδοσυνεδριακό χαμηλό έκλεισε ο τίτλος της Alpha Bank, που έστω και οριακά παρέμεινε υψηλότερα από την τιμή της τελευταίας ΑΜΚ (0,65 ευρώ).

Η σημερινή εικόνα του Γενικού Δείκτη

Κλασική συνεδρίαση που "ήλθαν τα πάνω, κάτω" στο Χ.Α. και ενώ είχαν αρχίσει οι συζητήσεις για πιθανή υπέρβαση των 163 μονάδων για τον Τραπεζικό δείκτη, τον 1185 μονάδων για τον ΓΔ και των 384 μονάδων για τον FTSE25, χάθηκαν οι απόλυτα βραχυπρόθεσμες στηρίξεις για τον δείκτη των Τραπεζών (157 μονάδες), τον Γενικό Δείκτη (1155 μονάδες) και τον 25αρη (374 και 371 μονάδες).

Επόμενες απόλυτα βραχυπρόθεσμες στηρίξεις οι 150, 1140 και 366 μονάδες, αντίστοιχα.

Η βραχυπρόθεσμη τάση γυρίζει σε πτωτική αν χαθούν οι 1126 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη και οι 364 μονάδες για τον FTSE25.

Η σημερινή εικόνα για τον τραπεζικό δείκτη

Σε κάθε περίπτωση και αν συνεχιστούν αν παραμείνει "άνευρο" το περιεχόμενο της τρέχουσας ειδησεογραφίας, δύσκολα το Χ.Α. θα ξεκολλήσει από τις τρέχουσες αποτιμήσεις και θα διεκδικήσει κάτι εντυπωσιακά καλύτερο.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση επιδείνωσε σημαντικά την ψυχολογία των εμπλεκομένων, ενώ επιβεβαίωσε ότι η ρηχότητα της Αγοράς δρα σαν πολλαπλασιαστής στην οποιαδήποτε αύξηση των συναλλαγών, προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση (!)

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Το σκηνικό χαμηλών προσδοκιών παραμένει κυρίαρχο στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, οδηγώντας σε υποτονικούς τζίρους με πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια μικρή ομάδα Δεικτοβαρών μετοχών και με έντονη μεταβλητότητα, καθώς οι κινήσεις των επενδυτών χαρακτηρίζονται κατά κανόνα από βραχυπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα, επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Η διαδικασία αυτή (frontrading) ενισχύεται ενόψει των roadshow του Σεπτεμβρίου, δημιουργώντας έτσι τις προϋποθέσεις για απόπειρα (αμφιβόλου αποτελέσματος) ανορθωτικής κίνησης του Γενικού Δείκτη, με μικρή ωστόσο πιθανότητα διατηρησιμότητάς της, όπως κατέδειξαν και οι προηγούμενες ανάλογες φετινές κινήσεις (Μαρτίου και Ιουνίου).

Αυτό είναι το αποτέλεσμα του παγώματος των μεταρρυθμίσεων και του διάχυτου κλίματος "φορομπηχτισμού" της Ελληνικής οικονομίας που θα ζητηθεί να αμβλυνθεί στη συνάντηση με τη τρόικα (με χαμηλά ωστόσο τον πήχη των προσδοκιών από τη σχετική διαπραγμάτευση), δεδομένα που είναι μερικά από τα προαπαιτούμενα για αλλαγή ρότας στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Έτσι, η Αγορά τελεί σε αναμονή για την έκβαση των "τεστ κοπώσεως" των συστημικών Τραπεζών, προσδοκώντας μάλλον θετικές εξελίξεις ως προς το πιθανό ύψος πρόσθετων κεφαλαίων, αν και τα εξαμηνιαία αποτελέσματα παρουσίασαν επιδείνωση του δείκτη των NPLs στο σύνολο των δανείων.

Παράλληλα, ελάχιστες ήταν οι θετικές εκπλήξεις από τα εξαμηνιαία αποτελέσματα των λοιπών εταιρειών ώστε να εδραιωθεί η πεποίθηση ότι επίκειται ισχυρή κερδοφορία για την πλειονότητα. Από την άλλη πλευρά, συνεχίζεται η δημοσιοποίηση ονομάτων για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας συντηρώντας τον πολιτικό κίνδυνο από το ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών.

