Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Εσπασε το πτωτικό σερί ο Γενικός Δείκτης

Ανοδος 1,29% για το Γενικό Δείκτη μετά από ένα σερί με αθροιστικές απώλειες 9,35%. Παραμένουν οι προβληματισμοί στις τάξεις των επενδυτών. Τι σηματοδοτούν οι σημερινές εναλλαγές προσήμου, που θα κριθεί η συνέχεια.

Ο Γενικός Δείκτης ερχόταν από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις με αθροιστικές απώλειες 9,35% και ο Τραπεζικός δείκτης από πέντε συνεχόμενες αρνητικές συνεδριάσεις με συντριπτικές απώλειες 14,62% και αυτός ήταν ένας καλός λόγος για μία "αναπήδηση", έστω και τεχνικού χαρακτήρα.

Από την άλλη, η προοπτική της ανακοίνωσης του ΑΕΠ γ' τριμήνου αύριο και οι αλλαγές στις φορολογικές δόσεις, που μπορεί να εξέθεσαν για πολλοστή φορά την Κυβέρνηση και έδειξαν ποιος έχει τον τελευταίο λόγο, όμως από την άλλη "άνοιξαν ένα παράθυρο" για την επιστροφή της τρόικας, ίσως να έφερναν μία βραχύβια βελτίωση στην ψυχολογία των λίγων ενεργών παικτών.

Με αυτά τα δεδομένα ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση και μετά τις πρώτες ανιχνευτικές κινήσεις ο Γενικός Δείκτης αποφάσισε να κινηθεί ανοδικά φθάνοντας μέχρι τις 889,33 μονάδες (+1,95%).

Ο εκτεθειμένος σε συνεχόμενους "πυροβολισμούς" Τραπεζικός δείκτης αποπειράθηκε κίνηση (σε πρώτη φάση) μέχρι τις 111,14 μονάδες (+2,73%), η μετοχή της Alpha Bank μέχρι τα 0,5010 ευρώ (+3,3%), της Εθνικής μέχρι τα 1,67 ευρώ (+3,73%), της Πειραιώς μέχρι τα 1,07 ευρώ (+3,88%) και της Eurobank μέχρι τα 0,2430 ευρώ (+2,97%).

Από εκεί και πέρα, αργά αλλά σταθερά οι εν δυνάμει πωλητές πήραν τις ανάλογες πρωτοβουλίες που είχαν σαν αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να απολέσει όλα τα αρχικά του κέρδη και να γυρίσει και σε αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 870,41 μονάδες (-0,22%).

Για να μην επαναληφθούν τα φαινόμενα των τελευταίων συνεδριάσεων, κάπου εκεί "σήμανε συναγερμός" στις τάξεις των αγοραστών και έγινε μία σχετική επιστροφή, που αν μη τι άλλο θα εξασφάλιζε το θετικό πρόσημο για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α., κάτι που τελικά επετεύχθη.

Επικεφαλής της νέας ανοδικής απόπειρας ο τίτλος της Εθνικής που σημείωσε νέο υψηλό ημέρας στα 1,71 ευρώ (+6,21%), ενώ ακολουθούσε η Eurobank που ισοφάρισε το πρωινό υψηλό στα 0,2430 ευρώ (+2,97%), για να υποχωρήσει σημαντικά στην συνέχεια. Αποτέλεσμα αυτής της κίνησης ήταν ο τραπεζικός δείκτης να αναρριχηθεί μέχρι τις 112,8 μονάδες (+3,51%).

Σημαντικές βοήθειες από ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρα, Μέτκα, Μυτιληναίο, Motor Oil, Jumbo και Folli Follie Group.
Συμπερασματικά, όλες οι τελευταίες συνεδριάσεις δείχνουν να επιβεβαιώνουν την εκτίμηση ότι λείπει από το Ελληνικό Χρηματιστήριο ο αποφασιστικά θετικός καταλύτης που θα μπορούσε να δώσει την αλλαγή στο υπάρχον αρνητικό κλίμα και έτσι οι όποιες προσπάθειες ανοδικής αντίδρασης αποδεικνύονται εξαιρετικά βραχύβιες και εστίες εγκλωβισμών για όσους δεν κινούνται με γρήγορα αντανακλαστικά.

