Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΥΠΟΙΚ για ΕΝΦΙΑ: Πληρώστε πρώτα και... θα τα βρούμε

Το χρονοδιάγραμμα μετά τις διορθώσεις στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων. Εκ των υστέρων και σε νέο εκκαθαριστικό ο υπολογισμός των εκπτώσεων. Οι δόσεις, οι διορθώσεις στο Ε9 και τι θα γίνει τα ξενοίκιαστα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.

ΥΠΟΙΚ για ΕΝΦΙΑ: Πληρώστε πρώτα και... θα τα βρούμε

Προετοιμασμένοι για περιπέτειες στην αχαρτογράφητη γη του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) θα πρέπει να είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων τους οποίους επηρεάζουν οι «διορθώσεις» Χαρδούβελη και κυρίως οι φτωχοί, οι ανάπηροι και οι πολύτεκνοι, οι οποίοι περιμένουν εκπτώσεις και απαλλαγές.

Αν το υπουργείο Οικονομικών δεν βρει τον τρόπο να τους απαλλάξει εγκαίρως από την υποχρέωση καταβολής του φόρου, τότε αναπόφευκτα θα κληθούν να καταβάλουν την πρώτη δόση, έως τις 30 Σεπτεμβρίου, και τα υπόλοιπα θα τα βρει η υπηρεσία είτε με συμψηφισμούς, είτε με την επιστροφή του ποσού που έχει καταβληθεί.

Μετά την ψήφιση της τροπολογίας από τη Βουλή, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) , ανακοίνωσε τα «8 βήματα για τον ΕΝΦΙΑ» τα οποία αφορούν κυρίως το χρονοδιάγραμμα για τα εκκαθαριστικά και την πληρωμή του φόρου, αφήνοντας όμως κενά ως προς τον «οδικό χάρτη» που πρέπει να ακολουθήσουν οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού για να απαλλαγούν (100%) ή να πληρώσουν το μισό φόρο (50%), όπως και όσοι είχαν ξενοίκιαστα και χωρίς ρεύμα τα ακίνητά τους το περασμένο έτος.

Με υπομονή και επιμονή θα πρέπει να οπλιστούν και όσοι θα προχωρήσουν μέσα στον Οκτώβριο σε αλλαγές στο Ε9, καθώς στις περιπτώσεις που θα δικαιούνται επιστροφή φόρου άνω των 300 ευρώ, θα υποστούν το βάσανο της προσκόμισης δικαιολογητικών.

Όπως τουλάχιστον προκύπτει από την ανακοίνωση της ΓΓΔΕ, όλες οι προβλεπόμενες εκπτώσεις και απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ (20% για τα κτίσματα που παρέμειναν κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα καθ' όλη τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, 50% για όσους φορολογούμενους έχουν πολύ χαμηλά εισοδήματα και πληρούν συγκεκριμένα περιουσιακά κριτήρια και 100% για τους τρίτεκνους, τους πολύτεκνους και τους ανάπηρους με βαθμό 80% ή μεγαλύτερο οι οποίοι έχουν χαμηλά εισοδήματα) θα υπολογιστούν εκ των υστέρων με μια νέα εκκαθάριση που θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα.

Μέχρι τότε, πάνω από 2 εκατομμύρια φορολογούμενοι που είναι δικαιούχοι εκπτώσεων και απαλλαγών θα κληθούν να πληρώσουν κανονικά ολόκληρο το ποσό της πρώτης δόσης (30/9) και πιθανότατα της δεύτερης (31/10/2014).

Οι εκπτώσεις και οι απαλλαγές θα υπολογιστούν εκ των υστέρων και σε πολλές περιπτώσεις οι δικαιούχοι θα χρειαστεί να περιμένουν, είτε για να συμψηφιστούν τα χρήματα που πλήρωσαν με τα νέα μειωμένα ποσά του ΕΝΦΙΑ, είτε για να πάρουν πίσω τα ποσά του φόρου που κατέβαλαν, όταν το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει επιστρέψει ακόμα το φόρο εισοδήματος!

