Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Βουτιά κάτω από τις 1.140 μονάδες

Απώλειες υψηλότερες του 1,5% καταγράφει το χρηματιστήριο με τον FTSE 25 στις 370 μονάδες. Πτώση σημειώνουν Coca Cola, Εθνική, Alpha Bank, Πειραιώς, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ. Κέρδη για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Eurobank Properties. Περιορισμένος ο τζίρος.

Στο ίδιο ανούσιο έργο θεατές, καθώς το Χ.Α. διορθώνει χαμηλότερα των 1.140 μονάδων. Ακολουθώντας τη γενικότερη τάση που έχει διαμορφωθεί στα περισσότερα ευρωχρηματιστήρια, αφού βασικοί δείκτες και μετοχές υποχωρούν από το Λονδίνο μέχρι τη Φρανκφούρτη και το Παρίσι.

Ωστόσο το Χ.Α. επιβαρύνεται και από τις εσωτερικές εξελίξεις έχοντας εισέλθει σε άτυπη(;) προεκλογική αντιπαράθεση και εκατέρωθεν αμφισβήτηση.

Η αβεβαιότητα είναι από τα κύρια γνωρίσματα (και) της αγοράς κι οι ξένοι περιορίζονται σε πολύ επιλεκτικές κινήσεις ενώ οι εγχώριοι συναλάσσονται σε λίγες μετοχές. Ενδεικτικό το ότι μετά από σχεδόν μία ώρα συνεδρίασης ο τζίρος έφθανε τα 12 εκατ. ευρώ, ενώ 193 μετοχές παρέμεναν χωρίς μεταβολή τιμής (οι περισσότερες από τη μεσαία και τη χαμηλότερη κατηγορία δεν είχαν καν πράξεις...). Στις 12:10 ο τζίρος είχε ανέλθει στα 25 εκατ. ευρώ.

Με τη λογική της αδράνειας οι βασικοί δείκτες έκλιναν με πτώση 1,7%, με τον Γ.Δ. σε επίπεδα χαμηλότερα και των 1.140, τον FT25 έως τις 370, τις τράπεζες έως τις 157, ενώ απώλειες σημειώνονται και για τον FT Mid που έχει κολλήσει στις 1.050-1.055 μονάδες.

Αυξημένες και σήμερα οι συναλλαγές στις τραπεζικές μετοχές (και μάλιστα το 64%) με Εθνική και Πειραιώς να έχουν τον μεγαλύτερο τζίρο.

Έως τα 2,52 ευρώ οι πωλήσεις στη μετοχή της Εθνικής, με αρκετές εντολές κλιμακωτά μέχρι τα 2,56 ευρώ. Στο 1,46 ευρώ υποχωρεί η μετοχή της Πειραιώς, στο 0,66 της Alpha Bank, με λίγες πωλήσεις η Eurobank στο 0,346 ευρώ.

Με τις τράπεζες στο μείον, μόνο τον ΟΠΑΠ να αντιδρά ανοδικά και με τη CC/HBC έως τα 16,87 ευρώ ο 25άρης θα δοκιμάσει τις 370 μονάδες.

Το αποθαρρυντικό είναι πως δεδομένης της κατάστασης (εντός και εκτός) οι εν δυνάμει αγοραστές δεν έχουν λόγο να βιαστούν (δεν πρόκειται δα να φύγει η αγορά...), ενώ η Πέμπτη και η Παρασκευή πλησιάζουν οπότε θα κριθεί η βραχυπρόθεσμη τάση. Είτε με περαιτέρω διόρθωση είτε με προσπάθεια αντίδρασης. Πάντως κοινή είναι η εκτίμηση πως και σε αυτήν τη φάση το Χ.Α. θα ακολουθήσει την τάση που θα κυριαρχήσει στα μεγάλα χρηματιστήρια (Φρανκφούρτη, Λονδίνο) και στη Νέα Υόρκη (ανάλογα με τη Fed).

Από τις πλέον δεικτοβαρείς μετοχές του δείκτη η CC/HBC, με σταθερές πωλήσεις, είχε απώλειες νωρίτερα στα 16,80 ευρώ μετρώντας συνολικά πτώση άνω του 19% από την αρχή του έτους. Η αρνητική εικόνα της μετοχής προφανώς και επηρεάζει ανάλογα τη διακύμανση του 25άρη, που με τις τράπεζες σε συσώρρευση - ήπια υποχώρηση δύσκολα μπορεί να αντιδράσει μόνον με ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ.

Μόλις 5 μετοχές του δείκτη ενισχύονται (FFG, Eurobank Properties, ΟΠΑΠ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ).

Επιτέλους... ζωή και αντίδραση σε δύο σημαντικές μετοχές του δείκτη (ΓΕΚ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ) αλλά οι πωλήσεις συνεχίζονται σε Jumbo, Intralot, ΒΙΟΧΑΛΚΟ, ΤΙΤΑΝ κ.ά. επιβαρύνοντας τη συνολική εικόνα και σχέση των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Στη μεσαία κατηγορία ενδεικτικά μόλις το 1 κομμάτι στη Lamda Development, μόλις οι 22 στην MLS, αλλά και Σαράντης, Καλώδια, ΙΚΤΙΝΟΣ δεν είχαν ανοίξει καν. Όπως ακόμα μόλις 100 κομμάτια στον Fourlis.

Μερίδα παικτών σχετίζει την εικόνα της αγοράς όχι μόνο με τη λήξη της Παρασκευής αλλά και με το κλείσιμο του μήνα (για τις τελικές θέσεις διαχειριστών κ.λπ.). Μάλιστα ένας εξ αυτών (Christos Fyt) εστιάζει στην... απόκλιση και στη διαφορετική εικόνα Γ.Δ. και 25άρη σημειώνοντας ενδιαφέροντα στοιχεία.

Συγκεκριμένα, ο εν λόγω καλός μετρητής σημειώνει πως οι 24 κοινές μετοχές των δύο δεικτών αποτελούν το 99,5% του 25άρη και το 93% του Γ.Δ. Οι 36 μετοχές που απομένουν στον Γ.Δ. και διαμορφώνουν το υπόλοιπο 7% δημιουργούν αυτήν τη διαφορά στην απόδοση μεταξύ Γ.Δ. και FTSE 25.

Ποιος δείκτης θα αποδειχτεί σωστός; Οι 36 μετοχές που προφανώς υπεραποδίδουν σχετικά με τις 24; Το 7 θα κερδίσει το 93 σε ό,τι αφορά τις αποδόσεις;

Είμαστε έτοιμοι για ένα ακόμη ελληνικό θαύμα και μιλάμε απλώς για μια ψευτοδιάσπαση ή οι 24 μιλάνε; Στις 30 Σεπτεμβρίου η απάντηση στις 17:20 ακριβώς. Για να δούμε, καθότι θεωρώ αυτήν την προσέγγιση ενδιαφέρουσα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v