Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Που ψάχνει ο Γενικός Δείκτης για... καύσιμα

Οι διαπραγματεύσεις στο Παρίσι με την τρόικα και οι προσδοκίες από τις ανακοινώσεις του Μάριο Ντράγκι. Τα σενάρια για τις κινήσεις των βραχυπρόθεσμων παικτών και η εικόνα στα κρίσιμα blue chips. Στο προσκήνιο παραμένει (και) ο τραπεζικός κλάδος.

Υψηλές προσδοκίες για την ανακοίνωση περαιτέρω αντισυμβατικών μέτρων τρέφουν για τη σημερινή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας οι Αγορές, προκειμένου οι ανακοινώσεις Draghi να δράσουν συμπληρωματικά στις εκτιμήσεις για επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας στην Ουκρανία και να διατηρήσουν το θετικό κλίμα και τον πρώτο λόγο στους αγοραστές.

Σε κάθε άλλη περίπτωση, η απογοήτευση θα είναι έκδηλη στην επενδυτική κοινότητα και λόγω των ιδιαίτερα υψηλών αποτιμήσεων (στις διεθνείς Αγορές), θα κυριαρχήσουν οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, που δεν αποκλείεται να λάβουν έως και επιθετικό χαρακτήρα, αφού οι επενδυτές έχουν προεξοφλήσει σε σημαντικότατο βαθμό κάποια θετική εξέλιξη.

Eνώ συνεχίζονται στο Παρίσι οι συζητήσεις Κυβέρνησης - τρόικας, όλα δείχνουν ότι θα επιβεβαιωθούν αυτοί που υποστήριζαν ότι αυτές οι συναντήσεις δεν θα βγάλουν την πολύ μεγάλη είδηση και το ενδιαφέρον θα μεταφερθεί στο β΄ 15μερο του μήνα, όταν και κλιμάκιο της τρόικας θα έλθει στην Ελλάδα για να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις.

Μοιραία, αυτές οι εξελίξεις, δεν μπορούν να δώσουν, από μόνες τους, τα "καύσιμα" για κίνηση του Χ.Α. σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα, ιδιαίτερα αν η Αγορά συνεχίσει να υφίσταται για λίγο περισσότερες από δέκα μετοχές και βέβαια το ενδιαφέρον των ξένων θα παραμείνει επικεντρωμένο στις συζητήσεις για την βιωσιμότητα του χρέους και στις εξελίξεις στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Απόλυτα διιστάμενες οι απόψεις των επαγγελματιών του χώρου, ενώ την ίδια ώρα όλο και λιγότερα τηλέφωνα βαράνε στις ΑΧΕ που έχουν σαν βασικό πελατολόγιο τους εγχώριους κωδικούς λιανικής.

Σύμφωνα με την αισιόδοξη σχολή σκέψης, η χθεσινή ανοδική αντίδραση της Αγοράς, μετά από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, μπορεί να δώσει μία ακόμα ευκαιρία στον Γενικό Δείκτη να "αναμετρηθεί" με τις 1185 μονάδες, αν σε αυτό βοηθήσουν και οι "χρησμοί" Draghi.

Από την άλλη, οι περισσότερο συγκρατημένοι διαπιστώνουν στο Χ.Α., εκτός από την εμφανή έλλειψη εγχώριων επενδυτών και την έλλειψη αισιοδοξίας, με αρκετούς από τους ενεργούς παίκτες να περιμένουν να βγουν πωλητές σε σχετικά υψηλότερα επίπεδα.

Άλλη μία "πρωινή βοήθεια" από τον Ηλία Ζαχαράκη (Fast Finace ΑΕΠΕΥ), ο οποίος στο πρωινό του σχόλιο αναφέρει:

"Η Αγορά κατάφερε, χθες, να κλείσει με κέρδη, χωρίς ακόμα να αναιρέσει το βραχυπρόθεσμο 'short' με το 'stop' μας στο 381. Κοντινή αντίσταση το 377 και κύρια το 379, ενώ μία διάσπαση θα μπορούσε να μας δώσει μία ακόμα ανοδική προσπάθεια. Κοντινή στήριξη το 374 και κύρια το 372 που διάσπαση το πιο πιθανό είναι να μας δώσει το 366-367.

Η Εθνική διέσωσε το 2,53 επίπεδο, ενώ η ΑΛΦΑ έκλεισε με νέα υψηλά διμήνου δείχνοντας ότι θέλει να τεστάρει το 0,69 επίπεδο. Η Eurobank μοιάζει έτοιμη να κάνει μία κίνηση προς το 0,3650 με αυτό να συμβαίνει με διάσπαση του 0,3330.

Ο ΟΠΑΠ συνεχίζει την συντήρηση του 12, ενώ η ΔΕΗ, αντίστοιχα, συνεχίζει την πολιορκία του 11,30 επιπέδου, μιας και διάσπαση θα δώσει συνέχιση.

Ο ΟΤΕ εντός εκτός και επί τα αυτά, στο επίπεδο λίγο κάτω από το 11. Η ΕΧΑΕ συνεχίζει τους σχετικά μεγάλους όγκους στα ίδια επίπεδα γεγονός που δείχνει ότι αργά ή γρήγορα θα βγάλει κίνηση. Ο Μυτιληναίος έχει 'στήσει' θεαματικό, μεσοπρόθεσμα, διάγραμμα με το 6,45-6,55 επίπεδο να είναι το κλειδί για την συνέχεια μιας και κατοχύρωση ειδικά σε εβδομάδα να μπορεί να κάνει την διαφορά. Η Πειραιώς μετά το πρόσφατο μίνι 'sell off' προσπαθεί να πάρει ανάσα, με το επίπεδο του 1,47-1,49 να είναι και το κύριο επίπεδο αντίστασης που ενδέχεται να θελήσει να δοκιμάσει.

Τέλος στην περίπτωση της Folli Follie Group, το διάγραμμα για άλλη μία φορά έχει έρθει αντιμέτωπο με το επίπεδο του 32-32,20 που ουσιαστικά είναι και το 'make or break' για την συνέχεια, μιας και μία διάσπαση θα μπορούσε να του δώσει πιθανότατα και νέα υψηλά. Έχει δώσει σήμα αγοράς, με την στήριξη στην περιοχή του 30,80 ενώ το 'stop' σε ημερήσιο το 29,00"

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v