Σύμφωνα με το "τρομολαγνικό" σενάριο, αυτοί που συνεχίζουν να ρευστοποιούν Δεικτοβαρείς μετοχές και κυρίως Τράπεζες δεν έχουν "πει την τελευταία τους κουβέντα". Το τελευταίο "κούνημα του δένδρου" θα συνδυαστεί με "sell off" και υψηλούς όγκους, που θα αναγκάσει να "πετάξουν τα χαρτιά από τα παράθυρα" τα "τρεμάμενα χέρια" εγχώριων και ξένων διαχειριστών, ενώ θα αναγκαστούν, λόγω συνεχόμενων "margin calls", να προχωρήσουν σε κινήσεις "stop loss" ακόμη και μεγάλα εγχώρια ιδιωτικά χαρτοφυλάκια.

Σε κάθε περίπτωση και όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, ακόμα και τα αποτελέσματα εννεαμήνου που ανακοινώνουν οι εισηγμένες εταιρείες, έρχονται σε δεύτερη μοίρα αν είναι θετικά, ενώ οι τίτλοι πιέζονται προς νέα χαμηλά αν τα αποτελέσματα κριθούν απογοητευτικά από την Αγορά (πλέον ενδεικτική περίπτωση αυτή της Frigoglass, που συνεχίζει να πιέζεται παρά το γεγονός ότι ο τίτλος κινείται σε χαμηλά 10ετίας και πλέον). Άρα τα καλά εταιρικά νέα "καίγονται" μέσα στο κλίμα της έντονης εσωστρέφειας - επιφυλακτικότητας, ενώ τα αρνητικά νέα έχουν άμεσο αντίκτυπο στο χρηματιστηριακό ταμπλώ.

Σύμφωνα με την συγκρατημένα απαισιόδοξη σχολή σκέψης, "η Αγορά έχει μπροστά της την τελευταία αξιολόγηση της τρόικας, την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους και τις εκλογές για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Μπροστά στους Έλληνες παραμένει ένα 'βουνό' φόροι. Οι αναταράξεις θα είναι έντονες και οι αντοχές του Χρηματιστηρίου ιδιαίτερα περιορισμένες και εξαρτώμενες, σχεδόν αποκλειστικά από τα ξένα funds".

Σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, όσο ο Γενικός Δείκτης αδυνατεί να δώσει κλεισίματα, τουλάχιστον, υψηλότερα των 910 μονάδων, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να ξανατεσταριστούν τα πρόσφατα χαμηλά του Οκτωβρίου, στην περιοχή των 850 μονάδων.

Μάλιστα αν επιβεβαιωθεί ο "άγραφος νόμος" των Αγορών σύμφωνα με τον οποίο οι δείκτες τις περιοχές που δοκιμάζουν τις ξαναδοκιμάζουν, τότε ίσως έχει σημασία να επισημανθεί ότι το σημερινό χαμηλό των 870,41 μονάδων, ήταν το χαμηλότερο "βύθισμα" του Δείκτη, για τις τελευταίες 20 συνεδριάσεις, με το αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 16/10 (856,38 μονάδες).

Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, που παρακολουθούν οι traders (δεν έχουν μείνει και άλλης "ποιότητας" παίκτες στην Αγορά) και όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι 289 μονάδες είναι μία πρώτη κοντινή αντίσταση (ούτε καν την πλησίασε σήμερα ο FTSE25, καταγράφοντας ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 287,72 μονάδες), με επόμενη τις 292 και 296 μονάδες. Σημαντικές στηρίξεις στις 277 και 272 μονάδες.

