Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Τσάμπα» πτώση στο Χρηματιστήριο

Με «πραγματικό» τζίρο που μόλις και μετά βίας φτάνει τα 36 εκατ. ευρώ στις 16:00 η αγορά κινείται πτωτικά. Κάτω από τις 970 μονάδες ο Γενικός Δείκτης. Ρευστοποιήσεις σε όλα σχεδόν τα blue chips. Μεγαλύτερη η υποχώρηση για Eurobank και ΕΤΕ. Πακέτα 62 εκατ. στη HOL.

Δρόμοι αντίθετοι για ΧΑ και ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς την ώρα που στο ελληνικό εντεινόταν η πίεση με απώλειες έως 2,5% για τον Γενικό Δείκτη στην Φραγκφούρτη ο DAX πλησίαζε σε απόσταση 90 μονάδων από τα ιστορικά υψηλά του.

Σε αρνητικό έδαφος το ελληνικό χρηματιστήριο σταθερά μετά τις 14.00-14.15 με τους πωλητές να αποκτούν τον έλεγχο της αγοράς η εικόνα επιβαρύνθηκε όταν λίγο μετά τις 15.15-15.20 βγήκαν νέες πωλήσεις σε μετοχές των Πειραιώς, Alpha Bank, έγιναν περισσότερες σε Εθνική και ενεργοποιήθηκε σημαντική εντολή στη μετοχή του ΟΠΑΠ.

Έτσι πριν λίγο για τον μεν ΓΔ η διόρθωση έφθανε το 2,5% προς τις 965 μονάδες, με ΟΤΕ,ΟΠΑΠ και ΔΕΗ σε χαμηλότερες τιμές και τις τράπεζες να «γυρίζουν» στο μείον.

Είναι ενδεικτικό, πως για τον Τραπεζικό Δείκτη από την αρχική προσπάθεια υπέρβασης των 130 (με στόχο τις 135 μονάδες) η τάση άλλαξε με τον δείκτη να κλίνει προς τις 127 μόναδων (δηλαδή για τις 125 μονάδες).

Από τις μετοχές του κλάδου η Εθνική από τα 1,99 υποχώρησε προς τα 1,89 ευρώ, η Πειραιώς από τα 1,23 στα 1,17 ευρώ, ενώ χαμηλότερα διαμορφωνόταν προ ολίγου η Alpha Bank στα 0,56 ευρώ, και στα 0,275 η Eurobank. Πάντως τεχνικά για σήμερα η μετοχή της Alpha Bank είναι αυτή, που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες να κινηθεί κόντρα, στηρίζοντας και τον κλαδικό δείκτη.

Νωρίτερα η είδηση, πως το σχήμα Fraport/Slentel κερδίζει τον διαγωνισμό για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια προκάλεσε μικρής έκτασης ρευστοποιήσεις στη μετοχή της ΜΕΤΚΑ (έως τα 9,14 ευρώ) και του ΕΛΛΑΚΤΩΡα (έως τα 2,50 ευρώ). Σε αυτές τις δύο μετοχές-σηματωρούς «στηρίχθηκαν» και λίγες πωλήσεις που ακολούθησαν σε μετοχές του δείκτη με συνέπεια να επιβαρυνθεί περισσότερο η τάση σε «χαρτιά» αυτής της κατηγορίας. Σε σχετικό θέμα της Μάρως Τσαντήλα αναφέρονται περισσότερα, ενώ αναλυτικά σημειώνονται οι τελευταίες εξελίξεις και για τη συμφωνία Σκλαβενίτης-ΜΑΚΡΟ.

Παράγοντες της αγοράς σημείωναν, πως η έκβαση της συνάντησης κυβέρνησης- Τρόικας σαφώς και επηρεάζει (και) το χρηματιστήριο ωστόσο η δημοσιοποίηση και άλλων αρνητικών στοιχείων (νέα φέσια 1,2 δισ. στη εφορία τον Οκτώβριο...) δεν διευκολύνει στην βελτίωση του κλίματος.

Με συναλλαγές αξίας 36 εκατ. ευρώ στις 16.00 το ΧΑ κλίνει προς τις 975-970 μονάδες, χωρίς να αλλάζει μεν η βραχυπρόθεσμη τάση και το ποντάρισμα για επαναφορά προς τις 1.020-1.040 μονάδες ωστόσο χάνεται μία καλή ευκαιρία τώρα που ενισχύονται τα ευρωπαικά χρηματιστήρια να ακολουθήσει και το ελληνικό.

Το 50% έχει αλλάξει χέρια στις τράπεζες, σημαντικός τζίρος έχει γίνει σε ΟΤΕ,ΟΠΑΠ-ΔΕΗ αλλά και σε ΓΕΚ/Τέρνα, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίο κ.ά.

Στα 6,11 ευρώ υποχωρούσε νωρίτερα η μετοχή του Μυτιληναίου, στα 10,14 της Jumbo, στα 6,,57 ευρώ της ΜΟΗ, στα 5,85 ευρώ των ΕΧΑΕ.

Από τη μεσαία κατηγορία ενδεικτική της απαξίας μεταξύ των θυγατρικών του ομίλου Βιοχάλκο θεωρούμε την κατά 7,88% υποχώρηση της μετοχής των Ελληνικών Καλωδίων. Με μόλις ένα...ρετάλι αξίας ενός ευρώ, κρίμα.

Να σημειωθεί ότι λίγο μετά τις 16:00 πέρασαν τα πακέτα για τη μεταβίβαση της HOL από τον όμιλο Intracom στη Vodafone.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v