Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εικόνα «sell off» για τις ελληνικές αξίες

Στο 5% η πτώση στο XA, ενώ η απόδοση του 10ετούς πέρασε το 7%. Στο επίκεντρο οι πολιτικές ανησυχίες και οι συζητήσεις για την επόμενη μέρα του προγράμματος. Δεν αλλάζει ο σχεδιασμός, λέει η Αθήνα. Βαρύ το κλίμα και στην Ευρώπη. Αναγκαστικές πωλήσεις στο ΧΑ.

Ελεύθερη πτώση στο Χ.Α., εκτίναξη στα ομόλογα, αναγκαστικές ρευστοποιήσεις μετοχών και κατακόρυφη ενίσχυση των θέσεων αντασφάλισης στην αγορά παραγώγων.

Εν μέσω... συνεχόμενων αρνητικών ενδείξεων κι ειδήσεων για τη διεθνή οικονομία, κι ενώ ο γερμανικός ZEW βρέθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο 2 ετών κι επιβαρύνει τον DAX στη Φρανκφούρτη, τα άλλα ευρωχρηματιστήρια παρασύρονται χαμηλότερα.

Με πολλαπλάσιες ταχύτητες, όμως, υποχωρεί το χρηματιστήριο της Αθήνας καθώς το ρευστό προεκλογικό σκηνικό επιτείνει την όλη δυσχερή κατάσταση. Απώλειες πάνω από 4% για τους βασικούς δείκτες με τον Γ.Δ. με ορμή προς τις 960 και τον FT25 να βουτά έως 4,75% καθώς ξεπερνά το 5% η διόρθωση του δείκτη των τραπεζών.

Κατακόρυφη η αύξηση των συναλλαγών με την προσφορά υπερβάλλουσα όταν λίγο μετά τις 12.10 ο 25άρης έχασε και τις 318 μονάδες.

Από το σημείο αυτό και στη συνέχεια πολλαπλασιάστηκαν στη μεν υποκείμενη αγορά οι ρευστοποιήσεις και στις 25 μετοχές του δείκτη στο δε ΧΠΑ η λήψη θέσεων πώλησης και η κάλυψη συμβολαίων. Ξεπερνούν τις 9.000 τα ΣΜΕ (τα πρώτα που είχαν ποντάρει σε διόρθωση προς τις 318 κάνουν ήδη ταμείο...), τη στιγμή που εκβιάζονται απελπιστικά χαμηλότερες τιμές για ισχυρά χαρτιά της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες σημειώνουν πως σε φάσεις ξεπουλήματος της αγοράς -με παράλληλη αύξηση θέσεων short στα παράγωγα- συνηθίζονται βίαιες ανοδικές αντιδράσεις με παγίδες για τους τελευταίους short παίκτες.

Αυτά υπό... κανονικές συνθήκες, γιατί η συγκυρία θεωρείται ιδιάζουσα. Την ώρα που η Αθήνα αναζητεί δίκτυ ασφαλείας για την έξοδο από το μνημόνιο (όπως σημειώνει η Έλενα Λάσκαρη) η απόδοση του 10ετούς ξεπερνά το 7% σε μία δραματική επιδείνωση της βραχυμεσοπρόθεσμης εικόνας των ελληνικών τίτλων.

««Είναι απλώς νευρικότητα. Μια συμφωνία (για έξοδο από το μνημόνιο) μπορεί να ανατρέψει τα πάντα και θα τα ανατρέψει», σχολίασε κυβερνητικό στέλεχος. «Η κυβέρνηση έλαβε μόλις ψήφο εμπιστοσύνης, είναι μια σταθερή κυβέρνηση. Πρόκειται περί υπεραντίδρασης των αγορών. Απέχουμε μακράν από το ρίσκο της αποσταθεροποίησης. Δεν επηρεάζει το σχεδιασμό μας», τόνισε, μιλώντας στο Reuters.

Αν και κυβερνητικοί οικονομικοί παράγοντες μιλούν για μία ούτως ή άλλως ρηχή αγορά, όπως αυτή των ελληνικών τίτλων, προσβλέποντας προφανώς σε αντιστροφή της πορείας, οι εξελίξεις γεννούν προβληματισμό.

