Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: «Μαύρη Τρίτη» για τις ελληνικές μετοχές

Με αυξημένο όγκο το Χρηματιστήριο προσγειώνεται στις 950 μονάδες, ενώ η απόδοση στα 10ετή ομόλογα υπερβαίνει το 7%. Πτώση άνω του 8% για Eurobank, Ελλάκτωρ, ΓΕΚ Τέρνα, Βιοχάλκο. Στο 6,5% η πτώση για τον τραπεζικό δείκτη. Σημάδια ανάκαμψης στις ευρωαγορές.

Ανακάμπτει η Ευρώπη, συνεχίζεται η βουτιά στην Αθήνα καθώς ολοκληρώνεται το πρώτο κύμα ρευστοποιήσεων έως τα επίπεδα των 950-945 μονάδων.

Η εικόνα του sell off των τελευταίων ωρών έχει αλλάξει κατά τι, καθώς στα χαμηλά ημέρας επιχειρούνται αγορές από διορατικούς παίκτες. Τουλάχιστον η προσφορά βαίνει φθίνουσα τα τελευταία 15-20΄, σημείωνε νωρίτερα χρηματιστής ιδιωτικής ΑΧΕΠΕΥ αφού σε μετοχές-σηματωρούς έχουν ενεργοποιηθεί αγορές απέναντι στις αναγκαστικές πωλήσεις «κωδικών με μόχλευση» και θέσεις πώλησης.

Απώλειες έως 5,75% για τον Γενικό Δείκτη, στην περιοχή των 945 από 1.000 μον. στην αρχή της συνεδρίασης, πτώση 5,62% για τον FT25 έως τις 308 από τις αρχικές 326, κατά 6,47% βουτά ο τραπεζικός στις 128 από τις 136,45 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ξεπερνά τα 120 εκατ. ευρώ από τα οποία το 55% στις τράπεζες και προσφορά σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ, Jumbo, Folli Follie, EXAE, Μυτιληναίο, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Αεροπορία Αιγαίου, Ελληνικά Πετρέλαια, ΤΙΤΑΝ κ.ά.

Για «εκβιασμό» των πωλητών κάνει λόγο μερίδα παικτών, που αρχιζει να παίρνει θέσεις αναστροφής - long από τις 306-308 μονάδες του FT25, θεωρώντας πως το ανοδικό γύρισμα των ξένων αγορών, η υπερπώληση των τελευταίων συνεδριάσεων, το σημερινό sell off διευκολύνουν μία αντίδραση της αγοράς. Καθαρά τεχνικής μορφής και ως αντίδοτο στο... ξεπούλημα των τελευταίων ωρών.

Κυβερνητικές πηγές επιχειρούν να καθησυχάσουν, ωστόσο η ανησυχία είναι διάχυτη. 

Από τεχνική πλευρά, παράγοντες της αγοράς και αναλυτές θεωρούν πως η ζώνη τιμών των 950-925 για τον Γ.Δ. και των 312-306 μονάδων μπορεί να βγάλει μία σημαντική κίνηση κόντρα στην παρατεταμένη διόρθωση. Δεδομένης όμως της υψηλής μεταβλητότητας, της ταχύτητας της αγοράς αλλά και της λήξης του μηνός Οκτωβρίου στα παράγωγα την Παρασκευή απαιτείται ιδιαίτερα αυξημένη προσοχή ειδικότερα στις Τ+2 κινήσεις.

Στα 2,09 από τα 2,07 ευρώ η μετοχή της ΕΤΕ, στα 9,73 από 9,65 του ΟΤΕ, στα 16,22 από τα 16,07 της CC/HBC, στα χαμηλά ημέρας η ΕΛΛΑΚΤΩΡ, η Τέρνα Ενεργειακή κι η Ιντραλότ.

Νωρίτερα σημειωνόταν ότι χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούν πως σε φάσεις ξεπουλήματος της αγοράς, με παράλληλη αύξηση θέσεων short στα παράγωγα, συνηθίζονται βίαιες ανοδικές αντιδράσεις με «παγίδες» για τους τελευταίους short παίκτες.

Αυτά υπό κανονικές συνθήκες γιατί η συγκυρία θεωρείται ιδιάζουσα. Την ώρα που η Αθήνα αναζητεί «δίκτυ ασφαλείας» για την έξοδο από το μνημόνιο (όπως σημειώνει η Έλενα Λάσκαρη) η απόδοση του 10ετούς ξεπερνά το 7% σε μία δραματική επιδείνωση της βραχυμεσοπρόθεσμης εικόνας των ελληνικών τίτλων.

Συγκυριακή θεωρούν την άνοδο αυτή κυβερνητικοί οικονομικοί παράγοντες σε μία ούτως ή άλλως ρηχότατη αγορά όπως αυτή των ελληνικών τίτλων προσβλέποντας προφανώς σε αποκλιμάκωσή της. Ωστόσο χρηματιστηριακοί κύκλοι αποδίδουν αυτή την τροπή στις ανησυχίες των ξένων για τον προωθούμενο από την κυβέρνηση τρόπο εξόδου, στις επιφυλάξεις πολλών για το πολιτικό ρίσκο σε μία περίοδο όπου έχει βαρύνει αισθητά το κλίμα και στις ξένες αγορές.

Από την άλλη οι συνεχείς δημοσκοπήσεις κι οι ακραίες δηλώσεις των πολιτικών αντιπάλων φορτίζουν περισσότερο την κατάσταση. Ενδεικτική η ανάλυση της Citigroup που μιλά για αυξημένο πολιτικό ρίσκο (και πτώση των διεθνών αγορών) που φέρνει πιέσεις στο χρηματιστήριο. Στη συγκεκριμένη έκθεση μάλιστα αναλύει την πιθανή επίδραση στις ελληνικές μετοχές μιας κυβέρνησης υπό τον ΣΥΡΙΖΑ.

Από το χαμηλό των 7,80 (της 10ης/10) στο χαμηλότερο των 7,51 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ με το «έξυπνο χρήμα» να μην αναλαμβάνει ούτε σε αυτά τα επίπεδα ενεργότερη δράση. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως το «έξυπνο χρήμα» παρακολουθεί την κατάρρευση της μετοχής της Επιχείρησης, μπορεί να λαβαίνει κάποιες θέσεις, πλην όμως ακόμη δεν παρεμβαίνει αποφασιστικά, γεγονός που θα αποτυπωνόταν στο ταμπλό.

Πιθανότατα αυτής της λογικής οι παίκτες εκτιμούν πως ακόμη η μετοχή της ΔΕΗ έχει περιθώρια περαιτέρω υποχώρησης. Εως τα 6,83 ευρώ νωρίτερα η μετοχή της ΕΥΔΑΠ κοντά στο χαμηλό των 6,68 ευρώ της 3ης Οκτωβρίου. Για παράδειγμα στη μετοχή της ΕΥΔΑΠ επιχειρήθηκε μία παρέμβαση, από τα ελάχιστα επίπεδα των 6,68 ευρώ, η τιμή αντέδρασε έως τα 7,79 ευρώ εχθές, για να ξαναπουληθεί σήμερα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v