Ημερήσιο διάγραμμα του ΓΔ

Όσον αφορά τον Τραπεζικό δείκτη, πάντα σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, όσο αυτός συνεχίζει να δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 118 μονάδων, σε πρώτη φάση και των 131 μονάδων, σε δεύτερη, η πτωτική τάση παραμένει με επιθετικά χαρακτηριστικά.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς 

Η Αγορά παρά το γεγονός ότι ξεπεράστηκε ο κίνδυνος των Τραπεζικών ΑΜΚ από τα "stress tests" κινήθηκε το τελευταίο διάστημα στον "αστερισμό" του πολιτικού ρίσκου. Η έννοια του πολιτικού ρίσκου αποτυπώνεται με τους εξής τρόπους, επισημαίνει ο Νίκος Σακαρέλης:

Αυξάνει τον κίνδυνο Χώρας και αν συνεχιστεί για αρκετό χρόνο θα αναπροσαρμόσει καθοδικά τις τιμές - στόχους για πολλές Ελληνικές μετοχές.

Αυξάνει την αβεβαιότητα πρωτίστως στις Τραπεζικές μετοχές, σχετικά με το τι θα γίνει με τα "κόκκινα" δάνεια αλλά και τον ιδιωτικό τους χαρακτήρα.

Ενισχύει την αβεβαιότητα σχετικά με το ρυθμιστικό ή φορολογικό καθεστώς σε κλάδους της οικονομίας.

Παγώνει την πρόοδο των αποκρατικοποιήσεων, θέτοντας σε κίνδυνο την υλοποίηση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος (καθώς υπάρχει υπόθεση για συγκεκριμένο στόχο εσόδων), ενώ η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος αποτελεί τροχοπέδη για έναρξη νέων ξένων άμεσων επενδύσεων.

Επομένως, η έννοια πολιτικό ρίσκο για το Χ.Α. δεν είναι κάτι αφηρημένο, αλλά επηρεάζει σχεδόν όλο το ταμπλώ.
Βραχυπρόθεσμα πιθανοί ανοδικοί καταλύτες θα είναι η ανακοίνωση του ΑΕΠ γ΄ τριμήνου αύριο από την ΕΛΣΤΑΤ, η άφιξη της τρόικας καθώς πιθανώς να προεξοφληθεί κλείσιμο της συμφωνίας και αν υπάρξει κάποια θετική έκπληξη από τα αποτελέσματα των εισηγμένων που συνεχίζουν και ανακοινώνονται.

Παράλληλα η αναδιάρθρωση του MSCI Small Capπιθανότατα να οδηγήσει σε αυξημένες εισροές, σε σχέση με τον ημερήσιο όγκο, τεμαχίων στις μετοχές που προστίθενται.

Τεχνικά η Αγορά παρουσιάζει στηρίξεις στις 865 μονάδες και στις 830 μονάδες, ενώ οι αντιστάσεις τοποθετούνται στις 910 και στις 950 μονάδες.

Αν η Αγορά κατευθυνθεί προς τα χαμηλά του Οκτωβρίου και τα κρατήσει, θα ήταν ευνοϊκές οι συνθήκες διαμόρφωσης διπλού πυθμένα και ανοδικής αντίδρασης σύμφωνα με την εκτίμηση του αναλυτή της Wealth Financial Services.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές, ενώ ξεχώρισαν το +1,14% του Nikkei (νέο υψηλό εφτά ετών, καθώς τα μέσα ενημέρωσης συνεχίζουν να ασχολούνται με το κατά πόσο ο Πρωθυπουργός Shinzo Abe θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές, προτού αποφασίσει την επόμενη αύξηση του εθνικού φόρου κατανάλωσης) και το -1,35% του δείκτη ASX 200.

