Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξεπούλημα στις αγορές της Ευρώπης

Το χειρότερο πτωτικό σερί 11 ετών καταράφουν οι ευρωαγορές με 8ήμερη πτώση. Βουτιές 4% στον Νότο. Χειροτερεύει την κρίση εμπιστοσύνης η αποτυχημένη δημοπρασία της Μαδρίτης. Sell off στα ομόλογα της περιφέρειας και ιστορικό χαμηλό στα γερμανικά yield. Το εκρηκτικό μίγμα για τις αγορές.

Στα χαμηλότερα επίπεδα ενός έτους διολισθαίνουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που με την 8ήμερη υποχώρησή τους εμφανίζουν το χειρότερο πτωτικό σερί 11 ετών, καθώς τα διεθνή χρηματιστήρια αντιμετωπίζουν την μεγαλύτερη κρίση εμπιστοσύνης από την ευρωπαϊκή κρίση χρεών, με τον φόβο ότι η παγκόσμια οικονομία «ξεμένει» από καύσιμα.

 

Σε μαζική φυγή τρέπονται οι επενδυτές από τα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου και τα ομόλογα του ευρωπαϊκού Νότου, κι οι αναλυτές κάνουν λόγο για ένα εκρηκτικό μίγμα παραγόντων που συντελούν στη ζοφερή εικόνα των αγορών. Αφορμή ήταν η σημερινή δημοπρασία 10ετών και 15ετών ομολόγων της Ισπανίας, όπου η Μαδρίτη δεν πέτυχε να αντλήσει τον ανώτερο στόχο των κεφαλαίων που έχει θέσει.

Η αντίδραση των αγορών πήρε τη μορφή χιονοστιβάδας. Ο ισπανικός ΙΒΕΧ βουλιάζει 4,57% στις 9.383 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI 3,94% στις 4.879 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κατά 3,61% στις 17.828 μονάδες.

Αρνητικό είναι το κλίμα και στις αγορές ομολόγων. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ενισχύεται κατά 20 μονάδες και πέρασε το φράγμα του 8%. Τα 10ετή yield της Ισπανίας ενισχύονται 10 μονάδες βάσης στο 2,2%, της Ιταλίας 13 μονάδες βάσης στο 2,52% και της Πορτογαλίας 11 μονάδες βάσης στο 3,41%.

Αρνητικό είναι το κλίμα και στις αγορές του αποκαλούμενου πυρήνα, μετά και την προειδοποίηση της Fitch Ratings για ενδεχόμενη υποβάθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Έτσι, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί 1,77% στις 8.398 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 3% στις 3.821 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 1,88% στις 6.100 μονάδες.

Στον αντίποδα, οι επενδυτές στρέφονται στην ασφάλεια των γερμανικών ομολόγων, με αποτέλεσμα το 10ετές yield των Bund να υποχωρεί σε νέο ιστορικό χαμηλό, αγγίζοντας το 0,718%.

Η Ισπανία άντλησε 3,2 δισ. ευρώ από τη δημοπρασία ομολόγων λήξεως τον Οκτώβριο του 2024 και του 2028, έναντι στόχου 3,5 δισ. ευρώ. «Δεν ξέρω εάν είναι προπομπός και άλλων προβλημάτων που έρχονται, αλλά σίγουρα βλέπουμε sell off στην περιφέρεια» εξηγεί ο Andrew Wilson της Goldman Sachs Asset Management και παρομοίασε τις εξελίξεις με ταινία τρόμου.

Τα μηνύματα από την οικονομία της ευρωζώνης ήταν και σήμερα απογοητευτικά. Ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε σε χαμηλό 5 ετών, εντείνοντας τις πιέσεις προς το Μάριο Ντράγκι, ενώ οι εξαγωγές της ευρωζώνης βούλιαξαν 3% παρά την αποδυνάμωση του ευρώ. Από τη Γερμανία, η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ επιμένει στη γραμμή της δημοσιονομικής πειθαρχίας υποστηρίζοντας πως «η κρίση δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί» ενώ τόνισε με νόημα: «Όλα, και το τονίζω αυτό, όλα τα κράτη-μέλη πρέπει να σεβαστούν τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας».

Η επιμονή της Γερμανίας στη λιτότητα, παρά τις διεθνείς πλέον πιέσεις, αποδεικνύεται πολύ ανησυχητική για τις αγορές. Τα στοιχεία εγείρουν τον κίνδυνο τρίτης ύφεσης για την ευρωζώνη σε μία περίοδο όπου το διεθνές κλίμα δεν είναι ενθαρρυντικό. Η κινεζική οικονομία κατεβάζει επικίνδυνα ταχύτητα, ενώ εκφράζονται αμφιβολίες για το εάν η ανάκαμψη των ΗΠΑ θα είναι αρκετή για να στηρίξει τη διεθνή οικονομία. Και όλα αυτά την ώρα που η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ προχωρά σε εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής, κλείνοντας το διακόπτη στη μηχαvική υποστήριξη που παρείχαν τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης.

Το καμπανάκι έκρουσε ακόμη και η Κριστίν Λαγκάρντ προ ημερών, κάνοντας λόγο για «νέα τάξη πραγμάτων» στην οικονομία, χωρίς να αποκλείει τον κίνδυνο χρόνιας στασιμότητας.

«Χρειάζεται να θυμόμαστε ότι το κλίμα εξακολουθεί να επιδεινώνεται καθώς υπάρχουν ακόμη πολλά αναπάντητα ερωτήματα» εξηγεί ο Κρις Γουέστον, της IG και συμπληρώνει: «Με αυτό υπόψη, οι traders αναρωτιούνται ποιος θα μπορούσε να είναι ο καταλύτης που θα οδηγήσει ψηλότερα τις αγορές».

«Οι παράγοντες που δημιουργούν κλίμα αβεβαιότητας είναι αρκετοί. Τα αδύναμα στοιχεία για τις ΗΠΑ, τα κρούσματα του ιού Έμπολα και οι ανησυχίες για την ευρωπαϊκή οικονομία πυροδότησαν ταχεία επιδείνωση του κλίματος και εκτίναξη της αστάθειας στις αγορές» σχολιάζουν οι Financial Times.

"Είναι αρχή ακόμη, αλλά φαίνεται ότι η αγορά χάνει την εμπιστοσύνη της στο πόσα μπορεί να κάνει η νομισματική πολιτική για να αντιμετωπίσει την αποδυνάμωση της διεθνούς ανάπτυξης και τον κίνδυνο αποπληθωρισμού που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε πολύ πιο σοβαρό θέμα" σχολιάζει ο Mathias van der Jeught της KBC. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v