Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κρίνεται η βραχυπρόθεσμη τάση στο Χρηματιστήριο

Κρίσιμη η σημερινή συνεδρίαση μετά την χθεσινή "ψυχρολουσία" στο φινάλε που έστειλε το Γενικό Δείκτη κάτω από τις 1.150 μονάδες. Τα σημαντικά όρια για ΓΔ και FT 25. Η προσοχή των επενδυτών στην ΕΚΤ. Με άνοδο 1,5% υποδέχθηκε το ΧΑ την εκεχειρία στην αν. Ουκρανία

Ομολογουμένως, χθες και κατά το τελευταίο ημίωρο οι πωλητές πέτυχαν τον απόλυτο αιφνιδιασμό, έχοντας σαν κύριο εκφραστή τον Τραπεζικό κλάδο και επαναφέροντας τα σενάρια αμφισβήτησης για το αν οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. μπορούν να κινηθούν σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα, η θα βάλουν εκ νέου σε δοκιμασία τα πρόσφατα χαμηλά.

Σε κάθε περίπτωση και όσον αφορά τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα των βασικών δεικτών, σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξουν οι 1185 και 1126 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη και οι 385 και 364 μονάδες για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Ανοδική διάσπαση των 1185 μονάδων για τον ΓΔ δίνει σημαντικές "αναπνοές" και δημιουργεί τις τεχνικές προϋποθέσεις για κίνηση προς τις 1220 μονάδες, αν αυτή συνοδευτεί με τζίρο σημαντικά υψηλότερο των 100 εκατ. ενώ καθοδική διάσπαση των 1126 μονάδων μετατρέπει την βραχυπρόθεσμη τάση, εκ νέου, σε καθοδική και επαναφέρει τα σενάρια επαναδοκιμασίας των 1080 μονάδων.

Στην περίπτωση του FTSE25 και πάντα με βάση τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 385 μονάδων, δίνει το ψυχολογικό αβαντάζ στους αγοραστές και στον δείκτη την δυνατότητα να αναμετρηθεί με την επόμενη αντίσταση στις 410 μονάδες, επίπεδο ιδιαίτερα αποφασιστικό για την συνέχεια, ανοδική διάσπαση του οποίου θα "βάλει σε σκέψεις" όσους παραμένουν εκτός Αγοράς.

Αντίθετα, κλεισίματα χαμηλότερα των 364 μονάδων, θα "ανοίξουν την καταπακτή" προς τις 350 μονάδες, μετατρέποντας και εδώ την βραχυπρόθεσμη τάση σε πτωτική.

Από τα στοιχεία που προβλημάτισαν ιδιαίτερα κατά την χθεσινή συνεδρίαση και αφήνουν σημαντικά ερωτηματικά για το αν, σήμερα, η Αγορά θα ανοίξει με "πτωτική ουρά", ήταν η σημαντική αύξηση του τζίρου κατά το τελευταίο ημίωρο, καθώς και η αδυναμία ανάληψης πρωτοβουλιών από άλλους, μη Τραπεζικούς, Δεικτοβαρείς τίτλους, προκειμένου να αποτελέσουν "αντίβαρο" στις Τραπεζικές πιέσεις.

Επίσης, σημαντικό προβληματισμό δημιουργεί και η φτωχή, τρέχουσα, ειδησεογραφία, που ασφαλώς και από μόνη της δεν μπορεί να δημιουργήσει τις απαιτούμενες "εξάρσεις" στην Αγορά.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα 3/9 ξεκινά στην Ν. Υόρκη το roadshow που διοργανώνει για το Χ.Α. η Deutsche Bank (3-5/9), ενώ ακολουθεί αυτό της Βarclays (8-10/9), επίσης στη Μεγαλούπολη των ΗΠΑ.

Από την άλλη, όλες οι τελευταίες συνεδριάσεις στο Χ.Α. επιβεβαιώνουν όλους όσους υποστηρίζουν το σενάριο της αυξημένης μεταβλητότητας, με τα περισσότερα θέματα να αφορούν τον Τραπεζικό κλάδο, ενώ ίσως αξίζει προσοχής η "μάχη" η οποία δίνεται για τις πρώτες θέσεις στις κεφαλαιοποιήσεις του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.

Μετά και την χθεσινή συνεδρίαση, η Εθνική έχει απομακρυνθεί αισθητά, με τρέχουσα κεφαλαιοποίηση οριακά υψηλότερα των 9 δισ ευρώ, ενώ οι σημαντικές πιέσεις που δέχθηκε η Πειραιώς "απαιτούν" "σκληρό φώτο - φίνις" για την κατάληψη της δεύτερης θέσης, μεταξύ Πειραιώς (8,42 δισ) και Alpha Bank (8,312 δισ).

Θετικό το κλίμα στις Ασιατικές Αγορές, ενώ για "πράσινο" ξεκίνημα προϊδεάζουν και τα futures των μεγάλων Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων, με τους επενδυτές να ποντάρουν πολλά στις επικείμενες ανακοινώσεις της ΕΚΤ την Πέμπτη.

Από το πρωί "στις επάλξεις" ο Ηλίας Ζαχαράκης (Fast Finance ΑΕΠΕΥ), για να μας επισημάνει τις "intraday" τάσεις για Χ.Α. και ευρώ και μεταξύ άλλων αναφέρει:

"Η Αγορά δεν μπόρεσε να απειλήσει το 382 που είναι και "stop" στο ημερήσιο "short", ενώ έκανε και νέο χαμηλό κίνησης με τις ρευστοποιήσεις ειδικά στον Τραπεζικό κλάδο να είναι σημαντικές λίγο πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης. Το 366 είναι στήριξη, που διάσπαση μπορεί να επιδεινώσει την κίνηση στην παρούσα, ενώ το 377 έχει γίνει σημαντική αντίσταση. Ο τζίρος σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα ενώ για να καταφέρουμε να σπάσουμε το 1185 του ΓΔ και το 385 στον FTSE25 χρειάζεται σημαντική αύξηση. Από νέα δεν φαίνεται να έχουμε εξελίξεις από το Παρίσι, ούτε για τα πολύ εύκολα... με αποτέλεσμα πιθανότατα η Αγορά να το "δει" αρνητικά.

Το ευρώ χωρίς νέα δεδομένα έχει το 1,3145 κοντινή αντίσταση με το 1,3160 κύρια, όπου διάσπαση θα μπορούσε να μας δώσει κάποια καλύτερη αντίδραση και μόνο προς το 1,3220. Κοντινή στήριξη το 1,3117-1,3106 ενώ η κάτω μεριά του πτωτικού καναλιού πλέον στο 1,3084 και κοντά πλέον στον στόχο του 1,3050".

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v