Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πτωτικό ξεκίνημα προς τις 940 μονάδες

Στο νέο ραντεβού με τους εκπροσώπους των δανειστών, σε αναζήτηση «κοινού τόπου», είναι στραμμένη η προσοχή των επενδυτών μετά το χθεσινό «άδειασμα» στο ΧΑ. Με νέα πτώση άρχισε η συνεδρίαση. Τα τεχνικά όρια της συνεδρίασης, τι περιμένει η αγορά.

Μικτά πρόσημα στην Wall Street, σε υψηλά δύο μηνών οι ευρωαγορές, αλλά στο Χ.Α. χάθηκε η... μπάλα προς το τέλος της συνεδρίασης. Στο ίδιο μοντέλο και το σημερινό άνοιγμα με το Γενικό Δείκτη να υποχωρεί προς τις 940 μονάδες.

Στον ρυθμό των καθαρά εσωτερικών εκκρεμοτήτων το ελληνικό χρηματιστήριο «αδειάστηκε» λίγο άτσαλα είναι η αλήθεια προς την τελευταία 1-1,5 ώρα της συνεδρίασης, με ορισμένα «ισχυρά χέρια» να «εκβιάζουν» χαμηλότερες τιμές εν όψει των εξελίξεων από το Παρίσι.

Εάν οι δύο πλευρές δεν συμφωνήσουν, τότε καλώς έγιναν οι ρευστοποιήσεις και κατοχυρώθηκαν θέσεις στα επίπεδα των 1.000 μονάδων και θα ακολουθήσουν περισσότερες στη συνέχεια, σημείωνε έμπειρος παίκτης. Όμως εάν Αθήνα - τρόικα βρουν κοινό τόπο, τότε από χαμηλότερο σημείο εκκίνησης μπορεί να επιχειρηθεί άλλη μία προσπάθεια υπέρβασης των 1.000 μονάδων. Με στόχο τις 1.020-1.040 μονάδες, θυμίζοντας πως μεθαύριο Παρασκευή «κλείνει» χρηματιστηριακά ο Νοέμβριος, κλείνουν επίσης βιβλία και οι ξένοι διαχειριστές.

Σε μέτρηση Γενικού Δείκτη μετά τη χθεσινή «βουτιά» κατά 2,83% στις 962,05 μονάδες ο Νοέμβριος είναι κατά 2,95% αρνητικός, ενώ ο Γ.Δ. χάνει συνολικά 17,26% από την αρχή του έτους.

Προφανώς βραχυπρόθεσμα σήμερα-Παρασκευή (συνεκτιμώντας το Τ+2) πολλά θα εξαρτηθούν από τα νεότερα της τρόικας ή όπως εύστοχα σημειώνει η Αγγελική Παπαμιλτιάδου από την όποια «λύση-διέξοδο» γερμανικών προδιαγραφών... επιβληθεί άνωθεν.

Πάντως, και σημειολογικά εάν το δούμε, η εκχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων (ουσιαστικά) στα γερμανικά συμφέροντα δεν μας αφήνει πολλά περιθώρια παρερμηνείας του ποιός έχει τον τελευταίο λόγο στα καθ' ημάς. Αλλά ας περιοριστώ σε αυτά τα ολίγα... καθώς η χθεσινή «βουτιά», αν και ξάφνιασε ορισμένους, βρήκε μάλλον υποψιασμένους τους περισσότερους.

Τόσο τεχνικά καθώς η υποχώρηση του FT 25 χαμηλότερα των 317 μονάδων προς τις 312,27 δεν αλλάζει το πιθανό περιθώριο διόρθωσης μέχρι τις 309 και στην χειρότερη περίπτωση τις 305 μονάδες. Όσο και χρηματιστηριακά και πάντα με γνώμονα τη βραχυπρόθεσμη προσέγγισή μας. Για τον δείκτη οι στηρίξεις είναι οι τιμές που αναφέρονται, ενώ -προσώρας- αντίσταση που θα πρέπει να διασπασθεί μέχρι και την Παρασκευή θεωρούνται οι 318-320 μονάδες.

Σημαντικές οι πωλήσεις-πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές, με τον κλαδικό δείκτη από τις 130,56 μονάδες να «γυρίζει» κατά 4,47% προς τις 122,74 μονάδες, ωστόσο μη χάνοντας τη φορά του όσο παραμένει υψηλότερα των 118 μονάδων.

Στο 1,90 ευρώ υποχώρησε η μετοχή της Εθνικής, οριακά χαμηλότερα η στήριξη και κρίσιμη αντίσταση τα 2,05 ευρώ, μέχρι νεοτέρας. Στο 0,539 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank που θα πρέπει να επανέλθει προς το 0,56 ευρώ έως και την Παρασκευή, όπως και η Πειραιώς από το 1,15 ευρώ θα πρέπει να κινηθεί εκ νέου υψηλότερα του 1,20 ευρώ.

Στα 9,60 ευρώ ο ΟΠΑΠ από τα 9,87 ευρώ και να δούμε πως θα αποτιμήσει η αγορά τα μεγέθη τριμήνου. Στα 9,90 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ, που ενδοσυνεδριακά υποχώρησε μέχρι τα 9,75 ευρώ. Αντιθέτως, άθλια ήταν η εικόνα, για ακόμη μία φορά, της μετοχής της ΔΕΗ με -5,33 % στα 6,22 ευρώ, μετράται εδώ και καιρό διαφορετικά-ξεχωριστά από τους ΟΤΕ και ΟΠΑΠ.

Σημαντικές οι απώλειες για τις μετοχές των ΜΕΤΚΑ, Μυτιληναίου, αποδόθηκαν εν μέρει και στο αποτέλεσμα του διαγωνισμού για τα περιφερειακά αεροδρόμια.

Jumbo, Grivalia, Intralot, ΟΛΠ κυρίως όμως η δεικτοβαρής CC HBC είχαν σαφώς καλύτερη πορεία εχθές. Όπως και οι Ικτίνος, Autohellas, MLS και Σαράντης, Ιατρικό από τον FT Mid.

Ζητούμενη για σήμερα πάντα η επιβεβαίωση των χαμηλών της Παρασκευής (953,52 μονάδες) όπως αναφέρουμε σταθερά τις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις. Και μετά ανάλογα από τα αποτελέσματα της συνάντησης των Παρισίων... βλέπουμε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v