Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τους όρους της «συνετής» εξόδου ψάχνει η κυβέρνηση

Στην έξοδο από τo μνημόνιo επιμένει το Μαξίμου, συζητώντας, όμως, όρους αυξημένης επιτήρησης. Tα μηνύματα των αγορών. Στα «κόκκινα» η κόντρα της κυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η στρατηγική των κυβερνητικών εταίρων και η ρητορική της Κουμουνδούρου.

Τους όρους της «συνετής» εξόδου ψάχνει η κυβέρνηση

Τα νέα δεδομένα που έθεσαν εκ των πραγμάτων οι αγορές σταθμίζει το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς τα επόμενα 24ωρα χαρακτηρίζονται κρίσιμα, μετά και τις απανωτές δυσμενείς εξελίξεις στο χρηματιστήριο και στα ελληνικά ομόλογα.

Προς το παρόν, τουλάχιστον, οι στόχοι της ελληνικής πλευράς δεν έχουν αλλάξει όσον αφορά τη βούληση για έξοδο από το μνημόνιο και το ΔΝΤ, ωστόσο είναι ξεκάθαρο ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένα παζάρι για τον σχηματισμό του ασφαλέστερου δυνατού πλαισίου. 

«Δεν έχει αλλάξει η πρόθεσή μας να προχωρήσουμε σε κάτι διαφορετικό από τα σημερινά προγράμματα. Μνημόνια δεν θα υπάρχουν από το νέο έτος. Βέβαια, επιτήρηση έχουν όλες οι χώρες, το τι παραπάνω θα έχουμε εμείς είναι ακόμα υπό συζήτηση», τόνιζε χθες στο Euro2day.gr υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή, με αφορμή και τα ηχηρά μηνύματα των αγορών τις τελευταίες μέρες. 

Η εκτίμηση ότι η Ελλάδα προσαρμόζει τη στρατηγική της σε πιο ρεαλιστικές θέσεις φάνηκε και από το χθεσινό τηλεγράφημα του Reuters, το οποίο έκανε λόγο για reality check για την ελληνική κυβέρνηση από το διήμερο σφυροκόπημα των αγορών.

Και χθες, πάντως, τόσο η κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση συνέχισαν να ανταλλάσσουν πυρά, καταλογίζοντας η μία στην άλλη την εικόνα κατάρρευσης του ελληνικού χρηματιστηρίου και της εκτόξευσης των spreads στα ύψη. Η στρατηγική που επέλεξε το Μαξίμου, όπως αποτυπώθηκε και από τις ομιλίες του Αντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου Βενιζέλου στο απογευματινό υπουργικό συμβούλιο, είναι να εγκαλέσει τον ΣΥΡΙΖΑ -κατά κύριο λόγο- για υπονόμευση της πολιτικής σταθερότητας της χώρας, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας αντέστρεψε τις κατηγορίες, ζητώντας και πάλι εκλογές. Και όπως όλα δείχνουν, οι δύο πλευρές δεν προτίθενται να ρίξουν τους τόνους της αντιπαράθεσης, διατηρώντας έτσι το πολύ επικίνδυνο για την οικονομία κλίμα πόλωσης.

Μηνύματα Σαμαρά και Βενιζέλου

Μιλώντας στους υπουργούς του, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να στείλει καθησυχαστικά μηνύματα προς το εξωτερικό και το εσωτερικό ότι η κυβέρνηση δεν θα αφήσει καμία παρέκκλιση από τη συνταγματική τάξη, τη δημοκρατική νομιμότητα και την πολιτική των μεταρρυθμίσεων. Δήλωσε βέβαιος πως με την ολοκλήρωση των stress tests των τραπεζών και την οριστική τακτοποίηση του χρέους η χώρα θα μπει στη μετά μνημόνιο εποχή. Διαβεβαίωσε πως «με ψυχραιμία θα αποκατασταθεί πλήρως το κλίμα σταθερότητας και εμπιστοσύνης που χρειάζεται η Ελλάδα» και επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2016.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε την αποσταθεροποίηση και την αβεβαιότητα «το μεγαλύτερο εμπόδιο που έχουμε στην πορεία μας προς την έξοδο από την κρίση και στην αλλαγή σελίδας». Συνέστησε δε όλοι να είναι προσηλωμένοι σε μεγάλους στόχους, όπως αυτοί που αφορούν την έξοδο από την κρίση, τη διαπραγμάτευση, τα πεπραγμένα σε θέματα που έχουν σχέση με την αγωνία του κόσμου, όπως τα κόκκινα δάνεια και οι δόσεις, καθώς και στην ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας.

Η «ομάδα κρούσης» της Συγγρού

Τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης προτίθενται να μην αφήνουν καμία πρόκληση του ΣΥΡΙΖΑ αναπάντητη, καθώς, όπως λένε, πρέπει ο πολιτικός διάλογος να στραφεί στην πραγματική πολιτική σε αντίβαρο της παραπολιτικής. «Οι αγορές ανησυχούν από αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, που μας πηγαίνει πίσω στο 2010, και δεν θα το επιτρέψουμε. Εμείς θα πάμε μπροστά», έλεγε χθες κυβερνητικός παράγοντας. Θέση μάχης λαμβάνουν και τα κομματικά επιτελεία εν όψει του κρίσιμου επόμενου διαστήματος. Ενδεικτικό είναι ότι στη Συγγρού προετοιμάζουν μια ενδεκαμελή ομάδα κρούσης, αποτελούμενη από επιστήμονες, επιχειρηματίες και ανθρώπους της αγοράς, για τη στελέχωση των ισάριθμων Ομάδων Παραγωγής Πολιτικής. Σκοπός τους θα είναι, μεταξύ άλλων, να δίνουν εξειδικευμένες και πολιτικά τεκμηριωμένες απαντήσεις στην Κουμουνδούρου και να καταθέτουν προτάσεις προς την κυβέρνηση (όπως άλλωστε κάνει και ο άλλος κυβερνητικός εταίρος, το ΠΑΣΟΚ), προκειμένου να φαίνεται ότι το κόμμα βγαίνει μπροστά.

ΣΥΡΙΖΑ: Μόνη λύση οι εκλογές

Σε τελείως αντίθετη ρητορική απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ στο κυβερνητικό κατηγορώ. Ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματός του, έκανε λόγο για «πρωτοφανές αδιέξοδο στο οποίο η κυβέρνηση οδηγεί τον τόπο», ζητώντας εκ νέου εκλογές, ως μόνη λύση. Κατήγγειλε τον πρωθυπουργό ότι παρόλο που ο ίδιος του είχε ζητήσει από τη Βουλή «να σταματήσει τους σχεδιασμούς της κλιμάκωσης της έντασης και της προσπάθειας αποσταθεροποίησης», αυτός «προτίμησε την τετράμηνη παράταση της έντασης και της κινδυνολογίας της αποσταθεροποίησης». Διεμήνυσε ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης «να υπονομεύσει τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα αποσταθεροποιήσει τη χώρα», ενώ έμφαση έδωσε στις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών που «επαναφέρουν σενάρια τα οποία βάζουν σε κίνδυνο τις καταθέσεις των πολιτών».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v