Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Αναζητούνται επειγόντως… επενδυτές

Με συναλλαγές μόλις 46 εκατ. ευρώ έκλεισε η συνεδρίαση. Γιατί κυριαρχεί η επιφυλακτικότητα. Ποια είναι τα ορόσημα της εβδομάδας εντός και εκτός συνόρων. Αρνητικοί πρωταγωνιστές ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ και Intralot. Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς.

Απόλυτα επιφυλακτικοί δείχνουν οι επενδυτές, τόσο εντός όσο και εκτός των τειχών, καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι η εβδομάδα που ξεκίνησε μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά αποφασιστική για τις διεθνείς Αγορές και κατ΄ επέκταση και για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, που έχει και τα δικά του "προβλήματα".

Ξεκινώντας από τους διεθνείς προβληματισμούς, δεν θα ήταν υπερβολή να θεωρηθεί ότι η επερχόμενη Πέμπτη 18/9 μπορεί να αποδειχθεί έως και καταλυτική για την δημιουργία κλίματος και διαθέσεων. Υπενθυμίζεται ότι στην εν λόγω ημερομηνία οι επενδυτές περιμένουν το δημοψήφισμα στην Σκωτία, αλλά και τους "χρησμούς" της Fed, όσον αφορά την νομισματική της πολιτική.

Τρομακτικές θα είναι οι συνέπειες από μια απόσχιση της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο σύμφωνα με την Societe Generale. "Για το σημερινό Ηνωμένο Βασίλειο, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών είναι τρομακτικό. Για το Ηνωμένο Βασίλειο μετά την απόσχιση, θα είναι μη βιώσιμο" υποστηρίζουν οι αναλυτές του οίκου. 

Από την άλλη, την ίδια μέρα ξεκινούν τα TLTRO από την ΕΚΤ.

"Οι πράξεις τόνωσης της ρευστότητας της ΕΚΤ που ξεκινούν στις 18 Σεπτεμβρίου, τα λεγόμενα Targeted Long-Term Refinancing Operations (TLTRO), δύσκολα θα οδηγήσουν σε ενίσχυση των χορηγήσεων στη Νότια Ευρώπη", σημειώνει η Fitch. Όπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης, η διάθεση των Τραπεζών να δανείσουν αλλά και η ζήτηση για χορηγήσεις αναμένεται να παραμείνουν περιορισμένες παρά τις νομισματικές συνθήκες, δεδομένων της ισχνής ανάπτυξης, της εταιρικής μόχλευσης που παραμένει σε υψηλά επίπεδα, αλλά και της σχετικά χαμηλής ανταγωνιστικότητας των εταιριών στη Ν. Ευρώπη.

Δεν χρειάζεται υπενθύμισης, ότι την Παρασκευή ακολουθεί το triple witching Σεπτεμβρίου, σε διεθνείς Αγορές και Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Μεταφερόμενοι εντός των τειχών, τουλάχιστον πλούσια θα μπορούσε να θεωρηθεί η εβδομαδιαία ατζέντα.
Έτσι, αύριο Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014 θα διενεργηθεί Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άϋλη μορφή, ποσού 1.000 εκατομμυρίων Ευρώ, λήξεως 19 Δεκεμβρίου 2014, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ.

Στην τρέχουσα εβδομάδα είναι το roadshow του Λονδίνου (17-19/9, με περισσότερες από 1000 συναντήσεις), αναμένεται η "ετυμηγορία" του οίκου FTSE για το Χ.Α., ενώ το "αποκορύφωμα" ασφαλώς και θα είναι την Παρασκευή, καθώς εκτός από την τριπλή λήξη των συμβολαίων Σεπτεμβρίου, αναμένεται η ένταξη της Eurobank στον δείκτη Eurostoxx 600 και σημαντικό rebalancing μεταξύ ΟΠΑΠ και Ελ. Πετρελαίων, καθώς ο οίκος FTSE ανακοίνωσε τις εξαμηνιαίες αλλαγές στους δείκτες FTSE MPF. Ειδικότερα η μετοχή του ΟΠΑΠ θα συμπεριληφθεί στο δείκτη FTSE MPF All World, ενώ αντίθετα η μετοχή των ΕΛΠΕ θα διαγραφεί. Οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ στις 22 Σεπτεμβρίου.

