Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Φθηνή» ανοδική κίνηση στο Χρηματιστήριο

Πέριξ των 970 μονάδων «συντηρείται» ο Γενικός Δείκτης, με τους επενδυτές να περιμένουν νεότερα από τα ανοιχτά μέτωπα της Αθήνας. Περιορισμένος ο όγκος συναλλαγών. Κέρδη για τράπεζες, υπεραπόδοση για Folli Follie (+7,5%), αλλά και για ΟΛΠ, ΟΠΑΠ.

Χαμηλού κόστους συντήρηση δυνάμεων στην περιοχή των 970 μονάδων, εν αναμονή νεότερων από τα...ανοιχτά μέτωπα.

Με τις συναλλαγές των 42 εκατ. ευρώ ενδεικτικές των περιορισμένων κινήσεων και ρίσκου, που αναλαμβάνουν (κυρίως) οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες η αγορά παραμένει στα τεχνικά όρια της. Το 52% του τζίρου έχει αλλάξει χέρια στις τράπεζες αλλά συγκριτικά υψηλός έχει γίνει και σε ΟΤΕ,ΟΠΑΠ και ΔΕΗ.

Η συνέχεια (σήμερα- επόμενη εβδομάδα) θα καθορισθεί από το πως θα εξελιχθούν οι διάφορες...εκκρεμότητες με βασικότερη αυτήν της συμφωνίας Αθήνας- Τρόικας και δευτερευόντως της αξιολόγησης της Moody΄s (σήμερα αργά το βράδυ), των οικονομικών αποτελεσμάτων και της προσδοκίας εν όψει της κρίσιμης συνόδου της ΕΚΤ την ερχόμενη Πέμπτη (4/12).

Στο...ταμπλό η προεξόφληση μίας κάποιας μορφής σύγκλισης, συμφωνίας με τους δανειστές αποτυπώνεται με την αντίδραση βασικών δεικτών και μετοχών μετά τη χθεσινή "βουτιά" και δύο μέρες μετά την επίσης σημαντική ανοδική κίνηση της Τετάρτης.

Στα συν για όσους κινούνται βραχυπρόθεσμα οι συνεχείς επιβεβαιώσεις για τον ΓΔ της ευρύτερης περιοχής των 950 μονάδων, που αυτή την εβδομάδα (διαδοχικά ενδοσυνεδριακά χαμηλά στις 942,17 και 942,85 μονάδες στο διήμερο Τετάρτης-Πέμπτης) με παράλληλη επιβεβαίωση των στηρίξεων και των δεικτών FT25 και τραπεζών.

Θυμίζω, πως για τον 25άρη, χαμηλή τιμή σημειώθηκε στα 310,79 και στις 121,99 για τον τραπεζικό (όλα τα χαμηλά σημειώθηκαν στα πρώτα 5΄ της συνεδρίασης).

Χρηματιστηριακοί παράγοντες απέδιδαν την επαναφορά της αγοράς στις προσδοκίες, πως εν τέλει θα υπάρξει κάποιας μορφής συμφωνία (κατατοπιστικό το αποκαλυπτικό θέμα της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου), ότι η αγορά συνέρχεται μετά την χθεσινή...θύελλα, στο ότι η "βουτιά" δημιούργησε χαμηλότερες τιμές/ σημεία επανεισόδου (κυρίως ) για τους βραχυπρόθεσμους παίκτες, στην εκτίμηση πως η Moody s θα αναβαθμίσει τον "επενδυτικό βαθμό" της χώρας.

Πέραν όμως αυτών των λόγων στην αγορά καλλιεργείται η αίσθηση, πως μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη που η ΕΚΤ θα αποφασίσει (και πρακτικά) την αγορά κρατικών τίτλων, Αθήνα και Τρόικα θα έχουν συγκλίνει περισσότερο.

Άλλωστε οι τελευταίες ακραίες διακυμάνσεις είτε πτωτικές είτε ανοδικές βασίζονται ακριβώς στην λογική της προεξόφλησης ανάλογων νέων, ειδήσεων.

Ωστόσο η σημερινή αντίδραση δίνει τη δυνατότητα στους παίκτες να αποτιμήσουν για ακόμη μία φορά τις μετοχές/εισηγμένες όχι μόνο με βραχυπρόθεσμο ορίζοντα αλλά με βάση τα οικονομικά μεγέθη και την συνολικότερη εικόνα τους στο...ταμπλό.

Δεν είναι τυχαίο λ.χ. το 7,53% της μετοχής των Folli Follie στα 30 ευρώ, καθώς υποστηρίζεται από την επεκτατική στρατηγική της διοίκησης (σχετικό θέμα της Πένυς Κούτρα).

Η μετοχή των FFG μετρά κέρδη 11,98% σε διάστημα μηνός και 31,41% (!) από την αρχή του έτους με την αποτίμηση του ομίλου να επανέρχεται στα 2 δις ευρώ. Στα 18,84 ευρώ με θετική μηνιαία απόδοση 1,84% για τη μετοχή του ΤΙΤΑΝα, στα 5,90 με θετική μηνιαία απόδοση 10,28% και 3,87% από την αρχή του έτους για τον Μυτιληναίο, στα 10,29 ευρώ η μετοχή της Jumbo με 18,14% σε διάστημα μηνός, στα 6,92 ευρώ η μετοχή της ΕΥΔΑΠ και 26,74% σε διάστημα μηνός κ.ο.κ .

Στα... πράσινα η πλειονότητα των μετοχών του FT Mid, με τους...συνήθεις υπόπτους να υπεραποδίδουν. Αφορμής δοθείσης η μετοχή της ΑΡΑΙΓ επανέρχεται προς τα 7,10 ευρώ, του Φουρλή στα 4, της MLS στα 4,47, ενώ κινητικότητα σημειώνεται για ΥΓΕΙΑ, Lamda Development, Ιντρακόμ, Frigoglass κ.α.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v