Σε κάθε περίπτωση οι υπόχρεοι ΕΝΦΙΑ και οι δικαιούχοι απαλλαγών θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:

-Από Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου και σταδιακά (εντός δύο ημερών) θα μπορούν να πληροφορηθούν μέσω της προσωποποιημένης πληροφόρησης στο Taxisnet και στην ηλεκτρονική σελίδα του Περιουσιολογίου το νέο αριθμό των δόσεων το ποσό της κάθε δόσης, βάσει της αρχικής εκκαθάρισης και την ημερομηνία καταβολής αυτών.

Η αναπροσαρμογή των δόσεων θα γίνει για όλους τους φορολογούμενους, ανεξάρτητα αν, με βάση τις διατάξεις του νέου νόμου, θα διενεργηθεί στη συνέχεια νέα εκκαθάριση του φόρου σε μερίδα εξ αυτών.

Συνεπώς: Από 15 Σεπτεμβρίου και μέχρι τη νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ, οι φορολογούμενοι δεν θα δουν στο εκκαθαριστικό τους διαφορετικό ποσό οφειλόμενου φόρου από αυτό που είχε αρχικά εκκαθαρισθεί.

-Από Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου και σταδιακά (εντός τριών ημερών) οι φορολογούμενοι, για τους οποίους θα γίνει νέα εκκαθάριση του φόρου, θα μπορούν να εκτυπώνουν τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ.

Νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ θα γίνει στις περιπτώσεις, στις οποίες, μεταξύ των ακινήτων, περιλαμβάνονται και οικόπεδα που βρίσκονται σε περιοχές στις οποίες δεν ισχύει ο αντικειμενικός προσδιορισμός αξίας ακινήτων. Στις περιπτώσεις αυτές, για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, θα ληφθούν υπόψη οι τιμές των οικοπέδων, με βάση τις οποίες υπολογίσθηκε ο ΦΑΠ φυσικών προσώπων έτους 2013, εφόσον αυτές είναι ευνοϊκότερες για τους φορολογούμενους.

Επίσης, κατά τη νέα εκκαθάριση θα εξαιρεθούν από το φόρο τα ακίνητα που βρίσκονται στην Κεφαλονιά. Επιπλέον, στις περιπτώσεις ακινήτων, τα οποία έχουν χαρακτηρισθεί ιστορικά διατηρητέα μνημεία ή έργα τέχνης, κατά τη νέα εκκαθάριση το υπόλοιπο του οικοπέδου τους θα απαλλαγεί από τον κύριο φόρο. Τέλος ο συντελεστής του συμπληρωματικού φόρου για τα μη ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα των ΝΠΔΔ, που δεν εντάσσονται στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, θα μειωθεί από 5% σε 2,5%.

-Από τις αρχές Οκτωβρίου, οι φορολογούμενοι, οι οποίοι επιθυμούν να τροποποιήσουν την περιουσιακή τους κατάσταση, θα δύνανται να υποβάλουν ηλεκτρονικά, εμπρόθεσμα μέχρι και την 30η Νοεμβρίου, δήλωση Ε9, με την οποία θα διορθώσουν, διαγράψουν ή συμπληρώσουν στοιχεία των ακινήτων τους, ώστε η εικόνα τους να απεικονίζεται πλέον ορθά. Εφόσον από την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης προκύπτει επιστροφή φόρου άνω των 300 ευρώ, ο φορολογούμενος θα υποχρεούται να προσκομίσει στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. τα δικαιολογητικά που επιβεβαιώνουν το λόγο της υποβολής της δήλωσης αυτής.

-Μέσα στον Οκτώβριο θα δοθούν αναλυτικές οδηγίες για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για τα ξενοδοχειακά κτίρια, τα οποία ιδιοχρησιμοποιούνται από ατομικές επιχειρήσεις, προκειμένου να τύχουν απαλλαγής από το συμπληρωματικό φόρο.

-Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθούν νέες εκκαθαρίσεις του ΕΝΦΙΑ στις περιπτώσεις που στα ακίνητα του φορολογουμένου περιλαμβάνονται κατοικίες ή διαμερίσματα και επαγγελματικές στέγες οι οποίες καθ' όλη τη διάρκεια του 2013 ήταν κενές και μη ηλεκτροδοτούμενες.

-Το Δεκέμβριο θα «ανοίξει» η ηλεκτρονική εφαρμογή υποβολής δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9) με τη διαρκή ενημέρωση του Περιουσιολογίου με τις μεταβολές της περιουσιακής κατάστασης που επήλθαν μέσα στο έτος 2014.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v