Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Γιατί η αγορά μπήκε στο μάτι του... κυκλώνα

Με σπασμένα φρένα κινήθηκε το Χρηματιστήριο. Βίαια προσγείωση κάτω από τις 950 μονάδες. Γιατί οι πρωϊνές ρευστοποιήσεις μετατράπηκαν σε sell off. Οι ανησυχίες για τον πολιτικό κίνδυνο και οι κρίσιμες «λεπτομέρειες». Ο ρόλος της διεθνούς συγκυρίας, η σημασία του αυξημένου όγκου και τα νέα τεχνικά δεδομένα.

Σύμφωνα με τον Κέινς, η τάση είναι μία συσσώρευση προβλέψεων. Η δε κίνηση των τιμών στις Αγορές, ιδιαίτερα αν έχουν προηγηθεί συνεχόμενα ιστορικά υψηλά ενάντια στα οικονομικά δεδομένα, καταλήγει στην ανεξέλεγκτη διόρθωση - πτώση. Και αυτό φαίνεται να βιώνουν τα διεθνή Χρηματιστήρια.

Από την άλλη και σύμφωνα με γνωστό χρηματιστηριακό αξίωμα, η αβεβαιότητα είναι χειρότερη από μία κακή βεβαιότητα και αυτό βιώνει το Ελληνικό Χρηματιστήριο(!)

Με δεδομένη την αδυναμία των διεθνών αγορών η Ελλάδα αποτέλεσε ξανά "ειδική περίπτωση". Χωρίς τη στήριξη των ξένων Αγορών, που έως τώρα βοηθούσαν έστω στη συντήρηση των δυνάμεων, ή την πλαγιοκαθοδική κίνηση, σήμερα το Χ.Α. βούτηξε σχεδόν ανεξέλεγκτα χάνοντας 5,7% που είναι η μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 16 μηνών, με την αμέσως μεγαλύτερη να έχει σημειωθεί στις 21/6/2013 (-6,11%).

Τι οδήγησε στη βουτιά και το ράλι στα ομόλογα:

* Οι ανησυχίες για τις κινήσεις της Κυβέρνησης και οι δηλώσεις περί απεμπλοκής από το Μνημόνιο, οι οποίες γεννούν φόβους για επερχόμενες "παρασπονδίες" στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων.

* Οι ενστάσεις των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ στα σχέδια της Αθήνας. Η απαίτηση για προληπτική γραμμή στήριξης (και άρα επιτήρηση) επαλαμβάνεται μονότονα τόσο από επίσημα χείλη όσο και από διαρροές στο διεθνή τύπο. Οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης εξέφρασαν επιφυλακτικότητα, αλλά και ανησυχίες στο Eurogroup για τα σχέδια της Κυβέρνησης Σαμαρά περί πρόωρης εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα στήριξης. Όπως αναφέρει εκτενές άρθρο του πρακτορείου Bloomberg, οι Υπουργοί οικονομικών "δήλωσαν τις αμφιβολίες τους για τα σχέδια της Ελλάδας, αναδεικνύοντας τη σύγκρουση ανάμεσα στις πολιτικές προτεραιότητες της Ελλάδας και των οικονομικών προτιμήσεων της Ευρώπης".

* Ο φόβος πρόωρων εκλογών, δεδομένου ότι η σύγκρουση μεταξύ Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί σε συνθήκες πόλωσης. Την ίδια στιγμή οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ενώ ξένοι αναλυτές (βλέπε Citi) παρουσιάζουν τα δικά τους σενάρια για κάλπες και συνέπειες για τις Ελληνικές μετοχές.