Με αυτά τα δεδομένα και αν προστεθεί και ο πολιτικός παράγων, με όλες τις εξελίξεις να δείχνουν εξαιρετικά πιθανές, η σημερινή απογοητευτική εικόνα θα μπορούσε να θεωρηθεί απόλυτα φυσιολογική.

Άλλωστε ο τρίτος χαμηλότερος τζίρος για το τρέχον έτος, με τους αμέσως χαμηλότερους να έχουν σημειωθεί στις 25/8 (44,7 εκατ.) και 3/1 (43,24 εκατ.), δεν άφησε περιθώρια ακόμα και τους ελάχιστους που νόμιζαν ότι η αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα, σε "Β" από "Β-" από την Standard and Poor's θα μπορούσε να δώσει την αφορμή για ένα βραχύβιο πάρτι στο Χ.Α.

Παρά τις λίγες αισιόδοξες προβλέψεις, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, επιβεβαιώνοντας την αμέσως προηγούμενη "συμπεριφορά" του, μετά από την σχετικά πρόσφατη αναβάθμιση της Χώρας από την Moody΄s (πρώτες πρωινές ώρες 2ας Αυγούστου). Υπενθυμίζεται ότι ο Γενικός Δείκτης ερχόταν από πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, για να ακολουθήσουν άλλες πέντε συνεχόμενες, μετά την αναβάθμιση από την Moody΄s.

Συμπερασματικά, στην παρούσα φάση το Χ.Α. συνεχίζει να μην "ακούει" ούτε τις "εισαγόμενες" εκθέσεις, ούτε τις αναμενόμενες, κατά πολλούς, αναβαθμίσεις της Χώρας από τους οίκους αξιολόγησης.

Τα λίγα ενεργά χαρτοφυλάκια θα συνεχίσουν να τηρούν στάση αναμονής, μέχρι να ξεκαθαρίσουν σημαντικότερα ζητήματα, όπως η βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους, οι κεφαλαιακές ανάγκες των Τραπεζών και βέβαια οι πολιτικές εξελίξεις.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Τεχνικά και σύμφωνα με την άποψη του Ηλία Ζαχαράκης η Αγορά συνεχίζει να κινείται πλαγιοπτωτικά, "φλερτάροντας" με το πολύ σημαντικό 370 που είναι και το" stop loss" στο "Long", σε κλείσιμο, για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης. Το 383 και 1187, αντίστοιχα, είναι κοντινές αντιστάσεις για FTSE25 και Γενικό Δείκτη που κατοχύρωση μπορούν να κάνουν την διαφορά, μιας και πιθανότατα να δοκιμαστούν και πάλι τα επίπεδα του 392-395 που είναι και σημαντικά εβδομαδιαία επίπεδα. 
 
Οι τζίροι σε πολύ χαμηλά επίπεδα και είναι δεδομένο πως χρειάζεται αύξηση πάνω από τα 80-100 εκατομμύρια, αν θέλουμε να βγει ανοδική κίνηση ενώ η λήξη των συμβολαίων είναι σημαντική την εβδομάδα που ξεκίνησε και δεν αποκλείεται να δούμε σημαντικές "μάχες" μέχρι το κλείσιμο.
 
Το Μιλάνο διαδέχτηκε το Παρίσι σε ένα άτυπο  ECOFINμιας και πλέον η Ευρώπη βλέπει πως πρέπει να αλλάξει η συνταγή λιτότητας, καθώς η ύφεση έχει κτυπήσει για τα καλά την πόρτα της. Οι Γάλλοι πιέζουν για αύξηση των Δημόσιων επενδύσεων, ενώ οι Γερμανοί συνεχίζουν να πιστεύουν στο μοτίβο ιδιωτικών, περισσότερο, επενδύσεων, ενώ σημειώνεται πως από το 2007 και την πρόσφατη κρίση οι επενδύσεις είναι 15% χαμηλότερα. Οι Γερμανοί επιμένουν περισσότερο σε δομικές μεταρρυθμίσεις, ενώ οι Γάλλοι αναζητάνε λύση στην εσωτερική ζήτηση. Τα ίδια  Γερμανικά ΜΜΕ κάνουν σκληρή κριτική στην επιμονή της Μέρκελ σε λιτότητα, μιας και βλέπουν σημαντική επιβράδυνση στην οικονομία.
 
