Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Πέντε λόγοι για ΑΜΚ ως τον Φεβρουάριο

Τι έδειξε το τεστ αντοχής για την ποιότητα των κεφαλαίων τους. Το στοίχημα υλοποίησης των πλάνων αναδιάρθρωσης, η εξόφληση των προνομιούχων και η προετοιμασία για το test του 2015. Το plan B για την επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων.

Τράπεζες: Πέντε λόγοι για ΑΜΚ ως τον Φεβρουάριο

Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να διενεργηθούν, εντός των προσεχών μηνών, αυξήσεις κεφαλαίου από εγχώριες τράπεζες, είτε για να ενισχυθούν προληπτικά, εν όψει των νέων εποπτικών απαιτήσεων και των πολιτικών εξελίξεων, είτε για να αποκτήσουν ποιοτικότερης διαβάθμισης κεφάλαια, επισπεύδοντας ταυτόχρονα την ιδιωτικοποίησή τους. 

Όπως έδειξε η άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δύο από τις τέσσερις εγχώριες τράπεζες (Eurobank, Εθνική) πέρασαν τη διαδικασία χάρη στον συνυπολογισμό της κεφαλαιακής επίδρασης από τα εγκεκριμένα πλάνα αναδιάρθρωσης. Πέρασαν, δηλαδή, με το δυναμικό μοντέλο.

Η κεφαλαιακή τους επάρκεια, ως εκ τούτου, εν όψει νέων εποπτικών απαιτήσεων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων των πλάνων αναδιάρθρωσης, όπως η πώληση θυγατρικών ή και στοιχείων ενεργητικού (δάνεια, επιμέρους δραστηριότητες στο εξωτερικό κ.ά.).

Επιπρόσθετα, τόσο η Εθνική, όσο και η Eurobank διαθέτουν ακόμη προνομιούχες μετοχές κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου, τις οποίες στοχεύουν να εξοφλήσουν σε εύθετο χρόνο. Η εξόφλησή τους προβλέπεται να γίνει μέσω της δημιουργίας εσωτερικού κεφαλαίου (πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων).

Στην περίπτωση, όμως, όπου η υλοποίηση του πλάνου κριθεί φιλόδοξη ή το κλήμα στραβώσει, είναι πιθανόν να υπάρξουν αυξήσεις κεφαλαίου ή άλλης μορφής κεφαλαιακής ενίσχυσης (π.χ. CoCos).

Η Εθνική έχει ήδη δρομολογήσει τη διεθνή προσφορά 7,15 δισ. νέων μετοχών της Finansbank, κίνηση από την οποία αποσκοπεί να αντλήσει τουλάχιστον 650 εκατ. ευρώ, εντός του πρώτου διμήνου του 2015.

Με τη διάθεση του 20% της Finansbank και τις πωλήσεις της Αστήρ Παλάς και της NBGI Private Equity Funds υλοποιεί τα σημαντικότερα σημεία του πλάνου αναδιάρθρωσης, ενισχύει τους κεφαλαιακούς της δείκτες και με το στατικό μοντέλο και διαμορφώνει τις προϋποθέσεις για εξόφληση των προνομιούχων μετοχών.

Η Eurobank από την πλευρά της προωθεί την αξιοποίηση της Eurolife, πιθανώς μέσω και εισαγωγής της στο Χ.Α., γενναία αναδιάρθρωση στις θυγατρικές της στα Βαλκάνια, αλλά και την πώληση άλλων σημαντικών στοιχείων ενεργητικού, διαδικασία που έχει ήδη ξεκινήσει προ μηνών.

Το όπλο των προληπτικών ΑΜΚ για Πειραιώς και Alpha

Η Alpha και η Πειραιώς μπορεί να βρίσκονται σε καλύτερη θέση, αλλά έχουν μπροστά τους στρατηγικές αποφάσεις σε σχέση με την επίσπευση της ιδιωτικοποίησής τους. Όπως αποκάλυψε το Euro2day.gr η περαιτέρω ενίσχυση της θέσης των ιδιωτών αποτελεί προτεραιότητά των δύο τραπεζών και αυτό θα επιδιωχθεί μέσω της ανταλλαγής warrants με δωρεάν μετοχές του ΤΧΣ. 