* Η ανησυχίες για τα αποτελέσματα των stress test που παραμένουν παρούσες. Η φημολογία η οποία, δειλά, άρχισε να ξανακάνει τον γύρο της αγοράς, σύμφωνα με την οποία στο Λονδίνο άρχισαν οι προετοιμασίες για τις επόμενες ΑΜΚ στον Τραπεζικό κλάδο βάρυνε το κλίμα. Εδώ θα πρέπει να επισημανθεί ότι το σημερινό "σφυροκόπημα" των τιμών δεν περιορίστηκε στο τραπεζικό ταμπλώ, αλλά το "ξεπούλημα" συμπεριέλαβε το σύνολο των μετοχών του 25αρη, καθώς δεν υπήρξε Δεικτοβαρής τίτλος που να μην κλείσει με αρνητικό πρόσημο. 

Οι πολιτικές κόντρες

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων και ξένων αναλυτών, αν και η δικομματική Κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης, το κλίμα πόλωσης καλά κρατεί καθώς η πιθανότητα εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας παραμένει ασαφής και τα σενάρια επερχόμενων εκλογών ενδυναμώνονται.

Εν τω μεταξύ στα άκρα φαίνεται να οδηγείται η πολιτική σύγκρουση μεταξύ Κυβέρνησης και Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

«Δεν θέλει και πολύ να κλείσει το ΑΤΜ, εάν πάει ο κ. Τσίπρας και κάνει τις παλικαριές του στην Ευρώπη», ανέφερε η Σοφία Βούλτεψη, μιλώντας στα "Παραπολιτικά fm", συντηρώντας ένα κλίμα πόλωσης. «Τρέμουν μην χάσουν και δεν διστάζουν να καλούν σε αποσταθεροποίηση» απάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η έλλειψη βοήθειας

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι το κλίμα στις διεθνείς Αγορές βάρυνε σημαντικά, η χθεσινή συνεχιζόμενη πτώση στην Wall Street, ακόμα και μια μέρα που οι Αγορές ομολόγων ήταν σε αργία. Ενδεικτική και η περίπτωση του δείκτη VIX (επονομαζόμενος και ως δείκτης φόβου) ο οποίος κινείται στα υψηλότερα επίπεδα από το 2012.

Από την άλλη, ο επερχόμενος Νοέμβριος είναι ο μήνας που κλείνουν βιβλία οι περισσότεροι διαχειριστές και μία σημαντική διόρθωση που έρχεται με ακόμα σημαντικότερη χρονοκαθυστέρηση και με τα "μεγάλα μαγαζιά" να έχουν σημαντικά περιθώρια περαιτέρω διόρθωσης, τους αναγκάζει να επισπεύσουν τις κινήσεις τους, ξεκινώντας από τις Αγορές που, διαπιστωμένα, έχουν "στενή θύρα εξόδου" και μία από αυτές είναι και το Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Κανείς πλέον δεν αμφιβάλλει ότι οι πολιτικές εξελίξεις και η πορεία των ξένων Αγορών είναι τα βασικά κλειδιά για την βραχυπρόθεσμη τάση του Χ.Α., έστω και αν σε αρχικό ορίζοντα υπάρχει η λήξη των συμβολαίων Οκτωβρίου, την Παρασκευή 17/10 και η ανακοίνωση των "stress tests" των Τραπεζών από την ΕΚΤ, στις 26/10.

Την ίδια ώρα ιδιαίτερα αρνητικά μηνύματα έρχονται από την Αγορά ομολόγων και τα Ελληνικά spreads (η απόδοση του Ελληνικού 10ετους έφθασε στο 7,06% και την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές βρίσκεται στο 6,92%), με αποτέλεσμα στην μεγάλη, διεθνή, αποστροφή ρίσκου λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη, αλλά και λόγω των ιδιαίτερα υψηλών επιπέδων που βρέθηκαν μέχρι πρότινος τα διεθνή Χρηματιστήρια, να προστίθενται και οι προβληματισμοί στις Κυβερνητικές αποφάσεις, η Ελλάδα να αρνηθεί επιπλέον στήριξη και να αναζητήσει την "τύχη της" στις Αγορές.

