Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γερμανία: Ξεπέρασε τις προσδοκίες ο Ifo στο 104,7

Αισιοδοξία για την ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας δίνει ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης Ifo. Ξεπέρασε ακόμη και τα πιο αισιόδοξα σενάρια και άγγιξε το 104,7.

Γερμανία: Ξεπέρασε τις προσδοκίες ο Ifo στο 104,7

Σημαντική ανάκαμψη καταγράφεται στο επιχειρηματικό κλίμα της Γερμανίας μετά από έξι μήνες επιδείνωσης. Τα τελευταία στοιχεία του οικονομικού ινστιτούτου Ifo δημιουργούν ελπίδες ότι η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης ανακτά τη δυναμική της.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης Ifo ενισχύθηκε στο 104,7 από 103,2 τον Οκτώβριο. Τα τελικά στοιχεία ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters, η μέση πρόβλεψη ήταν στο 103 και η πιο αισιόδοξη εκτίμηση που διατυπώθηκε ήταν στο 104,3.

Ο κ. Wohlrabe, επικεφαλής ανάλυσης του ινστιτούτου Ifo δηλώνει πως είναι πολύ νωρίς για να μιλήσει κανείς για πλήρη μεταβολή, αλλά σίγουρα πρόκειται για ένα αισιόδοξο σημάδι. Σημειώνει ωστόσο, πως εάν επιβεβαιωθεί η τάση και το Δεκέμβριο, τότε θα έχουμε θετικό αντίκτυπο στο ΑΕΠ του πρώτου εξαμήνου του 2015.

Ο ίδιος εκτιμά ότι η ανάπτυξη του 2014 θα είναι της τάξεως του 1,4% κυρίως λόγω της ανοδικής αναθεώρησης των στοιχείων για τα δύο πρώτα τρίμηνα του έτους. «Η χαμηλότερη ισοτιμία του ευρώ και η υποχώρηση που καταγράφεται στις τιμές του πετρελαίου επηρεάζουν θετικά το επιχειρηματικό κλίμα» δήλωσε ενώ αντιθέτως «Η κρίση στην Ουκρανία δεν έχει επιφέρει σημαντικό αντίκτυπο στο επιχειρηματικό κλίμα». 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v