Στο εξωτερικό, οι εξαγγελίες του Μάριο Ντράγκι δύσκολα θα γίνουν πρακτικές ενέργειες με στόχο τη αύξηση της ρευστότητας και τη δανειοδότηση Επιχειρήσεων, αφού τo Βερολίνο προβάλλει τις αντιρρήσεις του, αγνοώντας τις συνθήκες αποπληθωρισμού που συνιστούν ήδη την πραγματικότητα της οικονομίας στην Ευρωζώνη.

"Ταυτόχρονα, συντηρείται η γεωπολιτική αναταραχή τόσο στην Ουκρανία όσο και στη Μ. Ανατολή διαμορφώνοντας τις προϋποθέσεις εισόδου σε ύφεση της Παγκόσμιας οικονομίας που για την ώρα έχει αποφευχθεί, ενόσω η άφθονη ρευστότητα, ελέω των χαλαρών νομισματικών πολιτικών, συντηρεί τη ζήτηση ομολόγων και μετοχών διεθνώς (συμπεριλαμβανομένων και των 10ετων Ελληνικών ομολόγων), διαμορφώνοντας αποτιμήσεις προβληματικής τουλάχιστον διατηρησιμότητας σε πολλές κινητές αξίες στις διεθνείς Αγορές" αναφέρει ο σύμβουλος επενδύσεων της TecGroup.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μεταφερόμενοι στις διεθνείς Αγορές, η σημερινή ημέρα χαρακτηρίζεται από την δυναμική του δολαρίου, ενώ σημαντικότατες απώλειες σημειώνει ο χρυσός.

Ξεκινώντας από τις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, όπου κυριάρχησε το "πράσινο" (πλην του Hang Seng που έκλεισε με οριακές απώλειες 0,01%), ενώ ξεχώρισαν Nikkei (+1,24%, εν μέσω ενίσχυσης του δολαρίου σε υψηλά επτά μηνών έναντι του γεν, ενώ αύριο ο Πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Shinzo Abe, θα ανακοινώσει τη σύνθεση του νέου Υπουργικού συμβουλίου) και Shanghai (+1,37%).

Στο ίδιο "φόντο" και η κίνηση των μεγάλων Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων, έστω και αν υποχωρήσει σχετικά από τα υψηλά ημέρας, ενώ πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος κινούνται οι δείκτες στην Wall Street, κατά τις πρώτες ώρες συνεδρίασης.

Μένοντας στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2010 σκαρφάλωσε τον Αύγουστο η μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η εταιρεία ερευνών Markit. Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης PMI σκαρφάλωσε στις 57,9 μονάδες τον Αύγουστο από 55,8 μονάδες τον Ιούλιο, όπως ανακοίνωσε η Markit.

Επίσης, ο δείκτης ISM που αποτυπώνει τα επίπεδα δραστηριότητας του κλάδου μεταποίησης στην Αμερικανική οικονομία, επιταχύνθηκε τον Αύγουστο και ανήλθε στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο 2011, ανερχόμενος στο 59 από 57,1 τον προηγούμενο μήνα. Η μέτρηση ήταν καλύτερη από την αναμενόμενη, καθώς οι αναλυτές περίμεναν ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί περίπου στο 56,9.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, διενεργήθηκε δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων, ύψους 875 εκατομμυρίων Ευρώ, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 2,00%, από 2,02% στην αμέσως προηγούμενη δημοπρασία.

"Η Ελλάδα θέλει να αποφοιτήσει από τα σκληρά μαθήματα της τρόικας". Αυτός είναι ο τίτλος του εκτενούς άρθρου του CNBC αναφορικά με την επικείμενη συνάντηση της Ελληνικής ηγεσίας με τους αξιωματούχους της τρόικας στο Παρίσι.

Καλά κεφαλαιοποιημένες εμφανίζονται οι Ελληνικές Τράπεζες στο "stress test" που πραγματοποίησε η JP Morgan. Οι τέσσερις συστημικές Τράπεζες φαίνεται να εμφανίζουν αθροιστικά 6 δισ. ευρώ "μαξιλάρι" στο δυσμενές σενάριο των Πανευρωπαϊκών "stress tests". 

Οι αναλυτές της Αμερικανικής Επενδυτικής Τράπεζας σημειώνουν ότι η Εθνική Τράπεζα βρίσκεται ανάμεσα στις "top" επιλογές τους μετά την ανάλυση των Ευρωπαϊκών Τραπεζών για τα "stress tests". Πλην της ΕΤΕ, οι κορυφαίες επιλογές για τον οίκο είναι η Lloyds, η Danske Βank, η ING, η UBS, η Sοciete Generale, η Deutsche Bank, η Popular και η Unicredit.