"Η άνοδος στην απόδοση του Ελληνικού 10ετούς ομολόγου πάνω από το 7% είναι μια 'υπεραντίδραση' των Αγορών που δεν επηρεάζει τα σχέδια της Αθήνας για πρόωρη έξοδο από το μνημόνιο με Ε.Ε. - ΔΝΤ στα τέλη του χρόνου", δήλωσαν δύο Έλληνες Κυβερνητικοί Αξιωματούχοι, σύμφωνα με το Reuters.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, η PIMCO φέρεται να είναι, σύμφωνα με την αγορά, ο "πρωτεργάτης" στις ρευστοποιήσεις Ελληνικών Κρατικών ομολόγων που είχαν ως αποτέλεσμα να εκτιναχθεί η απόδοση του 10ετούς σε υψηλό 10μηνών (πάνω από το 7%). Η PIMCO φέρεται να μειώνει τις τελευταίες ημέρες τις θέσεις της σε Κρατικά ομόλογα, ως αποτέλεσμα εσωτερικών αναταράξεων, που δημιουργεί η αποχώρηση του Β. Gross αλλά και της αβεβαιότητας για την επόμενη ημέρα της Ελλάδας.

Η τεχνική εικόνα

Ένα παλιό χρηματιστηριακό ρητό αναφέρει πως "θα ήταν η μεγαλύτερη κερδοσκοπία του Κόσμου να αγοράσει κανείς έναν πολιτικό στην τιμή που έχει και να τον πουλήσει στην τιμή που ο ίδιος ο πολιτικός φαντάζεται ότι έχει".

Με δεδομένο ότι οι περισσότεροι πολιτικοί δεν μπόρεσαν ποτέ να φανταστούν πως σκέφτονται οι Αγορές και ταυτόχρονα δεν μπόρεσαν να καταλάβουν τι σημαντική επίδραση μπορεί να έχει μία "ατυχής" δήλωση και πολύ περισσότερο απόφαση, η Ελληνική Κυβέρνηση αποφάσισε να ρίξει στο τραπέζι το "χαρτί" απεμπλοκής από το μνημόνιο, με σκοπό την "άγραν ψήφων" και χωρίς κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία και προσπάθεια ανίχνευσης των διαθέσεων των Αγορών.

Εννοείται ότι οι τελευταίες αντέδρασαν με άμεση εκτόξευση των Ελληνικών spreads και κραταιά πτωτική τάση στο Χ.Α., που σήμερα πήρε την μορφή μίνι "sell off" και το οποίο αν συνεχιστεί και στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, τα "margin calls" θα "αναλάβουν" να οδηγήσουν τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα.

Οι τεχνικοί αναλυτές αναφέρονται, πλέον, σε ανατροφοδοτούμενη πτωτική τάση με κεκτημένη ταχύτητα, με τις επόμενες στηρίξεις να εντοπίζονται στις 930 και στις 910 - 900 μονάδες, για τον Γενικό Δείκτη και στις 300 μονάδες για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Για όσους επιμένουν στα τεχνικά δεδομένα, η σημερινή σημαντική υποχώρηση έκλεισε το "gap" 986 - 977 που υπήρχε από τις 9/9/2013, ενώ η αμέσως επόμενη στήριξη εντοπίζεται στις 930 μονάδες που είναι το 50% της διόρθωσης όλης της ανοδικής κίνησης από τα χαμηλά των 471 μονάδων έως τα υψηλά των 1.390 μονάδων (Fibonacci Retracement).

Η βιαιότητα της σημερινής πτώσης δεν αποκλείεται να φέρει αντίδραση, τεχνικού χαρακτήρα, όμως χρειάζονται κλεισίματα υψηλότερα των 1102 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη και υψηλότερα των 360 μονάδων για τον FTSE25, για να έχουμε ενδείξεις αλλαγής της βραχυπρόθεσμης πτωτικής τάσης.

