Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Χάθηκε η… μπάλα στο τέλος της συνεδρίασης

Προβλημάτισε η αγορά με την πτώση την τελευταία ώρα της συνεδρίασης η οποία οδήγησε το ΓΔ στις 962 μονάδες. Που αποδίδουν την εικόνα οι αναλυτές. Ποια είναι τα επόμενα ορόσημα του Χρηματιστηρίου. Τι δείχνουν η τεχνική ανάλυση και τα παράγωγα. Κέρδη για Jumbo, Intralot, Coca Cola.

Εικόνα ταχύτατης επιστροφής στην εσωστρέφεια και στην συναλλακτική καχεξία έδωσε η δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας, με την καθαρή αξία συναλλαγών να βυθίζεται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, ενώ απόλυτα απογοητευτική κρίνεται και η τελική αναλογία ανοδικών (39) - πτωτικών (82) μετοχών. Τριανταδύο τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 4%.

Δυστυχώς η κίνηση των προηγούμενων έντονα ανοδικών συνεδριάσεων αποδείχθηκε "φωτοβολίδα" δημιουργώντας νέους εγκλωβισμούς (για όσους δεν χαρακτηρίζονται από ταχύτατα αντανακλαστικά) και επιβεβαιώνοντας όλους όσους εφιστούσαν την προσοχή για πιθανό "window dressing" που θα είχε ημερομηνία λήξεως στις 25 τρέχοντος, όταν και κλείνουν βιβλία οι περισσότεροι από τους ξένους διαχειριστές.

Μάλιστα από την σημερινή συνεδρίαση έλειψαν και τα στοιχειώδη "πονταρίσματα", είτε από αυτούς που μπορεί να προσδοκούν κάποιο "λευκό καπνό" από την διήμερη συνάντηση του Παρισιού (μεταξύ εκπροσώπων της Κυβέρνησης και της τρόικας), είτε κάποιο "δώρο" από την Moody΄s την ερχόμενη Παρασκευή.

Ακόμα και οι δηλώσεις Χαρδούβελη σύμφωνα με τις οποίες υπάρχει πρόοδος στις συζητήσεις πέρασε "ντούκου" από την Αγορά που συνέχισε να γράφει χαμηλά ημέρας και μετά τις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών και μάλιστα με επιταχυνόμενη διάθεση, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη πολύ κοντά στα χαμηλά ημέρας!

Ασφαλώς και η ατζέντα της υπόλοιπης εβδομάδας παραμένει πλούσια, όμως οι προσδοκίες της Αγοράς δείχνουν εξαιρετικά χαμηλές.

Πιο συγκεκριμένα και εκτός από την συνάντηση του Παρισιού, την Πέμπτη θα συνεδριάσει το Euroworking Group, ενώ την Παρασκευή θα δημοσιευθεί η έκθεση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας από την Moody's, με την Αγορά να περιμένει αναβάθμιση, αλλά αυτό να μην φαίνεται στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Υπενθυμίζεται ότι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας συμπίπτει και με την ολοκλήρωση των ανακοινώσεων για τα αποτελέσματα εννεαμήνου των εισηγμένων, ενώ η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας πιθανότατα να χαρακτηριστεί από χαμηλούς τζίρους λόγω αργίας στην Wall Street.

Νηνεμία στην Αγορά Παραγώγων, συνεχίζεται "ακούραστο" το discount στο συμβόλαιο του δείκτη, λήξεως Δεκεμβρίου, έστω και αν συναλλαγές κινούνται σε επίπεδα συναλλακτικής αρρυθμίας.

Τεχνικά η Αγορά έδωσε το πρώτο δείγμα ακύρωσης του αγοραστικού σήματος που έδωσε η συνεδρίαση της προηγούμενης Παρασκευής (σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα), καθώς ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε με ενδεικτική ευκολία χαμηλότερα των 980 μονάδων και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης χαμηλότερα των 319 μονάδων.

To ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Για όσους κινούνται με βάση τα ημερήσια διαγράμματα και όσον αφορά τον δείκτη FTSE25 το "intraday" "stop" στο "long" ήταν τοποθετημένο στις 317 μονάδες, καθοδική διάσπαση του οποίου πύκνωσε τις κινήσεις "stop loss" από όσους προχώρησαν σε άνοιγμα "long" θέσεων κατά τις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις.

Οι 322 μονάδες αποτελούν κοντινή αντίσταση, την οποία δοκίμασε σήμερα ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (υψηλό ημέρας 322,85), πριν έλθει η απόλυτη επικράτηση των πωλητών. Επόμενες στηρίξεις στις 305 και 300 μονάδες.

