Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ντράγκι: Προειδοποίηση για την Ελλάδα και τις αγορές

Η Ελλάδα δεν πρέπει να θεωρεί δεδομένη την σημερινή κατάσταση στις αγορές, δήλωσε ο Μ. Ντράγκι, τονίζοντας παράλληλα ότι η χώρα έχει επιτύχει σημαντική πρόοδο. Εξασθενεί η ανάκαμψη στην ευρωζώνη. Απαραίτητες οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις από κράτη μέλη. Έτοιμη για νέα μέτρα η ΕΚΤ.

Ντράγκι: Προειδοποίηση για την Ελλάδα και τις αγορές

Η σημερινή κατάσταση στις αγορές ομολόγων δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη από την Ελλάδα και άλλες χώρες, προειδοποίησε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, τονίζοντας πως η ανάκαμψη στην ευρωζώνη εξασθενεί.

Εντωμεταξύ, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο ίδιος επισήμανε τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα σε επίπεδο δημοσιονομικών μέτρων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Κληθείς από τον ευρωβουλευτή της ΝΔ Γιώργο Κύρτσο να σχολιάσει τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέο δανειακό πακέτο και είναι έτοιμη να ακολουθήσει το δρόμο της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, ο επικεφαλής της ΕΚΤ απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας ότι όπως σε όλες τις χώρες έτσι και στην Ελλάδα, «δεν υπάρχει παζάρι».

«Εμείς κάνουμε την πολιτική μας με βάση την εντολή που έχουμε και οι κυβερνήσεις τη δική τους», ανέφερε ο Μ. Ντράγκι.

Ο κ. Ντράγκι υπογράμμισε ότι η ΕΚΤ αναγνωρίζει τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα, όσον αφορά τη λήψη δημοσιονομικών μέτρων και την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Τόνισε, μάλιστα, ότι η πρόοδος αυτή αναγνωρίζεται και από τις αγορές που πρόσφεραν χρηματοδότηση στην Ελλάδα. Όπως είπε ο ίδιος, οι αγορές βασίζονται στην προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει την προσπάθεια των μεταρρυθμίσεων και σε όλα όσα προβλέπονται από το τρέχον πρόγραμμα. Συνέχισε δε λέγοντας ότι όλες οι χώρες θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν αυτή τη χρονική στιγμή για να συνεχίσουν την προσπάθεια των μεταρρυθμίσεων.

Η ανάκαμψη στην ευρωζώνη χάνει την δυναμική της

«Η ανεπίτρεπτα υψηλή ανεργία και η συνεχιζόμενη αδύναμη πιστωτική επέκταση αναμένεται να κάμψουν την ισχύ της ανάκαμψης» προειδοποίησε. «Οι αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις μπορεί να μειώσουν την καταναλωτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη. Οι κίνδυνοι από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις μπορεί να επηρεάσουν το επιχειρηματικό περιβάλλον» πρόσθεσε.

Σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο κ. Ντράγκι σημείωσε πως η ΕΚΤ θα παρακολουθεί στενά τα ρίσκα στις προοπτικές του πληθωρισμού. Συγκεκριμένα, θα επικεντρωθεί στις πιθανές επιπτώσεις από την αδύναμη ανάπτυξη, τις γεωπολιτικές εξελίξεις, τις μεταβολές στις συναλλαγματικές ισοτιμίες και την μετάδοση της νομισματικής πολιτικής.

Ο κ. Ντράγκι επανέλαβε ότι η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να ανακοινώσει νέα μη συμβατικά εργαλεία ή να προσαρμόσει αυτά που έχει ήδη χρησιμοποιήσει.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο ίδιος τόνισε πως οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις από τα κράτη μέλη είναι απαραίτητες για να στηρίξουν την αποτελεσματικότητα των μέτρων της ΕΚΤ. Όπως υπογράμμισε η νομισματική τόνωση δεν μπορεί να έχει αντίκτυπο χωρίς διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

Επισήμανε ωστόσο πως δεν διεξάγεται κάποιο «παζάρι», στο οποίο η νομισματική πολιτική θα ενεργοποιείται μόνο όταν οι κυβερνήσεις εφαρμόζουν συγκεκριμένα μέτρα.

Σημειώνεται πως τις τελευταίες ημέρες έχουν αυξηθεί οι εκκλήσεις από αξιωματούχους της ΕΚΤ για λήψη μέτρων από τα κράτη μέλη που θα στηρίξουν τις κινήσεις της κεντρικής τράπεζας. Την Παρασκευή το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής, Μπενουά Κερέ, ζήτησε από το Βερολίνο να αυξήσει τις δαπάνες και να μειώσει τους φόρους, ενώ κάλεσε το Παρίσι να μεταρρυθμίσει την αγορά εργασίας. Στην ομιλία του στο Jackson Hole, ο κ. Ντράγκι είχε τονίσει πως η νομισματική πολιτική δεν αρκεί από μόνη της για να στηρίξει την ανάκαμψη στην ευρωζώνη.

Εντός των προβλέψεων η συμμετοχή σε TLTRO's

Όσον αφορά την συμμετοχή των τραπεζών στην πρώτη δημοπρασία στοχευμένων πράξεων μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTRO's) ο κ. Ντράγκι τόνισε πως ήταν εντός των ορίων που ανέμενε η ΕΚΤ. 

Ο ίδιος σημείωσε ότι τα αποτελέσματα θα αξιολογηθούν μαζί με αυτά της δημοπρασίας του Δεκεμβρίου, προσθέτοντας ωστόσο πως η ανακοίνωση τους είχε ήδη θετικό αντίκτυπο.

«Αν και είναι ακόμα νωρίς να αξιολογήσουμε τον αντίκτυπο των TLTRO's στην ευρύτερη οικονομία, η ανακοίνωση τους είχε ήδη σημαντικά θετικό αντίκτυπο στο κλίμα που επικρατεί στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Συνολικά αναμένουμε ότι τα TLTRO's θα δράσουν ως ένα ισχυρό εργαλείο για την ενίσχυση της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής και την διευκόλυνση νέων πιστωτικών ροών στην πραγματική οικονομία» επισήμανε. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v