Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε νέα δοκιμασία οι αντοχές του ΧΑ

Δεν δείχνει να... βγαίνει το σενάριο της αντίδρασης στο Χρηματιστήριο, μετά και τη χθεσινή διάσπαση των 885 μονάδων. Προβληματίζει η πορεία του τραπεζικού κλάδου. Καλύτερη η εικόνα για ΟΠΑΠ, Μυτιληναίο, ΕΥΔΑΠ. Διορθωτικές τάσεις στις ξένες αγορές.

Τερμάτισαν τα ρεκόρ για Dow Jones και S&P, διόρθωσαν οι ευρωαγορές από τα υψηλά 5 εβδομάδων, αλλά στο Χ.Α. δεν έχουμε... πρόβλημα, καθώς υποχωρούσε και στις προηγούμενες συνεδριάσεις, όταν στα ξένα στηνόταν ακόμη ένα πάρτι.

«Αδύναμος κρίκος» ο τραπεζικός κλάδος, όπως εύγλωττα σημείωνε εχθές ο Θανάσης Σταυρόπουλος, καθώς ο κλαδικός δείκτης υποχωρούσε επικίνδυνα κοντά προς τα χαμηλά των 108 μονάδων. Με διαδοχικά νέα ιστορικά χαμηλά για τη μετοχή της Εθνικής, τη στιγμή που η διοίκηση του ομίλου επισημοποιεί τη διάθεση του 27% της Finansbank.

Στο 1,61 με χαμηλό ημέρας το 1,59 ευρώ η μετοχή της ΕΤΕ και με συναλλαγές 28,3 εκατ. ευρώ, τις περισσότερες από τις άλλες τρεις συστημικές. Με σημαντικές απώλειες η Πειραιώς, ξάφνιασε δυσάρεστα με το -6,73%, συγκριτικά σταθερότερη η Alpha Bank, στο 0,236 ευρώ η μετοχή της Eurobank. Σύμφωνα με τον Χρήστο Κίτσιο η Eurobank προχωρά στη σύσταση holding για τις ασφαλιστικές της με στόχο την είσοδο στο Χ.Α.

Στην αγορά είναι κοινή παραδοχή πλέον πως το Χ.Α. παραμένει υπό καθεστώς ομηρείας, ότι ορισμένοι ξένοι «πουλούν Ελλάδα» επιφυλασσόμενοι για το διάστημα που ακολουθεί, η δε συγκυβέρνηση συνεχίζει να βάζει το ένα... αυτογκόλ μετά το άλλο. Όσα αναφέρει ο Φίλιππος Πανταζής σχετικά με την οπισθοχώρηση(!) της συγκυβέρνησης στις πιέσεις της τρόικας για τον ΕΝΦΙΑ είναι ενδεικτικά της γενικότερης κατάστασης.

Προσωπικά δεν θέλω να σχολιάσω και αυτές τις τελευταίες εξελίξεις, μόνο που η μαρκέτα επιμένει να προεξοφλεί όλες τις αρνητικές παραμέτρους της υπόθεσης. Και κοινή είναι η διαπίστωση πως σχεδόν όλα έχουν... κολλήσει, ενώ με βάση τις δημοσκοπήσεις ο κόσμος κι η αγορά παραμένουν επιφυλακτικοί απέναντι και στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Αδιέξοδο(;), αυτό προεξοφλείται, αποτυπώνεται και καταγράφεται στη σταθερή διόρθωση του χρηματιστηρίου, στη μεθοδική απαξίωση της πλειονότητας των εισηγμένων, μετοχών του FT 25 και του FT Mid. Οι όποιες εξαιρέσεις απλώς επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

Με απώλειες 21,22% τους τελευταίους τρεις μήνες το Χ.Α. παρουσιάζει ίσως τη χειρότερη απόδοση από τα χρηματιστήρια της Ε.Ε. Με -27,03% για τις τράπεζες το ίδιο διάστημα και ενδεικτικό το -32,35% της ΕΤΕ στο τρίμηνο, η εικόνα της αγοράς δεν επιτρέπει παρερμηνείες.

Οι χθεσινοβραδινές εξελίξεις σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ προφανώς και επιβαρύνουν το ούτως ή άλλως βαρύ κλίμα και όσοι πόνταραν στην προοπτική τεχνικής αντίδρασης (ίσως με αφορμή την οριστικοποίηση της ημερομηνίας επανόδου της τρόικας) μετρούν σημαντικές απώλειες.

Το σενάριο της αντίδρασης, που τεχνικά δικαιολογείται, δεν μας βγαίνει, με τη χθεσινή διάσπαση των 885 μονάδων να αποτελεί άλλη μία αποθαρρυντική ένδειξη.

Τεχνικά η αγορά συνέχισε την τασική της κίνηση, μιας και η διάσπαση των 287 μονάδων έβγαλε νέους πωλητές. Το σημείο 289 είναι κοντινή αντίσταση την παρούσα με κύρια τις 292, ενώ πλέον ουσιαστική στήριξη έχει το παλαιό της χαμηλό στο 277 ή στο 272 επίπεδο.

Οι πωλητές έχουν το πάνω χέρι μέχρι κάτι να αλλάξει στον ορίζοντα, μέχρι να δούμε κάτι που μπορεί να αλλάξει την κατάσταση.

Η κυβέρνηση αναγκάστηκε ουσιαστικά να πάρει πίσω τις δόσεις για τον ΕΝΦΙΑ στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων, γεγονός που ως νέο προφανώς είχε κυκλοφορήσει νωρίτερα.

Ο τραπεζικός κλάδος, με νέα χαμηλά κίνησης, πλησιάζει πρώτος το απόλυτο χαμηλό του 2013 με τις 104-106 μονάδες, σημείο που είναι κοντά στην παρούσα στήριξη.

Προβληματίζει η συνεχής πτώση της ΕΤΕ, ενώ οι μόνοι που γλύτωσαν από απώλειες ή στάθηκαν αξιοπρεπώς στη χτεσινή συνεδρίαση ήταν ο όμιλος Μυτιληναίου, η ΕΥΔΑΠ, η Jumbo, ο ΟΠΑΠ και η Folli Follie Group.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v