Ασφαλώς και το -4,47% του Τραπεζικού δείκτη, έναντι του -2,83% του Γενικού Δείκτη, δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολιών για τους αρνητικούς πρωταγωνιστές ημέρας, όμως και η εικόνα στον υπόλοιπο 25αρη δεν ήταν σημαντικά καλύτερη, καθώς με θετικό πρόσημο διασώθηκαν μόνο οι ΟΛΠ (+0,07%), ΕΕΕ (+0,16%), Grivalia (+0,22%), Intralot (+0,83%), Jumbo (+1,47%).

Αντίθετα απώλειες μεγαλύτερες του 6% για ΕΧΑΕ, Viohalco, του 5% για Eurobank, MIG και του 4% για Εθνική, Πειραιώς, Μέτκα και Motor Oil.

Επιστροφή των πωλητών και στα Τραπεζικά warrants. Ο παραστατικός τίτλος της Alpha Bank έκλεισε στα 1,17 ευρώ (-3,31%), της Εθνικής στα 0,3280 ευρώ (-2,38%) και της Πειραιώς στα 0,3530 ευρώ με απώλειες 9,49%.
Απόλυτη απογοήτευση και από τους traders που πήραν το απόλυτα βραχυπρόθεσμο "στοίχημα" σε Αεροπορία Αιγαίου (-3,01%) και Lamda Development (-5,78%), ποντάροντας σε καθυστερημένες αλλά αναγκαστικές τοποθετήσεις, λόγω εισόδου (από αύριο) των δύο τίτλων στον MSCI Small Cap.

Σε απόλυτη σύγχυση όσοι έχουν απομείνει να παρακολουθούν τα δρώμενα στο ταμπλό του Χ.Α., περιορίστηκαν στο να επισημάνουν ότι μόλις ο Γενικός Δείκτης διεκδικούσε τιμές υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 1000 μονάδων και μία μέρα μετά, χωρίς ουσιαστικά διαφοροποιημένη ειδησεογραφία βρέθηκε να κλείνει σημαντικά χαμηλότερα και κοντά στα χαμηλά ημέρας. Μάλιστα δεν είναι λίγοι οι παράγοντες της Αγοράς που προσομοιάζουν το Χ.Α. με "κινούμενη άμμο", όπου κάθε κίνηση βυθίζει τους "αμετανόητους" traders ακόμα χαμηλότερα.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Σε στάση αναμονής παραμένει το Ελληνικό Χρηματιστήριο, καθώς η συνάντηση της τρόικας με εκπροσώπους της Κυβέρνησης στο Παρίσι (για 2η φορά το τελευταίο 3μηνο) αναπτέρωσε τις κάποιες προσδοκίες για επίτευξη συμφωνίας μέχρι το τέλος του έτους με αμοιβαίες εκατέρωθεν υποχωρήσεις, επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Έτσι, η ήδη χαμηλή καθαρή αξία συναλλαγών αγγίζει τα όρια του αναιμικού τζίρου, καθώς τυχόν αποτυχία στην επίτευξη συμφωνίας διαμορφώνει προϋποθέσεις αύξησης του πολιτικού κινδύνου, με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών τους πρώτους μήνες του 2015 να ισχυροποιείται.

Πάντως, το σκηνικό στο Ελληνικό Χρηματιστήριο θυμίζει εκείνο του έργου του Ιρλανδού δραματουργού Σάμουελ Μπέκετ "Περιμένοντας το Γκοντό", την άφιξη μιας υπερβατικής φιγούρας που θα σώσει τους κεντρικούς ήρωες του έργου αλλά δεν έρχεται ποτέ.

Κατ’ αναλογία, η ασυνεννοησία που κυριαρχεί στο Ελληνικό πολιτικό σύστημα συνιστά τον κύριο λόγο που δεν επιτρέπει μια ελάχιστη συναίνεση στο "δια ταύτα", διαμορφώνοντας το ενδεχόμενο νέας κρίσης, αντί της εισόδου της Ελληνικής Οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά.

Έτσι, η προσπάθεια "καλλωπισμού" των αποτιμήσεων επιλεγμένων Δεικτοβαρών τίτλων της προηγούμενης εβδομάδος, που ώθησε το Γενικό Δείκτη στις παρυφές των 1.000 μονάδων, δύσκολα θα είναι διατηρήσιμη αν ματαιωθεί η επίτευξη συμφωνίας. Ήδη, οι Αγορές έδειξαν τις διαθέσεις του με την αναγγελία των πορισμάτων των "τεστ κοπώσεως" των Τραπεζών προβαίνοντας σε μαζικές πωλήσεις, καθώς επικράτησε το κριτήριο του "αυξημένου κινδύνου Χώρας" (countryrisk) στις επενδυτικές αποφάσεις τους. Αναγγελίες δε οίκων όπως της Templeton (Frank Mobius) που κατατάσσουν το Ελληνικό Χρηματιστήριο ως το φθηνότερο του Κόσμου, προκαλούν αμηχανία αφού δεν συνοδεύονται από περαιτέρω κινήσεις.