Κέρδη για τις Ευρωπαϊκές Αγορές μετά και το θετικό ξεκίνημα της Wall Street, στον απόηχο των αποτελεσμάτων της Wal-Mart. Πιο συγκεκριμένα, ο κολοσσός του Αμερικανικού Λιανικού Εμπορίου ανακοίνωσε υψηλότερα των αναμενόμενων κέρδη, καθώς οι πωλήσεις στα καταστήματα των ΗΠΑ αυξήθηκαν για πρώτη φορά σε επτά τρίμηνα.

Στην Ευρώπη πρωταγωνιστούν οι Γαλλικές Iliad (λόγω εταιρικών αποτελεσμάτων) αλλά Alstom. Σε επιστροφή έως και 4 δισ. ευρώ στους μετόχους ενδέχεται να προχωρήσει η Γαλλική Alstom εφόσον ολοκληρωθεί το deal με την General Electric. Ο Γαλλικός βιομηχανικός όμιλος έχει αποφασίσει την πώληση σημαντικού μέρους των περιουσιακών του στοιχείων –κυρίως εκείνες που αφορούν στον κλάδο ενέργειας - στην General Electric ώστε να επικεντρωθεί στην κατασκευή τρένων. Το διοικητικό συμβούλιο της Alstom προτείνει τώρα να κρατήσει τα δύο τρίτα από τα 12,35 δισ. ευρώ που προκύπτουν με τη συμφωνία για να μειωθεί το χρέος της εταιρείας και να ενισχυθεί ο ισολογισμός της. Τα υπόλοιπα προτείνεται να διανεμηθούν στους μετόχους μέσω επαναγοράς μετοχών. Η συμφωνία με την General Electric έχει εγκριθεί από τα διοικητικά συμβούλια και των δύο εταιρειών. Οι μέτοχοι της Alstom θα ψηφίσουν για την επικύρωση της συμφωνίας στις 19 Δεκεμβρίου.

Σταθεροποιητικές τάσεις στα πολύτιμα μέταλλα, πιέζονται πετρέλαιο και GBP. Στην περίπτωση του κίτρινου μετάλλου, σε καμία περίπτωση δεν μιλάμε για ένα ανοδικά μεσοπρόθεσμο γράφημα όσο παραμένει κάτω από την περιοχή των $1350.

Ξεκινώντας από την Ασία, η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής στην Κίνα αποδείχθηκε κατώτερη των προσδοκιών, ενώ η ανάπτυξη των επενδύσεων βρέθηκε σε χαμηλό 13 ετών, δίνοντας τροφή στα σενάρια για νέα αναπτυξιακά μέτρα από το Πεκίνο.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, το ΔΝΤ προέβλεπε τον Οκτώβριο ότι ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρωζώνη θα φθάσει το 0,8% το 2014 και το 1,3% το 2015. Όμως τα απογοητευτικά δεδομένα του περασμένου μήνα έθεσαν ακόμη και αυτές τις ήδη αναθεωρημένες προς τα κάτω προβλέψεις υπό αμφισβήτηση, όπως ανέφερε το ΔΝΤ σε μια έκθεσή του ενόψει της συνόδου κορυφής της G20. "Εξάλλου οι μαζικές ρευστοποιήσεις στις Χρηματαγορές, στα μέσα Οκτωβρίου, προβλημάτισαν τους ειδικούς, που ανησυχούν ότι μια νέα αναταραχή στις Αγορές θα μπορούσε να πλήξει εκ νέου την εμπιστοσύνη. Η πρόσφατη αύξηση της αστάθειας υπενθυμίζει τις προκλήσεις που υπάρχουν", επισήμανε το ΔΝΤ.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας αυξήθηκε κατά 12.000 την περασμένη εβδομάδα στην Αμερικανική οικονομία. Το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι στα Ταμεία εμφανίστηκαν 290.000 νέοι άνεργοι. Πρόκειται για την μεγαλύτερη αύξηση σε δύο μήνες. Οι αναλυτές περίμεναν ότι θα κατατεθούν 280.000 νέες αιτήσεις, σε σύγκριση με 278.000 στην προηγηθείσα περίοδο.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στην εγχώρια - γκρίζα πραγματικότητα, απολύτως ανοιχτή αφήνει την ημερομηνία επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αποφεύγοντας να δώσει λεπτομέρειες για τον ρόλο του Ταμείου την επόμενη μέρα. "Δεν έχουμε ακόμα κάποιο χρονοδιάγραμμα. Δεν έχω ημερομηνία να σας δώσω", σημείωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ Γουίλιαμ Μάρεϊ.