Τα "stress tests" των Τραπεζών είναι επόμενο σημαντικό νέο στον ορίζοντα μιας και θα μας δείξουν ουσιαστικά μία καλύτερη εικόνα του κλάδου αλλά και τυχόν αυξήσεις θα θωρακίσουν περαιτέρω αυτές.
 
Στο εσωτερικό μέτωπο συνεχίζεται η "μάχη χαρακωμάτων", πολιτικά, με την σειρά του Τσίπρα να μιλάει για παροχές σημαντικές σε περίπτωση που γίνει κυβέρνηση, ενώ η Κυβέρνηση προσπαθεί να κρατήσει ισορροπίες τόσο εσωκομματικά όσο και στην εικόνα της μέχρι τώρα.
 
Είναι φανερό πως η Κυβέρνηση δεν έχει την πολυτέλεια σημαντικών αλλαγών, μιας και μπροστά της έχει τις Προεδρικές εκλογές σαν σημαντικό "ύφαλο", από την άλλη όμως αναμένει την τρόικα στην Αθήνα, ξέροντας πως θα έχει σκληρή κριτική. Η προσπάθειά της επικεντρώνεται στο να καταφέρει να βγει στις Αγορές με ένα 7ετές ομόλογο, με σκοπό να αποτρέψει μία νέα βοήθεια που παράλληλα θα έχει και ένα νέο κύκλο μέτρων.
 
Είναι δεδομένο πως η λύση στην βιωσιμότητα του χρέους είναι το κομβικό σημείο για εμάς, μιας και μία θετική εξέλιξη θα αλλάξει δραστικά την εικόνα της οικονομίας. Από την άλλη στα θετικά του Τραπεζικού κλάδου έχουμε την αρχή της λύσης στα "κόκκινα" δάνεια Επιχειρήσεων, με την αρχή να γίνεται στον κλάδο των Ιχθυοκαλλιεργειών. Όπως διαφαίνεται το παράδειγμα της ΣΕΛΟΝΤΑ, θα ακολουθήσουν και άλλες εταιρείες με τις Τράπεζες να "παίρνουν πάνω τους" τις εταιρείες μετοχοποιώντας μεγάλο μέρος του δανεισμού με σκοπό στο μέλλον να τις πουλήσουν.
 
Ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της FastFinance ΑΕΠΕΥ συνεχίζει να δηλώνει συγκρατημένα αισιόδοξος, όσο συντηρείται το επίπεδο των 1100 μονάδων. Μία διάσπαση του επιπέδου θα χαλάσει τον όποιο θετικό σχηματισμό, για την συνέχεια, με πιθανότητα κίνησης προς τις 900 μονάδες.
 
"Κύριο επίπεδο αντίστασης είναι η περιοχή του 1270, ενώ μένει να δούμε αν υπάρξει ενδιαφέρον από ξένους θεσμικούς στο roadshow του Λονδίνου όπου συμμετέχουν πολλές Ελληνικές εισηγμένες, μιας και μία εισροή νέων επενδυτών μπορεί να κάνει την διαφορά και στην αύξηση του τζίρου αλλά και στην προσπάθεια εξόδου από την δεκάμηνη συσσώρευση" αναφέρει ο κ. Ζαχαράκης.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές, με το Τόκυο να έχει αργία, ενώ ξεχώρισε το -1,04% για τον δείκτη ASX 200. Απόλυτα επιφυλακτική η εικόνα στην Ευρώπη, αλλά και στο ξεκίνημα της σημερινής συνεδρίασης στην WallStreet. Πετρέλαιο και χρυσός προσπαθούν να αντιδράσουν από το "σφυροκόπημα" των τελευταίων ημερών.
 
Ξεκινώντας από την Ασία, η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας αυξήθηκε τον Αύγουστο κατά 6,9% σε ετήσια βάση, από 9% τον προηγούμενο μήνα. Είναι ο χαμηλότερος ρυθμός αύξησης από το Δεκέμβριο του 2008. Η Royal Bank of Scotland υποβάθμισε  τις προβλέψεις της για την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας για το 2014 στο 7,2% έναντι αρχικής εκτίμησης στο 7,6%, επισημαίνοντας τα αδύναμα στοιχεία του Αυγούστου.
 