Από την άλλη πλευρά, οι λεκτικές διατυπώσεις του Μάριο Ντράγκι (που δεν συνομολογεί με αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους ) για επικείμενη μαζική αγορά τίτλων και η μείωση των κεντρικά οριζόμενων επιτοκίων των Κινεζικών Τραπεζών κατά 25 μ.β., συνέτειναν σε περαιτέρω ανοδική κίνηση των διεθνών Αγορών και νέα ρεκόρ στη Ν. Υόρκη, ενώ ευεργετικά λειτουργεί και η διατήρηση των χαμηλών τιμών του πετρελαίου. Μάλιστα, η Goldman Sachs διατυπώνει αισιόδοξες εκτιμήσεις για την Παγκόσμια Οικονομία το 2015, θεωρώντας ίσως ότι οι υφιστάμενες γεωπολιτικές εστίες αναταραχής θα "τιθασευτούν".

Στο πλαίσιο αυτό το παγιδευμένο στην πολιτική δίνη Ελληνικό Χρηματιστήριο καλείται να κρατηθεί όρθιο με καλύτερο βραχυπρόθεσμο σενάριο την αποφυγή νέου κύκλου αποεπένδυσης από τους ξένους πρωταγωνιστές του.

"Την ίδια στιγμή η αναζήτηση των ελκυστικών θεμελιωδών αρκετών εταιρειών που καταγράφουν αξιοπρόσεκτη κερδοφορία στα δημοσιοποιούμενα 9μηνα, έχει παραμερισθεί ολοσχερώς καθώς η αποστροφή προς τον επενδυτικό κίνδυνο κορυφώνεται με τον αποθησαυρισμό μετρητών να γιγαντώνεται σε επιλεγμένα 'πορτοφόλια' εταιρειών και ιδιωτών" τονίζει ο σύμβουλος επενδύσεων της TecGroup.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές (ξεχώρισε το +1,29% της Shanghai), υποχωρούν από τα υψηλά ημέρας τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, με διαθέσεις νέων ρεκόρ ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street (λόγω ΑΕΠ), όμως τα μικτά μάκρο "φρέναραν" τους αρχικούς αγοραστές.

Ξεκινώντας από την Ασία και το Ιαπωνικό Χρηματιστήριο που επέστρεψε από την χθεσινή αργία σημαντικά κέρδη σημείωσε η μετοχή της Sony, καθώς η εταιρεία προέβλεψε ισχυρή αύξηση των πωλήσεων του PlayStation.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της Γερμανίας επιβεβαίωσε την αρχική εκτίμηση για το ρυθμό ανάπτυξης τρίτου τριμήνου. Η Γερμανία οριακά απέφυγε την ύφεση καθώς κατέγραψε ρυθμό ανάπτυξης 0,1% σε τριμηνιαία βάση. Σε ετήσια βάση, το Γερμανικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε κατά 1,2%. Όσον αφορά τον Γερμανικό δείκτη DAX, πολλά θα κριθούν με κλεισίματα υψηλότερα των 9800 μονάδων, με τις επόμενες αντιστάσεις στις 9900 και 10000 μονάδες. Οι πρώτες στηρίξεις στις 9720, 9680 και 9580 μονάδες.

Η Παγκόσμια Οικονομία σταδιακά θα βελτιωθεί μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, αλλά η Ιαπωνία θα καταγράψει χαμηλότερη ανάπτυξη από ότι αναμενόταν μέχρι πρότινος, ενώ η Ευρωζώνη παλεύει με την στασιμότητα και τον ενισχυμένο κίνδυνο αποπληθωρισμού.Αυτό είναι το συμπέρασμα του ΟΟΣΑ, ο οποίος τονίζει ότι θα υπάρξουν σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ Χωρών, σε όρους ανάπτυξης και νομισματικής πολιτικής, με αποτέλεσμα να υπάρξει έντονη αστάθεια στην Αγορά ομολόγων και συναλλάγματος. 