Βουτιά εσόδων 1,2 δισ. ευρώ δείχνουν τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το 10μηνο σημαίνοντας συναγερμό στην Κυβέρνηση. Τα τακτικά έσοδα διαμορφώθηκαν στα 37,6 δισ. ευρώ στο 10μηνο, όταν θα έπρεπε, σύμφωνα με το μεσοπρόθεσμο, να ανέλθουν σε 38,8 δισ. ευρώ.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου το πρώτο βήμα προετοιμασίας για την εισαγωγή των Ασφαλιστικών της δραστηριοτήτων στο Χ.Α. έκανε η Eurobank, συστήνοντας εταιρεία συμμετοχών, ώστε να διευκολυνθεί το εγχείρημα της δημόσιας προσφοράς και να ικανοποιηθούν οι επιταγές που έχει θέσει η εποπτική αρχή. Η νέα εταιρεία συμμετοχών, με την επωνυμία Eurolife ERB Insurance Group, είναι 100% θυγατρική της Eurobank. H Τράπεζα εισέφερε στη νέα εταιρεία συμμετοχών τις μετοχές που κατείχε άμεσα στις Eurolife ΑΕΓΑ, Eurolife ΑΕΑΖ και ERB Ασφαλιστικές Υπηρεσίες ΑΕΜA καθώς και μετρητά ύψους 3,7 εκατ. ευρώ.

Σε μείωση της τιμής-στόχου για τον ΟΤΕ στα 12,7 ευρώ ανά μετοχή, από 14 ευρώ προηγουμένως, προχώρησε η Euroxx Securities, διατηρώντας αμετάβλητη τη σύσταση "Overweight". Η χρηματιστηριακή βλέπει αυξημένο μέσο σταθμικό κόστος κεφαλαίου στην Ελλάδα (10,6% από 9,5% λόγω του αυξημένου πολιτικού ρίσκου) ενώ θεωρεί πως βραχυπρόθεσμα οι επιδόσεις της μετοχής του Οργανισμού θα κινούνται βάσει των εγχώριων μακροοικονομικών στοιχείων και ειδήσεων.

Ζημίες 5,3 εκατ. ευρώ θα καταγράψει η Fourlis στο εννεάμηνο του 2014 έναντι ζημιών 8,8 εκατ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο, εκτιμά η IBG. Προβλέπει ότι η εταιρεία θα πετύχει έσοδα 294 εκατ. ευρώ σημειώνοντας άνοδο 2% σε σχέση με πέρυσι. Για τα EBITDA εκτιμάται ότι θα κινηθούν σταθεροποιητικά, στα 14,6 εκατ. ευρώ. Η ΙBG διατηρεί την σύσταση "Buy" και την τιμή-στόχο των 7,20 ευρώ για την μετοχή της εισηγμένης.

Ερχόμενοι στα της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης στις 17.00 βρέθηκε στις 885,19 (+1,48%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 883,54 μονάδες με κέρδη 1,29%.

Ο τζίρος, σχετικά μειωμένος, περιορίστηκε στα 89,9 εκατ. από τα οποία τα 12,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΔΕΗ, ΜΠΕΛΑ, ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΣΙΔΕ). Τρεις τίτλοι (ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ) "απασχόλησαν" το 56% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια, Μυτιληναίος και Τιτάν. Αντίθετα δεν "πρασίνισε" η μετοχή της Intralot.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Μέτκα, Τέρνα Ενεργειακή, Grivalia, Folli Follie Group.