Αν για οποιονδήποτε λόγο η παραπάνω λύση δεν προχωρήσει, η αγορά εκτιμά ότι θα τεθεί επί τάπητος το plan B των προληπτικών αυξήσεων κεφαλαίου, ώστε αφενός να ενισχυθούν κεφαλαιακά, αφετέρου να επισπευσθεί η ιδιωτικοποίησή τους. Πρόκειται, πάντως, για εκτιμήσεις που δεν επιβεβαιώνονται από τις διοικήσεις των δύο τραπεζών.


Ορόσημο το νέο stress test του 2015

Η ενίσχυση και η βελτίωση της ποιότητας των εποπτικών κεφαλαίων των εγχώριων τραπεζών, άλλωστε, παραμένουν ζητούμενο παρά την επιτυχή επίδοση στην πανευρωπαϊκή άσκηση προσομοίωσης της ΕΚΤ.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα διενεργήσει, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, νέα δοκιμασία αντοχής των τραπεζών που περνούν υπό την εποπτεία της το 2015, χωρίς αυτήν τη φορά να συνοδεύεται από αξιολόγηση της ποιότητας στοιχείων ενεργητικού. Στο νέο stress test δεν είναι βέβαιο ότι θα δοθεί η δυνατότητα δυναμικής προβολής στη κεφαλαιακή τους θέση.

Πρόκειται για κίνδυνο που αλλάζει τα δεδομένα καθώς επιβάλλει, από τη μια, να ολοκληρωθούν γρήγορα οι ώριμες δράσεις των πλάνων αναδιάρθρωσης, από την άλλη την εξέταση προληπτικών αυξήσεων κεφαλαίου, ώστε οι εγχώριες τράπεζες να διαθέτουν επαρκή κεφαλαιακά μαξιλάρια εν όψει των νέων εποπτικών απαιτήσεων αλλά και των πιθανών πολιτικών εξελίξεων.

Διότι η απειλή πρόωρων εκλογών είναι πιθανόν να ανακόψει την ανάκαμψη της οικονομίας, πυροδοτώντας επιπτώσεις για τις τράπεζες (μείωση της εσωτερικής ζήτησης, πτώση του ενδιαφέροντος για επενδύσεις, αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κ.ά.).

Σφικτά τα χρονικά πλαίσια

Οι στρατηγικές αποφάσεις θα πρέπει να έχουν ληφθεί το αργότερο ως το τέλος του έτους. Μέχρι τότε εκτιμάται ότι θα κλείσει θετικά για τη χώρα η αξιολόγηση της τρόικας και θα έχει βρεθεί ένα modus vivendi με την Ευρώπη για τη γραμμή πιστωτικής διευκόλυνσης και τη νέα μορφή εποπτείας. 

Οι εξελίξεις αναφορικά με το νέο πρόγραμμα που θα ρυθμίζει τις σχέσεις Ελλάδος – Ευρώπης θα κρίνουν εν πολλοίς και τις αποφάσεις των τραπεζών. Αν το πολιτικό κλίμα ανατραπεί και φανεί ότι υπάρχουν προϋποθέσεις ανάδειξης Προέδρου της Δημοκρατίας από την υφιστάμενη Βουλή, οι τράπεζες θα έχουν χρόνο να ξεδιπλώσουν το σχεδιασμό τους, ενώ θα επωφεληθούν κι από τις αναβαθμίσεις της χώρας και την ενίσχυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Στην αντίθετη περίπτωση, το χρονικό πλαίσιο θα είναι ασφυκτικό. Οι κινήσεις τους θα πρέπει να ολοκληρωθούν ως και τον Φεβρουάριο του 2015, ώστε να μην τεθούν σε κίνδυνο από ενδεχόμενη αποτυχία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και προσφυγή σε πρόωρες εκλογές.

Κλειδί θα αποτελέσει και το κλίμα που θα επικρατεί στις ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές. «Αν υπάρξουν αυξήσεις κεφαλαίου από τράπεζες που πέρασαν με άνεση την πρόσφατη δοκιμασία και οι οποίες θα στοχεύουν στην απορρόφηση αδύναμων παικτών ή στοιχείων του ενεργητικού τους, το κλίμα θα είναι βοηθητικό για διενέργεια προληπτικών αυξήσεων από τις εγχώριες» εκτιμά συστημικός παράγοντας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v