Η Ευρωζώνη βρίσκεται στην κορυφή της τελευταίας λίστας της Societe Generale με τους "μαύρους κύκνους", "κλέβοντας" την θέση από την "απότομη προσγείωση" της Κίνας. Οι αναλυτές της SocGen εκτιμούν πως μια περαιτέρω επιδείνωση της Ευρωζώνης απειλεί περισσότερο τις Παγκόσμιες Αγορές.

Τα ομόλογα της Ευρωπεριφέρειας, δηλαδή τα Ελληνικά, τα Πορτογαλικά, τα Ιρλανδικά, τα Ισπανικά και τα Ιταλικά, φαίνεται πως μπαίνουν σε "bull market". Όμως, σύμφωνα με το MarketWatch, η αγορά τέτοιων τίτλων δεν είναι μια έξυπνη κίνηση για τους Αμερικάνους επενδυτές. 

Άλλος παράγοντας είναι η πολιτική αβεβαιότητα. Η Societe Generale ανέφερε πως η Ελλάδα ενέχει το υψηλότερο βραχυπρόθεσμο ρίσκο καθώς οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα αναφορικά με τους όρους της τελευταίας δόσης του δανείου καταρρέουν εν όψει του deadline της 8ης Δεκεμβρίου.

Η Finansbank εξασφάλισε κοινοπρακτικό δάνειο συνολικού ύψους 840 εκατ. δολαρίων, μετέδωσε το Reuters. Το δάνειο, που θα είναι σε δυο δόσεις 397 εκατ. και 442,6 εκατ. δολαρίων αντίστοιχα, θα χρησιμοποιηθεί για την χρηματοδότηση ξένων συναλλαγών από την Τράπεζα. Όπως αναφέρει η θυγατρική της Εθνικής, το κοινοπρακτικό δάνειο θα έχει διάρκεια 1 έτος.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την αναθεωρημένη εκτίμηση, το ΑΕΠ αναπτύχθηκε 3,9% στο γ΄ τρίμηνο. Στην α΄ εκτίμηση, το Υπουργείο είχε κάνει εκτίμηση για ανάπτυξη 3,5% στο γ΄ τρίμηνο. Οι οικονομολόγοι περίμεναν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα υποβαθμιστεί στο 3,3% στην αναθεωρημένη μέτρηση.

Από την άλλη, επιβράδυνε περαιτέρω το Σεπτέμβριο η ετήσια άνοδος στις τιμές των Αμερικανικών κατοικιών. Ο δείκτης για τις τιμές σε εθνικό επίπεδο αυξήθηκε 4,8% για τους 12 μήνες μέχρι το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την έκθεση για την Αγορά των κατοικιών της S&P/Case-Shiller. Τον Αύγουστο είχε καταγραφεί αύξηση 5,1%.

Το καταναλωτικό κλίμα επιδεινώθηκε τον Νοέμβριο στην Αμερικανική Οικονομία. Ο δείκτης που καταρτίζει το Ινστιτούτο Conference Board υποχώρησε τον Νοέμβριο στο 88,7 σε σύγκριση με 94,1 τον Οκτώβριο. Οι αναλυτές περίμεναν βελτίωση του δείκτη στις 96,6 μονάδες.

Στην περίπτωση του δείκτη - σηματωρού S&P 500, πολλά θα κριθούν στην επόμενη αντίσταση των 2072 μονάδων. Ανοδική διάσπαση θα φέρει κίνηση προς τις 2078 και 2089 μονάδες. Αντίθετα και σε περίπτωση διόρθωσης οι πρώτες στηρίξεις εντοπίζονται στις 2054 και 2047 μονάδες.

Προσπάθεια αντίδρασης από πετρέλαιο και ευρώ, καθώς μετά το πρώτο τίναγμα που έδωσε το ΑΕΠ των ΗΠΑ, το δολάριο δείχνει να υποχωρεί, "παλεύει" με τα $1200 ο χρυσός.

Στην περίπτωση του πετρελαίου, μόλις δύο 24ωρα απομένουν πριν την κρίσιμη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ και ενώ στην Αγορά κυκλοφορούν σενάρια για επικείμενη μείωση της παραγωγής. Στη Βιέννη – όπου συνεδριάζει στις 27 Νοεμβρίου ο ΟΠΕΚ – βρίσκεται ήδη ο Υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας καθώς και ο Igor Sechin, ο επικεφαλής της Ρωσικής Rosneft. Τεχνικά τα $76,50 είναι η βασική αντίσταση και τα $74,50 κύρια στήριξη. Καθοδική διάσπαση της ζώνης $74,50 - $74, θα επιταχύνει την πτωτική τάση.

