Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Αντίδραση με τράπεζες, ΔΕΗ

Μαζεύονται τα αρχικά κέρδη του Γενικού Δείκτη ο οποίος καταγράφει πλέον μικρή άνοδο. Ξεχωρίζουν Εθνική Τράπεζα και Alpha. Με θετικό πρόσημο ΔΕΗ, Coca Cola, Πειραιώς, Μυτιληναίος. Πτώση για ΟΠΑΠ, ΜΕΤΚΑ. Μέτριος ο τζίρος συναλλαγών.

Απομακρύνεται και άλλο από τις 1.100 μονάδες το Χ.Α. καθώς οι αγοραστές έχουν τον πρώτο λόγο από την αρχή της συνεδρίασης. Με οδηγό την Εθνική η προσπάθεια απεγκλωβισμού για τις τράπεζες και τη μεγάλη κατηγορία.

Προς τις 1.120 μονάδες ο Γ.Δ. νωρίτερα, με τους βραχυπρόθεσμους παίκτες να αξιοποιούν την ήπια αντίδραση των ευρωπαικών χρηματιστηρίων και τις συγκριτικά χαμηλότερες τιμές των δύο προηγούμενων συνεδριάσεων.

Ωστόσο μετά τις 13.00 ο Γενικός Δείκτης κερδίζει 0,34%, στις 1.109 μονάδες.

Με γνώμονα και την τεχνική προσέγγιση της αγοράς, αφού η επιβεβαίωση εχθές της στήριξης για βασικούς δείκτες και μετοχές λύνει τους βραχυπρόθεσμους παίκτες. Άλλωστε η αγορά κινείται σε ένα στενό εύρος τιμών με χαμηλό όριο πέριξ των 1.100 και άνω γύρω από τις 1.150 μονάδες.

Μικρή άνοδος σε πολλά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια -ο DAX προς τις 9.700, συνεχίζοντας την κίνησή του από τα τελευταία χαμηλά των 9.500 μονάδων- και ενθαρρυντικό το ότι το ρηχό Χ.Α. υπεραποδίδει σε αυτήν τη συγκυρία των αγορών. Όπως άλλωστε... υπεραποδίδει και στις συχνές διορθώσεις με ποσοστά μεγαλύτερα των άλλων χρηματιστηρίων.

Στο εύρος των 359-365 μονάδων ο FT25 κι η πλειονότητα των μετοχών στο συν, ενώ ο Τραπεζικός Δείκτης έως τις 150 μονάδες κερδίζει πόντους και χρόνο από τον κίνδυνο διολίσθησης χαμηλότερα των 140/138 μονάδων.

Από τον κλάδο η προσοχή των παικτών εστιάζει στη μετοχή της ΕΤΕ και δευτερευόντως της Πειραιώς, δύο χαρτιών με τεχνικότητα, που δίνουν μεγάλες αποδόσεις στην άνοδο (...και ζημίες στη διόρθωση).

Το γεγονός ότι η συναλλακτική ταχύτητα αυτών των δύο τραπεζικών μετοχών είναι μεγαλύτερη έναντι των Alpha Bank και Eurobank εξηγεί τόσο τις σταθερά υψηλότερες συναλλαγές όσο την ταχύτητα πωλήσεων - αγορών ακόμη και στη διάρκεια της συνεδρίασης.

Σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ οι αγοραστές έχουν επίσης τον πρώτο λόγο, με τη μετοχή της Επιχείρησης να υπεραποδίδει έναντι των άλλων δύο. Στον χθεσινό Εκηβόλο ήταν εμφανές το συγκριτικό πλεονέκτημα της μετοχής της Επιχείρησης στο ενδεχόμενο αλλαγής... τάσης, στο δε σχετικό διάγραμμα - μέτρηση του Ηλία Ζαχαράκη σημειώνονται ακριβώς οι επόμενες βραχυπρόθεσμες αντιστάσεις.

Για περισσότερες από 20 μετοχές του Γενικού Δείκτη και στην πλειονότητα των τίτλων του 25άρη η βραχυπρόθεσμη τάση είτε διαμορφώνεται είτε γυρίζει σε ανοδική. Σημαντική η αντίδραση για μετοχές σηματωρούς αλλά και για τίτλους που πιέστηκαν αισθητά στη διάρκεια της τελευταίας διόρθωσης. Προς τα 3,40 ευρώ η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακής, προς τα 6,50 του Μυτιληναίου, προς τα 6,85 ευρώ των ΕΧΑΕ.

Με αγοραστές και σήμερα στις δύο μετοχές του κλάδου διύλισης με τα Ελληνικά Πετρέλαια προς τα 5,4 και τη Motor Oil στα 7,95 ευρώ.

Προσπάθεια αντίδρασης και σε Intralot (μετά και τις τελευταίες εξελίξεις από τον διαγωνισμό για το ιπποδρομιακό στοίχημα), MIG, ΕΥΔΑΠ, Viohalco, Eurobank Properties.

Στην περιοχή των 1.025-1.030 μονάδων ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης με μόλις τις 2 από τις 20 μετοχές του στο μείον. Μέτριες έως λιγοστές συναλλαγές στις μισές με άξια αναφοράς κίνηση σε MLS, Intracom, Πλαστικά Θράκης, ΣΙΔΕΝΟΡ, Αεροπορία Αιγαίου.

Στο εύρος του 0,101-0,103 ευρώ η μετοχή της Attica Bank. Πλησίαζε τα 42 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών με τον μεγαλύτερο τζίρο στη μετοχή της Εθνικής, στις πλάτες της οποίας έχει πέσει προσώρας η προσπάθεια αντίδρασης του κλάδου και της αγοράς ευρύτερα. Συνολικά, ο τζίρος συναλλαγών είναι μέτριος.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v