Το σύνολο των μετοχών του FTSE25 έχει διασπάσει καθοδικά τον απλό ΚΜΟ των 200 ημερών, με τις Grivalia Properties και Folli Follie Group, να επιδεικνύουν σχετικά καλύτερη συμπεριφορά.

Στα ιδιαίτερα αρνητικά της σημερινής συνεδρίασης και το γεγονός ότι το mini "sell off" συνοδεύτηκε από ιδιαίτερα υψηλό τζίρο (ο υψηλότερος των τελευταίων 17 συνεδριάσεων), ενώ σημαντική αύξηση των συναλλαγών παρατηρήθηκε και στην Αγορά Παραγώγων, όπου κυριάρχησαν οι μετακυλίσεις θέσεων, με τους "short" να ρολάρουν θέσεις σαφώς επιθετικότερα. 

Ουκ ολίγα τα άξια αναφοράς για την σημερινή συνεδρίαση. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε σε χαμηλά 13 μηνών, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 6/9/2013 (939,34 μονάδες).

Ο Τραπεζικός δείκτης (-7,08%) υποχώρησε σε χαμηλά 14 μηνών, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 1/8/2013 (123,57 μονάδες).

Σε χαμηλά 14 μηνών ο τραπεζικός δείκτης

Από το Τραπεζικό ταμπλώ, σε νέα ιστορικά χαμηλά έκλεισαν οι Eurobank και Αττικής, όπως και τα warrants των Εθνικής και Πειραιώς.

Η Alpha Bank έχασε την στήριξη των 0,60 ευρώ και ελπίζει να κρατήσει η αμέσως επόμενη στα 0,55 ευρώ και η Πειραιώς την ζώνη 1,20 - 1,17 ευρώ με την επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στα 1,00 ευρώ. Η επόμενη "μάχη" για την Εθνική θα δοθεί στα 2,00 ευρώ, ενώ σε χαμηλά 25 μηνών έχει υποχωρήσει ο τίτλος της Τράπεζας Ελλάδος.

Εξαιρετικά κακή η τελική εικόνα με 29 ανοδικές μετοχές έναντι 120 πτωτικών, ενώ 40 τίτλοι τερμάτισαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 7%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Χάρτινο οχυρό" αποδείχθηκε ότι ήταν το όριο των 1.000 μονάδων στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, καθώς άρκεσε η συνέχιση της αποεπένδυσης των funds του εξωτερικού για να διασπαστεί, επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Έτσι, για έκτη συνεχόμενη εβδομάδα συνεχίζεται η πτωτική κίνηση με ρευστοποιήσεις για το σύνολο των Δεικτοβαρών τίτλων, που αποτελούν την "παλέτα" των τοποθετήσεων των επενδυτικών φορέων.

Οι κινήσεις αυτές υπαγορεύονται από λόγους που σχετίζονται με αρνητικές για τις Αγορές εξελίξεις και το επιχειρηματικό περιβάλλον τόσο στη Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Στο εσωτερικό, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση επιβεβαίωσε την εκτίμηση ότι η διεξαγωγή εκλογών στις αρχές του επομένου έτους είναι το επικρατέστερο σενάριο, καθώς η συνομολόγηση σε πρόσωπο για τη θέση του Προέδρου δεν φαίνεται ως ιδιαιτέρως πιθανή. Παράλληλα, η απόπειρα απεγκλωβισμού από το μνημόνιο προσκρούει σε σοβαρά εμπόδια, καθώς απαιτείται η αξιόπιστη υποκατάστασή του από μια άλλη πειστική διαδικασία επιτήρησης των επιδόσεων της Ελληνικής οικονομίας.

Επιπλέον, το σημερινό κόστος δανεισμού (κάτω από 1% τώρα) θα ανέρχεται σε πάνω από 6%, ενώ στο "κακό σενάριο" δημοσιονομικών επιδόσεων οι Αγορές θα αρνηθούν τη χρηματοδότηση της Χώρας.

