Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΕ: Θα στηρίξουμε την Ελλάδα με όποιο τρόπο χρειαστεί

Μήνυμα στήριξης στέλνουν οι Βρυξέλλες μετά την κατάρρευση των ελληνικών αξιών. "Η Κομισιόν θα εργαστεί με την Αθήνα για την ομαλή μετάβαση μετά τη λήξη του παρόντος προγράμματος" δηλώνει ο Γ. Κατάινεν και καταλήγει: "Η χώρα έχει γυρίσει σελίδα".

ΕΕ: Θα στηρίξουμε την Ελλάδα με όποιο τρόπο χρειαστεί

Παρέμβαση κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενώ εντείνονται οι πιέσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο και στα ομόλογα. Διά στόματος του αντιπροέδρου της και επιτρόπου αρμόδιου για θέματα εργασίας, ανάπτυξης, επενδύσεων και ανταγωνιστικότητας, Γίρκι Κατάινεν, η Κομισιόν διαβεβαιώνει άπαντες πως θα στηρίξει την Ελλάδα "με όποιο τρόπο χρειαστεί".

Η δήλωση έρχεται μετά την τριήμερη πτώση του ελληνικού χρηματιστηρίου και την εκτίναξη των spreads (το 10ετές άγγιξε το 9%) αλλά και καθώς η τροπή που έλαβε η υπόθεση της Ελλάδας φάνηκε να αποκτά χαρακτηριστικά συστημικού προβλήματος με τις αγορές του Νότου αλλά και τα ομόλογα Ιταλίας, Ισπανίας και Πορτογαλίας να δέχονται πυρά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, χθες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επικοινώνησε με τον Ζ. Κλ. Γιούνκερ και συζήτησαν τις εξελίξεις όπως διαμορφώθηκαν μετά τις εξελίξεις των τελευταίων τριών ημερών.

"Η Ελλάδα έχει κάνει τεράστια πρόοδο στη δημιουργία μίας βάσης για ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης, που στηρίζεται σε υγιή δημοσιονομικά, πιο ανταγωνιστική οικονομία και έναν ισχυρό και αποτελεσματικά εποπτευόμενο χρηματοοικονομικό κλάδο" αναφέρει ο Γίρκι Κατάινεν στη σχετική ανακοίνωσή του.

"Αυτό το πρωτοφανές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και η αναγκαία μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή έφεραν δύσκολες επιλογές. Η Κομισιόν και η ευρωζώνη συνολικά στάθηκαν στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας. Αν και είναι σαφής η ανάγκη να διατηρηθεί η δυναμική στις μεταρρυθμίσεις, υπάρχουν ισχυρά στοιχεία ότι η χώρα έχει γυρίσει σελίδα".

"Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα με όποιο τρόπο χρειαστεί για να εξασφαλιστούν λογικές συνθήκες χρηματοδότησης για το ελληνικό κράτος και για να εξομαλυνθεί ο δρόμος επιστροφής προς πλήρη και βιώσιμη πρόσβαση στις αγορές" είπε και συμπλήρωσε: "Για αυτόν τον στόχο θα συνεργαστούμε πολύ στενά με τις ελληνικές αρχές για να ολοκληρωθεί η τρέχουσα αναθεώρηση, η οποία θα απαιτήσει ένα εκτενές πακέτο φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων για να συμφωνηθεί. Θα εργαστούμε για να εξασφαλίσουμε την ομαλή μετάβαση σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή στήριξη της χώρας μετά τον τερματισμό του υφιστάμενου προγράμματος. Θα στηρίξουμε την Ελλάδα διαβεβαιώνοντας τους πιστωτές και τις κεφαλαιαγορές για τη συνεχιζόμενη ισχυρή δέσμευση για μεταρρυθμίσεις και για τη διατήρηση των στόχων του προϋπολογισμού, όπου περιλαμβάνεται ένα ισχυρό και επαρκές δημοσιονομικό μαξιλάρι". 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v