Σε πτωτική αναθεώρηση των προβλέψεων για την ανάκαμψη των μεγαλύτερων ανεπτυγμένων οικονομιών προχώρησε ο ΟΟΣΑ καλώντας την ΕΚΤ να προχωρήσει σε πιο επιθετικά μέτρα για την τόνωση της οικονομίας. Συγκεκριμένα, ο ΟΟΣΑ αναθεώρησε επί τα χείρω τον στόχο ανάπτυξης των μελών του στο 0,8% για το 2014 και στο 1,1% για τον επόμενο χρόνο. Στην προηγούμενη έκθεση του Μαΐου,  προέβλεπε ανάπτυξη 1,2% για το 2014 και 1,7% για τον επόμενο χρόνο. Για το 2014 προβλέπει ότι η Ευρωζώνη θα καταγράψει ρυθμό ανάπτυξης 0,8% (έναντι αρχικής εκτίμησης στο 1,2%) και 1,1% το 2015 (από 1,7%). Στον αντίποδα για τις ΗΠΑ προβλέπει πλέον ανάπτυξη 2,1% για το 2014 (έναντι αρχικής εκτίμησης στο 2,6%) και 3,1% για τον επόμενο χρόνο.
 
Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, ο δείκτης Empire State που καταρτίζει η Fed Ν. Υόρκης ανήλθε στο 27,5 που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο 2009.
 
Από την άλλη, η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε 0,1% τον Αύγουστο, εμφανίζοντας την πρώτη πτώση από τον Ιανουάριο. Οι οικονομολόγοι περίμεναν ότι η βιομηχανική παραγωγή θα αυξηθεί 0,3%. Την ίδια ώρα, πραγματοποιήθηκαν μια σειρά αναθεωρήσεις δεδομένων, που απέδειξαν ότι η βιομηχανική παραγωγή τον Ιούλιο ήταν χαμηλότερη απ 'όσο είχε αρχικώς εκτιμηθεί. Οι οικονομολόγοι περίμεναν ότι η βιομηχανική παραγωγή θα αυξηθεί 0,3%.

Επιστροφή στο ΧΑ

Η S&P Dow Jones Indices ανακοίνωσε ότι θα μετακινήσει το Ελληνικό Χρηματιστήριο στους δείκτες των αναδυόμενων Αγορών στις 22 Σεπτεμβρίου, μαζί με το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η απόφαση της S&P να κατατάξει τις τρεις Χώρες στις αναδυόμενες Αγορές είχε ανακοινωθεί τον περασμένο Οκτώβριο και έρχεται μετά την αντίστοιχη κίνηση από την MSCI. Η στάθμιση της Ελλάδας στον δείκτη S&P Emerging Broad Market Index θα είναι 0,8%, του Κατάρ 0,9% και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στο 1%. Σημειώνεται πως η στάθμιση της Κίνας είναι στο 24% και της Βραζιλίας στο 11,3%.
 
Νέα, υψηλότερη τιμή-στόχο για τη μετοχή του ΟΤΕ, στα 13,1 από 12 ευρώ θέτει η Barclays, σε έκθεσή της για τον Ευρωπαϊκό κλάδο Τηλεπικοινωνιών, ενώ διατηρεί τη σύσταση "equalweight". 
 
Νέες τιμές στόχους για τις Ελληνικές Τραπεζικές μετοχές θέτει σε έκθεσή της η Renaissance Capital. Ο οίκος θέτει νέα τιμή-στόχο για τη μετοχή της Εθνικής στα 3,59 από 3,40 ευρώ, δίνοντας σύσταση "buy". Για την Alpha, ανεβάζει οριακά το στόχο στα 0,77 από 0,75 ευρώ, δίνοντας σύσταση "hold". Σύσταση "sell" δίνει για τον τίτλο της Πειραιώς, αν και ανεβάζει την τιμή-στόχο στα 1,41 από 1,39 ευρώ.
 
Θετική για τους Τραπεζικούς τίτλους εμφανίζεται η National Sec., ωστόσο, σημειώνει ότι η Αγορά ενδέχεται να παραμείνει στάσιμη για κάποιο χρονικό διάστημα και έως ότου υπάρξει περισσότερη σαφήνεια για τις κεφαλαιακές θέσεις των Τραπεζών.