Χρηματιστηριακοί κύκλοι αποδίδουν αυτήν την τροπή στις ανησυχίες των ξένων για τον προωθούμενο από την κυβέρνηση τρόπο εξόδου, στις επιφυλάξεις πολλών για το πολιτικό ρίσκο σε μία περίοδο όπου έχει βαρύνει αισθητά το κλίμα και στις ξένες αγορές.

Από την άλλη, οι συνεχείς δημοσκοπήσεις κι οι ακραίες δηλώσεις των πολιτικών αντιπάλων φορτίζουν περισσότερο την κατάσταση. Ενδεικτική η έκθεση της Citigroup που μιλά για αυξημένο πολιτικό ρίσκο (και πτώση των διεθνών αγορών) και αναλύει την πιθανή επίδραση στις ελληνικές μετοχές μιας κυβέρνησης υπό τον ΣΥΡΙΖΑ.

Όλα αυτά αποτυπώνονται πολλαπλασιαστικά στο... ταμπλό, κι οι απαισιόδοξοι προεξοφλούν επιδείνωση και χαμηλότερες τιμές και ορισμένες χρηματιστηριακές κλείνουν κωδικούς μόχλευσης και ανοιχτούς κωδικούς.

Η... οπισθοχώρηση της αγοράς σε επίπεδα που ξεπερνούν πλέον το 12μηνο (52 εβδομάδες) οδηγούν πολλούς σε περαιτέρω μείωση ή κλείσιμο της θέσης τους καθώς για τις σχεδόν μισές από τις 25 μετοχές του δείκτη η ετήσια απόδοση είναι σημαντικά αρνητική.

Έως τα 2,09 ευρώ διόρθωσε η μετοχή της Εθνικής υπό το βάρος συνεχόμενων πωλήσεων -εντάθηκαν μετά τις 12.10-12.15- με κλίση προς τα 2,01-1,99, ενδοσυνεδριακά χαμηλά της προηγούμενης εβδομάδας. Πολύ κοντά στο 1,98 ευρώ, χαμηλό 52 εβδομάδων από τη συνεδρίαση της 20ής Μαΐου 2014.

Έως το 0,557 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank πλησιάζει επικίνδυνα το χαμηλό του 0,531 ευρώ από τη συνεδρίαση της 6ης Αυγούστου 2014. Νέο χαμηλό 52 εβδομάδων τα 2,17 ευρώ που σημειώθηκαν νωρίτερα για τη μετοχή της Πειραιώς, κατά 0,001 αποφεύχθηκαν τα νέα ιστορικά ελάχιστα για τη μετοχή της Eurobank.

Από το χαμηλό των 7,80 (της 10ης/10) στο χαμηλότερο των 7,51 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ και το έξυπνο χρήμα δεν αναλαμβάνει ούτε σε αυτά τα επίπεδα ενεργότερη δράση. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως το έξυπνο χρήμα παρακολουθεί την κατάρρευση της μετοχής της Επιχείρησης, μπορεί να λαμβάνει κάποιες θέσεις, πλην όμως ακόμη δεν παρεμβαίνει αποφασιστικά, γεγονός που θα αποτυπωνόταν στο ταμπλό.

Πιθανότατα αυτής της λογικής οι παίκτες εκτιμούν πως ακόμη η μετοχή της ΔΕΗ έχει περιθώρια περαιτέρω υποχώρησης. Έως τα 6,83 ευρώ νωρίτερα η μετοχή της ΕΥΔΑΠ, κοντά στο χαμηλό των 6,68 ευρώ της 3ης Οκτωβρίου.

Για παράδειγμα στη μετοχή της ΕΥΔΑΠ επιχειρήθηκε μία παρέμβαση από τα ελάχιστα επίπεδα των 6,68 ευρώ, η τιμή αντέδρασε έως τα 7,79 ευρώ εχθές, για να ξαναπουληθεί σήμερα.

Νωρίτερα σημειώθηκαν νέα χαμηλά για τη μετοχή της Viohalco στα 3,03 ευρώ, για τα ΕΧΑΕ στα 5,30 ευρώ, για την Ιντραλότ στο 1,27, για τη MIG στο 0,244, για τη ΜΟΗ στα 6,40, για την Jumbo στα 9,03, για τον ΟΛΠ στα 14,60, για την ΤΕΝΕΡΓ στα 2,73. Πολύ κοντά στα χαμηλά 52 εβδομάδων οι μετοχές των CC/HBC, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ, ΜΕΤΚΑ, ΤΙΤΑΝ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v