Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υποχωρεί στις 1.150 χωρίς τζίρο το ΧΑ

Σε ρηχά νερά κινείται η αγορά, με το ρευστό πολιτικό σκηνικό και τα ανοιχτά μέτωπα να προκαλούν καθίζηση του τζίρου συναλλαγών. Σταθεροποίηση για ΕΤΕ, Alpha, άνοδος για ΕΥΠΡΟ, Jumbo. Έντονες πιέσεις σε Coca Cola, ΕΧΑΕ, ΕΛΠΕ. Ποιες μετοχές ...«διασώζονται».

Σταθερά σε αρνητικό έδαφος παραμένει καθηλωμένος ο Γενικός Δείκτης. Με απούσα την επενδυτική κοινότητα, ελάχιστες τις συναλλαγές από την πλευρά των ξένων, με τζίρο... που δεν δικαιολογείται από το επικείμενο roadshow στο Λονδίνο και με τη συνολικότερη εικόνα της αγοράς αποκαρδιωτική.

Με απώλειες έως 1,05% στις 1.149 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, χαμηλότερα στις 372,9 ο FTS 25, με τον Τραπεζικό κάτω των 160 μονάδων, ενώ ο FT Mid σημειώνει συγκριτικά τις μικρότερες απώλειες.

Οι επενδυτές απέχουν από τις συναλλαγές παρά την αναβάθμιση της Ελλάδας από την S&P και το επικείμενο roadshow στο Λονδίνο, καθώς το εύθραυστο πολιτικό σκηνικό και η μεγάλη εκκρεμότητα των stress tests περιορίζουν τα μεγάλα στοιχήματα στην αγορά.

Με τον... αστρονομικό τζίρο των 26 εκατ. ευρώ στις 15:30 -το 51% στις τράπεζες, και με περίπου 165 μετοχές αμετάβλητες (οι περισσότερες δεν έχουν καν ανοίξει), το Χ.Α. δεν πηγαίνει πουθενά, αντιθέτως ενισχύεται η εκτίμηση πως αποτυπώνεται η γενικότερη καθίζηση που κυριαρχεί στο σύνολο των τομέων δραστηριότητας και απαξία.

Όπως σημείωνε χρηματιστηριακό στέλεχος, είναι ενδεικτικό το γεγονός πως στο Χ.Α. ο Γ.Δ. υποχωρεί 0,68% (έφτασε μέχρι -1,05%), την ίδια στιγμή που στο Λονδίνο- όπου όντως υπάρχει σημαίνων λόγος για ανησυχία- ο δείκτης FTSE 100 διορθώνει έως τις 6.783 μονάδες. Με τη στερλίνα να έχει υποχωρήσει δραματικά έναντι του δολαρίου -και λιγότερο σε σχέση με το ευρώ, καθότι... προβληματικό νόμισμα και αυτό- και ενώ οι δημοσκοπήσεις δε δίνουν σαφή εικόνα για το αποτέλεσμα της Πέμπτης. Παρ΄όλα αυτά, το Χ.Α. μετρά μεγαλύτερη πτώση και απαξία.

Μάλιστα σε σχέση με την προηγούμενη αναφορά μας έχει μειωθεί περαιτέρω ο αριθμός των μετοχών-εξαιρέσεων που κινούνταν ανοδικά αφού έχουν περιοριστεί στις Jumbo, Eurobank Properties και στη μετοχή της Alpha Bank σταθερή στο 0,70 ευρώ. Σε 6 μετοχές είχαμε αναφερθεί νωρίτερα, μόλις 2 μετρήσαμε πριν από λίγο (στις 13.15).

Προφανώς με τζίρο περίπου 14 εκατ. ευρώ, την ίδια ώρα, για ποια αγορά να μιλήσεις, σε ποιο χρηματιστήριο να αναφερθείς όταν μάλιστα οι ταγοί του καμώνονται πως όλα βαίνουν καλώς;

Εάν στη συνέχεια της συνεδρίασης και μάλιστα σύντομα δεν ενεργοποιηθούν στοιχειωδώς τα αντανακλαστικά των εν δυνάμει αγοραστών η αγορά πιθανότατα θα δοκιμάσει ακόμη χαμηλότερα επίπεδα.

Το ότι στο σύνολο των μετοχών-σηματωρών οι πωλητές έχουν σαφές προβάδισμα και οι όποιες εντολές αγοράς στήνονται έως 3,24% χαμηλότερα (Ελληνικά Πετρέλαια) δείχνει το μέγεθος της αδιαφορίας. Μίας επενδυτικής κοινότητας, που προσπέρασε χωρίς δεύτερη σκέψη την αναβάθμιση της S&P και που συνεχίζει να πιέζει για χαμηλότερες τιμές.

Εως τα 11,07 ευρώ οι συναλλαγές στη μετοχή του ΟΤΕ, συνεχίζονται οι πωλήσεις μέχρι τα 11,61 ευρώ στη μετοχή του ΟΠΑΠ, ενώ η μετοχή της ΔΕΗ υποχωρεί επίσης με εντολές έως τα 11,06 ευρώ.

Στα χαμηλά ημέρας του 1,48 ευρώ η μετοχή της Πειραιώς, με συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές, αδύναμη και σήμερα η μετοχή της Eurobank, ενώ λίγες αγορές έγιναν νωρίτερα στην ΕΤΕ προς τα 2,56 ευρώ.

Πλαγιοκαθοδική η κίνηση σε Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίο, ΕΧΑΕ, σημαντικές απώλειες στα ΕΛΠΕ, νέες ρευστοποιήσεις και απώλειες έως 2,01% για τη μετοχή της CC/HBC που κλίνει επικίνδυνα προς τα 17 ευρώ.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση μόλις 4-5 μετοχές διασώζονται - Ελληνικά Καλώδια, Ικτίνος, Lamda Developemnt και Σαράντης σε άνοδο, ο Fourlis σταθερός.

Ξεχωρίζουν τα 101 κομμάτια που είχαν αλλάξει χέρια στη μετοχή του Σαράντη αλλά και η νέα σημαντική άνοδος με αυξημένες μάλιστα συναλλαγές για τη μετοχή του Ικτίνου.

Ειδικότερα για τη μετοχή του τελευταίου θα θυμίσω το σχετικό θέμα του Γιώργου Α. Σαββάκη για τα 10 small caps που «κοιτάζει» τώρα η αγορά, σημειώνοντας για την εισηγμένη, επίσης άκρως εξαγωγική εταιρεία, ότι η απόδοση της μετοχής της είναι χαμηλότερη της αγοράς με οριακά κέρδη στους 12 και στους 6 μήνες και -14,5% στο τρίμηνο. Ο τίτλος εμφανίζει δείκτη τιμής προς κέρδη τους επόμενους 12 μήνες 11 φορές και P/BV 1,4 φορά, με τον δείκτη EV/EBITDA να προβλέπεται στις 7,5 φορές. Απόδοση εβδομάδας 19,75% και 15,86% σε διάστημα μηνός.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v