Ήδη, η αναρρίχηση των επιτοκίων των 10ετων ομολόγων πάνω από το 7% αποκαλύπτει το σκεπτικισμό των Αγορών για το όλο εγχείρημα. Επομένως, το σκεπτικό πρόωρης εξόδου από τις μνημονιακές υποχρεώσεις υπαγορεύεται αποκλειστικά από πολιτικές σκοπιμότητες, ενώ η οικονομική δικαίωσή του (ταχύτερη αναπτυξιακή πορεία) συνυφαίνεται με ευνοϊκό εξωτερικό περιβάλλον που εμφανώς λείπει στην παρούσα φάση.

Στο εξωτερικό, εδραιώνεται η πεποίθηση ότι οι ΗΠΑ και η Βρετανία είναι οι μόνες οικονομίες όπου επιταχύνεται η ανάπτυξη, ενώ διατηρούντα οι εστίες γεωπολιτικής αναταραχής. Στην Ευρωζώνη σημειώνεται επιβράδυνση που περιλαμβάνει πλέον και τη Γερμανία όπου καταγράφεται πλέον εξαγωγική κόπωση (!)

Ανάλογη εικόνα καταγράφεται και στην Ιαπωνία παρά την επιθετική νομισματική πολιτική αλλά και στις BRICs καθώς ακόμη και στην Κίνα υπάρχει ανησυχία για "φούσκα" στα ακίνητα και το ενεργητικό των Τραπεζών.

Έτσι, στην Ευρωζώνη η σύγκρουση του Βερολίνου με τη Γαλλία – Ιταλία είναι πιθανό να φέρει χαλάρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, καθώς η ύφεση κτυπάει πλέον την πόρτα και της Γερμανίας, ενώ η απαλλαγή Ντράγκι από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα του λύσει τα χέρια για την άσκηση χαλαρής νομισματικής πολιτικής, διαδικασία που θα είναι ευεργετική και για την Ελληνική οικονομία.

Είναι φανερό επομένως, ότι ενόσω συντηρούνται οι αρνητικές συνθήκες τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό περιβάλλον του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, θα συνεχίζεται η αποστροφή προς τον επενδυτικό κίνδυνο, άρα και η αποεπένδυση από αυτό, οδηγώντας τις αποτιμήσεις αρκετών τίτλων σε κραυγαλέα αναντιστοιχία με τα θεμελιώδη μεγέθη τους.

Έτσι και σύμφωνα με την άποψη του συμβούλου επενδύσεων της TecGroup, μέχρι τουλάχιστον την αναγγελία των "stress tests" των Τραπεζών, που ίσως αποτελέσουν ένα "λευκό κύκνο" για την πολύπαθη Αγορά μας (αν βεβαίως διατηρηθεί ανέπαφη η "δεξαμενή" κεφαλαίων του ΤΧΣ), ο πήχης των προσδοκιών θα διατηρείται χαμηλά.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Το "κόκκινο" επικράτησε στις περισσότερες από τις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, μικτά πρόσημα στην Ευρώπη, με διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street, μετά την πίεση των τελευταίων ημερών.

Ξεκινώντας από την Ασία, σε χαμηλό δύο μηνών έκλεισε ο Ιαπωνικός Nikkei (-2,38%), "πληρώνοντας" την χθεσινή αργία. Ο εν λόγω δείκτης έκλεισε χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 15000 μονάδων και χαμηλότερα από τον απλό ΚΜΟ των 200 ημερών (15.122,11 μονάδες).

Ερχόμενοι στην Ευρώπη και σύμφωνα με την ανακοίνωση της Eurostat, η βιομηχανική παραγωγή της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε τον Αύγουστο κατά 1,8% σε μηνιαία βάση και κατά 1,9% σε ετήσια βάση. Οι αναλυτές - σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters - προέβλεπαν μείωση της παραγωγής κατά 1,6% σε μηνιαία βάση και 0,9% σε ετήσια βάση. Η Eurostat αναθεώρησε επί τα χείρω και τα στοιχεία του Ιουλίου.