Διατηρεί την θετική της στάση για τις Ελληνικές Τράπεζες η Wood & Company όπως αναφέρει σε σχετική έκθεση. Ως κορυφαίες επιλογές ξεχωρίζει τις Αlpha και Εθνική με προτίμηση στην πρώτη. 

Ερχόμενοι στα της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με θετικό πρόσημο αναρριχόμενος μέχρι τις 1171,41 μονάδες (+1,31%), όμως σταδιακά ήταν εμφανές ότι έχανε δυναμική. Μετά τις 16.35 γύρισε σε αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας μέχρι τις 1145,29 (-1,2%) και στις 17.00 βρέθηκε στις 1146,56 (-1,09) για να κλείσει τελικά στις 1146,21 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 1,12%.

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι Ελ. Πετρέλαια, Μυτιληναίος, Intralot, Motor Oil, Folli Follie Group.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Πειραιώς, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Τιτάν, MIG και Intralot.

Εντυπωσιακά διαφοροποιημένη προς το χειρότερο η τελική αναλογία ανοδικών (59) - πτωτικών (71) μετοχών, ενώ 18 τίτλοι τερμάτισαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 7%.

Μένοντας χαμηλότερα του 25αρη, ακόμα μία συνεδρίαση σημαντικών κερδών για τον Κέκροπα, έβδομη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Αεροπορία Αιγαίου και τρίτη συνεχόμενη ανοδική για την AS Company, ενώ θετική κινητικότητα σημειώθηκε σε Unibios, Frigoglass, Fourli, Άνεμο, Σιδενόρ και Κορρέ.

Αντίθετα, σε νέο ιστορικό χαμηλό έκλεισε η Πήγασος, επαναπροσεγγίζει το ιστορικό χαμηλό η Axon, ισοφάρισε το ιστορικό χαμηλό η Αττικάτ, ενώ σε νέα ιστορικά χαμηλά κινείται η Επίλεκτος (!)

Ο τζίρος ενισχυμένος, κατά το τελευταίο ημίωρο, έφθασε τα 74,1 εκατ. από τα οποία τα 6,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΦΦΓΚΡΠ, ΠΕΙΡΤΠ, ΕΧΑΕ, ΑΛΦΑ, ΟΠΑΠ).

Στα αξιοσημείωτα της συνεδρίασης και η "ανοιχτή" εντολή πώλησης, με "το καλημέρα", 60999 τεμ. στο warrant της Εθνικής που οδήγησε τον τίτλο μέχρι τα 0,55 ευρώ (-15,64%), για να τερματίσει την συνεδρίαση αμετάβλητος στα 0,6520 ευρώ.

---ΧΠΑ

Καμία ουσιαστική διαφοροποίηση με την χθεσινή συνεδρίαση, καθώς το συμβόλαιο του δείκτη ακολούθησε, εκ νέου, την κίνηση της "spot" Αγοράς και διατήρησε το υπάρχον premium στο 0,32%.

Σταθερές οι συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη, παρά την σημαντική μεταβλητότητα, αρκετά αυξημένες στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (19.192 συμβόλαια).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 5.910, 5.508 για τον Σεπτέμβριο, 377 για τον Οκτώβριο και 25 για τον Δεκέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 371,75) κινήθηκε μεταξύ 369,75 και 371,75 μονάδων.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (1.354), ΔΕΗ (800), Alpha Bank (3.260), Εθνική (3.033), Πειραιώς (5.912), Eurobank (2.362), Μυτιληναίο (379), ΕΧΑΕ (200), ΟΠΑΠ (173), MIG (302), Ελ. Πετρέλαια (576), Ελλάκτωρα (204), ΓΕΚ (105), Τέρνα Ενεργειακή (152).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, περιορισμένο ενδιαφέρον εκδηλώθηκε, επίσης, για τα δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης καθώς συναλλάχθηκαν συνολικά 429 τεμάχια (211 calls και 218 puts) ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα έμεινε αμετάβλητη (36%).

Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις.
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (72.675.519 τεμ.), Εθνική (1.740.958 τεμ.), Πειραιώς (18.542.505 τεμ.), Eurobank (8.642.367 τεμ.).

Ας σημειωθούν τα 100 δικαιώματα αγοράς για τον ΟΤΕ, λήξεως Οκτωβρίου, με τιμή εξάσκησης τα 11,50 ευρώ.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v