Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Οι «άγνωστοι Χ» της σημερινής συνεδρίασης

Κρίσιμη η σημερινή μέρα στο Χρηματιστήριο με ζητούμενο μια πειστική αντίδραση, μετά τη χθεσινή κατρακύλα στις 948 μονάδες για το Γενικό Δείκτη (-5,7%). Βελτιωμένο το διεθνές κλίμα μετά την άνοδο στη Wall και το γύρισμα στις ευρωαγορές.

Όξυνση στην πολιτική αρένα, σημάδια κατάρρευσης σε Χ.Α. και ομόλογα, σφίγγουν τα λουριά οι δανειστές, ενώ η πλειονότητα των βραχυπρόθεσμων παικτών αποσβολωμένη μετά το χθεσινό -5,70% στις 948,21 μονάδες αναζητά εναγωνίως... οξυγόνο.

Το γιατί μπήκε η αγορά στο μάτι του κυκλώνα εξήγησε αναλυτικά στο σχόλιό του ο Θανάσης Σταυρόπουλος σημειώνοντας το χαμηλό 14 μηνών για τον Τραπεζικό Δείκτη (στις 127,64 με -7,08%), αναφερόμενος επίσης στο θέμα του Χρ. Κίτσιου για τον...δάκτυλο PIMCO πίσω από την εκτίναξη της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου.

Ακόμη χαμηλότερα από το σημείο μηδέν η αγορά, έχει να αντιμετωπίσει και έξωθεν πιέσεις αλλά και τις συνέπειες όσων διαδραματίζονται στο εσωτερικό.

Εκτός, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια γύρισαν ανοδικά με τη συνδρομή και της Wall που αργότερα το βράδυ τερμάτισε το πτωτικό σερί για S&P και Nasdaq. Στη Φρανκφούρτη ο DAX με μικρά κέρδη στις 8.825 μονάδες (χαμηλό ημέρας στις 8.701) χρειάζεται κάτι περισσότερο προκειμένου μέχρι και την Παρασκευή να έχει επιβεβαιώσει τις 8.900-8.930 μονάδες. Εάν αυτό επιτευχθεί, η περαιτέρω διόρθωση του γερμανικού χρηματιστηρίου μετατίθεται για την επόμενη φάση. Ειδάλλως... τρεχάτε ποδαράκια μου.

Εντός, το σκηνικό λίγο ως πολύ γνωστό, ομοίως η επιφυλακτική στάση των δανειστών, η απουσία ισχυρού εγχώριου παράγοντα να στηρίξει την αγορά, με άγνωστο Χ τις τράπεζες. Τι ακριβώς θα γίνει με τον υπολογισμό των διάφορων στοιχείων ενεργητικού, τι μπορεί να σημαίνει η στάση της ΕΒΑ, με τον Χρήστο Κίτσιο να σημειώνει πως μέσα στις επόμενες ημέρες κατατίθεται στη Βουλή η τροποποιημένη διάταξη, που θα καθιστά υποχρεωτικές ΑΜΚ ή κάλυψη του tax credit από το Δημόσιο. Για να δούμε..., και το κυριότερο ποια θα είναι η στάση των δανειστών μέχρι τέλους, καθώς τα μηνύματα που στέλνουν από το ΔΝΤ μέχρι το Βερολίνο δεν νομίζω να χωρούν παρερμηνείες.

Στο διά ταύτα, καθώς βρισκόμαστε στο μέσον της εβδομάδας, την Παρασκευή λήγει η σειρά Οκτωβρίου στα παράγωγα, το Τ+2 θα έλεγα πως σε λάθος στιγμή ενεργοποιήθηκε (εν πάση περιπτώσει), με την αγορά να έχει... κατηφόρα. Εντολές πώλησης αρκετές αν και σε μετοχές που γράφουν ιστορικά χαμηλά ο δανεισμός τίτλων δεν δικαιολογεί τη χθεσινή άθλια εικόνα. Ενδεικτική θεωρείται η περίπτωση της Eurobank.

Με την υπόθεση πως ΔΕΝ συμβαίνει κάτι άλλο που δεν γνωρίζουμε (ει μη μόνον οι λιγοστοί μυημένοι insiders) και ότι οι προθέσεις των δανειστών μας είναι γνωστές (επιτήρηση, ενεχυρίαση με κάθε τρόπο και μέσο, ει δυνατόν στο διηνεκές...) και εφόσον λειτουργεί ακόμη στοιχειωδώς η Τ.Α., τα τρέχοντα επίπεδα δικαιολογούν μία ισχυρή αντίδραση. Τις 925 για τον Γ.Δ. και τις 306,7 για τον FT25 εκτιμά ο Βασίλης Μαρκάκης ως ισχυρά σημεία αναφοράς και τιμές που μπορεί να λειτουργήσουν ως βάση και αφετηρία αναστροφής.

Σε αρκετές μετοχές του 25άρη πλην των τραπεζικών, ακόμη, θα έπρεπε να έχουμε ήδη ενδείξεις αναστροφής (εκτός εάν συμβαίνει κάτι άλλο συνθετότερο και πολύ σοβαρότερο). Για παράδειγμα τουλάχιστον ο ΟΠΑΠ δικαιολογούσε αντίδραση από τα 9,50 ευρώ, που δεν ήρθε. Για να δούμε σήμερα - αύριο. Στον ΟΤΕ κάπως καλύτερα καθώς τα 9,60 ευρώ λειτούργησαν έστω και οριακά. Η σηματωρός ΤΕΝΕΡΓ επιχειρήθηκε να βγάλει αντίδραση από τα 2,66 και κάτι έγινε, όπως ο Μυτιληναίος από τα 5,47, τα ΕΧΑΕ από τα 5,30 ευρώ. Η ακόμη μετοχές όπως Fourlis, Lamda Development, Αεροπορία Αιγαίου από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Το στοίχημα ξεκινάει από τον... πάτο, εκτιμά ο Στέφανος Κοτζαμάνης, στις κινήσεις πανικού και στα σενάρια αντίδρασης αναφέρεται ο Γιώργος Α. Σαββάκης. Ειδικότερα θα σταθώ στη... μέτρηση του Γιώργου, καθώς κολλάει γάντι με τη δική μας αφού θεωρητικά η επόμενη ζώνη με κρίσιμο χαρακτήρα είναι οι 925 μονάδες. Όπου και ποσοστό 76,4% διόρθωσης από τις 1.380 μονάδες στο χαμηλό των 788 μονάδων του Ιουλίου πέρυσι και έπειτα τοποθετείται το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων.

Για την ανοδική συνέχεια, το πρώτο όριο τιμών που οι αγοραστές θα πρέπει να κάμψουν είναι οι 1.014 μονάδες και έπειτα οι 1.060 - 1.080 μονάδες, επίπεδο που φαντάζει πολύ υψηλό για τις τρέχουσες συνθήκες στην αγορά.
Για να δούμε και με την εκτίμηση πως εάν ίσχυε το Τ+3 η κατάσταση θα ήταν μάλλον πιο ελαστική για όλους εμάς τους «γρήγορους». Πάμε, έστω και έτσι...

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v