Στην Γερμανία, ο δείκτης του Οικονομικού Ινστιτούτου ZEW κινήθηκε σε πτωτική τροχιά για 10ο συνεχή μήνα, αγγίζοντας μάλιστα το -3,6. Πρόκειται για την πιο αδύναμη ένδειξη από τον Νοέμβριο του 2012 και αποδεικνύεται πολύ χαμηλότερη από το 1 που περίμεναν οι αναλυτές, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters. Τον προηγούμενο μήνα, ο δείκτης είχε διαμορφωθεί στο 6,9. Το ίδιο το Ινστιτούτο ZEW, ανέφερε πως οι γεωπολιτικές εντάσεις και η αναιμική ανάπτυξη σε συγκεκριμένες Χώρες της Ευρωζώνης είναι η βασική αιτία της "επίμονης αβεβαιότητας".

Σε σημαντική υποβάθμιση των προβλέψεων για την οικονομική ανάπτυξη της Γερμανίας προχώρησε η Κυβέρνηση του Βερολίνου. Το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι περιμένει πλέον ανάπτυξη ΑΕΠ της τάξης του 1,2% για το 2014, σε σύγκριση με 1,8% που περίμενε τον Απρίλιο. Για το 2015 ο στόχος ανάπτυξης επίσης μειώθηκε στο 1,3% σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη για 2%.

Άμεση ήταν η αντίδραση των Αγορών με τις πιέσεις να επιστρέφουν στο ευρώ, ενώ το Γερμανικό bund υποχώρησε σε νέα ιστορικά χαμηλά στο 0.8500%.

Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές και όσον αφορά τον Γερμανικό δείκτη DAX, αν αυτός συνεχίσει να πιέζεται οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στις 8558 και 8108 μονάδες (αντιστροφή του 38,2% του ράλι της περιόδου 2011/2014).

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και όπως προαναφέρθηκε, σημειώνεται προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης με τις Citigroup και Johnson & Johnson να ξεπερνούν, σήμερα, τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

---ΧΠΑ

Πτωτικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις πιέσεις να ανατροφοδοτούνται, ενώ κυριότερο χαρακτηριστικό ήταν η εκτίναξη των συναλλαγών τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη (κυριάρχησαν οι μετακυλίσεις θέσεων), όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (53.294 συμβόλαια).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 45.776, 23.842 για τον Οκτώβριο, 21.638 για τον Νοέμβριο και 296 για τον Δεκέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 308,25) κινήθηκε μεταξύ 305,75 και 325,5 μονάδων, διατηρώντας την υποτίμηση στο 0,25%.

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (7.000 ΟΤΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (2.298), ΔΕΗ (2.825), Alpha Bank (8.201), Εθνική (5.346), Πειραιώς (8.184), Eurobank (18.384), Μυτιληναίο (1.050), ΕΧΑΕ (984), ΟΠΑΠ (1.109), MIG (1.197), Intralot (234), Motor Oil (197), Μέτκα (290), Ελ. Πετρέλαια (472), Τιτάνα (203), Ελλάκτωρα (462), ΓΕΚ (859), Folli Follie Group (127), Jumbo (305).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE σκαρφάλωσε στο 38%, με βελτιωμένο όγκο συναλλαγών, στα 2034 δικαιώματα (2009 calls και 25 puts).
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις.

Επίσης, δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (75.018.675 τεμ.), Πειραιώς (37.943.833 τεμ.), Eurobank (14.220.914 τεμ.), Εθνική (1.047.967 τεμ.).

Να σημειωθεί ότι 26.936 συμβόλαια του δείκτη, δεν έχουν κλείσει, ή μετακυλιστεί θέσεις.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v