Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πυροδότησε αγορές η... κατάπαυση πυρός

Ανοδική αντίδραση (και) στην ελληνική αγορά μετά τις εξελίξεις στο Ουκρανικό μέτωπο. Ωστόσο τα κέρδη περιορίστηκαν μετά την αντίδραση του Κρεμλίνου. Σε ρόλο οδηγού Πειραιώς και ΟΤΕ. Σημάδια αφύπνισης και στον όγκο συναλλαγών.

Με θετικό βηματισμό κινούνται, μέχρι στιγμής, οι μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, ενώ προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης σημειώνεται και στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με επικεφαλής τους Πειραιώς (μετά τις χθεσινές σημαντικές απώλειες), ΟΤΕ ΟΠΑΠ (αμφότεροι χθες, μέσω των τελικών δημοπρασιών, έκλεισαν στο χαμηλό ημέρας) και Eurobank. 

Αξιοπρόσεκτες βοήθειες στον Δείκτη δίνουν οι MIG, Intralot, Jumbo, ΕΧΑΕ, Μέτκα και Τιτάνας. Στην μέχρι στιγμής θετική εικόνα, τόσο εντός όσο και εκτός των τειχών, μετά τις πληροφορίες για τη συμφωνία μεταξύ Πούτιν και Ποροσέγκο για "διαρκή κατάπαυση του πυρός" στην περιοχή Ντονμπάς της Ανατολικής Ουκρανίας. Ωστόσο τα κέρδη περιορίστηκαν και ο Γ.Δ. επέστρεψε κάτω από τις 1.160 μονάδες όταν το Κρεμλίνο έδωσε τη δική του διάσταση.

Ελάχιστοι οι Δεικτοβαρείς τίτλοι που μέχρι στιγμής δεν συμμετέχουν στην προσπάθεια αντίδρασης και πιο συγκεκριμένα οι ΕΥΔΑΠ, Motor Oil, Viohalco και Eurobank Properties, ενώ σχετικά επιφυλακτική στάση τηρούν οι Ελλάκτωρ και Τέρνα Ενεργειακή.

Από πλευράς συναλλαγών, για ακόμα μία συνεδρίαση ο ΟΛΠ (213 τεμ.) φαίνεται ότι δύσκολα θα χάσει τον τίτλο της πλέον συναλλακτικά απονευρωμένης μετοχής του FTSE25, ενώ με τετραψήφιο όγκο συναλλαγών κινούνται οι ΕΕΕ, Eurobank Properties, Μέτκα, Intralot, Motor Oil, Τέρνα Ενεργειακή, Τιτάνας και Folli Follie Group.

Ο τζίρος ιδιαίτερα τσιμπημένος, λίγο πριν συμπληρωθεί η πρώτη ώρα συνεδρίασης, ξεπερνά τα 18 εκατ. από τα οποία τα 2,5 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές σε Πειραιώς, Εθνική και ΟΠΑΠ.

Ικανοποιητική η μέχρι στιγμής αναλογία ανοδικών - πτωτικών μετοχών που ξεπερνά το ένα προς δύο, όμως ελάχιστοι είναι οι τίτλοι, χαμηλότερα του 25αρη, που συνδυάζουν αξιοσημείωτα κέρδη και σχετικά ανεκτές συναλλαγές.

Από την άλλη, ο σχετικά αυξημένος τζίρος θέλει σχετική προσοχή καθώς μένει να αποδειχθεί αν αυτός οφείλεται σε μερική επιστροφή του αγοραστικού ενδιαφέροντος, ή κάποιοι επωφελούμενοι το ανοδικό ξεκίνημα προχωρούν σε σχετικές μειώσεις θέσεων, σε σχετικά καλύτερες τιμές.

Τεχνικά, κατ΄ αρχήν ζητούμενο παραμένει το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη υψηλότερα των 1155 μονάδων, προκειμένου να υπάρξει σχετική απόσβεση των χθεσινών απωλειών, καθώς έτσι κι αλλιώς η Αγορά εξετάζεται "day by day"...

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v