Στην περίπτωση του κίτρινου μετάλλου πολλά θα κριθούν από το δημοψήφισμα στην Ελβετία (30/11), με τις στηρίξεις να εντοπίζονται στα $1193 όσο και τα $1182. Μια διάσπαση των $1203 και των $1207 μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για τα $1217.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, πλησιάζουν, πλέον, τα 71,5 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις Εφορίες, μετά τα νέα "φέσια" 1,22 δισ. ευρώ από τους φορολογούμενους τον Οκτώβριο.

Με προσφορά που ανήλθε σε €1,234 δισ. εφάπαξ τίμημα και €22,9 εκατ. ετήσιο εγγυημένο καταβλητέο μίσθωμα, αναπροσαρμοζόμενο ετησίως με τον πληθωρισμό, η κοινοπραξία FRAPORT AG- SLENTEL Ltd (στην οποία μετέχει ο όμιλος Κοπελούζου) ανακηρύχτηκε προτιμητέος επενδυτής για τα 14 Περιφερειακά Αεροδρόμια της Χώρας.

Η Jumbo ανακοίνωσε αύξηση 12% στα EBITDA πρώτου τριμήνου και 11% στα καθαρά κέρδη, παραμένοντας σε τροχιά να επιτύχει τις προβλέψεις για καθαρά κέρδη 108 εκατ. ευρώ το 2015, αναφέρει σε έκθεση της η Eurobank Equities στην οποία διατηρεί τη σύσταση "buy" και την τιμή-στόχο των 14 ευρώ.

Ερχόμενοι στα της σημερινής συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε την συνεδρίαση με διακυμάνσεις που έδωσαν την θέση τους σε ανοδικές διαθέσεις οι οποίες έφεραν τον Δείκτη μέχρι τις 994,07 μονάδες (+0,4%). Ακολούθησαν εναλλαγές προσήμων, όμως μετά τις 14.11 ο Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας μέχρι τις 960,92 μονάδες (-2,95%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 962,01 (-2,84%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 962,05 μονάδες με απώλειες 2,83%.

Ο τζίρος λόγω των "πακέτων" εκτινάχθηκε στα 134,1 εκατ. από τα οποία τα 69,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΦΡΙΓΟ, ΦΦΓΚΡΠ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΗΟΛ - "πακέτα" για το 72,7% της HellasOnline πέρασαν μέσω του Χ.Α., στο πλαίσιο της μεταβίβασης των μετοχών της εταιρείας από την Ιντρακόμ στη Vodafone. Ειδικότερα, πέρασαν συνολικά οκτώ "πακέτα" για 130.736.813 μετοχές της εταιρείας, εκ των οποίων τρία στην τιμή των 0,4476 ευρώ ανά μετοχή και πέντε στην τιμή των 0,5629 ευρώ ανά μετοχή. Το σωρευτικό τίμημα ανήλθε στα 62,5 εκατ. ευρώ περίπου).

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι Viohalco, Motor Oil, Ελ. Πετρέλαια, Τέρνα Ενεργειακή. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε ο τίτλος της Intralot και στο χαμηλό ημέρας οι MIG, Motor Oil, ΕΧΑΕ, Μέτκα, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ και Τιτάν.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση σημαντικής υποχώρησης και εξαιρετικά υποτονικών συναλλαγών, στην Αγορά Παραγώγων, με τους όγκους να υποχωρούν σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα, τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (24.376 συμβόλαια).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.319, 3.215 για τον Δεκέμβριο, 103 για τον Ιανουάριο και 1 για τον Μάρτιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 311) κινήθηκε μεταξύ 309,5 και 320,25 μονάδων, μειώνοντας την υπάρχουσα υποτίμηση στο 0,3%. Όμως μετά τις 17.00, οι τελευταίες πράξεις έγιναν στο χαμηλό ημέρας, με discount 0,75%.

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (9.800 ΕΥΔΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (1.121), ΔΕΗ (1.471), Alpha Bank (4.951), Εθνική (6.559), Πειραιώς (3.935), Eurobank (3.897), Μυτιληναίο (289), ΟΠΑΠ (189), ΓΕΚ (129), MIG (673), Jumbo (174), ΕΥΔΑΠ (189), Τιτάνα (135), Ελλάκτωρα (137), ΕΧΑΕ (130).
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE αμετάβλητη στο 39%, με τη συναλλακτική δραστηριότητα να διατηρείται ασθενική, στα 356 δικαιώματα (318 calls και 38 puts).

Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.

Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (37.998.216 τεμ.), Πειραιώς (17.429.200 τεμ.), Eurobank (25.280.456 τεμ.), ΔΕΗ (2.314.185 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v