Μένοντας στις θεωρούμενες Δεικτοβαρείς μετοχές, σε νέα χαμηλά 26 μηνών έκλεισε ο τίτλος της Intralot, με τον τίτλο να πιέζεται και λόγω της επικείμενης εξόδου του από τον δείκτη FTSE25. Έχασε και την στήριξη των 1,08 ευρώ και η αμέσως επόμενη εντοπίζεται στην ζώνη 0,93 - 0,90 ευρώ.

Σε νέα χαμηλά 52 εβδομάδων ο τίτλος του ΟΤΕ. Η αμέσως επόμενη στήριξη εντοπίζεται στα 8,26 ευρώ.
Παραμένει σε χαμηλά 19 μηνών η μετοχή της ΔΕΗ και δεν αποκλείεται να βάλει σε δοκιμασία την επόμενη στήριξη στα 5,50 ευρώ.

Μία από τα ίδια για την περίπτωση της "νέας" Viohalco που δείχνει αδύναμη να "δραπετεύσει" από τα συνεχόμενα ιστορικά χαμηλά. Αποκαρδιωτική η εικόνα και στις θυγατρικές. Σε χαμηλά 29 μηνών κινούνται οι Χαλκόρ και Ελ. Καλώδια, σε χαμηλά 26 μηνών η Σιδενόρ και σε χαμηλά 24 μηνών η Σωλ. Κορίνθου.

Μένοντας χαμηλότερα του 25αρη, η υψηλή μερισματική απόδοση έδωσε δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Mermeren (με χαμηλές συναλλαγές), κινητικότητα στην Fourlis, ενώ δεν αποκλείεται να επέστρεψε ο πωλητής στην Profile.

Πυκνή η άφιξη στις πρώτες θέσεις των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., με την σειρά να διαμορφώνεται ως εξής: ΕΕΕ (6,366 δισ), Πειραιώς (6,346 δισ), Alpha Bank (6,32 δισ) και Εθνική (6 δισ).

---ΧΠΑ

Διεκόπη το πτωτικό σερί και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ αυξήθηκαν οι συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη και μειώθηκαν αισθητά στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (35.288 συμβόλαια).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 12.085, 8.299 για τον Νοέμβριο, 3.765 για τον Δεκέμβριο, 21 για τον Ιανουάριο και 0 για τον Μάρτιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 284,25) κινήθηκε μεταξύ 278 και 285,5 μονάδων, αυξάνοντας το discount στο 0,40%.

Αυξήθηκε σημαντικά ο δανεισμός τίτλων (510.000 Alpha Bank, 50.000 Intralot, 57.000 MIG, 7.700 ΟΤΕ, 6.200 Εθνική, 8.000 Τιτάν, 700.000 Πειραιώς, 21.000 Ελλάκτωρ, 8.100 ΔΕΗ, 20.000 Grivalia, 20.000 Folli Follie Group, 2.000.000 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (1.508), ΔΕΗ (1.348), Alpha Bank (4.303), Εθνική (13.042), Πειραιώς (8.411), Eurobank (3.436), Μυτιληναίο (350), ΟΠΑΠ (549), MIG (544), ΓΕΚ (380), Ελ. Πετρέλαια (119), ΕΧΑΕ (174), Ελλάκτωρα (130), Jumbo (231), Τιτάνα (113).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTASE διαμορφώθηκε στο 40%, ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν αυξημένος στα 2.073 δικαιώματα (1.928 calls και 145 puts).
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις.

Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (82.324.612 τεμ.), Πειραιώς (20.145.296 τεμ.), Eurobank (31.856.020 τεμ.), ΔΕΗ (2.349.164 τεμ.).

Αξίζει να σημειωθεί ότι 43.077 συμβόλαια λήξεως Νοεμβρίου, παραμένουν ανοιχτά χωρίς να έχουν μετακυλιστεί θέσεις.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v