Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λαζαρίδης: Σε Τ+2 μετατρέπεται το Τ+3

Το ενδιαφέρον των ξένων για την ελληνική αγορά ξεπερνά αυτή τη στιγμή κάθε ιστορικό προηγούμενο, δήλωσε ο πρόεδρος του ΧΑ Σ. Λαζαρίδης. Αλλάζει σε Τ+2 από Τ+3 ο χρόνος εκκαθάρισης συναλλαγών. Πλήρης επιβεβαίωση του ρεπορτάζ Euro2day.gr για τα παράγωγα.

Λαζαρίδης: Σε Τ+2 μετατρέπεται το Τ+3

Την εκτίμησή του ότι οι εισηγμένες επιχειρήσεις έχουν μια χρυσή ευκαιρία μπροστά τους και θα την αξιοποιήσουν εξέφρασε ο πρόεδρος του Χ.Α και διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ Σωκράτης Λαζαρίδης, ενώ επιβεβαίωσε πλήρως το ρεπορτάζ του Euro2day για τις αλλαγές στα παράγωγα.

Μιλώντας στον δημοτικό ραδιοσταθμό 98,4 ο κ. Λαζαρίδης διαπίστωσε ότι το ενδιαφέρον των ξένων για το Χ.Α. ξεπερνά αυτή τη στιγμή κάθε ιστορικό προηγούμενο. «Πρόκειται για χρυσή ευκαιρία» ανέφερε η οποία δεν πρέπει να πάει χαμένη.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Χ.Α. οι αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών δημιουργούν momentum που πρέπει να αξιοποιήσουν και οι άλλες εταιρείες και «όπως φαίνεται θα το πράξουν» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Λαζαρίδης εκτίμησε ότι η μέση μείωση του κόστους εκκαθάρισης από τις αλλαγές που θα ξεκινήσουν από τις 6/10/2014 θα ανέλθει στο 25%, σημειώνοντας ότι το Χ.Α. ενημέρωσε το Δ.Σ. του ΣΜΕΧΑ για τις αλλαγές σε παράγωγα και εκκαθάριση.

Από τις 6/10 ο χρόνος εκκαθάρισης συναλλαγών μειώνεται από το Τ+3 σε Τ+2, ενώ υιοθετείται η χρήση του Κεντρικού Αντισυμβαλλόμενου. Οι αλλαγές θα επιτρέψουν την απελευθέρωση κεφαλαίων από το Επικουρικό Κεφάλαιο για τις ΑΧΕ, ενώ θα μειωθεί και το κόστος ανά συναλλαγή. 

Πρακτικά δηλαδή, ο επενδυτής θα πρέπει να καλύψει την αγορά που έκανε σε δύο ημέρες, αντί τρεις σήμερα, γεγονός που από τη μια πλευρά δυσκολεύει τις κινήσεις του, από την άλλη απελευθερώνει κεφάλαια για τη χρηματιστηριακή εταιρεία που δεν χρειάζεται πλέον στον ίδιο βαθμό να χρηματοδοτεί το άνοιγμα των πελατών της.

Τέλος από την ενοποίηση των συστημάτων μετοχών και παραγώγων του Χ.Α. που θα ισχύσει από τις 5 Μαΐου αναμένεται να επέλθει μείωση του κόστους 18% και αύξηση των μελών του ΧΠΑ, καθώς η ελάχιστη εγγύηση μειώνεται για κάθε μέλος από 500 χιλ. σε 30 χιλ. ευρώ.

Τι αλλάζει στα παράγωγα

Απλοποίηση και αποτελεσματικότητα στον δανεισμό, εφαρμογή μηχανισμών αποτροπής των λανθασμένων εντολών, ομογενοποίηση διαδικασιών εκκαθάρισης και διακανονισμού, διευκόλυνση στην περαιτέρω συμμετοχή επενδυτών στις προσφερόμενες αγορές και προϊόντα.

Αυτές είναι μερικές από τις κύριες αλλαγές που πρόκειται να ισχύσουν από τον Μάιο και αφορούν την πλήρη αναδιάρθρωση της αγοράς παραγώγων, την πρώτη στα 13 χρόνια λειτουργίας της.

Στελέχη της ΕΧΑΕ είχαν συνάντηση με εκπροσώπους θεματοφυλάκων ώστε να τους ενημερώσουν για τις επερχόμενες αλλαγές, οι οποίες σύμφωνα με το υπάρχον χρονοδιάγραμμα θα τεθούν σε ισχύ στις αρχές Μαΐου.

Στόχος των τροποποιήσεων είναι αφενός μεν η απλοποίηση της διαδικασίας δανεισμού, αφετέρου δε η διεύρυνση του αριθμού των συμμετεχόντων (μελών ή και επενδυτών).

Όσον αφορά τη διαπραγμάτευση, οι βασικές αλλαγές αφορούν τα ακόλουθα σημεία:

• Στο εξής θα υπάρχει ένα κοινό σύστημα διαπραγμάτευσης για όλα τα προϊόντα, αξίες και παράγωγα, το αναβαθμισμένο OAΣΗΣ.

• Θα υπάρχουν κοινοί κωδικοί μελών και χρηστών ανά αγορά, ενώ έως σήμερα οι κωδικοί είναι διαφορετικοί.

• Εισάγονται όρια διακύμανσης προκειμένου να προστατεύεται η αγορά από λανθασμένες πληκτρολογήσεις εντολών (erroneous input).

Όσον αφορά τον δανεισμό, με την ισχύ του νέου θεσμικού πλαισίου θα υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής όλων των μελών και όχι μόνο αυτών της αγοράς παραγώγων. Επίσης, δεν θα υφίσταται pool ETEK, αλλά σύνολο αξιών διαθέσιμων προς δανεισμό. Ενώ δηλαδή μέχρι σήμερα η Εταιρία Εκκαθάρισης του Χ.Α. μαζεύει καλάθια ανά τίτλο, τώρα θα υπάρχει ένα μεγάλο καλάθι για όλους τους τίτλους. Ενώ τώρα απαιτείται η ύπαρξη συμβολαίων των 100 μετοχών, με το νέο καθεστώς θα υπάρχει η δυνατότητα δανεισμού ακόμα και μιας μετοχής.

Τέλος, καταργείται η δυνατότητα παροχής θετικού margin στους δανειστές (σημειώνεται ότι το θετικό margin είναι η πίστωση του περιθωρίου ασφάλισης).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v