Η Piraeus Sec. για Alpha Bank ("outperform", τιμή - στόχος 0,81 ευρώ) και Εθνική ("outperform", τιμή - στόχος 3,38 ευρώ) εκτιμάει ότι υπάρχει μικρή πιθανότητα για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου στο πλαίσιο της άσκησης της ΕΚΤ. 

Στα 10 ευρώ από 7,5 ευρώ προηγουμένως αυξάνει την τιμή-στόχο της μετοχής του Μυτιληναίου η Alpha Finance, ενώ διατηρεί σύσταση "outperform". 

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά την σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 1148,42 μονάδες (-1,11%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1156,97 (-0,37%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 1155,95 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 0,46% και ιδιαίτερα κακή την τελική αναλογία ανοδικών (49) - πτωτικών (85) μετοχών.

Από τις μετοχές του FTSE25, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε η μετοχή της Jumbo, ενώ δεν ήλθαν σε επαφή με το "πράσινο" οι Πειραιώς, ΔΕΗ, ΕΕΕ, Ελ. Πετρέλαια, ΕΧΑΕ, Μέτκα, Μυτιληναίος, Intralot, Motor Oil.

Εδώ πρέπει να επισημανθεί ότι ένας σημαντικός αριθμός των μη Τραπεζικών blue chips, ούτε καν αποπειράθηκε να διεκδικήσει το θετικό πρόσημο και αυτό μόνο θετική ένδειξη δεν είναι (!)

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΟΤΕ και Jumbo και στο χαμηλό οι Πειραιώς, ΕΥΔΑΠ και ΟΠΑΠ.

Ο τζίρος περιορίστηκε στα 46,1 εκατ. από τα οποία τα 3,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ, ΔΕΗ, ΕΤΕ, ΠΕΙΡΤΠ).

Χαμηλότερα του 25αρη, προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης, για την Lamda Development, στην πλαγιοκαθοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 4,60 ευρώ (κλείσιμο 5/9), γύρισε πίσω τα κέρδη της Παρασκευής η ΕΥΑΘ, έκτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον Ικτίνο, που όμως υποχώρησε αρκετά από το υψηλό ημέρας (1,70 ευρώ), ενώ συνεχίζουν να δίνουν το παρόν οι αγοραστές σε Αεροπορία Αιγαίου και Κέκροπα.

Επίσης, από σήμερα, οι μετοχές της εταιρείας "FHL Κυριακίδης" είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. με νέα ονομαστική αξία μετοχής € 0,98 και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου ποσού € 0,17 ανά μετοχή, με καταβολή μετρητών. Προσαρμοσμένη Τιμή Εκκίνησης: € 2,25.

--ΧΠΑ

Πτωτικά ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα, στην Αγορά Παραγώγων, με κυριότερο χαρακτηριστικό την σημαντική αύξηση των συναλλαγών (εντείνονται οι μετακυλίσεις θέσεων), τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (102.942 συμβόλαια).
 
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 20.616, 11.439 για τον Σεπτέμβριο, 9.097 για τον Οκτώβριο, 80 για τον Νοέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 375) κινήθηκε μεταξύ 372,25 και 379,25 μονάδων, κλείνοντας στην θεωρητική του τιμή.
 
Μικρός ο δανεισμός τίτλων (50.000 ΟΤΕ, 7.000 MIG, 21.000 Αεροπορία Αιγαίου), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (1.510), ΔΕΗ (1.146), Alpha Bank (7.166), Εθνική (9.598), Πειραιώς (12.684), Eurobank (55.559), Μυτιληναίο (702), ΕΧΑΕ (140), ΟΠΑΠ (387), Ελ. Πετρέλαια (863), MIG (2.154), Frigoglass (338), Intralot (228), Ελλάκτωρα (174), ΓΕΚ (4.341), ΟΛΠ (302), Τέρνα Ενεργειακή (4.908).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE Large Cap ήταν στο 36%, ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν στα 226 δικαιώματα (176 calls και 50 puts).
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις.

Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (71.928.374 τεμ.), Εθνική (1.697.037 τεμ.), Πειραιώς (15.861.646 τεμ.), Eurobank (8.706.967 τεμ.).

Ας σημειωθεί ότι 38.471 συμβόλαια του δείκτη, λήξεως Σεπτεμβρίου, δεν έχουν κλείσει, ή μετακυλιστεί θέσεις.
 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v